The Secret Network header

Secret Network - De eerste blockchain met programmable privacy

Secret Network is een ecosysteem waar programmable private NFTs en dApps ontwikkeld kunnen worden. Bij deze NFTs en dApps kunnen informatie en data versleuteld worden, zodat het alleen voor een select gezelschap beschikbaar is. En of dat allemaal al niet spannend genoeg is, zullen de eerste SecretNFTs de geheimen bevatten van één van de meest excentrieke en geniale Hollywood regisseurs van deze tijd. 

De Tarantino NFTs die binnenkort worden gelanceerd, zullen een voorbeeld zijn van wat Secret Network als platform te bieden heeft. Quentin Tarantino heeft een iconische filmstijl neergezet, dat is geen geheim. Maar de geheimen achter een aantal van de memorabele momenten in een van zijn films, zullen nu geveild worden als zogenaamde SecretNFTs. 

Naast deze SecretNFTs biedt Secret Network de technologische inventies die belangrijk zullen worden voor de verdere adaptatie van blockchain en cryptocurrency. Het biedt namelijk de mogelijkheid om een decentraal syteem programmable privacy te geven. In dit artikel gaan we kijken wat de Secret Network is en wat dit ecosysteem toevoegt aan de blockchain wereld met de mogelijkheid om geheime smart contracts te ontwikkelen.

Bekijk snel

In ruim 60 secondes wordt hier uitgelegd wat Secret Network is en kan betekenen:

Het voordeel van privacy op de blockchain

Eén van de onderscheidende kenmerken van blockchain ten opzichte van andere data en transactie opslagsystemen, is dat alles openbaar is. Want elke transactie die via een blockchain netwerk wordt gedaan, wordt netjes opgeslagen en geregistreerd. Het voordeel van deze transparantie is dat er geen controlerende derde partij nodig is. 

Maar dit heeft ook nadelen. Zeker als blockchain en cryptocurrency steeds meer in het dagelijks leven worden gebruikt. Wil je bijvoorbeeld dat opgeslagen is waar en wanneer jij een uber taxi besteld en afrekent via blockchain? Of dat iedereen weet hoeveel cryptocurrency jij ontvangt of uitgeeft? Alles zou met het huidige blockchain systeem netjes geregistreerd staan, ook voor mensen die verkeerde bedoelingen hebben met deze informatie. Omdat je bepaalde data ook op de blockchain geheim wilt houden, heeft Secret Network een data privacy platform voor web3 applicaties ontwikkeld. 

Wat is Secret Network?

Hoe werkt deze programmable privacy precies? Smart contracts zijn onveranderbare contracten die automatisch worden uitgevoerd. Alle data die een smart contract bevat, zijn standaard openbaar opgeslagen in de blockchain. The Secret Network heeft nu smart contracts ontwikkeld, die een versleuteling hebben waardoor bepaalde data en informatie van het smart contract privé wordt opgeslagen. 

Secret Network ziet deze mogelijkheid om gegevens te kunnen afschermen, als een essentieel onderdeel om Web3 toepassingen zoals DeFi en NFTs in het dagelijks leven bruikbaar te maken. Het systeem maakt programmable privacy mogelijk. 

Image
The Secret Netwrok Site
scrt.network

Hoe en waar vindt versleutelde opslag plaats via Secret Network?

Secret Network bestaat uit nodes, dit zijn de computersystemen die als controle- en communicatiepunten dienen in een blockchain network. Zij fungeren als black boxes in het Secret Network. Deze zwarte dozen, die binnen het Secret Network TEEs heten, Trusted Execution Environments, verwerken de data in een versleutelde omgeving. Secret Network gebruikers hebben toegang tot deze informatie met een viewing key. Deze viewing keys kunnen met een derde partij gedeeld worden zoals een wallet, of authors of explorers. De eigenaar van de viewing key kan zelf bepalen met wie deze gedeeld wordt. 

In dit filmpje wordt de werking van Secret Network uitgelegd:

 

Waarin onderscheidt het Secret Network zich?

De inventie van Secret Network maakt dat je bij praktisch alles wat blockchain op dit moment aan mogelijkheden heeft er “geheim” voor kunt plakken. Zo klinkt alles ineens een stuk spannender, wat natuurlijk leuk is, maar dit heeft ook grote voordelen voor de ontwikkeling van blockchain. Hieronder staan een aantal mogelijkheden van het Secret Network op dit moment:

Secret dApps

Secret dApps hebben de mogelijkheid data en informatie te verwerken zonder dat alle deze informatie openbaar wordt gemaakt op een blockchain. 

Secret DeFi

DeFi toepassingen, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid bieden om liquiditeit  toe te voegen aan een pool, kan nu bijvoorbeeld ook "in het geheim" met het Secret Network. 

SecretNFTs

Dit zijn secret non-fungible tokens, unieke tokens waarbij eigenaarschap en informatie over de transacties standaard privé blijven. 

De lancering van de Tarantino SecretNFTs is de lancering van deze nieuwe vorm van NFTs. Een geheim heeft waarde, zeker als het van één van de spraakmakende regisseurs in Hollywood is. De SecretNFTs bevatten niet eerder vertoond artwork uit de beroemdste Tarantino film uit de jaren 90, Pulp Fiction. De NFTs geven zo toegang tot een kleine blik in de gedachten van een geniale regisseur, aldus de launch site, waar spanning en verwachting al handig opgebouwd worden.

De houder van de ScretNFTs mag zelf weten wat hij of zij hiermee doet: het geheim houden, delen met een aantal vertrouwelingen of openbaar maken. Door de mogelijkheden om data gedeeltelijk of helemaal te vergrendelen, maakt dit type SecretNFT weer nieuwe mogelijkheden. 

Image
Secret Trantino's NFTs
tarantinonfts.com

Het Secret Ecosysteem

Het Secret Network is een eigen ecosysteem waar secret dApps op ontwikkeld kunnen worden. De tools van Cosmos SDK (Software Development Kit)kunnen worden gebruikt voor het ontwikkelen van de dApps. Cosmos is één van de ecosystemen die dit voor verschillende blockchain heeft ontwikkeld. Voor het aanmaken en verifiëren van de blocks gebruikt Secret Network een Proof of Stake methode. Hiermee kunnen blocks veilig en met voldoende snelheid worden aangemaakt.

De ontwikkeling van het Secret ecosysteem

De ontwikkeling van het ecosysteem is door de founders van de Secret Network opgedeeld in 3 fases. In de eerste fase werd het netwerk gelanceerd en beveiligd. In de tweede fase werd de functionaliteit van de Secret Smart Contracts ontwikkeld. In de laatste fase wordt de basis gelegd voor de ontwikkeling van Secret Applicaties. Inmiddels zijn deze 3 fases bijna in hun geheel afgerond.

10 november 2021 zal de Supernova Upgrade van het Secret Network plaatsvinden. Hiermee wordt het privacy-first platform ook cross-chain. Het kan nu door middel van IBC integratie gekoppeld worden aan blockchains binnen het Cosmos netwerk. De SCRT token kan nu ook bij andere dApps in het systeem worden gebruikt. Dit is een belangrijke stap in de ontwikkeling van het Secret Network.

Zo is het Secret Netwrok in een betrekkelijk korte tijd ontwikkeld. In februari 2020 werd namelijk het genesis block, dit is de eerste block van het blockchain network, aangemaakt. Secret Network werd toen het eerste privacy-preserving smart contracts platform op het het mainnet. Nu op 10 november 2021 zal de grootste upgrade van het netwerk tot nu toe plaatsvinden. De verwachtingen zijn terecht hooggespannen. Tot nu toe loopt de roadmap redelijk netjes volgens planning en deze belooft nog heel wat interessante ontwikkelingen in het laatste kwartaal van 2021 en de eerste periode van 2022. 

Roadmap

In het algemeen worden verschillende onderdelen van het Secret Netwerk eind 2021 tot begin 2022 ontwikkeld:

 • Secretnodes.com V3 
 • Secret wallet
 • Silk & Shade protocol
 • dSCRT
 • Secret Oracles
 • Secret Invoice Payment System

Voor de uitrol van het netwerk kunnen we de komende tijd nog het volgende verwachten:

November 2021

Ontwikkeling en launch van de volgende dApps:

 • Secret lottery DeFi
 • Stashh 
 • Emergent properties
 • Altermail V2

Ontwikkeling tools & netwerk:

 • Supernova
 • Shinobi protocol
 • Polar (test framework)
 • Secret sdk (software development kit) voor Python V0
 • Secret Terra Bridge
 • STKd

December 2021

Ontwikkeling en launch van de dApps:

 • Secret Heroes V1.5
 • Secretmanufaktur
 • Data Vault
 • Sienna lend

Ontwikkeling tools & netwerk:

 • Secret Launchpad
 • Blackbox

Januari 2022

Ontwikkeling dApps:

 • Orbem Wars
Image
The Secret Network Roadmap
scrt.network

De token SCRT

De token van Secret (SCRT) wordt binnen het systeem gebruikt voor staking door de Secret nodes. Zij gebruiken de tokens als onderpand of inleg. Mochten de Secret nodes onbetrouwbaar blijken bij het aanmaken van de blocks door valse blocks aan te leveren  of offline te zijn, dan kunnen hun gestakete tokens geslashed worden. Hierdoor raken ze deze kwijt. Voor het verwerken van de blocks verdienen de Secret nodes ook SCRT tokens. Verder zijn de tokens binnen het systeem om gasfees te betalen en om transacties te betalen.

Voor het bewaren van SCRT tokens en met het Secret Network kunnen Citadel.one, Cosmostation, Kepler en Ledger Nano als wallet worden gebruikt.

De SCRT token is via de volgende exchanges verkrijgbaar:

De SCRT token kwam in oktober 2020 op de markt voor een waarde van ongeveer 0,45 USD. De waarde kabbelde een tijd lang wat voort, en begon in het eerste kwartaal van 2021 te groeien naar 4,50 USD. In de zomer van 2021 zakte de prijs terug, met als dieptepunt in juli 2021 een prijs van 0,80 USD. In september begon de prijs weer te stijgen en 28 oktober 2021 behaalde de SCRT token een (voorlopige) All Time High van 10,38 USD. De markt cap is 1.357.445.875 USD in november 2021. Er zijn dan 149.109.567 tokens in omloop. 

Image
The Secret Network exchanges

Projecten op het Secret ecosysteem

Hoewel er plannen zijn om nog veel meer private dapps te ontwikkelen, zijn er in totaal al 13 dApps op het netwerk operationeel:

 • Secret Auction - dApp voor geheime veilingen.
 • Provider liquidity -  Hier kun je als provider optreden en tokens voor liquiditeit beschikbaar stellen en zo vergoedingen ontvangen.
 • Secret garden - Op dit platform kun je zelf tokens aanmaken op het Secret ecosysteem.
 • Shade protocol - Dit is een privacy-preserving DeFi toepassing. Silk is de native token van het protocol en dit is tevens een algoritmisch gestuurde stable coin.
 • Stashh - Dit NFT platform geeft makers de mogelijkheid content en metadata te versleutelen. Data is dan alleen toegankelijk voor partijen die door de maker of eigenaar van een NFT toegelaten worden.
 • Altermail - Dit is een decentrale blockchain e-mail service waarin ook veiligheid van data en privacy wordt gewaarborgd.
 • Fardels - Een Secret communications dApp voor art en muziek.
 • Stake SCRT - Je kunt via het netwerk SCRT tokens staken en hierover beloningen krijgen.
 • SecretSCRT Converter - Applicatie voor het converteren van SCRT tokens.
 • Secret Heroes - Een blockchain game.
 • Sienna DEX -  Decentrale exchange.
 • Secret Bridge - De Secret Bridge verbindt het Secret Network met andere netwerken.
 • Secret Swap  - Deze Secret swap heeft in november 2021 130 paren.
Image
The Secret Network dApps
scrt.network

Oprichters

Secret Network is ontwikkeld vanuit blockchain project Enigma. Dit project is later ook overgegaan naar Secret Network. Enigma is in 2017 gelanceerd. Mede-oprichter van Enigma en Secret Network is Guy Zyskind.

Verschil tussen Enigma en Secret Network is dat deze eerste niet met een Proof of Stake werkte bij de verificatie van blocks. Verder had Enigma problemen met de SEC, Security and Exchange Commission, de Amerikaanse toezichthouder. Het geschil ging over de ICO in 2017 van ENG, de token van Enigma. Volgens de SEC was dit een ongeregistreerde verkoop van securities. Deze ICO bracht 45 miljoen USD op. Enigma kwam tot een overeenkomst met de SEC, op de dag van de aankondiging van de Genesis van Secret. Later ging Enigma over in Secret. Houders van de ENG tokens kregen de mogelijkheid om deze om te zetten naar SCRT tokens.

Zyskind begon Enigma vanuit het ideaal om het maximale uit blockchain te halen. Maar om optimaal en mainstream dApps in te zetten moesten deze volgens Zyskind ook de privacy van data kunnen garanderen. Dit idee heeft hij met zijn development team en mede-oprichters vormgegeven in Secret Network. Enigma gaf dus de wortels van het Secret Network project. Verder heeft ook SCRT Labs, wat al in 2015 door medewerkers en studenten van MIT is opgericht, de ontwikkeling van Secret Network aangestuurd. Het bestuur is nu gedeeltelijk overgedragen aan de Secret Foundation. In de toekomst zullen tokenhouders ook meer inspraak krijgen over het bestuur. Verdere organisaties die bijdragen in het bestuur en de ontwikkeling van Secret Network zijn Chain of Secrets, Secure Secrets en Secret nodes.

Secret Network is verder ontwikkeld met de hulp van verschillende investeringsfondsen en adviseurs:

 • Outlier
 • Spartan group
 • Blocktower Capital
 • Arrington Capital
 • B-Harvest
 • Fenbushi Capital
 • Dokia Capital
 • Skynet Trading
 • Hashed

Veel van deze investeerdersgroepen stonden ook aan de wieg van verschillende baanbrekende blockchainprojecten. Zo investeerden Blocktower Capital in Solana, Origin Protocol en Enjin Coin. Hashed investeerde onder andere in Axie Infinety en Decentraland. Het feit dat dergelijke investeerders achter het Secret Network project staan, geeft dit een stevige basis om verder te ontwikkelen.

Image
The Secret Network Funds
scrt.network

Conclusie

Secret Network biedt de mogelijkheid voor programmable privacy aan. Hierdoor kan meta data versleuteld opgeslagen worden op de blockchain en is alleen toegankelijk voor de bezitter van viewing keys. Dit maakt de ontwikkeling van dApps, DeFi toepassingen en NFTs met programmable privacy mogelijk en biedt zo interessante mogelijkheden. De uitrol van het Secret Network ecosysteem wordt daarom ook met veel interesse in de gaten gehouden door zowel developers als investeerders.

Heb je vragen over Secret Network of andere blockchain projecten? We praten graag verder in onze AllesOverCrypto Facebookgroep! Het antwoord op een vraag kun je ook makkelijk vinden in onze FAQ. Door je vraag + AllesOverCrypto te googelen, krijg je ook snel een antwoord.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.