De blockchain-wereld is voor veel mensen nog lastig te begrijpen. Niet raar, want het is technisch gezien ook vrij complex. Toch kan het handig zijn om te begrijpen hoe blockchains en cryptocurrencies werken, helemaal wanneer je hebt besloten om te gaan traden in crypto.
Eén van de projecten die je dan tegen kunt komen, is Cosmos (ATOM). Cosmos is volgens zijn makers niet zomaar een blockchain, maar wordt gezien als de volgende generatie van blockchains, ook wel blockchain 3.0 genoemd.
In dit artikel zal ik je uitleggen wat Cosmos überhaupt is, maar voornamelijk ingaan op de technische werking van deze blockchain. Ook wanneer je nog een beginner bent, zal dit artikel je vooruit kunnen helpen.
Bekijk snel
Wat is Cosmos (ATOM)?
Cosmos is een blockchain dat door het team hierachter wordt gepresenteerd als het 'internet van blockchains', of ook wel blockchain 3.0. Hierdoor zijn de verwachtingen van Cosmos automatisch al erg hoog, gezien het zichzelf ziet als een veel betere versie dan andere (al bestaande) blockchains.
Maar waarom noemt het team achter Cosmos hun eigen project blockchain 3.0? Zij zien Bitcoin (BTC) als blockchain 1.0, en Ethereum (ETH) als blockchain 2.0. De Bitcoin-blockchain kan vrijwel alleen gebruikt worden voor het uitvoeren van transacties, zoals betalingen. Het is niet mogelijk om hier applicaties en smart contracts op te draaien. Dit is wel mogelijk bij Ethereum, toen het met de Ethereum Virtual Machine (EVM) kwam.
Cosmos wil vier problemen gaan oplossen waar veel blockchains in het heden tegenaan lopen. Dit zijn de schaalbaarheid, bruikbaarheid, interoperabiliteit en soevereiniteit.
Waarschijnlijk ben je wel bekend met het probleem omtrent schaalbaarheid. Veel blockchains (en met name Bitcoin en Ethereum) hebben moeite met opschalen. Ze kunnen maar een aantal transacties per seconde verwerken, terwijl het in 2021 is gebleken dat dit aantal veel te laag was. Hierdoor moesten crypto traders torenhoge transactiekosten betalen wanneer ze van deze blockchains gebruik wilden maken.
Veel blockchains kunnen hun eigen taken uitvoeren, en zijn hier meestal nog steeds erg beperkt in. Zo is er niet veel mogelijk met Bitcoin; je kunt hier alleen transacties op uitvoeren. De blockchain van Ethereum kan al veel meer, gezien ontwikkelaars applicaties kunnen schrijven en deze door middel van smart contracts op de blockchain kunnen laten draaien.
Echter, deze applicaties kunnen vaak niet samenwerken met andere blockchains. Ook zit er een limiet aan de complexiteit van deze applicaties. Een blockchain als Cardano (ADA) probeert dit bijvoorbeeld al op te lossen door ontwikkelaars complexe applicaties voor de blockchain te laten schrijven.
Cosmos wil ook de soevereiniteit oplossen door het bestuur in handen van de gebruikers te leggen. Decentralisatie staat immers centraal binnen blockchains, en zo zou het ook moeten zijn met het bestuur van de blockchain, vindt het team dat achter Cosmos staat.
Er is overigens de laatste jaren veel kritiek geweest op blockchains waar dit niet op orde was. Hiervan wordt beweerd dat ze niet decentraal genoeg zijn, omdat uiteindelijk een kleine groep mensen bepaalt wat er gebeurt. Hetzelfde wordt ook over Bitcoin gezegd, omdat het vaak dezelfde miners zijn die blokken aan de blockchain toevoegen. Dit probleem staat overigens in verband met de schaalbaarheid van Bitcoin.
Het team achter Cosmos
We zullen het in dit artikel meerdere keren over het Cosmos-team hebben. Daarom is het goed om eens te kijken naar de belangrijkste mensen die in het team zitten. De ervaring van teamleden kan er namelijk voor zorgen dat een project een veel grotere kans van slagen heeft dan wanneer een team nog geen enkele ervaring heeft (dit hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn).
Cosmos is een project van een Zwitserse organisatie genaamd Interchain Foundation (ICF). Daarnaast werken er nog een aantal andere organisaties aan Cosmos, zoals Bitc Inc (software-bedrijf) en IRIS Foundation Ltd (dat werkt aan IRISnet, een applicatie die binnen het Cosmos-netwerk draait).
Er zijn veel verschillende mensen (meer dan 30) binnen deze organisaties die aan Cosmos werken. Jae Kwon, Zarko Milosevic en Ethan Buchman zijn de belangrijkste drie, aangezien dit ook de oprichters van Cosmos zijn. In 2016 hadden zij de eerste whitepaper aan de wereld gepresenteerd, wat veel aandacht voor dit project opleverde.
Hoe werkt de Cosmos-blockchain?
Je hebt nu dus een idee over wat Cosmos is en welke problemen het wilt oplossen. Echter, deze problemen worden niet zomaar opgelost, gezien veel blockchainprojecten worstelen met dit soort problemen. Laten we daarom eens kijken naar de onderdelen binnen het Cosmos-ecosysteem die ervoor zorgen dat Cosmos zijn werk kan doen.
Tendermint (BFT) Core consensus algoritme
Cosmos maakt gebruik van het Tendermint Core consensus algoritme. Dit is een algoritme dat is gebaseerd op Proof of Stake (PoS), wat betekent dat gebruikers hun ATOM-tokens dus kunnen staken om blokken aan de blockchain toe te voegen. Er zijn dus geen miners die blokken aan de blockchain toevoegen, zoals bij Proof of Work (PoW) wel het geval is.
Het voordeel van dit consensus algoritme is dat het op een snelle manier heel veel transacties kan verwerken. Dit komt doordat er veel minder validators nodig zijn om consensus te bereiken (Cosmos heeft er maar 100 nodig). Dit is dus de oplossing van Cosmos voor de problemen omtrent schaalbaarheid.
In onderstaande video wordt dieper ingegaan op hoe het Tendermint Core consensus algoritme werkt. Wanneer je hier dus meer over wilt weten, raad ik je aan om de video te bekijken.
Tendermint BFT Engine & Cosmos Software Development Kit (SDK)
Het probleem omtrent de bruikbaarheid van blockchains lost Cosmos op met Tendermint BFT Engine en de Cosmos Software Development Kit (SDK). Met de Tendermint BFT Engine kunnen ontwikkelaars een eigen blockchain op het Cosmos-netwerk lanceren, zonder dat ze deze vanaf de basis hoeven te programmeren. Je zou dus kunnen zeggen dat Cosmos de basis hiervoor al aanlevert.
Ontwikkelaars kunnen zichzelf hierdoor veel beter focussen op het ontwikkelen van functies en applicaties, zonder zich zorgen te hoeven maken over de blockchain zelf. Daar zorgt de Tendermint BFT Engine van Cosmos namelijk al voor.
Dit wordt nog makkelijker gemaakt met de Cosmos Software Development Kit (SDK). Met de SDK kunnen ontwikkelaars blockchains ontwikkelen voor zeer specifieke applicaties. Deze blockchains zullen vervolgens draaien op het netwerk van Cosmos. Ook hier zorgt Cosmos voor de fundering, en kunnen ontwikkelaars zich volledig focussen op het ontwikkelen van applicaties.
Dat Cosmos voor de basis zorgt, heeft een groot voordeel ten opzichte van andere blockchains. Wanneer een ontwikkelaar zelf voor een blockchain moet zorgen, kost dit veel tijd, geld en moeite. Hierdoor kan een ontwikkelaar besluiten om af te stappen van het idee, of komt de ontwikkelaar erachter dat hij zijn applicatie niet op de blockchain kan bouwen.
In onderstaande video kun je zien hoe de SDK van Cosmos eruit ziet, en hoe ontwikkelaars het kunnen gebruiken om applicaties te ontwikkelen. Het is een vrij lange video, maar je hoeft de video niet helemaal te bekijken om meer te weten te komen over de SDK.
InterBlockchain Communication (IBC) protocol
Veel blockchains focussen zich op hun eigen ecosysteem. Dat betekent dat ze ervoor zorgen dat ontwikkelaars en gebruikers alleen functies kunnen gebruiken die door het eigen ecosysteem worden aangeboden. Het is dan vaak niet mogelijk om bijvoorbeeld een functie van een andere blockchain te gebruiken. Dit komt doordat de meeste blockchains niet met elkaar kunnen samenwerken. Dit noemen we het interoperabiliteitsprobleem.
Omdat iedere blockchain op een andere manier is ontwikkeld, is in de basis niet mogelijk om gegevens (zoals data en tokens) tussen verschillende blockchains uit te wisselen. Met het InterBlockchain Communication (IBC) protocol wil Cosmos de communicatie tussen verschillende blockchains verbeteren.
Cosmos Hub
Ontwikkelaars kunnen het IBC-protocol gebruiken om data tussen verschillende blockchains te sturen. Hiervoor maken ze gebruik van de Cosmos Hub, wat ook de eerste applicatie was die op de Cosmos-blockchain draaide.
Iedere blockchain die binnen het Cosmos-netwerk draait, wordt een 'zone' genoemd. De Cosmos Hub zorgt ervoor dat al deze zones synchroon lopen met elkaar, en dat alle transacties binnen de zones worden vastgelegd op de Cosmos-blockchain. Dit betekent dat alle zones data en tokens met elkaar kunnen uitwisselen en gebruik kunnen maken van de functies die andere zones bieden.
De ATOM-munt
Cosmos heeft een eigen munt, genaamd ATOM. De munt heeft binnen het Cosmos-ecosysteem verschillende functies. Een van de belangrijkste functies is natuurlijk het laten werken van het consensus algoritme. Gebruikers kunnen ATOM staken, om zo blokken aan de blockchain te kunnen toevoegen. Het zorgt dus voor de veiligheid van de Cosmos-blockchain.
Een andere functie is het bieden van soevereiniteit. Houders van ATOM kunnen namelijk stemmen op validator nodes die volgens hen binnen het netwerk zouden moeten werken. Ze kunnen hun keuze baseren op prestaties die deze nodes in het verleden al hebben geleverd, alsook op de beloften die ze doen. Op het moment dat ATOM-houders vinden dat een node zijn werk niet goed doet, kunnen ze met deze munten een validator node wegstemmen.
Zelf een validator node worden is erg lastig. De kans is namelijk klein dat je wordt gekozen, alsook dat je genoeg munten hebt om gekozen te worden. Daarom is het ook mogelijk om te staken op de crypto exchange waarop je actief bent. Het is dan mogelijk om een stuk minder ATOM-munten te staken dan wanneer je een validator node zou draaien. Op jouw stake ontvang je een rendement, die op dit moment op ongeveer 7% ligt.
Het is wel belangrijk te vermelden dat er altijd risico's zijn verbonden aan het staken van ATOM. Je kunt er niet vanuit gaan dat je altijd een positief rendement zal behalen op jouw inzet. Doe daarom ten alle tijde goed onderzoek naar de mogelijkheid om ATOM te staken.
Welke applicaties draaien al op Cosmos?
Ook wanneer Cosmos er technisch gezien goed uit ziet, betekent dit nog niet dat het een waardevol project is. In de meeste gevallen wordt een blockchain pas waardevol wanneer het veel gebruikt wordt. Er zijn op dit moment al verschillende applicaties die draaien op het Cosmos-netwerk (meer dan 253), waarvan de volgende applicaties als belangrijkste worden gezien:
- Crypto.com
- Band Protocol
- Aragon
- Bluzelle
- OKExChain
- TomiEx Exchange
Na het lezen van dit artikel kan het goed zijn om onderstaande video nog eens te bekijken. Hierin legt iemand van het Cosmos-team in nog geen 10 minuten uit wat Cosmos precies is en hoe het werkt. Zo wordt alles nog eens duidelijk samengevat.
Conclusie
Op dit moment lopen veel blockchains tegen problemen omtrent schaalbaarheid, soevereiniteit, bruikbaarheid en interoperabiliteit aan. Doordat de populariteit van blockchains en cryptocurrencies in een korte tijd snel is gestegen, hadden de ontwikkelingsteams van zulke blockchains niet de tijd om deze problemen te verhelpen. Zo zie je dat Ethereum in 2021 pas overging naar Ethereum 2.0 om de problemen met de schaalbaarheid aan te pakken.
De oprichters van Cosmos denken dat hun project deze problemen op de beste manier heeft aangepakt. Cosmos lost de problemen met de schaalbaarheid op door gebruik te maken van het Tendermint (BFT) Core consensus algoritme, en gebruikt de Tendermint BFT Engine en de Cosmos Software Development Kit (SDK) om de bruikbaarheid van de blockchain te verbeteren.
Het InterBlockchain Communication (IBC) protocol is ontwikkeld om de interoperabiliteit te verbeteren. Hierdoor zal communicatie tussen verschillende blockchains binnen het Cosmos-ecosysteem zonder enkele problemen kunnen verlopen. De ATOM-munt speelt ook een grote rol binnen Cosmos. Het wordt namelijk gebruikt voor de veiligheid van het ecosysteem (staken voor consensus), alsook voor de soevereiniteit. ATOM-houders kunnen de munt namelijk gebruiken om te stemmen op validator nodes die voor het netwerk blokken zouden moeten toevoegen aan de blockchain.
Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over Cosmos? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt.