Enjin coin logo met gamingachergrond

Enjin Coin (ENJ) - Platform voor blockchain games

Enjin Coin (ENJ) is sinds maart 2019 heel populair geworden doordat ze zijn gaan samenwerken met Samsung. De techgigant heeft besloten om de cryptocurrency in z'n nieuwe Samsung Galaxy S10 te gaan ondersteunen. Deze samenwerking heeft Enjin Coin op de kaart gezien en laat zien dat het een project is om in de gaten te houden. In dit artikel leggen we je uit wat Enjin Coin precies doet en hoe je in deze cryptomunt kan investeren.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Bekijk snel

Wat is Enjin Coin (ENJ)?

Enjin Coin is een cryptocurrency voor de gaming-industrie. Het team wil dat dit dé munt wordt die overal binnen de game branche gebruikt gaat worden. Naast deze cryptomunt bieden ze ook een alles-in-1 platform aan voor het ontwikkelen van je eigen spel, gebaseerd op blockchaintechnologie. Dit platform is gratis en iedereen kan er gebruik van maken. Op dit moment hebben ze al meer dan 250,000 aangesloten gaming-communities en er zijn maar liefst 20 miljoen geregistreerde gamers op het platform. Dit laat zien dat Enjin echt een serieus project is om in de gaten te houden.

Enjin verbindt games met elkaar

In veel games kunnen de spelers spullen van elkaar kopen waardoor hun karakter beter wordt in het spel. Een bekend voorbeeld hiervan is het spel Runescape, waarbij je bijvoorbeeld een zwaard kan kopen om sterker te worden. Deze zwaarden zijn uniek voor dit spel en kunnen dan ook niet in een andere game zoals League of Legends gebruikt worden.

Maar, hoe leuk zou het zijn als je jouw zwaard kunt verruilen voor 'runes' in League of Legends (dit is een element in League of Legends waardoor jouw karakter beter wordt). Of wanneer je meer fan bent van FIFA, dat je dan jouw zwaard kunt inleveren in ruil voor Cristiano Ronaldo op FIFA. Enjin wil met zijn platform de verbintenis tussen spellen mogelijk maken. Dit doen zij door de assets van een spel, in dit geval het zwaard, de runes en Cristiano Ronaldo, te tokenizen. 

Game assets tokenizen

Doordat de assets van een spel worden getokenized, ben je daadwerkelijk bezitter van dit item. Niet alleen binnen het spel kunnen mensen zien dat jij dit item bezit, maar iedereen in de wereld kan zien dat jij bijvoorbeeld jouw eigen zwaard hebt gemaakt. In de afbeelding van hieronder is te zien dat je gemakkelijk assets kunt opzoeken. In deze explorer kunnen mensen gaming items opzoeken en bekijken wie ze heeft gemaakt, wanneer ze zijn gecreëerd, wie ze op dit moment bezitten, wat je ermee kan en hoe je eraan komt. Dit betekent inderdaad dat je jouw eigen items kunt maken! Normaal ben je afhankelijk van het bedrijf achter een spel voor het uitbrengen van nieuwe items, maar nu ben je zelf in staat om items te ontwerpen! Hoe leuk is het als straks iedereen in het spel met jouw spullen rondloopt. Game-developers kunnen er dan voor kiezen om creators te vergoeden voor hun creatieve brein. Je zou in dat geval tokens uitgekeerd kunnen krijgen per item dat je ontwerpt.  Dit zou voor weer tot een heel nieuw scala aan banen kunnen leiden, zoals YouTube vloggers groot heeft gemaakt.

Image
Zwaard opzoeken in de enjin explorer

Gaming items zijn echt geld waard

De gaming items vertegenwoordigen zowel een waarde binnen als buiten het spel. Je kan de items namelijk omsmelten tot Enjin Coins en deze cryptomunten kan je verkopen voor echte euro's. Andersom is dit natuurlijk ook mogelijk wanneer je met euro's game items wilt aanschaffen. Op deze manier wordt de economie van het spel samengebracht met de economie van het echte leven. De transacties die onderling worden gedaan, worden allemaal netjes op de blockchain geregistreerd en zijn inzichtelijk voor iedereen. 

Wat maakt dit crypto-project nog meer mogelijk?

 • Bestaande games upgraden
  Naast het creëren van eigen games kan je er als game developer ook voor kiezen om een bestaand spel te upgraden. Enjin biedt Software Development Kits (SDK's) aan waarmee je de blockchaintechnologie kan integreren in reeds gepubliceerde games. Hierdoor kunnen de kosten omlaag gebracht worden en is het een manier om fraude tegen te gaan. Bij veel spellen wordt er veel aan 'gold farming' gedaan, waarbij handelaren grof geld maken bij het verhandelen van gamegeld. Door deze gold farmers raakt de economie van zo'n spel in de war en de makers hebben geen zicht op de geldstromen die erin omgaan. Met blockchaintechnologie zijn alle transacties inzichtelijk en kan iedereen zien hoe de geldstromen verlopen.
   
 • Decentrale games maken
  Doordat Enjin Coin is gebaseerd op de blockchain van Ethereum, kan je door middel van smart contracts spellen decentraal laten werken. Dit betekent dat een spel helemaal autonoom werkt en alles automatisch wordt geregeld door programmeercode. 
   
 • Stimuleren van de speler
  Op het platform van Enjin kan je voor jouw spel eigen tokens creëren. Aangezien het jouw spel is, kan je ook zelf bepalen welke functie jij de token wilt geven. Een voorbeeld hiervan kan zijn dat je voor het voetbalspel FIFA de zogenaamde FIFA-tokens creëert. Van tevoren stel je in dat de winnaars van een voetbalwedstrijd 100 FIFA-tokens winnen en dat deze tokens een gezamenlijke waarde van 1 euro vertegenwoordigen. Op deze manier breng je een extra stimulans aan voor je spelers en je dit kan de gameplay ten goede komen. 
 • Community-leden belonen
  Je kan met je eigen token ook ervoor zorgen dat je jouw game-community laat groeien. Je kan de leden bijvoorbeeld tokens geven wanneer ze 30 dagen op rij online zijn geweest of wanneer ze nieuwe leden hebben aangebracht. Deze tokens kunnen dan ook weer verkocht worden voor euro's en vertegenwoordigen daarmee echte waarde.

Enjin heeft 4 componenten

 1. Enjin Network
  Enjin Network is een content management system (CMS) en sociaal platform voor games.
 2. Enjin Wallet
  De Enjin Wallet is de officiële wallet waar zowel cryptocurrency's als game items opgeslagen kunnen worden. Door deze wallet zijn de aangesloten games met elkaar verbonden en kunnen er gemakkelijk munten en spullen onderling verruild worden. 
 3. EnjinX
  EnjinX is de blockchain explorer waar je de gegevens van de cryptomunt en de game assets kunt opzoeken. Ze zitten erg op gebruiksvriendelijkheid en velen noemen deze explorer dan ook de 'Etherscan for Mainstream Audience'.
 4. Efinity
  Efinity is een oplossing voor de schaalbaarheidsproblemen van de Ethereum blockchain. Hierdoor kunnen er meer transacties tegelijkertijd uitgevoerd worden. Dit is ontzettend belangrijk wanneer er meer en meer games en spelers gebruik gaan maken van het platform.

Voordelen van Enjin Coin op een rij

 1. De blockchaintechnologie brengt veiligheid en vertrouwen in de gaming-industrie. De spellen van tegenwoordig zijn zeer geavanceerd en spelers willen dat hun data goed beveiligd wordt. Blockchain is hier de perfecte technologie voor.
 2. Je ben echt de eigenaar van een gaming asset en kan deze ook verruilen voor andere assets binnen verschillende spellen. Je kan er zelfs voor kiezen om zelf een nieuw item te maken en in het spel in te brengen. 
 3. Ze bieden een Software Development Kit speciaal voor gaming developers. Hierdoor kunnen bestaande spellen verbeterd worden en kunnen nieuwe spellen op basis van blockchaintechnologie worden gemaakt.
 4. Enjin biedt een oplossing voor fraude binnen games. Er zijn vaak oplichters actief die met slimme trucjes jouw game-geld afpakken. Dankzij de veiligheid en transparantie van blockchain is dit nu een stuk lastiger.
 5. Game-assets krijgen echte waarde. Je kan dankzij het Enjin platform jouw assets verruilen voor echt geld of assets van andere games. 
 6. Je kan je eigen assets creëren en in het spel introduceren. Hier kan je vervolgens zelf geld mee verdienen.
 7. Game developers kunnen hun eigen token creëren en hiermee spelers en community-leden stimuleren. Je kan de token die bij het spel hoort om laten smelten tot Enjin Coins en deze verkopen voor euro's.
Image
Enjin ecosysteem

De Token van Enjin Coin: ENJ

De Enjin coin is gebaseerd op het netwerk van Ethereum en is daarom een ERC20-token. Hierdoor kan de munt ook voor smart contracts gebruikt worden. Enjin is een van de eerste projecten die het Raiden Network van Ethereum in gebruik heeft genomen. Dit netwerk is vergelijkbaar met het Lightning Network van Bitcoin, maar dan voor Ethereum. Dankzij dit netwerk kan het platform meer transacties verwerken. 

Verspreiding van de token

In november 2017 heeft het team geld opgehaald door midden van een Initial Coin Offering (ICO). Tijdens deze coin offering wilden ze graag 25 miljoen dollar ophalen en het is ze gelukt om de 23 miljoen te behalen. 80% Van het totale aantal munten is tijdens deze ICO verkocht en de overige 20% is verdeeld over het team, de adviseurs en de verschillende beloningsprogramma's. 

Welke rol heeft de token?

De token van Enjin wordt gebruikt om alle transacties die gerelateerd zijn aan de game assets te faciliteren. Wanneer jij jouw Runescape-zwaard voor Cristiano Ronaldo verruilt, dan betaal je hier een klein beetje transactiekosten over in de vorm van ENJ-tokens.

Kenmerken ENJ-token
Token symbool ENJ
Totaal aantal tokens 1 Miljard tokens
Aantal tokens in omloop 760 Miljoen
Prijs tijdens ICO $0,05
Token type ERC-20 (gebaseerd op het Ethereum-protocol)
Hardcap verkoop van tokens $25 miljoen
Opgehaald vermogen tijdens ICO $23 miljoen

Geschikte wallet voor de token

ENJ kan je naast de exchange ook op een hardware wallet opslaan. Dit wordt in de meeste gevallen aangeraden aangezien je hier zelf de private key in handen hebt en dus daadwerkelijk eigenaar bent van de coins. De bekendste hardware wallet is op dit moment de Ledger Nano S. Deze kan je bij de officiële Nederlandse reseller Cryptomaan kopen.

Enjin heeft daarnaast een eigen crypto wallet en die ondersteunt ook Bitcoin, Ethereum, Litecoin en ERC20, ERC721 en ERC1155-tokens. Hij is beschikbaar voor zowel Android als IOS. Download hier de Enjin Wallet

Krijgt Enjin Coin z'n eigen blockchain?

Op dit moment is de Enjin Coin gebaseerd op de blockchain van Ethereum. Er zijn vooralsnog geen plannen om een eigen blockchain te creëren. Wellicht dat ze hier in de toekomst wel aan gaan werken, maar helaas door het ontbreken van de Roadmap van 2019 hebben we hier vooralsnog geen zicht op.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Team, adviseurs en partners

Het Enjin Coin project is van het in Singapore gelegen bedrijf Enjin. Dit is een groot online platform voor het creëren van games. Het bedrijf is in 2009 opgericht en heeft iedere maand 60 miljoen bezoekers en verwerkt miljoenen dollars aan maandelijkse transacties. Ze willen graag de Enjin token in alle aangesloten gaming-websites integreren en dit zijn er op dit moment 250,000. 

In de tabel van hieronder vind je de vier prominente leden van het Enjin-team.

Naam Functie Ervaring
Maxim Blagov Co-Founder, CEO
 • 18 Jaar ervaring op het gebied van creative direction, project management, en UX design.
 • Hij is een expert op het gebied van Strategy development voor grote interactieve applicaties.
Witek Radomski Co-Founder, CTO
 • Expert op het gebied van Technical Engineering
 • Veel ervaring in software ontwikkeling en de ontwikkeling, implementatie en integratie ervan.
Lilia Pritchard COO
 • Ervaring in business development, operations en marketing.
 • Ze heeft de leiding over de dagelijkse bedrijfsvoering en de marketing binnen Enjin.
Ilija Rolovic CMO
 • Ze is gespecialiseerd in marketing binnen de game-industrie.

Adviseurs

Enjin heeft twee adviseurs, te weten:

 • Anthony Diiorio (Ethereum co-founder); en
 • Pat LaBine (technisch directeur bij Bioware).

Strategische partners

Enjin werkt samen met de volgende drie partners:

 • Unity
  Unity is een 3D ontwikkelingsplatform voor onder andere de game-en filmindustrie. 
 • PC Gamer
  PC Gamer is een grote blog op het gebied van games voor de PC.
 • NRG eSports
  NRG is een e-sport bedrijf uit Californië. 

Concurrenten

De grootste concurrenten voor Enjin Coin zijn GameCredits en WAX. Volgens Enjin zit er wel een wezenlijk verschil tussen de twee. De CMO, Elija Rolovic, zegt dat Enjin Coin de “Ethereum of Gaming” is en de concurrenten simpele centrale games/marktplaatsen zijn waar toevallig cryptomunten in omgaan. Zo te horen is er sprake van gezonde rivaliteit.

Roadmap

Enjin Coin had een roadmap in 2018 en die van 2019 blijft vooralsnog uit. 

Populariteit

Enjin is zeer actief op social media en hieronder vind je de links om naar hun accounts toe te gaan.

Populariteit Enjin Coin
Twitter 46k volgers
Telegram 19k volgers
Facebook 57k volgers
Reddit 13k lezers

Slotwoord

Enjin Coin voegt de voordelen van blockchain toe aan de steeds groter wordende game-industrie. Met een groot bestaand bedrijf achter het project en een succesvolle ICO, zal het qua financiële middelen wel goed zitten. Of het team de plannen ook waar gaat maken is nog even afwachten. Het is jammer dat ze voor 2019 nog geen roadmap hebben gepubliceerd. Op deze manier weten we niet waar ze nu aan werken. Maar, een techgigant als Samsung gaat natuurlijk niet zomaar met een bedrijf in zee, dus dat is een zeer positief teken.

Het is eenvoudig om in het project te investeren en dat doe je door middel van het kopen van de ENJ-tokens. Hieronder staan de instructies die je kunt volgen. 

Hoe koop ik Enjin Coin?

Enjin Coin kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van ENJ.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
 4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
 5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
 6. Zoek ENJ op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
 7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in ENJ. 
 8. Gefeliciteerd! Je hebt ENJ gekocht!
  Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.