Mandala Exchange

Mandala Exchange Review | Betrouwbaarheid, ervaringen en uitleg

Een belangrijk onderdeel om al dan niet te kiezen voor een bepaalde exchange is uiteraard de handelskosten. Je wilt tenslotte niet onnodig veel betalen voor een transactie, terwijl het op een andere exchange tegen een veel gunstiger tarief kan? In Nederland en België hebben we Bitvavo dat een bepaald percentage berekent, waarbij de tarieven bij Binance zelfs gunstiger zijn. Maar wat als je nóg goedkoper wil gaan handelen? Ontdek Mandala Exchange, de nieuwe exchange die handelen mogelijk maakt met handelskosten die maar liefst de helft goedkoper zijn dan op Binance.

Bekijk snel

Ontstaan

Handelskosten zijn vaak onnodig hoog en zeker in het Ethereum-netwerk kunnen deze al flink hoog oplopen voor een trade van een relatief klein bedrag. Het is voor velen dan ook niet langer interessant om dermate hoge transactiekosten te betalen wat resulteert in een toenemende interesse in andere platformen. Binance dankt zijn populariteit aan het uitgebreide aanbod van munten en tokens, maar ook door de aantrekkelijke handelskosten. Maak je gebruik van de Binance Coin (BNB)? Dan handel je op Binance tegen een veel gunstiger tarief.

Mandala Exchange

Het woord Mandala komt oorspronkelijk uit het Sanskriet, een oude Indiase taal dat heilige cirkel betekent wat symbool staat voor verbinding. We zien dit dan ook vaak terugkomen in religieuze uitingen, maar sinds kort kennen we Mandala dus ook als een exchange voor het uitwisselen van verschillende digitale assets. Als we kijken naar de huidige structuur van blockchain, een verzameling van verschillende blocks op éénzelfde chain, is het al meteen duidelijk waar de connectie vandaan komt. Mandala werd oorspronkelijk al opgericht in 2017 als een gecentraliseerde beurs voor het particulier handelen alsook het institutioneel handelen. Maar na een aantal tegenslagen besloot het team beroep te doen op de Binance Cloud, waardoor de exchange een nieuw leven kreeg eind 2020. Het doel van Mandala exchange is om als het ware het universum te verbinden door gebruik te maken van de blockchaintechnologie.

Liquiditeit is doorgaans een terugkerend probleem wat invloed uitoefent op de prijs van een token. Mandala wil deze liquiditeitsproblematiek aanpakken door de grootste liquiditeitspool aan te bieden op hun platform, doordat ze de dezelfde liquiditeit deelt met o.a. Binance.

Binance Cloud

De hele exchange is gebouwd op de Binance Cloud. Deze cloud biedt crypto businesses de mogelijkheid om een exchange te lanceren met alle voordelen die Binance te bieden heeft. Zelf zien ze dit als voordeel zodat de partners zich kunnen focussen op de verdere ontwikkeling van hun core business.

Liquiditeit

Door gebruik te maken van de liquiditeit van één van de grootste exchanges wereldwijd, ervaren gebruikers van de nieuwe exchange minder last van liquiditeitsproblemen die de prijs onnodig kan beïnvloeden. Zo zou maar liefst meer dan 50% van al het marktvolume zich bevinden bij Binance. Daarnaast wordt het orderboek gedeeld met verschillende exchanges om de liquiditeit te garanderen.

Veiligheid

Helaas zijn er in het verleden al vaker exchanges gehackt waarbij hackers er met miljoenen dollars vandoor gingen. Veiligheid is dus essentieel voor een goede exchange, zowel voor het team als voor de gebruiker die zijn of haar investeringen vaak in een software wallet laten staan op de exchange. Binance maakt gebruik van SAFU, wat staat voor Secure Asset Fund for Users. Hiermee versturen ze 10% van alle handelskosten naar een aparte cold wallet om bescherming te bieden voor hun gebruikers in geval van een hack.

Ondanks deze maatregelen, is de veiligste manier nog steeds door gebruik te maken van een hardware wallet waarbij jij de enige persoon bent die toegang heeft tot je digitale assets. Ontdek hier de beste hardware wallets. 

Prestatie

Binance bestaat sinds 2017 en heeft dus al de nodige ontwikkelingen achter de rug. Deze kennis en expertise spreekt veel nieuwe projecten aan omdat het vrijwel meteen operationeel is zonder de nodige kinderziektes te ervaren. Het biedt dus ook dezelfde handelsmogelijkheden aan:

 • Spot trading
 • Fiat trading
 • Future trading

Dit gebeurt allemaal met dezelfde native handelsparen, liquiditeit en zelfs hetzelfde orderboek als Binance. In het 3de kwartaal van 2021 wil Mandala Exchange ook OCO-orders toevoegen aan het platform, deze staan beter bekend als One Cancels the Other. Deze is populair in het gebruik omdat je op deze manier een doeltreffende strategie kan bepalen voor het tijdig nemen van je winsten.

MDX-token

Het is dan ook niet verrassend dat de Mandala Exchange zijn eigen native token genaamd, namelijk het MDX-token. Deze fungeert als utility token op het platform waarbij gebruikers extra beloningen en kortingen ontvangen wanneer ze deze gebruiken bij het handelen. Dit zien we ook terugkomen bij Binance waarbij handelen met de Binance Coin (BNB) de goedkoopste handelskosten biedt.

Image
Mandala Token
Bron: Mandala.exchange

Staking

Zoals eerder gezegd, hebben houders van MDX-tokens voordelen op het platform. Zo kunnen ze deelnemen aan het Trading Fee Rebate Program waarbij gebruikers bijkomende kortingen kunnen krijgen door hun tokens te vergrendelen op het platform. Dit vergrendelen gebeurt in hun eigen software wallet in het platform voor een minimale periode van 30 dagen. Na afloop kunnen gebruikers kiezen of ze deze rewards willen ontvangen in USDT of in de native token van de exchange MDX.

Handelskosten

Handelskosten verschillen van platform tot platform, maar Mandala Exchange wil toch wel echt groots uitpakken. Indien je MDX-tokens vergrendelt op het platform, kan je handelen tegen 0.05% wat bijzonder laag is. Daarnaast krijg je ook nog bijkomende kortingen als je MDX-tokens vasthoudt. Dit is vergelijkbaar met de Binance Coin (BNB). Er wordt dan ook wel eens de vraag gesteld of deze MDX-tokens de nieuwe Binance Coin zal worden? Zo ja, ziet de toekomst er rooskleurig uit voor de jonge investeerders!

Handelsplatform Mandala Exchange

Voor de Binance gebruikers zal onderstaand beeld zeer herkenbaar zijn. De interface en de werkwijze is dan ook identiek aan deze van Binance. Links zie je realtime het orderboek, wat identiek is aan het orderboek van Binance. Dit orderboek wordt actueel gebruikt door 6 verschillende exchanges wat zorgt voor een extreem grote liquiditeit. In het rechterpaneel krijgen we alle mogelijke handelsparen die verdeeld zijn per categorie, namelijk BTC, FIAT, ALTS en MDX. Momenteel is het enige handelspaar met MDX dan ook USDT maar in de toekomst wil Mandala Exchange deze native munt echt gaan gebruiken zoals de Binance Coin (BNB) en dus de handelsparen gaan uitbreiden.

Image
Mandala interface
Bron: Mandala.exchange

Het enige verschil in het handelen is dat er momenteel enkel gehandeld kan worden op limiet- en marktprijzen, maar met de uitbreiding willen ze OCO-orders ook implementeren in het platform om zo compatibel te zijn bij Binance.

Sinds het 2de kwartaal hebben ze ook Hummingbot geïmplementeerd op de exchange. Dit is een open source trading bot waarmee je het verhandelen van crypto kan automatiseren, zowel op centrale als decentrale platformen. Momenteel is Hummingbot alleen nog maar goedgekeurd op grote exchanges zoals Binance, Coinbase, Kraken, Bittrex en KuCoin.

Beschikbare landen

Sinds begin mei is Mandala Exchange druk bezig met het beschikbaar maken van hun exchange wereldwijd. Sinds de oprichting eind 2020, heeft Mandala in mei 2021 maar liefst 34 landen toegevoegd aan deze lijst. In plaats van een lijst te voorzien met de beschikbare landen, draaien ze het om en beantwoorden ze deze vraag op hun FAQ met een opsomming van landen waar Mandala Exchange nog niét beschikbaar is. Landen in deze lijst zijn o.a. Sudan, Venezuela, Congo en Lebanon.

Image
Mandala countries
Instagram @mandalaexchange
Image
Mandala countries 2
Instagram @mandalaexchange

Sociale media

De exchange is pas live sinds eind 2020 maar wordt al opgemerkt door verschillende investeerders wereldwijd. Het is daarom ook altijd interessant om hun community te bekijken en hoe actief ze zijn op sociale media. Onderstaande gegevens werden waargenomen op 18 mei 2021.

Twitter 16 700 volgers
Discord 3 800 leden
LinkedIn 31 medewerkers en 1 066 volgers
Telegram 3 203 leden
Facebook 18 087 volgers

Uiteraard zegt het aantal volgers niets over de waarachtigheid of over de doelstellingen van het project, maar het toont wel een zekere mate van toewijding aan de ontwikkelingen. Hiermee creëren ze vertrouwen bij de community en hopen ze op early adopters om mee te investeren in Mandala Exchange.

Roadmap

Door hun recente ontwikkelingen aan te tonen, doen ze dit door middel van hun huidige structuur te gaan vergelijken met die van andere exchanges. Zo pakken ze groots uit door met maar liefst 1020 handelsparen te werken. In vergelijking met Kraken waarbij dit aantal slechts op 281 staat. We bespreken hier kort de voornaamste punten op hun roadmap.

Image
Roadmap
Bron: Mandala.exchange

Trading live

In het laatste kwartaal van 2020 is het platform live gegaan waarbij je meteen kon handelen. Het voordeel is dat de exchange meteen operationeel is door de steun van de Binance Cloud. Niet veel later werd ook de applicatie gelanceerd, een beta versie van de mobiele exchange die beschikbaar is voor zowel Android als IOS

Coingecko listing

Een listing op CoinGecko of CoinMarketCap lijkt voor velen een kleine doelstelling, toch is het een mate van herkenning en aandacht die je krijgt wanneer je gelist bent op het platform. MDX is reeds gelist op beide platformen.

Future trading

Een groot voordeel van Binance is de vele mogelijke manieren om te handelen. Die keuze geeft je vrijheid in je handelen maar ook om je eigen strategie te gaan bepalen. Momenteel werkt Mandala Exchange hard om futures trading mogelijk te maken op het platform. Daarnaast zal het ook mogelijk zijn om je crypto verhandelen door middel van OCO-orders.

Staking

Staking is een populaire manier om extra rendement te krijgen op je digitale valuta. Daarom bieden platformen als Binance verschillende manieren aan je rendement te maximaliseren. Je kan momenteel je MDX-tokens vergrendelen op Mandala Exchange in ruil voor extra beloningen en extra kortingen, maar het is nog niet mogelijk om andere tokens te gaan staken. Het is erg vergelijkbaar met Binance waarbij je kan deelnemen aan een liquidity provider waarbij je tokens gaat staken en hiervoor in ruil andere tokens ontvangt.

Amerikaanse markt

Een belangrijk onderdeel van hun roadmap voor 2021 is de lancering van Mandala Exchange op de Amerikaanse markt. Ze zullen daar de strijd aangaan met exchanges zoals CoinBase. Als ze de Amerikaanse markt voor zich weten te vinden, zullen ze een dominante plaats hebben in het cryptolandschap. Maar of dit ook effectief gaat gebeuren, zal de tijd uitwijzen. 

Team

Het team bestaat uit 8 Amerikaanse mannen die allemaal al verschillende jaren ervaring hebben in blockchaintechnologie en crypto. Zo verleent Joe Reiben, de CEO van Mandala Exchange, rechtsbijstand aan meer dan 40 blockchainbedrijven wereldwijd. Overige co-founders hebben hun specialisatie in onder andere cyber security. Groot voordeel is dat Rich Howe, de COO, reeds ervaring heeft bij andere exchanges en deze dan ook kan toepassen in de verdere ontwikkelingen van Mandala Exchange.

Image
Mandala Team
Bron: Mandala.exchange

 

Hoe koop ik Mandala Exchange Token?

Mandala Exchange Token wordt momenteel niet door een exchange ondersteund. Het is daarom niet mogelijk om de MDX-coin te kopen. Je kan wel andere goede cryptocurrency's kopen bij Bitvavo. Dit vinden wij momenteel de makkelijkste exchange om crypto te kopen.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
 4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
 5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
 6. Zoek een cryptocurrency uit, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
 7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in de munt. 
 8. Gefeliciteerd! Je hebt je eerste cryptomunt gekocht!
  Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren

Conclusie

Crypto verhandelen gaat altijd gepaard met bepaalde kosten. Maar hoe meer je handelt, des te sneller lopen deze onnodige kosten vaak hoog op. Daarom is het voor veel handelaren interessant om op zoek te gaan naar het beste platform met de meest aantrekkelijke handelskosten. Hoewel Binance het meest gebruikte handelsplatform voor crypto wereldwijd is, hoopt Mandala exchange dit nog te overtreffen door hun handelskosten te minimaliseren tot de helft van de Binance handelskosten.

Nieuwe exchange kampen vaak met kinderziektes of technische problemen, waardoor het een tijdje duurt alvorens het platform uitermate operationeel is. Doordat Mandala Exchange volledig berust op de Binance Cloud, profiteert het mee van de veiligheid, maar vooral ook van de grootste liquiditeit wereldwijd. We zien vaker dat de problematiek rond liquiditeit onnodige kosten met zich meebrengt, waarbij investeerders eerder terughoudend zijn om deze vaak hoge kosten te maken.

Mandala exchange is nog geen jaar oud, op moment van schrijven nog maar 6 maanden live, maar heeft momenteel al grootste stappen genomen in de ontwikkeling tot een wereldwijde exchange. De tijd zal dan ook uitwijzen of Mandala Exchange de nieuwe alternatieve Binance zal worden of deze elkaar zullen gaan tegenwerken.

Heb jij al eerder gehoord van Mandala Exchange of ben je hier zelf al actief? Deel je ervaringen met ons in de AllesOverCrypto Facebookgroep en laten we samen speculeren wat de toekomst zal brengen voor deze nieuwe exchange.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.