origin header

Origin Protocol (OGN) - De complete uitleg

Wat is Origin Protocol (OGN)?  Het is het ontwikkelingsplatform  wat "NFTs en DeFi to the masses" wil brengen.

Stel je voor: NFTs (non-fungible tokens) en DeFi (Decentralized Finance) voor iedereen toegankelijk én begrijpelijk. Met hetzelfde gemak als dat je een broodje bij de bakker haalt, moet je ook een NFT kunnen kopen of een DeFi toepassing gebruiken. Makkelijk, overal en voor iedereen: of het nu gaat om een ict genius uit Sillicon Valley of een oma van 67 met 10 kleinkinderen. Dat is de missie van Origin Protocol in een notendop. 

Deze aanpak heeft in ieder geval de belangstelling van een aantal vooraanstaande figuren uit de entertainment, tech en crypto wereld. Van Paris Hilton tot de oprichters van Youtube: iedereen is te spreken over Origin Protocol. En dat maakt Origin Protocol een project wat zeker de moeite waard is om te volgen. In dit artikel gaan we kijken hoe de missie van het team achter Origin Protocol haar vorm krijgt. Je krijgt hier een uitgebreide uitleg over de mogelijkheden en antwoord op de vraag: wat is Origin Protocol (OGN)?

Bekijk snel

In dit filmpje legt Steve Chen, oprichter van YouTube, uit waarom hij in Origin Protocol als project gelooft.

Wat is Origin Protocol?

Samen delen is pas fijn. Het is iets wat de laatste jaren ook economen lijken te beseffen. De deeleconomie is een trend. Door samen bronnen en middelen te delen, kan een uiteindelijke winst groter worden. Ook de markt is zo verdeelbaar: iedereen kan zelf online peer-to-peer een verkoop regelen.

De markt wordt niet beheerst door een paar grote spelers, maar iedereen kan zijn eigen marktplaats creëren. Een aantal bedrijven bieden de mogelijkheid om dit makkelijk voor jou te regelen, denk aan Marktplaats, Amazon of Uber. Prachtig, toch?

Inderdaad zijn dit prachtige idealen. Toch is gebleken dat in de systemen van een deeleconomie, de verdeling nog niet helemaal eerlijk gaat. Als particulier of kleine ondernemer ben je afhankelijk van de verkoopmogelijkheden van grotere online bedrijven zoals Amazon, Marktplaats of AirBnB. Je winkel of verkoop inrichten op je eigen manier is niet mogelijk.

De markten worden eigenlijk nog steeds gedomineerd door grote multinationals. Het feit dat deze grote bedrijven uit duizenden kleine aanbieders bestaan, verandert daar niets aan. Vaak pakken de tussenpartijen en marktplaatsen ook een onevenredig groot gedeelte van de transactie. Dit maakt samen delen niet altijd fijn voor de kleinste partijen.

Het ideaal van decentralisatie en de gehele ontwikkeling van de blockchain technologie past daarom wellicht beter binnen de eigenlijke bedoeling van de deeleconomie. Het Origin Protocol is hier een perfect voorbeeld van. Het wil een markt- en creatieplaats zijn waar iedereen op gelijkwaardige manier aan kan bijdragen én kan delen in het succes.

Image
Origin & deel economie
originprotocol.com

Nu heb je op het internet toegang met afzonderlijke accounts naar centrale marktplaatsen zoals Craiglist of AirBnB. Hier kun je peer-to-peer (persoon tot persoon) producten of diensten kopen en verkopen. De data en applicaties staan los van elkaar. En je kunt nog steeds alleen diensten en producten verkopen via een aantal centrale kanalen.

Origin Protocol wil het met een Origin account het mogelijk maken dat je gebruik kunt maken van verschillende dApps die allemaal gebouwd zijn op een gezamelijk opensource platform. Via je Origin account heb je toegang tot verschillende gelijkwaardige aanbieders.

Origin Protocol is gebouwd op het Ethereum netwerk met tokens van het type ERC20. Origin maakt hierdoor deel uit van het grootste ecosysteem uit de blockchain industrie. Bepaalde data, zoals bij een NFT bijvoorbeeld de afbeelding, is opgeslagen met het IPFS opslag systeem.

De keuze om meta data op te slaan via dit systeem, heeft ermee te maken dat dit zorgt voor een dynamische en eenvoudige opslag. Dit zorgt ervoor dat het Origin Protocol beter schaalbaar is en dus ook bruikbaar is voor mainstream projecten met veel transacties en dataverkeer.

Image
Origin protocol in schematische tekening
originprotocol.com

Producten en mogelijkheden

Origin Protocol is in 2017 opgericht en is sindsdien bezig een echte decentrale marktplaats te creëren. Hiervoor zijn in 2021 al een aantal belangrijke stappen gemaakt. We bespreken hier wat er zoal gerealiseerd is. 

NFT launchpad

Volgens de developers achter het Origin Protocol zijn NFTs de blockchain producten die het eerst door het grote publiek zullen worden geaccepteerd en gebruikt. 2021 bewijst dat ze hierin zeer zeker een punt hebben. Met name NFT collectibles die je kunt verzamelen en usable NFTs die je in games kunt gebruiken als avatar, bouwmateriaal of wapen, zijn enorm in waarde en populariteit gestegen.

Bekende merken stappen daarom hierbij in. LaLiga werkt bijvoorbeeld samen met Dapperlabs om een NFT collectie uit te brengen. Een NFT markt waarin iedereen op een eigen manier zij NFTs kan verkopen is daarom  een eerste stap van Origin Protocol om "blockchain for the masses" mogelijk te maken.

Het Origin platform biedt met de NFT Launchpad diverse tools om een NFT collectie te lanceren. Waarin de developers van Origin Protocol zich willen onderscheiden is de vrijheid en mogelijkheden om de launch en NFT marketplace in te richten. De marktplaats en launch kan in een geheel eigen ingerichte omgeving gebeuren, los van andere NFT producten en markten op de launchpad. Ook het winstmodel en verkoopsystemen kunnen helemaal zelf ingesteld worden.

Verder is het ook mogelijk om betaalsystemen in te voeren die niet alleen geschikt zijn voor betalingen in cryptocurrency, maar ook in fiat. Dus met je dollars via een credit card, kun je probleemloos op NFTs bieden. Hieronder noemen we een tweetal voorbeelden van succesvolle drops via de Origin NFT Launchpad.

Image
Origin nft launchpad Useum
nft.useum.org

Useum collectibles

Een voorbeeld van een NFT Launch wat op de Origin NFT Launchpad is gebouwd, is die van de Useum Collectibles. Het maakt onderdeel uit van Useum.org. Dit platform wil kunst door de eeuwen heen via een virtuele weg voor iedereen toegankelijk te maken. Een NFT launch past hier natuurlijk bij.

"Journey to mindfullness" is een NFT collectie van illustrator en kunstenaar Steve Simpson waarvoor Origin Protocol de veiling voor Useum faciliteert. Deze veiling zal op 12 oktober 2021 plaatsvinden.

Inspiration4 Collectibles

Inspiration4 was in 2021 met de eerste commerciële ruimtevlucht een mijlpaal in de menselijke geschiedenis. De bemanning wilde deze vlucht nog meer betekenis geven door een launch van NFT art van de ruimtevaarders. Origin Protocol was de launchpad voor dit project, waarbij de opbrengsten van de veiling naar onderzoek en behandeling van kanker bij kinderen gingen. 

Image
NFT into space launch
nftintospace.org

Origin USD (OUSD)

OUSD is een stablecoin die je in diverse DeFi toepassingen kunt gebruiken. In het algemeen is een stablecoin een coin waarbij de waarde gebonden is aan de waarde van een fiat, cryptocurrency of een asset, of een combinatie van de waardes hiervan. Het voordeel van een stablecoin is dat deze prijsvast is en niet snel kan gaan schommelen in waarde.

Stablecoins zullen daarom naar alle waarschijnlijkheid ook bijdragen aan bredere acceptatie van crypto. Het kan namelijk niet zo zijn dat door een plotselinge prijsschommeling je maar een pak melk kunt kopen met je crypto coins, terwijl je met dezelfde hoeveelheid een uurtje daarvoor nog een boodschappenkar kon volladen. Met stablecoins krijg je waar voor je geld en altijd dezelfde waar.

OUSD is pegged of gebonden aan de Amerikaanse dollar. Daarnaast wordt de waarde verzekerd door een aantal cryptocurrency namelijk USDT, USDC en DAI. Dit zijn ook stablecoins. 

In dit filmpje wordt uitgelegd hoe je de Origin Dollar swapt (wisselt):

Met de OUSD is momenteel in een drietal yield farming strategieën geld te verdienen. Je kunt de stablecoins inzetten voor lending (verstrekken van leningen), je kunt verder fees ontvangen door het gebruik van OUSD bij Automated Market Makers en bij het minten van growth tokens. Deze strategieën worden via het DeFi Compound Protocol uitgevoerd.

Maar hiervoor hoef je de OUSD coins niet naar dit platform te verplaatsen. Vanuit je wallet gaan de stablecoins dus aan het werk. Het voordeel van de OUSD is dus dat je deze gewoon in je wallet bewaard en de waarde ziet groeien. Je stablecoins worden niet vastgezet of gestaket. Dit is, zoals Origin Protocol ook graag ziet, eenvoudig te regelen en te volgen. Hiermee hou je verder bewegingsvrijheid, maar verdien je ook opbrengsten.

Om OUSD te krijgen moet je een wallet hebben die geschikt is voor Ethereum (ETH). Hiervoor kun je Metamask, een online wallet gebruiken of een hardware wallet. Hiervan zijn de Ledger wallets het beste.  De APY is in oktober 2021 9.64%. Dit is de Annual Percentage Yield, een soort rente die je over een jaar verdient.

De OSDD token was sinds september 2020 verhandelbaar op diverse exchanges. Een flinke tegenslag kwam echter toen in november 2020 door een hack ruim 7 miljoen dollar aan OUSD werd buitgemaakt. De verliezen werden wel gecompenseerd en het team zette meteen alles op alles om de schade te beperken. De OUSD was even uit de handel en werd in januari 2021 opnieuw gelanceerd.

De OUSD is via Kucoin, UniSwap en Virgox verhandelbaar. In oktober 2021 is de market cap van de stablecoin 273.08018 USD. Er zijn 271.92027 coins  in circulatie. Dit zijn ook in totaal alle OUSD coins. 

Image
Origin USD stable coin (OUSD)
ousd.com

Origin Protocol token (OGN)

Dit is de token die gebruikt wordt binnen het Origin Protocol. OGN wordt binnen verschillende doeleinden gebruikt. Een van de voornaamste doelen is dat het een governance token is. Als houder van tokens heb je zeggenschap over de ontwikkeling van het protocol. Verder is het betaalmiddel binnen het protocol.

Er is een totaal van 1 miljard tokens. In het laatste kwartaal van 2021 zijn hiervan 356.077.498 tokens in circulatie. Met 3.35 USD bereikte de token in april 2021 zijn voorlopige All Time High. Dieptepunt was januari 2020 met 0.10 USD cent. 

De OGN is eigenlijk ogenblikkelijk toegevoegd aan een groot aantal exchanges. We noemen onder andere Binance, Huobi, Coinbase, Gate.io, UniSwap en de Nederlandse Bitvavo.

In januari 2020 werd de token gereleased en in een verschillende fases unlocked. Dit is om een grote sell out en daarmee extreme prijsschommelingen te voorkomen. Het unlocken van de tokens is in het laatste kwartaal grotendeels afgerond. Januari 2022 zijn alle tokens van de sales en pre-rounds unlocked, alleen de tokens gereserveerd voor langdurige processen zoals de ontwikkeling en de fondsen, zullen nog geleidelijk doorgaan met unlocken tot juli 2024.

Image
Origin Protocol token (OGN)
originprotocol.com

Wie zijn de oprichters van het Origin Protocol?

Het Origin Protocol team bestaat uit mensen die vanuit diverse plekken van zowel de blockchain als de tech industrie komen.  De oorspronkelijke oprichters van Origin Protocol zijn Josh Fraser en Matthew Liu. Beiden waren werkzaam als software engineers. Josh Fraser heeft eerder onder andere EventVue en Torbit (later overgenomen door Walmart Labs) opgericht. Matthew Liu was voorheen werkzaam bij YouTube.

Image
Origin Founders
originprotocol.com

Yu Pan is de founding engineer. Hij was één van engineers die samen met de oprichters het protocol heeft ontwikkeld. Ook hij komt van YouTube en was ook werkzaam tijdens de ontwikkeling van Paypal.

Als je naar de team en de oprichters kijkt, valt het op dat ze allemaal voornamelijk ook werkzaam geweest zijn in grote consumentgerichte bedrijven. Het zijn bedrijven, die om succesvol te zijn, laagdrempelig moeten zijn voor nieuwe klanten. De naam YouTube is in verband met Origin Protocol al enkele keren gevallen. Wat YouTube wilde bereiken, de toegankelijkheid van het internet vergroten voor het grote publiek, lijkt Origin Protocol nu voor de blockchain technologie te willen gaan bewerkstelligen. 

Origin Protocol is in 2017 door de twee oorspronkelijke oprichters opgericht in San Francisco. Zij schreven de whitepaper. Na periode van bouwen, ontwikkelen, testfases en werking in beta versies is het protocol begin 2020 gelanceerd.

Image
origin site team
originprotocol.com

Wie zijn de investeerders in Origin Protocol?

"Backed by the best", zijn woorden die opgaan voor het Origin project. Want het platform krijgt steun van bekende en grote spelers uit zowel de tech als de blockchain wereld. Deze investeerders komen ook nog eens van over de hele wereld.

Een zeer bekende investeerder is bijvoorbeeld Pantera Capital. Als deze naam tussen de investeerders staat bij een project, is dat over het algemeen een teken dat dit een project is met potentie. Pantera Capital heeft namelijk aandeel in de grootste en bekendste crypto projecten tot nu toe. Polkadot, Ripple en Near, om maar een paar projecten te noemen, zijn mede mogelijk gemaakt door Pantera Capital.

Image
Pantera Capital site
panteracapital.com

 

Blockchain.com uit de UK is ook een grote investeerder en partner in veel bekende blockchain projecten. Zij assisteren ook institutionele beleggers en grote firma’s in de financiële wereld met een overstap naar de blockchain industrie. In totaal is 38.1 miljoen dollar opgehaald om het Origin protocol te ontwikkelen. Hieronder is een overzicht van de grote investeerders wereldwijd in Origin Protocol:

US

  • Pantera Capital
  • Foundation Capital
  • Blocktower Capital

China 

  • PreAngel Fund
  • FBG
  • SNZ Holdings
  • Continue Capital
  • BlockAsset
  • Danhua Capital

Duitsland

  • 1kx

UK

  • Blockchain.com
  • Eterna Capital

Hongkong

  • Sora Ventures
  • Kenetic Capital

Saudi Arabië

  • KBW Capital

Rusland

  • Crypto Bazaar

Korea

  • Hashed
  • Metaps+

Singapore

  • Spartan
  • QCP Capital

Japan

  • Smart Contract
  • Gumi

Naast organisaties zijn er ook een aantal opvallende persoonlijke investeerders. Steve Chen, om een voorbeeld te noemen, is de oprichter van YouTube en waarschijnlijk daarom ook goede bekende van oprichter Matthew Liu. Alexis Ohanian is oprichter van Reddit en heeft ook in Origin geïnvesteerd. 

Naast investeerders heeft het team ook steun van een groep adviseurs. Zij zijn werkzaam bij grote crypto investeerders of bedrijven. Opvallend in veel opzichten is dat Origin ook social media celeb Paris Hilton als adviseur heeft. Zij is één van de eerste NFT adopters en draagt zeker bij aan een bredere bekendheid van NFTs en blockchain.

Image
Origin site
originprotocol.com

Conclusie

Of het nu een OGN tweet van Paris Hilton is, of een samenwerking met de ruimte bemanning van Inspiration4: In alles laat Origin Protocol zien niet een ongrijpbaar ingewikkeld technisch project te zijn. Het is een blockchain project voor de massa en de mainstream. Het team richt zich op het toegankelijk maken van de NFT markt en DeFi toepassingen. Het wil zo de deeleconomie voor iedereen makkelijk maken.

De uitvoering is misschien makkelijk begrijpbaar, het gebruik van blockchain technologie en de producten als de OUSD coin zijn innovatief en doordacht. Gezien de indrukwekkende lijst van investeerders en adviseurs en de interessante stijgingen van de OGN token op de beurs, zien velen dan ook mooie kansen voor dit project.

Wil je meer weten over Origin Protocol en de mogelijkheden die dit platform biedt? We zien je graag bij onze AllesOverCrypto Facebook groep!

Heb je in het algemeen nog vragen over Origin Protocol of andere blockchainprojecten? In onze FAQ vind je de antwoorden. Het is ook handig om je vraag + AllesOverCrypto te googelen. Zo vind je snel alle antwoorden op je brandende cryptovragen!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.