GameFi
16/12/21

Wat is Yield Guild Games (YGG)?

Wat is Yield Guild Games (YGG)?
Yield Guild Games
ygg

Snel €10 verdienen?

 1. Maak een account aan
 2. Stort 10 euro
 3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Oude tijden herleven met nieuwe blockchain technologie bij Yield Guild Games. De tijd dat je als koene ridder met een quest rijk kon worden, leek tot voor kort tot een ver verleden te behoren. Met het verslaan van draken was lange tijd geen droog brood te verdienen. Sterker nog: het kostte je geld om via de virtuele wereld op avontuur te gaan. Maar toen was daar het jaar 2020 waarin play to earn booming werd en nieuwe werelden voor gamers openden. Spelen voor een inkomen, play to earn,  werd ineens een mogelijkheid. 

Met de opkomst van quests en nieuwe strijden die gestreden moeten worden, herleven ook oude tradities en samenwerkingen. Het gilde, dat oude samenwerkingsverband uit de Dark Ages, krijgt weer vorm op de moderne play to earn strijdtonelen met Yield Guild Games. Bij dit gaming platform, bestuurd vanuit een DAO, kunnen blockchain gamers van verschillende games zich verenigen, gebruik maken van gezamenlijk beheerde NFTs en samen ten strijde trekken. En hoewel dit allemaal vooral heel gezellig en leuk klinkt, zit hier een gedegen verdienmodel achter om samen met elkaar serieus inkomen te genereren met play to earn games.

Wat Yield Guild Games precies inhoudt, en waarom dit concept game changing is, gaan we in dit artikel uitvoerig bespreken.

Bekijk snel

In dit filmpje van AllesOverCrypto leer je meer over GameFi en Play-to-Earn games:

2020: het jaar van de pandemie en de opkomst van play to earn

Play to earn, verdienen met het spelen van games is een grote trend aan het worden. De NFTs, non fungible tokens, spelen hier een grote rol in. Ben je eigenaar van een NFT, dan ben je dat binnen een spel, maar ook daarbuiten. Hierdoor kun je met het verhandelen van deze NFTs winst maken. Maar in een play to earn game zijn meer manieren om geld te verdienen. Zo kun je in card games bijvoorbeeld tegen anderen strijden. De mogelijkheden van je kaart en je strategisch inzicht bepalen of je wint of niet. 

In de Filipijnen is het al mogelijk dat mensen hun hele inkomen uit het spelen van play to earn games halen. 2020 was het jaar waardoor door de pandemie veel werk stil kwam te liggen. In de Filipijnen zijn mensen toen overgestapt naar play to earn games om inkomen te genereren en deze trend lijkt zich door te zetten. 

Wat is Yield Guild Games?

De oprichters van het Yield Guild Games zagen dat toegang tot play to earn games mensen van inkomen kan voorzien. Samenwerken is hierin de sleutel. Gabby Dizon, oprichter van YGG, kwam op het idee doordat hij, in het momenteel grootste blockchain spel Axie Infinity, andere spelers zijn Axie NFTs ging uitlenen. Axies zijn een soort magische monstertjes en bovendien kostbare NFTs. De gemiddelde prijs voor een Axie is momenteel enkele honderden dollars. Daarom is het lastig om voor sommigen met het spel te beginnen. Door Axies beschikbaar te stellen om mee te spelen, konden anderen zelf kapitaal opbouwen in het spel. Het bracht Dizon zelf ook op het idee van een globaal netwerk van blockchain gamers die elkaar helpen om samen te winnen.

Dit idee groeide uit tot een whitepaper die in 2020 gepubliceerd werd. Hierin staan de plannen met Yield Guild Games nauwkeurig beschreven. Yield Guild Games is een DAO, een decentraal autonome organisatie, voor het investeren in NFTs die gebruikt kunnen worden in de metaverse of blockchain games. De ambities zijn niet gering, want de oprichters willen met YGG de grootste VR wereldeconomie worden door middel van een systeem met community owned assets die zo optimale profits opleveren voor spelers en tokenhouders. Everybody wins! Maar hoe werkt dit precies?

YGG combineert in haar protocol de mogelijkheden van blockchain games met de defi toepassingen van yield farming. Als je precies wilt weten wat yield farming is, kan ik dit artikel van harte aanbevelen. In het het verhaal van YGG  is belangrijk dat je begrijpt dat yield farming werkt met een systeem waarbij je door je tokens beschikbaar te stellen in pools, zodat anderen hiermee kunnen speculeren. Dit is wat in feite de DAO van Yield Guild Games doet maar dan met assets of NFTs. De DAO heeft een gezamenlijke treasury of pool waar spelers NFTs kunnen lenen of soms ook kopen.  In de toekomst wil het team en de DAO ook verdere DeFi toepassingen zoals lending en staking met de native token YGG van implementeren.

Heb je zin om echt meer te weten over het team achter Yield Guild Games en wat hun plannen zijn, raad ik je dit interview met Gabby Dizon aan. Uit zijn verhaal blijkt dat Dizon vanaf het begin betrokken was in de ontwikkeling van play to earn games. 

Hoe werkt YGG in de praktijk?

Al eerder noemde ik hoe de founder van YGG Axies uitleende aan nieuwe spelers. Vanuit dit initiatief is het scholarship program opgezet. Spelers die wel graag willen spelen, maar nog niet het vermogen hebben om de assets of tokens te betalen, kunnen deze krijgen via YGG. Naast NFTs heb je in Axie Infinity bijvoorbeeld Smooth Love Potion (SLP) tokens nodig om met Axies te breeden. Van de winst die scholars maken, staan ze een gedeelte af aan het Yield platform, dat zo een vermogen opbouwt. Deze kan weer geïnvesteerd worden in NFTs. In december 2021 zijn er ruim 6000 scholars actief. Ze hebben gezamenlijk met gebruik van de NFTs en Love Potion tokens van Yield Guild ruim 14 miljoen USD verdiend in bijna een jaar tijd.

Een andere mogelijkheid bij YGG is dat spelers bijvoorbeeld een stuk land huren of pachten. Ze hoeven dan niet het land te kopen, maar kunnen voor een bepaalde hoeveelheid tokens van het land gebruik maken om hier op te bouwen of producten te verbouwen. 

Wat zijn in hoofdlijnen de plannen van YGG?

 • Een community van gamers creëren die samen in game inkomsten genereert. 
 • Inkomsten worden gegenereerd uit het uitlenen en verhandelen van assets.
 • Via de constructie van een DAO wordt het platform aangestuurd vanuit de gemeenschap. 
 • Verder wordt YGG een platform voor research en om kennis te delen over de blockchain games en de manieren hier inkomsten te genereren.

Hoe sluit je jezelf aan bij het gilde?

Misschien ben je wel nieuwsgierig geworden en wil je jezelf aanmelden bij het gilde van YGG. Allereerst moet je hiervoor je wallet verbinden aan het platform. De wallet moet kunnen werken op het Ethereum Netwerk, dus een Metamask wallet is hiervoor een betrouwbare en handige oplossing. 

Nadat je jouw wallet hebt aangesloten kun je een Guild Badge minten. Dit is het bewijs dat je bij het gilde hoort. Hiervoor moet je wel gasfees betalen vanuit je wallet om het minten mogelijk te maken. Dit kan door de drukte op het netwerk soms aardig oplopen. In dit artikel vind je informatie in het algemeen hoe je transacties met hoge gasfees kunt voorkomen.

Uit het interview met Dizon blijkt dat het niet gaat om met een grote zak met crypto binnen te komen in het gilde, ook al wordt dat natuurlijk ook gewaardeerd. Het gaat er vooral om dat je zelf naar een rol zoekt om bij te dragen in het gilde en zelf ook een manier kunt vinden om inkomen te genereren. Veel nieuwe leden beginnen als scholar en groeien daar dan in door. Maar je bent meer dan een speler, je kan ook aan het gilde bijdragen door bijvoorbeeld te helpen met de beheer van Discord of marketing en PR werkzaamheden op social media. Tegenover deze betrokkenheid staan beloningen, zoals tokens of kans op het winnen van NFTs in een airdrop.

Quote YGG adviseur
twitter.com

Founders, team en community

Yield Guild Games is een project wat echt gedragen wordt vanuit de community en vanuit de blockchain game world. Het project heeft drie founders. Ik noemde eerder al Gabby Dizon. Hij wordt een echte gaming industrie veteraan genoemd. Dizon was mede verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de game Battle Racers. Beryl Ly is een fintech entrepreneur die potentie in het idee zag en daarom ook meehielp met de oprichting. Verder is Owl of Moistness de developer die de founders compleet maakte om dit project van de grond te krijgen. Deze developer heeft onder andere meegewerkt aan het breeding algoritme van Axie Infinity waarmee het mogelijk is om Axie monstertjes te fokken. 

Het core team bestaat naast de drie founders uit nog drie leden. Deze hebben allemaal al een cv opgebouwd in blockchain technologie en game ontwikkeling. Het team heeft een aantal vaste adviseurs. Deze zijn werkzaam in de gehele blockchain game industrie, onder andere Alexander Larsen co-founder van Sky Mavis (van Axie Infinity), Anil Lulla co-founder van Delphi Digital, een gerenommeerde crypto currency research organisatie en Anirudh Pai partner van On Deck een community voor getalenteerden.

Verder heeft het team ondersteuning van 11 contributors. Zij houden zich bezig met het managen van de community, marketing en communicatie en design. Het project heeft 24 investors. Daarbij zitten namen die vaak garant staan voor investeringen in succesvolle projecten, bijvoorbeeld Animoca brands, dit is één van de grootste blockchain game ontwikkelaars.

Het platform valt of staat natuurlijk bij de grootte en het enthousiasme van een community. Dit beseft het team achter YGG ook maar al te goed. Tot nu toe is dit ook gelukt te behalen. Op Twitter heeft het platform meer dan 138 duizend volgers. De Discord groep heeft ruim 8700 leden. 

Tweet founder YGG
twitter.com

 

Roadmap

Het project is in het najaar van 2020 gestart. In maart 2021 is het platform live gegaan. De eerste plannen zijn uitgerold en de token supply loopt ook. Volgende stappen die in ieder geval in de planning zitten, is de uitbreiding van de DeFi systemen achter het platform. Zo worden staking en lending mechanismen geïmplementeerd. Verder zullen meer SubDao's per game of regio worden ontwikkeld. Daarnaast worden natuurlijk meer NFTs van nieuwe blockchain games toegevoegd aan de treasury van de DAO, scholarships ontwikkeld en evenementen georganiseerd. Het platform wordt bestuurd vanuit de DAO en hiermee wordt ook de verdere roadmap ontwikkeld.

De werking van de DAO

In eerste instantie bestond de DAO, waar vanuit gestuurd wordt, voornamelijk uit teamleden. Hierna zijn eerste investors, asset eigenaren en spelers van de blockchain games ook hun plaats gaan innemen in het bestuur. Uiteindelijk zullen YGG token houders ook inspraak krijgen. De DAO beslist over:

 • Technologie
 • Producten en projecten
 • Token distributie
 • Governance structuur

Naast een overkoepelende DAO is het plan om bij verschillende games een SubDAO te ontwikkelen. Dit is bij Splinterlands al gebeurd. Hierin kun je participeren, als je de Splinterlands game wilt spelen. Er worden ook per regio verschillende SubDAO’s opgericht. YGG SEA is hierin de eerste, voor de regio zuidoost-Azië. Deze SubDAO is in oktober 2021 gelanceerd.

Fundraising en sales

Dat het platform als een interessant project bevonden werd door investeerders, bleek uit de succesvolle seed ronde met een opbrengst van maar liefst 1.3 miljoen USD. De Seed ronde  is een fundraising om een project te ontwikkelen. De daarop volgende fund ronde bracht een opbrengst van 4 miljoen USD op. Daarna heeft nog een sale plaatsgevonden en de public token sale tezamen bracht uiteindelijk 22.4 miljoen USD in het laatje.

Het grootste gedeelte van wat is opgehaald wordt besteed om een vermogen aan NFTs op te bouwen.

De distributie van de fundraising is als volgt:

 • 83.3% YGG fund
 • 6.8% community operations
 • 6.3% technology tools
 • 3.1% Management

YGG Token

Het platform van YGG heeft een eigen native token, de YGG. Deze kan binnen het platform gebruikt worden. De YGG tokens worden ook gegeven voor het bijdragen aan het gilde als actief lid en zullen voor inspraak of stemrecht gaan zorgen bij de DAO.

De token verdeling na de minting is als volgt:

 • 13.3% treasury
 • 45% community
 • 15% founders
 • 24.9% investors
 • 1.85% advisors

De YGG token werd eind juli 2021 verhandelbaar en had destijds de prijs van 1,50 USD. All Time High werd in november 2021 behaald met 11,50 USD. In totaal zijn er 1 miljard YGG tokens. De YGG tokens zijn verkrijgbaar op verschillende grote exchanges zoals Binance, Okex, Huobi International en Kucoin.

Yield Guild Games facebook header
yieldguild.io

Welke games kun je met behulp van YGG spelen?

YGG is met het lenen van assets voor de blockchain games Axie Infinity, The Sandbox en League of Kingdoms als eerste in de lente van 2021 van start gegaan. Inmiddels kun je ook voor veel andere games assets huren of samenwerken met andere spelers via YGG. In december 2021 heeft YGG van in totaal 10 games assets in bezit. Dit heeft al een gezamenlijke waarde van minstens 20 miljoen aan NFTs.

Van de volgende games heeft Yield Guild Games in december 2021 NFTs:

Axie Infinity - Dit is veruit de grootste play to earn game van 2021. Je kunt hier NFT monsters fokken, verhandelen en je kunt ermee strijden om geld mee te verdienen. De YGG treasury heeft meer dan 26.000 Axies met een gezamenlijke waarde van momenteel 3.9 miljoen USD en 235 percelen van land van waarde 2,3 miljoen USD.

Ember Sword - Dit is een old fashioned “hoe-versla-ik-draken-en-ander-fantasy-gespuis kind of game” Het is bovendien een echte MMORPG (massively multiplayer online role playing game). YGG heeft in totaal 16 NFTs van deze game, ter waarde van ongeveer 5,7 miljoen USD. Deze NFTs zijn van stukken land waar je op kunt bouwen.

DeltaTime - Dit is de Formule 1 game, ontwikkeld door game lab Animoca Brands. Mijn collega schreef hier al een uitgebreide blog over. Naast racen op de virtuele versie van de circuits waar Verstappen zijn overwinningen behaalde, kun je ook winst maken door de handel in assets. De treasury van YGG bevat maar liefst 130 common keys waarmee je aan races deel kunt nemen en 330 onderdelen waarmee je een auto NFT kunt verbeteren.

Guild of Guardians - In deze mobile multiplayer fantasy game kun je zelf teams, guilds van strijders opbouwen. Met je guild kun je de strategie uitzetten om de game te winnen. In december 2021 heeft de YGG DAO 121 guilds deze zijn samen ongeveer 3 miljoen USD waard.

Ilivium -  Ilivials zijn een soort fantasy wezens die je kunt vangen in de fantastische wereld van Ilivium, deze game is nog in ontwikkeling. YGG heeft 3 miljoen USD ter beschikking aan SAFT (Simple Agreement in Future Tokens).

League of Kingdoms - Door battelen, handel, bestuur of bouw en verbouwen kun je in deze game inkomen genereren. Bouw dus je eigen koninkrijk in deze game. Voor dit spel is er binnen YGG een eigen SubDAO, YGGLOK, in ontwikkeling. Deze DAO heeft 266 percelen land.

The Sandbox - In the Sandbox heeft YGG 180 NFTs die een stuk land vertegenwoordigen. Aangezien the Sandbox één van de grootste metaversums is op blockchain is dit een waardevol bezit waar guild leden van kunnen profiteren. 

Splinterlands - Met deze Pokémonachtige game kun je met je NFT cards tegen elkaar battlen. De treasury van YGG heeft 8250 NFT assets.

Star Atlas - YGG treasury heeft voor meer dan een miljoen USD vermogen aan NFTs in deze futuristische game, waar je moet zien te overwinnen in een voortdurende strijd tussen 3 galactische staten.

ZED Run - Dit is een paardenrace spel waar je ook stalhouder kan worden en naast racen kunt verdienen met de handel en het fokken van virtuele viervoeters. Momenteel heeft de DAO van YGG 118 NFTs van deze games.

Deze lijst zal naar alle waarschijnlijkheid nog flink groeien, aangezien het einde aan nieuwe play to earn games nog niet in zicht is. Wat zijn de criteria om een spel en de spelers toe te voegen aan de treasury van het gilde? De game moet een op virtuele land gebaseerd economie bevatten. Verder moet de virtuele economie een native token hebben. Natuurlijk moet het spel een play to earn functie hebben waar de beloning gebeurt met een native token.

Naast de aanschaf van NFTs investeert YGG ook op andere manieren om play to earn games voor iedereen toegankelijk te maken. Zo helpt het platform bij het ontwikkelen van scholarship programma's en organiseert het tournaments in samenwerking met blockchain games. In december 2021 kondigde het een nieuwe samenwerking aan met 11 games.

YGG games en investeringen
yieldguild.io

Conclusie

Met Yield Guild Games herleven oude tijden in nieuwe werelden. Het samenwerken in een gilde blijkt in blockchain games kansen te bieden voor nieuwe spelers in play to earn games. YGG wordt als project gedragen door een grote community, invloedrijke adviseurs en investeerders. Met de groei van blockchain games lijkt dit project dan ook potentie te hebben heel groot te worden.

Speel jij ook al play to earn games? Of wil je meer weten over Yield Guild Games? We praten graag verder met je in onze AllesOverCrypto Facebookgroep. Het antwoord op een vraag kun je ook altijd opzoeken in onze FAQ. Of je kunt ook je vraag + AllesOverCrypto googelen!

 

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!