Wat is compound interest?

Wat is compound interest?

Snel €10 verdienen?

 1. Klik op de knop
 2. Maak een account aan
 3. Stort 10 euro

Je ontvangt direct €10 extra!

Start direct bij Bitvavo!

Compound interest is een effect bij het beleggen waarbij je geld verdient op je eerder verdiende rendement. Het is een manier waarop je met een relatief kleine inleg enorme rendementen kunt behalen, maar daarover volgt later meer.

Over compound interest zei Albert Einstein ooit: ‘Compound interest is the 8th wonder of the world. He who understands it, earns it. He who doesn’t, pays it.’.

Een voorbeeld van iemand die er enorm rijk mee is geworden, is Warren Buffett. Door vanaf zijn 11e levensjaar consistent te beleggen heeft hij inmiddels een vermogen opgebouwd van maar liefst $101 miljard.

Wij willen natuurlijk allemaal degene zijn die compound interest begrijpen en het daardoor verdienen. Dat is dan ook precies de reden dat we deze blog schrijven: we willen jullie helpen compound interest te begrijpen.

Maar wat is compound interest? Hoe werkt het precies? Wat zijn de voordelen en nadelen? En hoe pas je het zelf toe? Dat, en meer, lees je in deze blog.

Bekijk snel

In onderstaande video van Canstar wordt heel eenvoudig uitgelegd wat compound interest precies is.

Wat is compound interest?

Compound betekent samengesteld en interest betekent rente. Compound interest betekent dus eigenlijk samengestelde rente. Echter, dit legt niet echt uit wat compound interest precies betekent. Een betere vertaling zou zijn: rente over rente.

Eenvoudig uitgelegd betekent compound interest namelijk dat je weer rente krijgt over je eerder verkregen rente. Stel nu dat je bij je bank 1% rente krijgt en je een rekening hebt waarop je €1.000 hebt staan.

Je eerste jaar krijg je dus €10 aan rente. Je tweede jaar krijg je €10,10 aan rente. Dat komt omdat je in je eerste jaar 1% over €1.000 kreeg, maar in je tweede jaar 1% over €1.010. Op die manier ontvang je dus steeds rente over je eerder verdiende rente en verdien je dus eigenlijk ‘gratis geld’ over je 'gratis geld'.

Bij je rente die je ontvangt van je bank is dit effect echter nihil, omdat zelfs 1% vandaag de dag een rente is die je bij je bank bijna niet kunt krijgen. Vandaag de dag kun je bij je bank eerder denken aan een rente van bijvoorbeeld 0,01% of zelfs een negatieve rente. Daardoor merk je dus eigenlijk niets van dit effect.

compound interest duidelijk weergegeven
B Calkins/Shutterstock.com

Wanneer je met hogere rentes gaat werken, bijvoorbeeld in de vorm van rendementen die je behaald over je crypto, dan wordt het effect van compound interest écht interessant.

Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je €1.000 inlegt in crypto. In je eerste jaar behaald je bijvoorbeeld 15% rendement, verdeeld over het hele jaar. Aan het einde van het jaar heb je dus €1.150 en heb je dus eigenlijk €150 ‘verdiend’. In het tweede jaar behaal je nu weer een rendement van 15%. Dat betekent dus dat je aan het einde van het tweede jaar €1.322,50. Je hebt in dat jaar dus €172,50 ‘verdiend’, terwijl je in principe hetzelfde rendement hebt behaald.

Op de lange termijn wordt dit effect nog interessanter. Stel je behaald bijvoorbeeld 50 opeenvolgende jaren een rendement van 10% op een bedrag van €1.000. Dan heb je aan het einde van deze 50 jaar een bedrag van maar liefst €144.369,92 (!). Hoe je dit precies berekent leggen we later in deze blog nog uit.

Dat is dus enorm en het is dan ook precies de reden dat veel mensen vooral naar investeren kijken op de lange termijn. Hoewel jij misschien denkt dat €100 niet veel is in je eerste jaar waarin je met €1.000 bent begonnen, zou ditzelfde rendement je op de lange termijn dus bijna anderhalve ton opleveren.

Wat zo mooi is, is dat je op de lange termijn eigenlijk rente op rente op rente op rente op rente, etc. behaalt. Dat betekent dus eigenlijk dat je gratis geld op gratis geld op gratis geld, etc. verdient.

Echter, het kan natuurlijk ook zo zijn dat je in een jaartje een veel minder rendement behaald, of zelfs een negatief rendement. Dit kan natuurlijk meteen een flink effect hebben op je compounding interest. Hoewel er natuurlijk mooie kanten zitten aan dit effect, is het niet enkel zonneschijn en regenboog. 

Dit effect laat maar weer eens zien waarom het belangrijk is om consistent te blijven in je investeringsproces. Crypto hoeft niet altijd een get rich quick scheme zijn, maar het kan zeker een get rich slow scheme zijn.

Wat zijn de voordelen en nadelen van compound interest?

Compound interest is dus een erg mooi effect wat ervoor kan zorgen dat jij op den duur echt heel veel rendement haalt uit een relatief kleine inleg. Later behandelen we nog het rekenvoorbeeld van Joris, waarin dit heel duidelijk te zien is.

Het fenomeen heeft eigenlijk één heel duidelijk voordeel, maar ook één heel duidelijk nadeel.

 • Voordeel: het grootste voordeel van compound interest is het feit dat het een mooie manier is om op lange termijn een heel mooi rendement te behalen, zonder hiervoor heel veel in te hoeven leggen. Het is bijvoorbeeld totaal niet onrealistisch om te denken dat je, door middel van compound interest, miljonair gaat worden door ‘maar’ €100 per maand in te leggen, zeker wanneer je vroeg begint.
 • Nadeel: daarmee snijden we dan ook meteen het pijnpunt van compound interest aan; mits je vroeg begint. Compound interest heeft tijd nodig. Je kunt niet verwachten dat je door middel van compound interest binnen twee maanden miljonair bent. Je moet het effect de tijd geven, en dan gaat het je op lange termijn zeker mooie resultaten opleveren.

Wanneer je dit grootste voordeel en het grootste nadeel goed kent en begrijpt kun je voor jezelf een beslissing maken of de rendementen op lange termijn het voor jou het wachten waard zijn. Er zijn natuurlijk ook andere manieren waarop je in korte tijd mogelijk vergelijkbare rendementen behaalt. Echter, hier komt dan vaak ook veel meer risico bij kijken.

rente over rente
BadBrother/Shutterstock.com

Hoe bereken je compound interest?

Compound interest kun je eigenlijk op twee verschillende manieren: ten eerste kun je het natuurlijk uit je hoofd / met een rekenmachine berekenen, maar daarnaast zijn er online verschillende tools te vinden waarmee je het automatisch kunt uitrekenen. Naar beiden gaan we nu even kijken.

Het berekenen van compound interest uit je hoofd is niet zo heel moeilijk. Je kunt namelijk deze formule gebruiken:

E = I x R^J

E = eindbedrag

I = inlegbedrag

R = rente per jaar

J = aantal jaren

Om je eindbedrag te berekenen heb je dus je inlegbedrag en je uiteindelijke rentepercentage nodig. Je uiteindelijke rentepercentage kun je berekenen door je rente per jaar tot de macht van het aantal jaren te doen. Wanneer je deze twee componenten dan met elkaar vermenigvuldigt krijg je je uiteindelijke eindbedrag.

Ook kun je de compound interest dus berekenen met verschillende tools op het internet. Het maakt in principe niet zoveel uit van welke tool je gebruikmaakt, maar een goed voorbeeld is bijvoorbeeld de ‘Compound Interest Calculator’ van The Calculator Site.

compound calculator
De compound calculator van The Calculator Site

Je compound interest berekenen via deze tool kun je als volgt doen.

 1. Geef aan van welke valuta je gebruik wilt maken. In de meeste gevallen zal dit de euro zijn;
 2. Geef nu aan wat je initial balance, oftewel je inlegbedrag is;
 3. Vul nu een rentepercentage in. Dit kan bijvoorbeeld het percentage zijn dat jij schat per jaar of per maand te behalen. Je kunt er vervolgens voor kiezen of in de berekening dit rendement er per dag, per week, per maand of per jaar bij moet worden geteld;
 4. Vervolgens kun je invullen over welke tijdsperiode je de compound interest wilt berekenen. Dit kunnen jaren en/of maanden zijn;
 5. Daarnaast kun je nog verschillende andere zaken aangeven. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven of je per maand een bedrag wilt bijstorten, en hoeveel dit bedrag is;
 6. Klik vervolgens op de knop ‘Calculate’ en de tool zal automatisch jouw eindbedrag berekenen.

Zo is het dus erg eenvoudig om je compound interest te berekenen. Het kan erg handig zijn om dit te doen voordat je in een investering stapt. Dit komt omdat het je een erg goed beeld kan geven van wat de investering je precies op gaat leveren.

Een rekenvoorbeeld met compound interest

We zullen nu even gaan kijken naar een rekenvoorbeeld omtrent compound interest. We zullen je ook het bedrag op verschillende tijdstippen tussendoor laten zien, zodat je écht de kracht van compound interest kunt ervaren.

We kijken naar het voorbeeld van Joris. Joris heeft hard gewerkt bij de fruitteler en hij heeft een bedrag van €1.000 bij elkaar gespaard. Hij besluit dit te gaan investeren in crypto. Hij werkt nog altijd bij de fruitteler en kan hierdoor nog eens een bedrag van €100 per maand in crypto te stoppen. Hij is van plan dit te gaan doen totdat hij 68 wordt. Gedurende deze periode van 50 jaar behaalt Joris een gemiddeld jaarlijks rendement van 10% per jaar.

Door deze gegevens in te vullen in de eerder benoemde tool komen we te weten dat Joris op zijn 68e verjaardag een bedrag van €1.877.809,00 in crypto heeft, terwijl hij in totaal maar €61.000 heeft ingelegd.

De kracht van compound interest wordt nog duidelijker, wanneer je ook de tussenstappen ziet. Daarom zullen we nu een tabel opstellen, waarin de tussenstappen van elke 5 jaar te zien zijn.

Jaar Bedrag ingelegd Totale bedrag
0 €1.000 €1.000
5 €7.000 €9.389,02
10 €13.000 €23.191,54
15 €19.000 €45.900,95
20 €25.000 €83.264,96
25 €31.000 €144.740,29
30 €37.000 €245.886,19
35 €43.000 €412.302,46
40 €49.000 €686.108,62
45 €55.000 €1.136.604,35
50 €61.000 €1.887.809,0

In de tabel zie je dus heel overzichtelijk dat hoe langer je bezig bent, des te hoger je uitkomst is. Dit komt natuurlijk omdat je steeds meer rente verdient over je steeds meer eerder verdiende rente.

Een mooie les die je hieruit kunt halen is dat je soms geduld moet hebben, om uiteindelijk mooie resultaten te behalen.

Echter, wat wel enorm belangrijk is om te weten, is dat dit een enorm versimpeld rekenvoorbeeld is. In de echte wereld, en zeker in de wereld van crypto, gaat het eigenlijk nooit zo. Het komt vrijwel nooit voor dat je zoveel jaar achter elkaar een constant rendement behaalt. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je het ene jaar 25% behaalt, het volgende jaar -37% en het jaar daarop weer 51%. Het kan heel inconsistent zijn en dit heeft natuurlijk enorme invloed op de uitkomst van je compound interest. 

Waar kun je compound interest krijgen?

Afhankelijk van op wat voor manier je investeert, is compound interest verkrijgen erg eenvoudig. Bij veel investeringen in crypto blijft het geld namelijk automatisch in de investering en zal deze dus ook gaan compounden, maar niet bij allemaal.

Ben jij iemand die doet aan buy and hold? Dan zul je in principe niets hoeven te doen om mee te kunnen genieten van compound interest. Er is echter wel een ding dat je níet moet doen, mits je mee wil genieten van compound interest. Je moet dan namelijk niet elk jaar je rendement eruit halen als ‘winst’, dan zul je namelijk nooit gaan compounden.

Er zijn ook crypto investeringen waarbij je zelf, handmatig moet gaan compounden. Dit is bijvoorbeeld wanneer je doet aan liquidity providing. Liquidity providing is een manier om met crypto een passief inkomen te genereren, door liquiditeit te verstrekken aan decentrale exchanges.

In ruil voor het verstrekken van deze liquiditeit ontvang jij rewards. Deze rewards komen in principe gewoon als tokens in je wallet te staan wanneer je ze claimt. Op deze manier geniet je dus niet mee van compound interest. Je kunt natuurlijk wel gaan compounden, dit doe je namelijk door steeds de tokens die je ontvangt er weer terug in te stoppen. Meer weten? Wij schreven een uitgebreide blog over liquidity providing.

Het is dus vrij eenvoudig om ervoor te zorgen dat je kunt meegenieten van compound interest, maar wel slim om even goed te controleren of je het goed doet, wanneer je een nieuwe positie opent.

Conclusie

Dus, het achtste wereldwonder, compound interest, is een effect in de beleggingswereld. Het is het effect dat het makkelijkst uitgelegd kan worden als rente over rente. Bij compound interest verdien je dus rente over je eerder verdiende rente.

Het kost veel tijd, maar heb je geduld? Dan kan het je op de lange termijn héél veel geld opleveren, zonder dat je hier heel veel voor hebt ingelegd. Echter, dan moet het natuurlijk wel gewoon goed gaan met je investeringen.

Als jij meer wilt leren over effecten als compound interest, maar vooral ook hoe je dit toepast op je investeringen en hoe je er je profijt uit haalt, meld je dan aan voor onze eigen Crypto Mastery. In deze community leer je alles over het verdienen van een passief inkomen met crypto, je wordt een echte crypto master! Het is een aanrader voor iedereen die graag een mooi passief inkomen wil opbouwen door middel van crypto!

Wil jij meer weten over compound interest of andere zaken rondom crypto? Meld je aan bij onze AllesOverCrypto Facebookgroep! We spreken er graag over alles wat met crypto en de blockchain te maken heeft en delen er waardevolle informatie met je. Hopelijk zien we je daar!

Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + allesovercrypto googelt. Zo kom je altijd bij onze uitgebreide blogs terecht. Alleen de belangrijkste kernwoorden vanuit je vragen + allesovercrypto volstaat ook al.

Om een voorbeeld te geven. Stel dat ik meer wil weten over het lastige begrip Transaction Hash, dan google ik heel simpel "transaction hash allesovercrypto" en vind ik direct een uitgebreide uitleg hierover. Zo kan je dit met alle crypto- en blockchain gerelateerde onderwerpen doen. Handig toch!

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!