Abracadabra.money header

Wat is Abracadabra.money? Lees hier alles over dit DeFi 2.0 protocol

Magie of goedkope goocheltruc? Abracadabra.money is een nieuw DeFi protocol, met stablecoin MIM, SPELL en sSPELL tokens. Laat op dit platform je tokens op magische wijze vermenigvuldigen met DeFi protocol Abracadabra.money en de Magic Internet Money token!

Voor sommigen lijkt het sowieso al op pure magie: de wereld van crypto. Als bij toverslag komt er waarde bij je tokens. Of verdien je tokens door ze in een pool te gooien. En al die winst kan natuurlijk ook weer zo maar ineens verdwijnen. "Magic Internet Money" is daarom de titel van een bestseller die de werking van crypto op eenvoudige wijze uitlegt. Abracadabra.money speelt ook in op de magische werking van cryptocurrency, ofwel internet money. De oprichters  van Abracadabra kwamen met een nieuw DeFi protocol "A spell book that allows users to make magic internet money".

Maar ook als je dit DeFi platform met een nuchtere blik bekijkt, is dit een interessant project om in de gaten te houden. Want dit kan een voorbeeld zijn van een volgende stap in blockchain technologie: DeFi 2.0. Deze term suist in de herfst van 2021 rond in de wandelgangen en de ontwikkelingen hiervan worden nauwlettend gevolgd.

Daarom gaan we in op dit "magische" project en antwoord zoeken op de vraag: Wat is Abracadabra.money en waarom is de belangstelling voor dit nieuwe DeFi protocol zo groot?

Bekijk snel

In dit filmpje wordt uitgelegd wat DeFi 2.0 inhoudt:

Wat is DeFi 2.0?

DeFi, decentralized finance, oftewel decentrale financiële producten nemen een steeds belangrijkere plek in binnen de blockchain. Met name liquidity mining, het systeem van beschikbaar stellen van liquiditeit voor een pool en daarvoor rewards ontvangen, wordt steeds populairder. De ontwikkeling van DeFi protocollen zelf gaat in een flink tempo door, want in het najaar van 2021 wordt er al gepraat over DeFi 2.0 projecten. Dit is een nieuwe generatie DeFi die met eigen inventies problemen, waar de eerste generatie DeFi tegenaan liep, gaat oplossen. Abracadabra.money met de Spell token (SPELL) en Magic Internet Token (MIM) zou je kunnen beschouwen als een voorbeeld van deze generatie DeFi 2.0.

Wat is Abracadabra.money, een DeFi 2.0 project?

Waarin biedt Abracadabra een verbetering en vooruitgang op bestaande DeFi protocollen? Je geld laten werken, dat is het motto van de gemiddelde belegger. Maar assets die je ergens hebt vastgezet, kun je normaliter niet aan het werk zetten. Abacadabra biedt met wat toverspreuken die mogelijkheid wel, althans voor bepaalde tokens. 

Dit gaat om zogenaamde interest-bearing tokens, dit zijn de tokens die je krijgt als je stablecoins inbrengt in een lending protocol, en LP (Liquidity Providing) tokens. Deze tokens vergaren rendement doordat door middel van een lending protocol het aantal rentegevende tokens vermeerderdt, of de waarde van de token groeit met de rente mee. Met deze interest-bearing  of LP tokens kon je tot voor kort niet zoveel, maar zie daar: Abracadabra! Gebruik je interest-bearing  en LP tokens als onderpand om Magic Internet Money token (MIM) te minten en je kan deelnemen in mooie winsten!

Image
Abracadabra.money  site
abracadabra.money

MIM is een stable coin, gebonden aan de waarde van de Amerikaanse dollar en daardoor stabiel. Met de geleende of borrowed MIM ben je weer vrij te doen wat je wilt en kan deze bijvoorbeeld swappen voor USDT.  MIM is momenteel nog niet overal cross-chain te gebruiken dit is wel een van de toekomstplannen. MIM is te swappen via Curve. 

De volgende tokens zijn momenteel als onderpand te gebruiken voor het minten van MIM:

  • AGLD
  • ALCX
  • cvx3pool
  • cvxrenCrv
  • cvxtrcrypto
  • FTM
  • FTT
  • SHIB
  • Spell
  • sSpell
  • UST
  • wsOHM
  • xSUSHI
  • yvcrvlB
  • yvcvrSTETH
  • yvWETH v2

De hoeveelheid MIM die je voor je tokens ontvangt, hangt af van de tokens die je als onderpand geeft, wat hiervan de LTV (Loan To Value) ratio is en wat de maximale toewijzing is voor dit onderpand. 

DeFi toepassingen, zoals Lending, worden zo op een nieuwe geavanceerde manier toegepast. Maar Abracadabra is om nog meer redenen met recht een DeFi 2.0 protocol te noemen. Een probleem waar DeFi platforms tegenaan lopen gedurende de voortgang van een project, is om hun liquiditeit continu op peil te houden. De launch van een project heeft vaak wel de belangstelling, mede door de aantrekkelijke APY's. Maar hoe zorg je ervoor dat je deze liquiditeitsproviders verbonden houdt aan je pool? Hoe zorg je ervoor dat deze niet weggaan naar nieuwere en meer aantrekkelijke DeFi projecten? 

Image
Abracadabra.money
abracadabra.money

Abracadabra heeft hiervoor een mechanisme in werking gesteld met POL: Protocol Owned Liquidity. Het protocol is eigenaar van de liquiditeit in plaats van dat dit beheer bij de gebruikers blijft. Dit gebeurt door middel van een bonding. Het protocol houdt deze liquiditeit zelf in handen als treasury, de schatkist van het protocol. Bonding is een inventie van OlympusDAO. Door middel van Olympus Pro is deze methode ook bruikbaar gemaakt voor protocollen buiten Olympus, zoals die van Abracadabra.money. 

Hoe gaat bonding nu precies in zijn werking? Het protocol of platform kan via de door Olympus ontwikkelde smart contracts liquiditeit aanschaffen. Dit kan door dit te kopen van de gebruikers van het protocol. Gebruikers krijgen zo de kans afgeprijsde SPELL tokens aan te schaffen in ruil voor ETH-Spell LP tokens. Deze LP tokens worden meteen toegevoegd tot de treasury van het Abracadabra protocol. Hiermee wordt de liquiditeit van het protocol opgebouwd en gegarandeerd.

Voor de gebruikers van het platform heeft het ook voordelen. Want je kunt op deze manier voor een betere prijs SPELL tokens verkrijgen, dan via andere marktplaatsen. Door dit mechanisme heb je geen last van impairment loss. Bovendien heb je zo min of meer de garantie dat er bijna altijd ETH-Spell liquiditeit is en een koper.

Vooralsnog lijken de protocollen goed te werken. Klein minpunt, wat hopelijk met de tijd verbetert: Het platform is gebouwd op basis van het Ethereum netwerk, met ECR-21 tokens. Natuurlijk heeft deze blockchain zijn betrouwbaarheid bewezen, alleen de gasfees van Ethereum, daar wordt de mens op dit moment niet heel vrolijk van.  Dit maakt het wellicht minder aantrekkelijk om als beginner met een kleiner budget in dit protocol te stappen.

Image
Abracadabra.money  staking
abracadabra.money

Risico’s en veiligheid

Natuurlijk is ook deze vorm van DeFi niet geheel risicoloos. Het zijn tenslotte financiële producten die ingenieus, maar daardoor ook ingewikkeld in elkaar zitten. Zorg dat je goed weet hoe de producten werken, zodat je weet waar de gevaren en kansen liggen. Bij onze Crypto Mastery groep word je op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld Defi 2.0. en duiken de experts voor jou ook in een project om te kijken waar de kansen en risico's liggen.

Met kennis van zaken kun je zelf je risico gedeeltelijk indekken. Maar het is belangrijk dat een protocol ook de risico's zoveel mogelijk verkleind. 

Liquidatie, het kwijtraken van je onderpand omdat door een plotselinge schommeling van de prijs van je ingelegde tokens deze niet meer volstaat voor het geleende, is natuurlijk het grootste gevaar bij yield farming. Bij de meeste protocols heeft de inleg van gebruikers gezamenlijk een risico op een liquidatie. Bij het Abracadabra protocol is elke CDP (collateral debt position), van elke gebruiker geïsoleerd van de rest en daarmee is het risico op liquidatie alleen persoonlijk. Dit verkleint het gevaar voor liquidatie aanzienlijk. 

Verder kan een protocol natuurlijk nooit voor 100% een garantie geven dat de smart contracts die ontwikkeld zijn nooit een bug of theft (een soort "roofoverval" door hackers) kunnen krijgen. Wees je dus bewust dat dit risico altijd blijft bestaan. Abracadabra gebruikt de smart contracts van Olympus DAO via Olympus PRO. Over deze smart contracts zijn al regelmatig audits gedaan door Runtime Verification. Dit maakt dat dit risico op bugs en thefts er wel is, maar aanzienlijk kleiner is.

In dit filmpje wordt de werking en voordelen van Abracadabra.money besproken:

https://youtu.be/QFWw_FVzCJU

De tokens van het Abracadabra.money protocol

Abracadabra heeft 3 tokens binnen het protocol: MIM, SPELL en sSPELL. Elke token heeft zijn eigen functie en mogelijkheden. We bekijken elke token hieronder.

Money Internet Token (MIM)

MIM, we hadden het er net al over, is een stablecoin gebonden aan USD. Je kunt MIM lenen en minten door LP tokens beschikbaar te stellen. MIM is multichain bruikbaar en kan daardoor via een bridge, AnySwap, naar andere netwerken worden overgebracht. De netwerken waarmee dit mogelijk is  zijn Ethereum, Binance Smart chain, Fantom en AvalancheDe prijs van MIM wordt altijd op 1 dollar gehouden. Dit wordt door middel van automatische processen zo gehouden. 

SPELL

Deze token wordt gebruikt om het protocol stimulans te geven onder andere door het bonding mechanisme. De totale supply is momenteel 210 miljard. Dit was eerst het dubbele. Maar er is 210 miljard geburned, vernietigd, in augustus 2021.

De SPELL token distributie is als volgt verdeeld:

  • 63 % voor globale farming stimulans
  • 30% toegewezen naar het team (in een  verloop van 4 jaar)
  • 7% initial dex offeringDe IDO is bij V2 van UniSwap en een helft bij SushiSwap.

De SPELL token is sinds mei 2021 in roulatie. De prijs van de SPELL token heeft een aardige opgang, maar ook duikelingen gemaakt. Het token werd in mei 2021 gelist op ranking en analyse site Coingecko. De prijs was toen 0,001 USD. Dieptepunt werd in augustus 2021 bereikt met 0,00029 USD. In het najaar liep de prijs van SPELL weer op. Voorlopige All Time High is 0,035 USD. Dit werd begin november 2021 behaald. De marketcap is op dat moment 1.631.532.473 USD.

sSPELL token

Deze token ontvang je als je SPELL tokens locked of staked. Voor het staken wordt een 24 uurs lock gebruikt. De sSPELL die je voor het staken krijgt, staat voor je aandeel in de fee pool. De fee pool bestaat uit de betaalde fees voor borrowing, de rente en 10% van de liquidatie fee van bepaalde markten. Hier vanuit krijg je aan de hand van het aantal sPELL tokens een aandeel van deze opbrengsten.

Image
Abracadabra.money tweet team
twitter.com

Team, organisatie en partners 

Het team achter Abracadabra blijft, zoals echte wizards natuurlijk ook betaamt, enigszins verscholen achter rookgordijnen. Op de site zijn geen foto’s van het team geplaatst of uitgebreide cv’s. Enig gespeur tussen de documenten van Abracadabra wijst wel uit wie er betrokken zijn. Hierbij is te zien dat de leden van het team in meerdere projecten deelnemen. Popsicle Finance en Wonderland.dao zijn ook twee DeFI 2.0 projecten waar enkele leden van het team achter Abracadabra aanbijdragen. De leden van het team van Abracadabra zijn bekend onder de volgende namen:

  • 0xm3rlin - hoofddeveloper
  • Squirrel - tevens betrokken bij Popsicle Finance
  • Danielesesta - is ook actief bij Popsicle Finance en Wonderland.dao
  • Georgiy - tevens betrokken bij Popsicle Finance 

Verder heeft het ecosysteem een aantal belangrijke partners zoals Curve voor het swappen van MIM. Daarnaast is Olympus Pro betrokken ivm bonding systeem wat Olympus heeft bedacht wat Abracadabra ook weer gebruikt. 

Het bestuur van het protocol verloopt sinds september 2021 geheel decentraal. Als je houder bent van sSPELL of ETH-SPELL tokens heb je inspraak in de ontwikkeling van het protocol. Je kunt hiervoor zelf voorstellen doen en stemmen. Verder kan iedereen via Discord ideeën of meningen inbrengen.

Image
Abracadabra.money team tweet
twitter.com

Toekomstperspectieven van Abracadabra en SPELL 

Een duidelijke roadmap of toekomstplannen worden er niet gegeven in Abracadabra.money. Dit wordt wel via Discord en Twitter gecommuniceerd. In juni 2021 is het protocol live gegaan. Het bestuur is in september 2021 begonnen met de overdracht naar een DAO structuur. Er staan voor in de toekomst nog wel uitbreidingen op de plank. Zo wil het team het platform nog meer cross-chain maken en zo het ecosysteem van Abracadabra verder uitbreiden.

Conclusie

Abracadabra.money met MIM, SPELL en sSPELL tokens: is het pure magie of een slim goocheltrucje wat uiteindelijk niet blijkt te werken?

In november 2021 zijn de geluiden over Abracadabra.money in ieder geval positief en de stemming is dan ook aardig bullish te noemen. Het platform blijkt een interessant voorbeeld van een nieuwe ontwikkeling, DeFi 2.0, met geavanceerdere mogelijkheden, die prettig zijn voor de gebruikers van het protocol. En, niet onbelangrijk, Abracadara.money biedt nieuwe manieren om liquiditeit en continuïteit van een platform te waarborgen.

Hoe dit ecosysteem zich verder gaat ontwikkelen, kan natuurlijk niemand met zekerheid zeggen. De stemming is in ieder geval hoopvol en de verwachtingen van DeFI 2.0 projecten in het algemeen zijn positief. 

Nieuwsgierig geworden naar deze nieuwe trends? Via de mastery signals worden deze ontwikkelingen in ieder geval nauwlettend in de gaten gehouden. Hier vind je al het nieuws en worden de fundamentals van een project uitgezocht.

Wil je meer weten over DeFI 2.0 of andere ontwikkelingen in de crypto wereld? We praten graag verder in onze AllesOverCrypto FacebookgroepHeb je een vraag, dan kun je het antwoord hierop vinden via onze FAQ. Als je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt vind je ook snel een van onze artikelen met het antwoord op je vraag.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.