Header Nexo

Wat is Nexo? De complete uitleg en review

Wat is Nexo? Nexo is het lending platform wat de mogelijkheden met je crypto vermogen wil optimaliseren.

Crypto, wat kun je ermee? Voor jou is deze vraag misschien al een gepasseerd station. Want terwijl sommigen nog bezig zijn te ontdekken wat je allemaal met crypto kan, komen anderen steeds meer tot de conclusie: wat kan je er eigenlijk niet mee?

Cryptocurrencies zijn al lange tijd veel meer dan enkel een digitaal betaalmiddel. Met name in de financiële wereld brengt crypto een revolutie teweeg met DeFi, Decentral Finance. Hiermee kun je met op blockchain ontwikkelde financiële diensten, passief inkomen genereren. Dat is ook precies wat Nexo met haar lending platform aan gebruikers wil aanbieden. "Unlock the power of your crypto" is dan ook het motto van Nexo. 

In dit artikel gaan we kijken in hoeverre Nexo deze veelbelovende woorden waar kan maken. We kijken wat Nexo is, hoe je het platform gebruikt en vooral, heel belangrijk, hoe het gesteld is met de veiligheid voor jou vermogen op dit platform. Waar liggen kansen en wat zijn risico's op lending platform Nexo?

Bekijk snel

 

Image
Nexo site
nexo.io

Wat is Nexo?

Nexo is een lending platform voor cryptocurrency. Wat is lending, lenen, dan precies als we het over de crypto wereld hebben? Lending is een vorm van Defi, decentral finance. Je kunt bij Nexo crypto lenen met je crypto. 

Voor blockchain bestond, kon je lenen via een kredietverstrekker of bank. Deze partij regelde de lening en beoordeelde of je aan de voorwaarden voldeed om een krediet te krijgen. Bij een lending protocol dat op blockchain gebouwd is, is deze derde partij niet meer nodig. Het hele protocol wordt uitgevoerd door smart contracts. Dit betekent dat er geen bank of andere partij nodig is om de lening goed te keuren en de transacties uit te voeren. Je vraag om een lening wordt beoordeeld aan de hand van het onderpand wat je voor deze lening inbrengt. 

Hoe werkt dat precies? Je hebt misschien een bepaalde hoeveelheid Bitcoin (BTC) in je wallet. Deze Bitcoin kan je bij Nexo gebruiken als onderpand om andere cryptocurrencies te lenen. Met het geleende kun je weer investeren in andere projecten. Binnen een afgesproken tijd betaal je het geleende + een rente terug. Je kunt zo cryptocurrency die je hebt, gebruiken om investeringen te doen, zonder dat je deze direct uitgeeft. Je haalt zo dus meer winst uit je vermogen. Keerzijde is dat, kun je het geleende niet op tijd betalen, je jouw onderpand kwijtraakt. Bekijk dus van tevoren altijd goed wat de risico's zijn voor je gebruikmaakt van dergelijke DeFi mogelijkheden.

Als je bepaalde cryptocurrency hebt, kun je deze ook als kredietverstrekker beschikbaar stellen via Nexo. Jij brengt dan je tokens in. Dit doe je in een liquiditeitspool. Hiervoor krijg je rente over het bedrag wat je beschikbaar stelt.

De mogelijkheden van Nexo

Nexo is in 2018 opgericht en hiermee één van de eerste lending protocollen. Momenteel heeft het platform meer dan 4 miljoen gebruikers over 200 landen. Nexo biedt de gebruiker verschillende mogelijkheden op het gebied van DeFi. Hieronder vind je wat je al zo met je cryptocurrency kunt doen op het platform.

Exchange

Nexo heeft een exchange waar je crypto kunt verhandelen. De markt heeft een groot aanbod aan handelsparen, meer dan 300 in april 2022. Verschil met veel andere exchanges is dat Nexo werkt met fixed-price execution. De prijs van het moment dat je de order plaatst, is de prijs die wordt gehanteerd bij uitvoering van de order.

In deze video wordt de exchange van Nexo verder uitgelegd:

Earn

Door middel van het vasthouden van je crypto, kun je rente krijgen over je crypto.

De annual rates, de rente over een jaar gerekend, verschillen per cryptocurrency maar kunnen oplopen tot zo'n 17%. Voordelen die Nexo hierbij biedt zijn: de dagelijkse uitbetaling, beveiliging van het vermogen van de gebruiker, en dat je tokens niet gelocked staan.  Je kunt ze dus altijd weer opnemen. 

De hoogte van de rates hangt ook af van in welke cryptocurrency  je deze rente wilt laten uitbetalen. Als je deze laat uitbetalen in NEXO, het token van het platform, dan krijg je een hoger percentage.

Verder zijn er geen kosten verbonden aan het storten of opnemen van je cryptocurrency. Als je earn rates wilt verdienen, dan moet je dit wel bij de instellingen in je account aangeven en de currencies moeten hiervoor in je savings wallet van je account staan.

Lenen

Als je wilt lenen zijn er een aantal gunstige voorwaarden via Nexo. De annual rates, de rente die je betaalt over wat je leent, variëren tot 13,9 %. Doordat de leenovereenkomst helemaal via smart contracts wordt geregeld, weet je binnen een paar seconden of je lening is goedgekeurd. Binnen 24 uur heb je wat je wilt lenen in je wallet. Je kunt kiezen uit meer dan 40 fiat currency of stable coins. Lenen kan vanaf 50 dollar tot en met 2 miljoen dollar. 

Naast ETH en BTC kun je 27 verschillende cryptocurrencies inbrengen als onderpand. Het nieuwste toegelaten token is de onlangs in maart 2022 gelanceerde Ape coin.

Hoeveel je kunt lenen voor je onderpand, hangt af van de waarde en waarde geschiedenis van de cryptocurrency die je inbrengt. Voor BTC kun je bijvoorbeeld 50% aan waarde van je ingebrachte Bitcoin krijgen en voor APE, een nieuwe coin die nog zeer volatiel is, maar 25%.

Nexo heeft om liquidatie te voorkomen deze loan-to-value constructie. Deze is op maximaal 50% gezet. Hierdoor moet de waarde van een onderpand wel heel erg dalen wil het aantrekkelijk worden voor degene die het onderpand heeft verschaft, om de lening niet terug te betalen en het onderpand te verliezen.

Nexo heeft op de site ook de gebruikersovereenkomsten staan voor het lenen of verlenen van crypto via het platform. Hierin staat alle voorwaarden. Voor je gebruik maakt van deze services is het verstandig deze eerst te bekijken voor de actuele voorwaarden.

Groot voordeel als je crypto, als kredietverstrekker ter beschikking stelt, is dat je deze niet voor een bepaalde periode hoeft vast te zetten. Je kunt het te allen tijde weer terugnemen. Het platform geeft bij het verstrekken van leningen een garantie van 100% dekking. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je geld verdwijnt.

In onderstaande video wordt uitgelegd hoe het lenen, borrowing, werkt:

Credit card

De Nexo card kun je via je wallet bestellen. Met deze kaart kun je in cryptocurrency betalen. Je kunt zowel een fysieke kaart als een online kaart krijgen bij je account. Voor het gebruik van de card voor transacties kun je een cashback van 2% op je aankoopbedrag krijgen. De kaart is te gebruiken voor meer dan 40 miljoen online verkooppunten en in de fysieke wereld.

Kosten

Wat zijn de kosten voor gebruik van de lending protocollen of andere services van het platform? Nexo vraagt geen fees voor het storten, uitlenen of opnemen van fiat of cryptocurrencies. Voor het lenen wordt 5.9% op jaarbasis gerekend als je in de token Nexo handelt, in andere currency wordt 11.9% op jaarbasis gerekend.

Nexo Token

NEXO is het token van het platform. Dit token wordt gebacked. Dit betekent dat de waarde wordt ondersteund door de waarde van de assets die worden ingebracht in het lending protocol. De token is uiteraard verkrijgbaar op de exchange van Nexo zelf. Verder wordt de token onder andere ook verhandeld via UniSwap, Bitfinex, Huobi Gobal, BingX, Bitmart, Digifinex, ByBit en FTX.

Het platform wil natuurlijk het gebruik van de token stimuleren op het platform zelf. Hierom ontvang je korting als je de token gebruikt voor transacties. Maar ook door de NEXO tokens in je wallet te hebben, ontvang je kortingen op transacties. Hoeveel voordeel je hebt, hangt af van je loyalty level. Dit level wordt bepaald aan de hand van de hoeveelheid tokens die je hebt.

Nexo tokens werden in mei 2018 gelanceerd voor de prijs van 0,21 USD. All Time High werd in mei 2021 bereikt met 4,07 USD. Dieptepunt was in september 2018 met de prijs van 0,045 USD. Totale supply van de tokens is 1 miljard. In april 2022 zijn ruim 560 miljoen tokens in omloop.

Team

Achter Nexo zit een team wat zowel expertise heeft vanuit de financiële wereld, als wel de blockchain technologie. Als je naar de cv’s van deze mensen kijkt, kun je ervan uitgaan dat ze weten waarover ze praten. 

Antoni Trenchev, Kosta Kantchev en Kalin Metodiev zijn de oprichters en ook degenen die het meest naar buiten treden. Opvallend feitje uit het cv van Trenchev: hij is 2 jaar parlementslid geweest in Bulgarije. Tijdens deze periode zat hij ook in verschillende commissies die zich bezighielden met e-government en e-voting. Voordat hij Nexo oprichtte, was hij werkzaam bij MDL limited als juridisch adviseur.

Metodiev komt uit de financiële wereld en heeft onder andere gewerkt bij Oaklins en Allianz. Hij was verder mede-oprichter van Optima Financial.

Kantchev is tevens de oprichter van Credissimo. Nexo is als een blockchain project van deze kredietverstrekker ontstaan.

Het platform is gevestigd in Londen, maar het team werkt vanuit Sofia. Minpuntje in de transparantie van het team en platform is dat er verder geen gegevens of adres van het platform op de site te vinden zijn. Het platform en protocol wordt vanuit het team aangestuurd.

Communicatie en community 

In reviews uit het verleden was een puntje van kritiek op het platform, de wat geringe communicatie. Niet dat er onvoldoende werd gecommuniceerd, maar enkel via de vaste kanalen en er werd niet veel geïnvesteerd in het creëren van een community. Dit is inmiddels wel aan het veranderen. Het platform organiseert nu bijvoorbeeld regelmatig acties op twitter. 

Via de verschillende kanalen communiceert het platform ook regelmatig en reageert snel op vragen van leden of volgers.

Het platform maakt verder geen gebruik van Discord, wat voor veel platforms een goede manier is om een community te creëren en wellicht een gemis is. Hieronder vind je het aantal volgers of leden per medium. 

Medium Volgers/leden
Facebook +52.000
Twitter +182.000
Reddit +30.000
Telegram +37.000

Hoe veilig is jouw crypto vermogen bij Nexo?

In blockchain heb je geen partij nodig die je vertrouwt, je vertrouwt op het protocol. Wat maakt Nexo een platform waar je wel of juist niet met je crypto aan de slag wil?

Het team achter Nexo begrijpt dat de basis voor het slagen van het platform, afhangt van de veiligheid en betrouwbaarheid hiervan. Op het platform, binnen het protocol staat voor meer dan een miljard aan vermogen gestald. Verder wordt er hier dagelijks voor miljoenen aan crypto verhandeld. De nodige maatregelen om de veiligheid van je vermogen te garanderen is dus geen onnodige service.

Daarom wordt er ook op de site uitgebreid aandacht besteed aan de maatregelen die genomen zijn om de veiligheid van het platform en de gebruikers van het platform te garanderen. We gaan dan ook uitvoerig bekijken wat Nexo doet om jouw vermogen veilig te stellen.

Bescherming van je account

Een protocol kan natuurlijk nooit helemaal garanderen dat er nooit een hack of een exploit, waarbij door een bug in een smart contract een hacker kan binnendringen, zal plaatsvinden. Wat doet het protocol zoal om je wallet te beschermen?

 • Biometrische identificatie - Naast je wachtwoord en 2FA verificatie kun je door middel van biometrische identificatie, je vingerafdruk, de toegang tot je account regelen.
 • Bescherming van je gegevens - De bescherming van je gegevens gebeurt door middel van secure socket layer technologie. Hiermee worden je gegevens versleuteld opgeslagen.

Is Nexo veilig?

Het platform heeft als geheel ook de nodige voorzieningen om het protocol te beschermen tegen hacks en andere aanvallen. Voor zover bekend is het platform ook nog niet gehackt tot nu toe (april 2022).

 • Gesegregeerde multisignature wallet - De wallet van het protocol zelf heeft verschillende signatures nodig voor deze geopend is of ermee gehandeld kan worden. Zo kan niet 1 persoon alleen handelen of heeft als enige toegang tot de wallet.
 • Extensive firewall server architectuur - Nexo heeft een uitgebreide firewall bescherming.

Audits en security checks

Nexo is op verschillende wijzen al geauditeerd. De smart contracts waarop het protocol werkt, zijn bijvoorbeeld geauditeerd door partijen buiten het development team zelf.

Verder maakt het platform gebruik van een ISO/IEC 27001:2013 gecertificeerd managementsysteem. De audit op dit systeem is gedaan door de grootste audit organisatie op gebied van management systemen.

Vertrouwen heeft niet alleen met een betrouwbaar systeem te maken wat niet makkelijk door hackers gehacked kan worden. Het is ook belangrijk dat de liquiditeit van het protocol gewaarborgd is. Hiervoor werkt Nexo samen met Armino die in real time de liquiditeit van het systeem kan auditeren.

Regulatie

Het team achter Nexo wil een globaal toegankelijk platform worden. Hiervoor is regulatie, handelen onder het toezicht van overheidsinstanties, nodig. Om deze reden geeft Nexo ook gehoor aan de eisen waaraan een organisatie moet voldoen, zoals bijvoorbeeld een KYC procedure, know your customer procedure. Nexo controleert dus of accounthouders daadwerkelijk zijn wie ze zeggen te zijn. 

Nexo is ook daarom door een aantal organisaties geregistreerd en heeft vergunningen gekregen voor de services die Nexo zoal verleend via het platform. Met name in Amerika heeft Nexo in  verschillende staten vergunningen, zoals bijvoorbeeld in Californië en Arkansas. Maar het heeft ook vergunningen van landelijke organisaties. Dit zijn bijvoorbeeld de US Financial Crimes Enforcement Network en de State Banking Department en buiten Amerika organisaties in Hongkong, Canada en Zwitserland.

Garanties tegen verlies en liquidaties

Het platform heeft de nodige garantie en verzekeringen afgesloten, dit wordt ook met grote letters vermeld op de site. Tot maar liefst 375.000.000 USD is vermogen op het platform gedekt voor verlies. Deze afspraak is gemaakt met Bakkt, Bitgo en Ledger. Nexo was in 2019 één van de eerste die een dergelijke garantie aan gebruikers van het platform gaf. Bitgo dekte toen tot 100 miljoen USD. De garantievoorwaarden zijn destijds opgesteld door Lloyds, een zeer bekende naam uit de centrale financiële wereld. Inmiddels is deze verzekering met de groei van het platform meegegroeid en zijn ook andere partijen die deze garantie waarborgen.

 Deze verzekering klinkt natuurlijk mooi en het is ook meer garantie dan menig DeFi platform kan geven. 375 miljoen is natuurlijk een astronomisch bedrag, maar valt toch wat in het niet bij de miljarden die inmiddels op het platform rondgaan. Het vangnet zou dus wel eens niet sterk genoeg kunnen zijn bij een serieuze cryptoroof of prijsval. 

Verder is het een beetje zoeken wat nu zoal onder de verzekering valt en wat de voorwaarden zijn om in aanmerking te komen. Hiervan is op de site geen duidelijke omschrijving te vinden. Uit een aantal blogs op de site valt op te maken dat in het algemeen hieronder het verlies van assets door hacks, door handelingen van het platform zelf, of het verlies van keys vallen.

Een kanttekening hierbij is ook de rechtszaak die in april 2021 tegen Nexo was aangespannen. In december 2020 was op het platform 5 miljoen USD in Ripple geliquideerd door de crash van deze token. Mensen die zo hun onderpand in Ripple kwijt waren geraakt, gaven aan dat ze niet door Nexo op tijd gewaarschuwd waren. Voor zover bekend loopt deze zaak nog. Het geeft wel aan dat hoewel de verzekering van Nexo meer garantie is dan veel DeFi platformen bieden, het ook niet alles zegt.

Bereikbaarheid en communicatie

Bereikbaarheid is belangrijk voor betrouwbaarheid. Je wilt ten slotte dat je ten allen tijden kunt communiceren met de plek waar jij vermogen gestald hebt. Nexo heeft een klantenservice die via de chat en e-mail 24/7 bereikbaar is. Over het algemeen is men in reviews goed te spreken over de respons en reactiesnelheid van Nexo. Het ontbreken van een telefoonnummer wordt nog wel vaak als een gemis gezien.

Hoe gebruik je Nexo?

Om van alle faciliteiten van Nexo gebruik te kunnen maken, moet je een account aanmaken. Via deze link kom je meteen op de site van Nexo.

Account aanmaken

 • Hiervoor klik je op Create Account.
 • Er verschijnt een pop-up scherm en hier vul je jouw emailadres wat je aan dit account wilt koppelen in, je maakt een wachtwoord aan. Controleer altijd goed voor je een account aanmaakt of voor je op een site inlogt of het site adres klopt.
 • Hierna moet je een puzzelstukje inplaatsen om te bewijzen dat je geen bot bent.
 • Doorloop je deze stappen goed, dan krijg je een email via het door jou opgegeven emailadres.
 • Hierin moet je op een linkje klikken en je account is aangemaakt!

Verificatie procedure

 • Om met je account gebruik te maken van het Nexo platform moet je eerst een verificatie procedure doorlopen. Hiervoor ga je in je account naar My Profile.
 • Daar klik je op Start Verification. Hierna moet je eerst gegevens zoals je adres en telefoonnummer invullen. Je krijgt ter controle een sms met een code die je moet invullen.
 • Daarna volgt verificatie van je documenten (paspoort, ID of rijbewijs) en je gezicht. Als je deze stappen hebt doorlopen, dan is je account klaar voor gebruik!

Om je wallet en account te beschermen kun je verschillende methodes invoeren. Zo kun je de 2FA- methode invoeren en een biometrische identificatie.

Om te starten zul je eerst crypto of fiat in de wallet van je account moeten storten. Dit is nadat de verificatie voltooid is eenvoudig te doen. Je kunt geld storten vanaf je creditcard, bankrekening of vanuit een externe wallet. In onderstaande film wordt uitgelegd hoe dit precies werkt:

Review

Voor je gebruik van een platform wilt maken is het altijd prettig te weten, hoe andere mensen dit platform ervaren. Bij review consumentensite Trustpilot komt Nexo in ieder geval goed uit de bus met 4.6 van de 5 sterren. Ruim 8400 mensen hebben een review achtergelaten en dit gebeurt vrij regelmatig. 8400 is natuurlijk een miniem percentage van 4 miljoen gebruikers, maar geeft toch een zekere indicatie. Het gaat hier ook om Nederlandse en Vlaamse gebruikers. 83% beoordeelde het platform als uitstekend.

Naast consumentenreviews is het platform ook door verschillend crypto sites en bloggers beoordeeld.  

De reviews zijn over het algemeen positief, er is vertrouwen in het team, het protocol en veiligheidsmaatregelen die gehanteerd worden. Ook is men te spreken over de rentes die gehanteerd worden. Door enkelen worden wel wat vraagtekens gezet in hoeverre de verzekeringen en garanties dekkend zullen zijn. 

Nexo is natuurlijk niet het enige blockchain lending platform. Sterke concurrenten zijn Celsius en Blockfi. Waarin Nexo zich in belangrijke mate onderscheid is de garanties die ze geven en de kennis van het team over de reguliere financiële wereld. Voor de hardcore believers in een decentrale financiële wereld is Nexo natuurlijk een minder overtuigend platform. Het werkt tenslotte met KYC systemen en staat onder controle van diverse centrale regulerende organisaties. Als je kijkt naar de kosten van handelen, en annual rates dan is Nexo niet het meest spectaculair, maar het protocol geeft wel mooie winsten en heeft bewezen betrouwbaar te zijn. Het dat doet dan ook niet onder voor de andere lending platformen.

Conclusie

Nexo probeert de mogelijkheden van decentrale finance te combineren met het gebruiksgemak en betrouwbaarheid van centrale financiële instellingen. Het platform besteedt daardoor veel aandacht aan de veiligheid van het protocol. Door bijvoorbeeld als eerste een garantie op te stellen heeft Nexo ook zeker een betrouwbaar imago, maar biedt voor de gebruiker ook nog genoeg mooie kansen om meer uit je crypto te halen met DeFi. Nexo wordt dan ook door gebruikers en media dan ook als een gebruiksvriendelijk en betrouwbaar platform ervaren.

Natuurlijk zijn er geen 100% garanties dat je crypto altijd veilig is, of dat je altijd winst zult maken. Zorg dus dat je zelf ook goed begrijpt wat de risico’s zijn in jouw situatie voor je begint met investeren.

Wil je meer weten over Nexo of andere lending protocollen? We praten graag verder in onze AllesOverCrypto Facebook community! Via onze FAQ vind je ook snel antwoorden op je vragen. Door je vraag + AllesOverCrypto te googelen kom je ook snel bij een van onze artikelen waarin alles wordt uitgelegd.


Als eerste de nieuwste crypto trends vinden?

Word een Crypto Master en maximaliseer je winst!

Ontdek hier de nieuwste trends!

 

Image
Money Mastery blogbanner

 

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.