NFTs
18/3/22

Wat is ApeCoin (APE), de currency achter de Bored Ape Yacht Club NFT's?

Wat is ApeCoin (APE), de currency achter de Bored Ape Yacht Club NFT's?
ApeCoin
ape

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Hollywood pronkt er maar al te graag mee: het bezitten van een Bored Ape en daarmee lid zijn van de exclusieve Bored Ape Yacht Club. Paris Hilton, bekend als pionier in de wereld van NFT’s, besprak tijdens de Late Night Show met Jimmy Fallon het succes van deze Bored Apes. Het is dan ook geen verrassing dat Jimmy Fallon himself ook een anarchistische aap in zijn bezit heeft.

Deze BAYC is op één jaar tijd inmiddels uitgegroeid tot een zeer exclusieve online community waar iedereen deel van wil zijn. Helaas is deze community onbetaalbaar voor velen aangezien je minimaal 70 Ethereum betaalt voor één Bored Ape. Maar daar komt verandering in! Yuga Labs, creators van de BAYC, lanceren ApeCoin waarbij iedereen deel kan uitmaken van deze exclusieve community. Hoe? Ontdek in deze blog alles over ApeCoin!

Bekijk snel

Bekijk in onderstaande video een korte introductie over ApeCoin:

Wat is ApeCoin ($APE)?

ApeCoin is een ERC20-token gelanceerd door niemand minder dan het team van de immers razend populaire NFT-collectie Bored Ape Yacht Club. Bekende namen als Jimmy Fallon, Justin Bieber en Paris Hilton zijn allemaal in het bezit van een anarchistische aap. Zonder meer is de Bored Ape Yacht Club een weerspiegeling geworden voor het innovatie karakter van de blockchaintechnologie en het gebruik van NFT’s. Een exclusieve groep van holders, waar iedereen stiekem deel van wil zijn.  

Gedurende enkele maanden voor lancering was hun officiële Twitteraccount dé plaats bij uitstek voor speculaties over hun nieuwe plannen. Via verschillende teasers vertelde ze de community dat ze op iets aan het broeden waren. Tot slechts één dag voor lancering (!) dit nieuws naar buiten kwam: Bored Ape Yacht Club heeft zijn eigen ERC20-token genaamd ApeCoin ($APE).

Het token heeft zowel een governance als utility functie dat centraal staat in het nieuwe ecosysteem van APE. Met het native token willen ze het decentrale karakter van het internet stimuleren en verder bouwen aan de ontwikkeling van web 3.0. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door Yuga Labs, de web3 company dat deze Bored Ape Yacht Club heeft opgericht. ApeCoin geeft je toegang tot bepaalde delen van hun ecosysteem, die uitsluitend toegankelijk zijn voor holders van het token. Denk hierbij aan exclusieve games, merchandise en zelfs evenementen.

ApeCoin DAO

Een DAO is een Decentrale Autonome Organisatie en wordt gezien als de toekomst voor verschillende bedrijven. De organisatie werkt volledig zelfstandig en wordt gestuurd door het gebruik van smart contracts. Er is geen centrale partij die de macht heeft, de DAO is ontwikkeld vóór en dóór de community. Door alle holders van deze APE-tokens governance te geven, kan iedereen mee de toekomst bepalen van dit ecosysteem. De APE Foundation ziet toe dat alle toepassingen worden uitgevoerd onder een DAO-structuur.

APE Foundation – The Board

De Ape Foundation heeft geen controle over ApeCoin of de ApeCoin DAO, maar bestaat enkel uit een administratieve ‘board’. Deze leden zien erop toe dat alle beslissingen van zowel ApeCoin, als ApeCoin DAO correct en vooral decentraal worden uitgevoerd. Sommige leden van de community, met een sterke technische achtergrond, zijn deel van deze APE Foundation. De members blijven lid van deze board gedurende een periode van 6 maanden. Nadien kunnen DAO-members, iedereen die ApeCoin bezit, stemmen wie de nieuwe board members worden in deze Ape Foundation. Maar dankzij de governance kunnen ze ook iemand wegstemmen uit deze board wanneer ze niet tevreden zijn over iemands capaciteiten.

The Board Ape Foundation Apecoin
Bron: homepage ApeCoin

Web 3.0

Web 3.0 staat centraal in deze Bored Ape Yacht Club en de revolutie van NFT’s. Dit is de ontwikkeling waarbij je op een volledig decentrale manier nu ook delen van het internet kan bezitten, zoals NFT’s. Maar in de breedste vorm van deze technologie kan het ook gaan om bijvoorbeeld webteksten, videomateriaal enzomeer. Met het gebruik van ApeCoin willen ze hun eigen ecosysteem verder uitbouwen om pionier te zijn in de ontwikkeling van web 3.0.

Play-to-earn

ApeCoin wil een eigen play-to-earn spel ontwikkelen. Met miljarden gamers wereldwijd is de ontwikkeling van play-to-earn niet te onderschatten. Gebruikers in lagelonenlanden verdienen op één dag een maandsalaris en zien zo hun hele leven veranderen. Ondanks dat het team nog geen eigen game heeft, zijn er tal van andere games die de samenwerking aangaan om slim gebruik te maken van hun succes. Eén van de eerste games hierbij is Benji Bananas, een spel geïnspireerd op Donkey Kong waarbij je door de jungle slingert op zoek naar verborgen schatkisten. Zeg nu zelf, als één van de eerste play-to-earn games dat samenwerkt met ApeCoin is ongeziene marketing voor je eigen game.

Jane Goodall Foundation

Onderdeel van hun marketingstrategie is om een bijdrage te leveren aan een goed doel. En wat is mooier dan bij te dragen aan het leven van échte apen? Het ecosysteem van ApeCoin zal zich inzetten voor de Jane Goodall Foundation. Zij doen onderzoek naar onder andere het natuurbehoud en de leefomgeving van chimpansees in zes Afrikaanse landen waaronder een gebied in West-Tanzania. 

Airdrop $APE

Hoewel de Bored Apes de meest populaire collectie is, heeft het team nog andere NFT’s toegevoegd om het imperium nog verder uit te breiden. Dankzij de ontwikkeling van NFT 2.0 konden holders destijds dankzij een serum een bijkomende NFT minten, de Mutant Apes. Dit was wederom een exclusief voordeel voor deze holders, en achteraf gezien ook een uiterst lucratief voordeel. Maar waarom genoegen nemen met twee collecties? Niemand verdient het om eenzaam te zijn, zelfs niet in de metaverse, en wat is een beter gezelschap dan een trouwe viervoeter? De holders van deze apes kregen dus de kans om een hond te minten van de Kennel Club. Tal van voordelen voor de leden van deze exclusieve members.

Om de lancering van ApeCoin ($APE) te vieren, kregen holders van één van deze NFT’s een airdrop waarbij ze tal van tokens konden claimen. Gratis en voor niets, door middel van een airdrop. Afhankelijk van je positie, kreeg je verschillende tokens:

Airdrop ApeCoin
Bron: homepage ApeCoin

Listing exchanges

De lancering van een nieuw token of een nieuwe coin gaat niet zonder slag of stoot. Het team moet zich doorgaans eerst bewijzen alvorens ze gelist worden op een exchange. Deze exchange beoordeelt zelf of zij deze listing willen doen. Doordat de Bored Ape Yacht Club op één jaar tijd zoveel aanzien heeft gekregen, werd ApeCoin in no-time gelist op vrijwel álle grote exchanges:

Dit bevestigt zowel het superieure karakter van de Bored Ape Yacht Club, als de hype die er bestaat rond deze collectie. Het team heeft zich eerder bewezen, dus alle grote exchanges gaan meteen akkoord. Zelfs vóór de lancering van de coin zelf, werd de listing al bekend gemaakt door deze exchanges via hun Twitter. Dit is echt een primeur voor een listing!

Tokenomics

De totale voorraad van deze ApeCoin is vastgelegd op 1 miljard tokens. Hier worden geen extra tokens gecreëerd noch worden er tokens verbrand. Deze totale voorraad zal dus niet veranderen en wordt geleidelijk verdeeld over een periode van 48 maanden. Hierdoor heb je een bepaalde schaarste die de prijs mee kan bepalen. De tokens worden verdeeld over 4 verschillende groepen:

allocation ApeCoin
Bron: homepage ApeCoin

Dump en pump $APE?

Hoewel de hele wereld zat te wachten om te investeren in ApeCoin, zien we vaak dat een listing op een exchange gepaard gaat met een dump. En dit was niet anders bij ApeCoin. Wanneer investeerders gratis tokens ontvangen, en dus ook gratis geld, zien we dat ze deze vaak vrij snel verkopen. En zo gek is dat niet. Ondanks dat deze holders digitaal goud bezitten in de vorm van een Bored Ape of zelfs een Mutant Ape, werden sommige van deze holders in één klap een paar ton rijker. Als de top holder van de BAYC, al zijn tokens verkocht zou hebben op de piek, zou hij zelfs in één klap miljoenen dollars ontvangen hebben.

De airdrop voor holders vond plaats om 13u30 en vrijwel meteen zagen we dat de prijs onderuitging, tot maar liefst 80%. Dit betekent dat toch een groot deel meteen hun tokens hebben verkocht en daarmee nóg rijker zijn geworden. Maar zoals het vaak gaat in deze scenario’s, stond het grote publiek al aan de zijlijn te wachten op dit event. Nadat de prijs zijn dieptepunt bereikt had, slechts één uur na de airdrop, steeg de prijs alweer van 6 dollar naar maar liefst 17 dollar. Een dag later zien we een absoluut record in het handelsvolume, namelijk 9 miljard dollar.  Via CoinMarketCap zien we de prijsactie van de eerste 24 uur na lancering:

Apecoin price CoinMarketCap
Bron: CoinMarketCap

Deze dump had ook rechtstreekse gevolgen voor de floorprice van de Bored Apes. Via OpenSea zagen we de floorprice zakken naar 79 ETH. Deze herstelde zich al vrij snel terug naar een floorprice van 90 ETH. Dit toont het globale vertrouwen in zowel deze NFT-collectie als in het team achter het hele protocol.

Marktkapitalisatie

In nog geen dag tijd heeft ApeCoin een totale market cap van bijna 2 miljard dollar en komt daarmee genadeloos in de top 100 terecht boven Radix (XRD), Quant (QNT) en zelfs PancakeSwap (CAKE). Dit zijn solide protocollen die al jaren aan de weg timmeren en in een oogwenk ingehaald worden door een gloednieuwe coin. Het is ook daarom dat niet iedereen even blij is met deze positionering en het succes, omdat ApeCoin nog geen toepassingen heeft op moment van schrijven.

Exclusief karakter

Door het ongekende succes van Bored Ape Yacht Club willen we allemaal ook deel uitmaken van deze exclusieve community. Zonder dat we recordbedragen moeten neertellen voor een Bored Ape, kunnen we op deze manier toch deelnemen aan het gloednieuwe ecosysteem van Ape, dankzij deze ApeCoin. Het grote publiek heeft ook het volste vertrouwen in dit project, aangezien het team zich al heeft bewezen.

Kritiek

Wanneer we terugkijken naar de start van de Bored Ape Yacht Club, zien we dat holders al enorme winsten hebben behaald. De minting price van deze apes was slechts 0.08 ETH. Echt een koopje, als je de woekerprijzen vandaag de dag ziet. Er zijn dan ook verschillende holders die niet één ape hebben, maar een aantal. Ondanks hun exclusieve positie, hebben ze bijkomend nog eens een hele hoop gratis geld ontvangen. Daarmee wordt deze exclusieve groep, nog exclusiever en genieten ze van nog meer voordelen. Op Twitter wordt dan ook vaker de vergelijking gemaakt met de huidige macro-economische situatie waarin enkel de rijke elite de meeste winsten realiseren.  

Daarnaast kunnen we ons natuurlijk ook vragen stellen bij het belang van marketing en hype. De markt is nog steeds jong en volatiel, maar we zien dat een sterk staaltje marketing toch een bepaalde impact heeft. Slechts één dag na listing en bekendmaking van ApeCoin, steeg $APE naar rank 66 met een totale market cap van bijna 2 miljard dollar. Zónder use case, enkel met een goed verhaal en goede marketing. De hele community baseert zich enkel op het succes van de NFT-collectie en geloven blindelings dat ook het hele ecosysteem daarom uniek en exclusief zal worden. Of dit het geval is, zal de toekomst moeten uitwijzen.

Kritiek ApeCoin Twitter

Conclusie

ApeCoin, hét gespreksonderwerp op vrijwel alle sociale media op dit moment. Voorlopig nog geen eigen utility, maar nu al in de top 100 op basis van market cap. Een ongeziene prestatie die voor BAYC-lovers hun hart sneller doet slaan, maar de wenkbrauwen doet fronsen voor critici. En dat is niet geheel onterecht.

In april 2021 werd de Bored Ape Yacht Club pas gelanceerd, maar met een sterk staaltje marketing is deze collectie een jaar later hét boegbeeld voor exclusiviteit in de wereld van NFT's. Een sterke groei, mede mogelijk gemaakt door grote namen in Hollywood. Maar is het ene succes, ook een garantie voor het andere succes? Er wordt momenteel veel gespeculeerd over ApeCoin, maar de tijd zal toch moeten uitwijzen wat het verdere verloop is. Dit is ongetwijfeld afhankelijk van de realisaties van zowel het ecosysteem, als de play-to-earn toepassingen. Indrukwekkend is deze lancering allerminst!

Heb jij nog vragen over ApeCoin of over de Bored Ape Yacht Club? Vraag het in onze AllesOverCrypto Facebookgroep waar we inmiddels met meer dan 100.000 leden zijn! Het antwoord op een vraag over crypto vind je ook makkelijk bij onze FAQs. Verder kun je ook veel informatie vinden door je vraag + AllesOverCrypto te googelen.

Header image: homepage apecoin

 

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!