internet

7 redenen waarom blockchain zo groot wordt als het internet!

Niemand kan nog ontkennen dat blockchain steeds belangrijker wordt. Vooral in de vorm van cryptocurrencies. Bitcoin wordt namelijk steeds populairder, nu ook grote bedrijven en namen instappen. Waar blockchain en crypto eerst nog als 'kinderspel' werd gezien, hoort het nu tussen de grote technologische hoogstandjes. Daarom geven we je 7 redenen waarom blockchain zo groot als het internet wordt!

Bekijk snel

Waarom blockchain zo groot als het internet wordt

De kans is groot dat jij jezelf nog een wereld zonder internet kan voorstellen. Al tientallen jaren wordt ons dagelijkse leven grotendeels beïnvloed door het internet. Wanneer je aan het werken bent bijvoorbeeld. Wie werkt er nog zonder het gebruik van internet? Niet alleen kantoren maken gebruik van internet, maar ook restaurants, schoonmaakbedrijven, kledingwinkels en sportscholen kunnen niet meer zonder het internet.

Het is bizar hoe belangrijk een uitvinding kan zijn. Hoe zou 2021 eruit hebben gezien als we geen internet hadden uitgevonden? Niemand die het zich zou kunnen voorstellen.

Echter staan we op dit moment aan de vooravond van iets dat net zo groot als het internet kan worden. Of eigenlijk groter dan het internet. En dat is blockchain. Blockchain is op dit moment volop in ontwikkeling en wordt steeds belangrijker voor zowel bedrijven als particulieren. Er zit een groot verschil tussen het internet en blockchain. Om te begrijpen waarom blockchain groter kan worden dan het internet, is het belangrijk om te weten wat deze verschillen zijn.

Blockchain is decentraal

Het allergrootste verschil is dat blockchain decentraal is, en het internet bestaat uit centrale systemen. Dat houdt in dat we op het internet altijd verbinding maken met een centraal systeem, en dat op de blockchain niet doen. We kunnen dit het best met een voorbeeld uitleggen.

Op het moment dat jij een website bezoekt, vraagt jouw mobieltje of laptop de code van de website op bij de webserver waar deze op staat. Vervolgens zet de browser de code om in een visuele website. Het is dus zo dat de website maar op één webserver staat. In het geval van blockchain zou de website in de blockchain zijn opgeslagen, waarvan iedere deelnemer een kopie heeft. Dat brengt verschillende voordelen met zich mee.

Geen one-point-of-failure

Wanneer de webserver storing heeft, betekent dat dat niemand nog bij de website terecht kan. De website staat namelijk op geen enkele andere server opgeslagen. Dat is dus het nadeel van het centrale internet. Blockchain is daarentegen altijd bereikbaar, en kan nooit 'uit de lucht' zijn.

Dit komt doordat er ontzettend veel mensen deelnemen aan de blockchain. Wanneer er een aantal mensen storing hebben, blijven er nog genoeg anderen over om ervoor te zorgen dat de gegevens beschikbaar zijn. Het is dus vrijwel onmogelijk dat de blockchain ooit niet meer werkt.

Decentralisatie maakt de blockchain veiliger

Omdat de blockchain decentraal is, is het een stuk veiliger dan centrale systemen. Bij centrale systemen staat alle informatie op één systeem opgeslagen. Dat maakt het systeem een prooi voor hackers. Wanneer een hacker namelijk toegang krijgt tot dat systeem, heeft de hacker alle informatie die er beschikbaar is. Het is dus ontzettend verleidelijk voor hackers om zich te richten op centrale systemen vol met (gevoelige) informatie.

Wanneer informatie wordt opgeslagen op de blockchain, heeft iedereen een kopie van de informatie. Echter is deze informatie zo goed versleuteld, dat het bijna onmogelijk is om als hacker informatie te stelen. Wanneer er één deelnemer zou zijn gehackt, kan de blockchain zich afzonderen van deze deelnemer, en vervolgens zelfstandig verder gaan. Hier zorgt het consensus algoritme voor.

De decentralisatie maakt de blockchain, in combinatie met de versleuteling, erg veilig. Het is zelfs nog veiliger dan het internet dat we vandaag de dag gebruiken. Omdat veiligheid online steeds belangrijker wordt, zijn we er zeker van dat blockchain belangrijker wordt dan het internet.

Blockchain is sneller dat het internet

Iedereen wil zo snel mogelijk gebruik kunnen maken van het internet. Wanneer we al een paar seconden moeten wachten tot een website is geladen, gaan we al door naar de volgende website. En dat zegt veel over onze verwachtingen van het internet. Het is dus belangrijk dat we in de toekomst zo snel mogelijk onszelf van informatie kunnen voorzien.

Stel dat je een video wilt kijken. Om de 30 seconden moet de video bufferen, waardoor je hem niet snel kunt kijken. Er zijn twee opties: je maakt gebruik van beter internet, of je speelt de video in lagere kwaliteit af. Beide opties zijn niet bepaald gebruikersvriendelijk. Blockchain kent dit probleem niet. Het is namelijk een stuk sneller dan het internet.

Alle deelnemers van de blockchain bewaren een kopie van de blockchain. Stel dat een van de deelnemers in het verleden al eens de video die je wilt bekijken heeft afgespeeld, kan deze worden opgeslagen op de blockchain. Dat zou betekenen dat jij de video niet meer hoeft te laden. De video is dan al van te voren geladen, waardoor je deze razendsnel kunt afspelen.

Maar nog beter zou het zijn als we video's, series en films op de blockchain uploaden. Iedereen zou dan zo snel mogelijk gebruik kunnen maken van de content die hierop gedeeld wordt.

Plagiaat kan beter aangepakt worden

Plagiaat is een ontzettend groot probleem waar we op het internet tegenaan lopen. Het is bijna onmogelijk om het volledig aan te kunnen pakken. Dit komt doordat controle ontzettend lastig is. Iedereen kan content op miljoenen verschillende manieren uploaden. Wet- en regelgeving is hierdoor er lastig toe te passen.

In bovenstaand voorbeeld over het uploaden van content op de blockchain, zou het ook veel makkelijker zijn om plagiaat aan te pakken. Wanneer alle content op de blockchain wordt geplaatst, kan plagiaat direct worden opgemerkt door de blockchain. De content zou dan direct geweerd kunnen worden.

Hoe weet je dan zeker wie de eerste is die de content upload? Wanneer de maker van de content bijvoorbeeld een video upload, wordt dit opgeslagen in een blok op de blockchain. In het blok wordt ook de timestamp opgeslagen. Zo kan iedereen zien wie de originele uploader van de content was, en wanneer deze content is geüpload.

Minder kosten

De kosten van een blockchain zijn een stuk lager dan die van het internet. Dan hebben we het niet alleen over de kosten van bijvoorbeeld WiFi. Blockchain zorgt er namelijk voor dat we veel tussenpersonen of bedrijven niet meer nodig hebben. De blockchain zou dit namelijk allemaal kunnen regelen.

Decentralized Finance (DeFi) is bijvoorbeeld bezig om zo veel mogelijk financiële diensten om te zetten naar de blockchain. Dat houdt in dat je bijvoorbeeld geen bank meer nodig hebt om transacties naar het buitenland te maken. Maar je hebt ook geen notaris meer nodig om een een contract te ondertekenen. Dat kan allemaal geregeld worden door middel van smart contracts. Dit zijn stukjes code die een bepaalde actie uitvoeren wanneer er aan de gestelde voorwaarden is voldaan.

Het scheelt dus een hele hoop kosten wanneer handelingen op de blockchain kunnen worden uitgevoerd. Dat is allemaal geautomatiseerd, waardoor we geen tussenpersonen meer nodig hebben.

De blockchain is meer dan crypto

Veel mensen denken direct aan cryptovaluta wanneer het over blockchain gaat. Dat is logisch, want de bekendste cryptovaluta (Bitcoin) draait op blockchain. Toch is blockchain zo veel meer dan cryptocurrencies. Er is namelijk ontzettend veel mogelijk op de blockchain. Niet veel mensen weten waar blockchain toe in staat is.

We hadden het al over smart contracts. Deze technologie zou er voor kunnen zorgen dat misschien wel de helft van de banen in de financiële sector verdwijnt. We hadden het al over notarissen en bankmedewerkers, maar ook vastgoedmanagers en makelaars zouden hun baan kunnen verliezen door smart contracts.

Daarom wordt blockchain groter dan het internet

We hebben hierboven een aantal redenen gegeven waarom blockchain groter dan het internet kan worden. We zeiden dat het grootste verschil tussen blockchain en internet is dat blockchain decentraal is. Het internet is daarentegen centraal.

Een ander groot verschil is dat er met blockchain veel meer mogelijk is. Binnen iedere branche zou blockchain een grote rol kunnen spelen, die veel verder gaat dan de rol die het internet op dit moment speelt. Daarom kunnen we zeggen dat blockchain waarschijnlijk een stuk groter gaat worden dan het internet.

Echter zal het nog wel even duren voordat we dat ook daadwerkelijk gaat zien. Het is voor bedrijven erg lastig om over te schakelen naar blockchain. Er komt veel tijd, geld en moeite bij kijken om dit op een juiste manier over te zetten. Ook speelt gewenning een rol. Veel mensen zijn nog niet klaar voor de overstap naar blockchain.

Het zal een kwestie van tijd zijn voordat we daadwerkelijk zien wat de rol van blockchain op het dagelijks leven wordt. Het moge in ieder geval duidelijk zijn dat de toepassing van blockchain veel verder gaat dan cryptocurrencies alleen. Dat is iets waar vrijwel iedereen het over eens is.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.