Wetgeving
20/12/21

Tether (USDT) opnieuw voor de rechter wegens ‘leugens en misleiding’

Tether (USDT) opnieuw voor de rechter wegens ‘leugens en misleiding’

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Het bedrijf achter de meest bekende en gebruikte stable coin, Tether (USDT), is op 10 december 2021 opnieuw voor de rechter gedaagd. Tether wordt beschuldigd van ‘onwettige en bedrieglijke’ praktijken, waarbij de aanklagers stellen dat Tether erover heeft gelogen dat de stable coin een-op-een wordt gedekt door voldoende dollarreserves, en zo beleggers heeft misleid over de kenmerken van Tether-tokens.

Tether ontkent dit en omschrijft de aanklacht als een ‘onzin, copy-cat rechtszaak’ en spreekt van een ‘volledig ongegronde claim’, waarbij de eisers alleen maar uit zouden zijn op geld.

Wil je weten hoe dit allemaal precies zit en voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan? Lees dan snel verder.

Bekijk snel

Dit is niet de eerste keer dat Tether in opspraak is gekomen. In de video hieronder wordt ingegaan op de controverse rondom Tether:

 

Hoe werkt Tether (USDT)?

Tether (USDT) is een zogenaamde stable coin: een cryptomunt waarbij de prijs is gekoppeld aan fiat geld, in dit geval de Amerikaanse dollar. De bedoeling hierbij is om de waarde van de Amerikaanse dollar te weerspiegelen, zodat een stabiele cryptocurrency bestaat die als het ware gebruikt kan worden als een digitale dollar en beschermt tegen volatiliteit op de cryptomarkt. Het idee achter Tether is dus dat deze altijd rond de $1,00 waard moet zijn. In de praktijk is dat echter niet steeds het geval en laat óók Tether volatiliteit zien, dus wees gewaarschuwd.

Tether cyclus

Hoe werkt Tether precies? Het proces kan het beste worden samengevat in vijf stappen die samen een cyclus vormen.

  • Stap 1: De gebruiker stort fiat geld op de bankrekening van Tether.
  • Stap 2: Tether geeft in ruil hiervoor Tethers uit en crediteert het account van de gebruiker. De hoeveelheid van het fiat geld dat door de gebruiker wordt gestort, is gelijk aan het aantal Tethers dat wordt uitgegeven aan de gebruiker (bijvoorbeeld: 1000 USD gestort = 1000 Tethers uitgegeven).
  • Stap 3: Gebruikers doen transacties met Tethers.
  • Stap 4: De gebruiker deponeert Tethers bij Tether voor verzilvering in fiat geld.
  • Stap 5: Tether vernietigt de Tethers en stuurt het fiat geld naar de bankrekening van de gebruiker.
Tether cyclus
Bron: Tether

De eenvoudigste manier om Tethers te verkrijgen is via een crypto-exchange, zoals Bitvavo of Binance, of een ander persoon. Wanneer Tethers eenmaal in omloop zijn gekomen, kunnen deze namelijk vrij worden verhandeld en hoeft dus niet iedereen zelf fiat geld te storten in ruil voor Tethers. Belangrijk hierbij is dat Tether wel de enige partij is die de Tethers in en uit de omloop kan brengen. Op deze manier wordt de solvabiliteit gewaarborgd.

Reserves aanhouden

Om de stabiliteit van de waarde van Tether te kunnen garanderen, moeten de uitgegeven Tethers één-op-één worden gedekt door voldoende dollarreserves. Dat komt erop neer dat Tether voor iedere Tether die in omloop is, één dollar moet aangehouden als reserve, zodat elke Tether kan worden ingewisseld voor een dollar.

Tether heeft toegezegd, in het belang van de transparantie, om routinematige audits van de reserves van Tether te ondergaan, zodat gecontroleerd kan worden of de uitgegeven tokens volledig worden gedekt door dollars.

Proof of reserves, and other audit methods to prove that issued tokens are fully backed and reserved at all times

Rechtszaak december 2021

Op 10 december 2021 heeft een groep handelaren een collectieve rechtszaak tegen Tether aangespannen. Tether wordt hierin verweten dat het de reserves die Tether aanhoudt misleidend heeft omschreven. De aanklagers stellen dat Tether niet eenzelfde reserve aanhoudt als de Tethers die momenteel in omloop zijn, terwijl Tether dit wel heeft toegezegd. Bovendien bevatten de aangehouden reserves geen dollars, zoals steeds door Tether gesuggereerd is, maar een mix van andere activa, zoals leningen en niet openbaar gemaakte handelspapieren.

Website Tehter reserves
Bron: Tether

De aanklagers stellen dat Tether op dit moment minder dan 4% in de kasreserves heeft en het bedrijf nog nooit een professionele controle heeft ondergaan. Terwijl Tether beweert ‘transparant’ te zijn over haar reserves, misleidt zij gebruikers dus in feite met betrekking tot de eigenschappen van Tether-tokens, de toereikendheid van de reserves, en wat die reserves concreet inhouden. Als beleggers geweten hadden dat deze beweringen gelogen waren, dan zouden zij geen Tethers hebben gekocht, zo luidt de aanklacht. De eisers stellen op grond hiervan recht te hebben op schadevergoeding.

Reactie Tether

Tether verweert zich hiertegen door de aanklacht een 'onzin, copycat-rechtszaak' te noemen die is aangespannen door de eisers en hun advocaten om veel geld binnen te harken op basis van volledig ongegronde claims. “Hun inspanningen zullen jammerlijk mislukken. Schaamteloze geldroof, waarvan deze rechtszaak een schoolvoorbeeld is, zal nooit aanspraak maken op het betalen van ook maar één Satoshi in een schikking.” Tether geeft dan ook aan te zijner tijd agressief te zullen procederen en vervolgens verhaal te zullen nemen op de indienende partijen.

Paolo Ardoino, Chief Technology Officer bij Tether, reageert als volgt:
Als marktleider begrijpen we het belang van transparantie en aansprakelijkheid. Ons meest recente zekerheidsrapport van Moore Cayman bevestigt opnieuw dat Tether volledig wordt ondersteund. Een gezonde en conservatieve portefeuille met de nadruk op liquiditeit blijft onze groei en vertrouwen in ons innovatieve aanbod voeden.” Tether geeft daarnaast aan regelmatig updates te blijven geven, terwijl ze aanvullende mogelijkheden onderzoeken om transparantie bij gebruikers te bevorderen en samen te groeien.

Als reactie op de aanklacht heeft Tether inmiddels het meest recente zekerheidrapport van Moore Cayman, gespecialiseerd in auditdiensten in de investeringssector, beschikbaar gesteld. Het advies en het onderliggende rapport van Tether heeft een rapportagedatum van 30 juni 2021 en is hier beschikbaar. Volgens Tether laat het rapport duidelijk en ondubbelzinnig zien dat alle Tether-tokens volledig worden gedekt door reserves en geeft een uitgebreide uitsplitsing van die reserves.

Uit dit rapport komt naar voren dat bijna de helft van de reserves van Tether bestaat uit handelspapieren en depositocertificaten (rating A-1+, A-1, A-2, A-3, other). Slechts 10% is afkomstig van contanten en bankstortingen. Dat betreft dus geen een-op-een dollarreserves zoals Tether eerder steeds heeft beweerd. Tether heeft inmiddels ook de omschrijving op de site aangepast. Er staat nu wel dat de aangehouden reserves zowel traditionele valuta als kasequivalenten omvatten en, van tijd tot tijd, andere activa en vorderingen uit leningen die door Tether aan derden zijn verstrekt.
 

Tether reserves site
Bron: Tether

Voorgaande rechtszaken

Dit is niet de eerste rechtszaak tegen Tether en haar claim dat Tethers voor 100% gedekt zijn door dollarreserves. Eerder in dit jaar hebben er namelijk ook al twee procedures tegen Tether plaatsgevonden.

In oktober 2021 heeft Tether een boete van zo’n 41 miljoen dollar opgelegd gekregen van de Amerikaanse toezichthouder, de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), omdat Tether in de periode 2016-2018 niet voldoende dollarreserves aanhield om het aantal Tether-tokens die in omloop waren te dekken.

In februari 2021 heeft de New Yorkse procureur-generaal Tether en Bitfinex, de zustervennootschap van Tether, bevolen om de handel in New York te staken. Ook moest Tether een schikking betalen van 18,5 miljoen dollar, omdat uit onderzoek naar voren kwam dat Tether niet voldoende reserves had om het aantal Tether USDT-tokens in omloop te steunen.

Er bestaan dus al langere tijd vraagtekens over de reserves van Tether en de risico’s die dit met zich meebrengt, niet alleen bij investeerders maar ook bij toezichthouders en regelgevers. Een tijdlijn van alle problemen rondom Tether vind je hier

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft zich bijvoorbeeld ook al meerdere malen negatief uitgesproken over stable coins als Tether, en riep op tot regulatie en toezicht. Stable coins vormen namelijk een essentieel onderdeel van de cryptowereld. Risico’s moeten dan ook zo veel mogelijk worden beperkt. 

Tether misleading
Bron: AlekseyIvanov/Shutterstock

Alternatieve stable coins

Ben je gaan twijfelen over Tether? Naast Tether bestaan er nog meer bekende stable coins die je als alternatief kunt gebruiken, zoals USDC, BUSD of TUSD. Hieronder alles op een rijtje:

Cryptocurrency Market Cap Handelsvolume per 24 uur
Tether (USDT) $76.319.530,77 $48.062.175,31
USDC Coin (USDC) $42.114.090,62 $3.422.207,95
Binance USD (BUSD) $14.372.799,17 $3.243.950,64
TrueUSD (TUSD) $1.338.542,66 $118.031,69

Bron: CoinMarketCap (waardes op 19-12-2021)

Wil je meer weten over stable coins? In deze blog lees je meer.

Conclusie

Tether is de populairste stable coin, maar na een grondige analyse lijkt het toch niet allemaal rozengeur en maneschijn te zijn. Naast dat Tether voor een stable coin in het verleden relatief gezien redelijk volatiel bleek te zijn, zijn er de afgelopen jaren meerdere klachten geweest over de beweerde reserves die Tether aanhoudt.

Tether heeft inmiddels meer duidelijkheid gegeven over de reserves. De conclusie hieruit is dat de Tethers die in omloop zijn niet 100% gedekt zijn door dollarreserves, zoals wel altijd door Tether gesuggereerd is. De reserves bevatten volgens Tether ook kasequivalenten, zoals andere activa en vorderingen uit leningen die door Tether aan derden zijn verstrekt. Dit brengt meer risico’s met zich mee dan dat de reserves slechts uit dollars zou bestaan, omdat Tether het uitgeleende onderpand bijvoorbeeld niet (geheel) zou kunnen terugkrijgen, waardoor Tether kan omvallen. Dat is dus zeker iets om goed over na te denken! Gelukkig zijn er ook nog andere stable coins beschikbaar, mocht je Tether niet meer vertrouwen.

Wil jij meer weten over Tether, andere stable coins of de toepasselijke cryptoregelgeving? Word dan lid van onze AllesOverCrypto Facebookgroep of neem een kijkje op het Crypto Forum! Laat het ons ook weten als je zelf interessante ideeën hebt over een blog-onderwerp. Wie weet schrijven we de volgende keer wel voor jou. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag op onze FAQ-pagina op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt.

Header afbeelding: Wit Olszewski/Shutterstock.com

 

 

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!