crypto en goud

Crypto naar goud verplaatsen - Hoe doe je dat?

In tijden van economische crisis zie je dat meer mensen hun vermogen verplaatsen naar goud. De verklaring daarachter is dat goud zich heeft bewezen als waardevast financieel product dat historisch gezien op lange termijn in waarde is gestegen.

Wanneer mensen onzeker zijn over het financiële heden, verplaatsen zij hun geld liever naar goud. Op deze manier kan vermogen beschermd worden tegen bijvoorbeeld stijgende inflatie. Goud wordt dus al lange tijd gebruikt als toevluchtsoord tijdens financiële onzekerheid.

De laatste jaren is echter gebleken dat goud ook wordt gebruikt door crypto handelaren. Zij willen hun vermogen, in de vorm van cryptocurrency, beschermen wanneer de prijzen van cryptocurrencies dalen, in bijvoorbeeld een bear market.

In dit artikel leggen we je uit waarom en wanneer je crypto zou kunnen omzetten naar goud. Ook wanneer je hebt besloten om dat te willen doen kun je hier terecht, want we vertellen je precies hoe je crypto kunt verplaatsen naar goud.

Bekijk snel

Waarom en wanneer crypto omzetten naar goud?

Alvorens we je uitleggen hoe je crypto het best kunt omzetten naar goud, is het goed om eens te kijken naar de verschillende situaties waarin het verstandig kan zijn om crypto om te zetten naar goud.

Goud is de populairste edelmetaal waarin mensen beleggen. Een edelmetaal is een metaal die altijd kwalitatief goed blijft en waarvan de kwaliteit niet door bijvoorbeeld erosie kan verslechteren. Naast goud zijn ook zilver en platinum populaire edelmetalen.

Er is maar een beperkte hoeveelheid goud beschikbaar op deze wereld. Wanneer al het goud uit de grond is gedolven, zal er nooit meer nieuw goud bijkomen. Er hangt dus een schaarste rondom goud heen, net zoals deze schaarste rondom sommige cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC) hangt.

Op hetzelfde moment is er wel veel vraag naar edelmetalen als goud. Zo worden ze bijvoorbeeld veel gebruikt voor het maken van sieraden. Maar ook in technische apparaten, zoals de chips, wordt goud gebruikt. Deze toenemende vraag naar goud, in combinatie met de schaarste die er om heen hangt, kan beleggen in edelmetalen daarom erg lucratief maken.

Naast dat er altijd veel vraag is naar goud, en het daarom ook een populair beleggingsmiddel is, zijn er een aantal situaties waarin een groter aantal mensen naar goud kijkt. In onderstaande video wordt meer verteld over hoe goud zich weerhoudt in tijden van een financiële crisis.

https://youtu.be/UMwn5vY-rJU

Economische onzekerheid

Traditioneel gezien grijpen veel mensen terug naar edelmetalen wanneer er economische onzekerheid is. Deze economische onzekerheid kan gecreëerd worden door bijvoorbeeld een huizencrisis, stijgende inflatie, kredietcrisis, oorlogen, etc.

Mensen zijn in deze tijden bang dat de waarde van hun vermogen kan dalen, en gaan daarom op zoek naar middelen die hun vermogen hiertegen kan beschermen. Goud wordt dan vaak als oplossing gezien, omdat de goudprijs over lange termijn altijd is gestegen. Goud is daarbij een veel stabieler financieel product dan de meeste fiat valuta. Er kan bijvoorbeeld geen inflatie plaatsvinden bij goud, omdat de hoeveelheid goud nooit zal toenemen.

Crypto bear markets

Een groeiend aantal crypto handelaren grijpt terug naar goud wanneer men in een bear market zit. Een bear market is in dat opzicht te vergelijken met een economisch onzekere tijd: de situatie ziet er niet positief uit door dalende prijzen, en handelaren weten namelijk niet precies hoe de toekomst zal zijn.

Daarom besluiten sommige crypto traders om (een deel van) hun munten en tokens om te zetten naar goud. Op deze manier willen ze het vermogen dat ze in crypto hebben opgebouwd beschermen tegen de dalende prijzen van cryptocurrencies. Op het moment dat de bear market over lijkt te zijn, en de prijzen van cryptocurrencies weer stijgen, verkopen zij het goud en verplaatsen ze het naar de cryptomarkt.

Hoe kun je crypto omzetten naar goud?

In tijden van bear markets, waarin het heden en de toekomst erg onzeker lijkt te zijn, kiezen crypto handelaren er dus soms voor hun crypto om te zetten naar goud. Op deze manier willen ze meer zekerheid en stabiliteit creëeren binnen hun portfolio.

Bitcoin en goud worden vaak met elkaar vergelijken. Zo zou Bitcoin het 'digitale goud' zijn. Toch verschillen cryptocurrencies als Bitcoin totaal van goud. Cryptocurrencies zijn namelijk digitale valuta's die op de blockchain draaien, terwijl goud een fysiek edelmetaal is dat uit de grond wordt gedolven.

Hierdoor zou je misschien denken dat het ontzettend lastig is om crypto om te zetten naar goud. Dat hoeft gelukkig niet per se zo te zijn. Je kunt namelijk vrij makkelijk jouw cryptocurrencies verplaatsen naar fysiek goud. Dat doe je volledig online, zonder je bureaustoel te hoeven verlaten. Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je dat doet.

Stap 1: Bepaal welke cryptomunten je wilt omzetten naar goud

De eerste stap die je moet zetten is het verkopen van de cryptocurrencies die je wilt omzetten naar goud. Zorg ervoor dat je goed nadenkt over de cryptocurrencies die je wilt verkopen. De kans is namelijk groot dat je in een bear market zit, en je cryptomunten dus in waarde zijn gedaald.

Door ook je cryptocurrencies te verkopen die minder waard zijn dan de aankoopprijs, kun je veel geld kwijtraken. Daarom is het belangrijk om over het volgende na te denken:

  • Welke cryptomunten zijn evenveel of meer waard dan de aankoopprijs?
  • Van welke cryptomunten geloof ik dat ze in de toekomst nog in waarde gaan stijgen?
  • Welke cryptomunten wil ik minimaal enkele jaren bewaren?

Deze vragen kunnen je helpen bepalen welke cryptomunten je beter kunt bewaren, en welke cryptomunten je beter kunt omzetten naar goud. Wanneer je dat eenmaal hebt gedaan, is het tijd om de cryptomunten te verkopen.

Image
bitcoin en goud

Stap 2: Verkoop de cryptomunten

Vervolgens verkoop je de cryptomunten op de exchange waar je gebruik van maakt. Zorg ervoor dat je de cryptomunten omzet naar euro's. Ze moeten namelijk uiteindelijk naar je bankrekening worden verplaatst.

Maak je gebruik van Binance?

Binance is een crypto exchange die op dit moment niet de mogelijkheid biedt om crypto direct om te zetten naar euro's. Wanneer je gebruik maakt van Binance, kun je jouw cryptomunten het best eerst omzetten naar een cryptomunt die je voor lage transactiekosten kunt verplaatsen, en welke ook beschikbaar is op een Nederlandse exchange zoals Bitvavo.

Vervolgens verstuur je de cryptocurrencies vanaf Binance naar Bitvavo, om ze vervolgens op de exchange van Bitvavo te verkopen en om te zetten naar euro's.

De euro's die je hebt ontvangen voor je cryptocurrencies stort je vervolgens naar je betaalrekening bij de bank.

Stap 3: Maak een account aan bij GoldRepublic

Goud kun je het best kopen op het platform van GoldRepublic. Dit is een Nederlands bedrijf dat beleggen in edelmetalen als goud, zilver en platinum een stuk makkelijker heeft gemaakt. Je hoeft namelijk alleen maar een online account aan te maken, waarna je direct met onder andere iDeal edelmetalen kunt kopen.

De edelmetalen die je bij GoldRepublic koopt, zijn niet zoals geld dat op een bankrekening staat (commercieel bankgeld). GoldRepublic schaft de edelmetalen namelijk daadwerkelijk, fysiek dus, voor je aan. In de wallet van je account kun je vervolgens zien hoeveel edelmetalen jij in bezit hebt, en wat de huidige waarde en ROI hiervan is.

Na aankoop zal GoldRepublic de edelmetalen in hun eigen kluis bewaren. Hiervoor betaal je jaarlijks een percentage aan kosten. GoldRepublic zorgt namelijk ook voor de beveiliging van deze metalen, en daar komen nu eenmaal kosten bij kijken. Je hebt ook de mogelijkheid om de edelmetalen naar je woonadres te laten versturen, of je kunt ze ophalen op een locatie van GoldRepublic.

Je hoeft jezelf geen zorgen te maken over de veiligheid van GoldRepublic. Dit bedrijf staat namelijk onder streng toezicht van de Autoriteiten Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). Zij zorgen ervoor dat GoldRepublic netjes volgens de Nederlandse wet- en regelgeving opereert. 

Account aanmaken

Hier kun je eenvoudig een account aanmaken bij GoldRepublic. Het enige dat je hoeft te doen is het invoeren van een gebruikersnaam, e-mailadres en wachtwoord.

Image
account aanmaken bij goldrepublic

Stap 4: Zet een order op

Vervolgens is het moment aangebroken om goud te gaan kopen met de euro's die je hebt ontvangen uit je cryptocurrencies. Daarvoor zul je eerst moeten inloggen bij GoldRepublic, waarna je in het menu kiest voor Kopen/Verkopen. Vervolgens kom je op een pagina terecht die hetzelfde is als onderstaande afbeelding.

Geef nu aan dat je wilt kopen, en kies vervolgens een edelmetaal die je wilt aanschaffen. Je hebt de keuze uit goud, zilver en platinum. Doe zelf onderzoek naar de edelmetaal waar je graag in wilt beleggen. Je kunt zelf kiezen in welke kluis je jouw edelmetalen wilt bewaren, en hebt de keuze uit Zürich, Frankfurt en Amsterdam.

Edelmetalen koop je door gebruik te maken van één van de order types die je kunt gebruiken:

  • Bestens - Je koopt de edelmetalen voor de huidige marktprijs;
  • Limiet - Je stelt in voor welke prijs je de edelmetalen wilt hebben, waarna GoldRepublic de edelmetalen automatisch koopt op het moment dat deze prijs is bereikt.

De edelmetalen koop je op basis van een bedrag of op basis van het volume. Wanneer je hebt aangegeven hoeveel edelmetaal je wilt hebben, klik je op 'Ga naar stap 2' om verder te gaan. Hier kun je de order controleren en de betaalmethode selecteren die je wilt gebruiken voor de aanschaf van de edelmetalen.

Image
goud kopen bij goldrepublic

 

Stap 5: Koop het goud!

Wanneer je alles hebt gecontroleerd, is het tijd om het goud aan te schaffen. Nadat je het goud succesvol hebt afgerekend, ontvang je per mail een bevestiging van de aankoop. In je account kun je vervolgens zien hoeveel edelmetalen je in bezit hebt, en wat de waarde hiervan is.

Edelmetalen weer omzetten naar cryptocurrencies?

Wil je de edelmetalen weer omzetten naar cryptocurrencies? Dat doe je makkelijk en snel op dezelfde manier, maar dan omgekeerd. Je verkoopt de edelmetalen dus op het platform van GoldRepublic, waarna je het saldo overmaakt naar je bankrekening.

De euro's op je bankrekening verplaats je vervolgens naar de crypto exchange die je gebruikt, waarna je hier cryptocurrencies kunt aanschaffen met de euro's. Zo makkelijk is het dus om crypto en goud voor elkaar uit te wisselen.

Ondanks dat het zo makkelijk lijkt, is het natuurlijk wel belangrijk rekening te houden met de kosten die hierbij komen kijken. Omdat je verschillende keren euro's omzet en verplaatst betaal je hier ook transactie- en stortingskosten voor. Deze kosten kunnen per platform en tijd variëren.

Conclusie

Er zijn verschillende situaties en redenen te bedenken waarom je cryptocurrencies zou omzetten naar goud. In de meeste gevallen doen mensen dit wanneer er financiële onzekerheid heerst, zoals een crypto bear market. Goud wordt gezien als een stabiel financieel product en dient daarom vaak als toevluchtsoord in onzekere tijden.

Je kunt jouw cryptomunten omzetten naar goud door deze eerst te verkopen op de crypto exchange. De euro's die je hiermee verdient verplaats je naar je bankrekening, waarna je een account bij GoldRepublic aanmaakt. Op het platform van GoldRepublic kun je verschillende edelmetalen, waaronder goud, kopen met iDeal. Je kunt goud op dezelfde (tegenovergestelde) manier weer omzetten naar cryptocurrencies.

Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over hoe je crypto kunt omzetten naar edelmetalen als goud, zilver en platinum, maar weet je ook waarom je in edelmetalen kunt investeren. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over investeren en beleggen? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. 

Heb je crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.

Foto's door Mikhaylovskiy en Overearth


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.