Web2 vs Web3

Wat is het verschil tussen Web2 en Web3?

Het internet: je maakt er waarschijnlijk dagelijks gebruik van. Het is niet meer weg te denken uit ons leven. Wat je misschien niet dagelijks doet, is nadenken over de technologie die achter het internet zit.

Het web heeft, sinds het begin jaren ‘90 werd uitgevonden, veel ontwikkelingen doorgemaakt. We zijn ons vaak niet heel erg bewust van deze ontwikkelingen, omdat deze zich vrij geleidelijk doormaken. Op dit moment lijkt er weer een drastische ontwikkeling plaats te gaan vinden.

Het zou zomaar eens slim kunnen zijn, om je ditmaal bewust bezig te gaan houden met deze ontwikkeling. Mocht het gaan zoals de experts het verwachten, zou je er ditmaal namelijk erg veel geld aan kunnen verdienen.

We hebben het over de overgang van Web2 naar Web3. Dit zou een vorm van het web zijn waarin het internet veel meer decentraal is, en de gebruikers zeggenschap en eigenaarschap over het web hebben. Maar wat is Web3 precies? En wat is überhaupt Web2? Wat zijn de verschillen tussen de twee? En waarom zou je je bezig moeten houden met de ontwikkelingen? Dat alles, en meer, lees je in de blog van vandaag over de verschillen tussen Web2 en Web3!

Bekijk snel

Wat is Web2?

Web2 is de benaming voor het internet, zoals we dat op dit moment kennen. Het is het web waar we vandaag de dag gebruik van maken, waarin technologiegiganten als Google, Facebook en Microsoft de macht in handen hebben en we interactief gebruik kunnen maken van het web.

Om beter te begrijpen wat Web2 is, is het goed om eerst even kort stil te staan bij wat Web1 dan precies is. Web1 is de eerste vorm van het web. Het werd ‘opgericht’ in begin jaren ’90 en het was een vorm van het internet waarin gebruikers enkel informatie konden bekijken. Het was als het ware een encyclopedie, maar dan op een computer. Je kon enkel van pagina naar pagina navigeren en de informatie die hierop stond lezen. Het was niet interactief en erg oppervlakkig. Dat neemt niet weg dat het voor die tijd een erg indrukwekkende ontwikkeling was natuurlijk!

Destijds werd het overigens nog niet Web1 genoemd, dat gebeurde pas toen de shift richting Web2 plaatsvond. Dit gebeurde rond 2001. Gedurende het Web2-tijdperk werd het internet steeds interactiever. We konden naast rondklikken op het web ook wat toevoegen, bijvoorbeeld in de vorm van sociale media. Het internet werd een manier waarop we in contact konden blijven met vrienden en familie.

Naast dit heeft Web2 ook een aantal andere kenmerken, waar sommigen minder groot fan van zijn. Zo ken je misschien wel de uitspraak: “Waar zaken gratis zijn, ben jij het product”. De websites waarvan we gebruikmaken bij Web2 verzamelen namelijk data over ons, die verkocht wordt voor advertentieruimte. Er zou dan ook een stuk minder privacy zijn sinds de komst van Web2. Dit zorgt er daarnaast voor dat de macht veel meer in handen is van een aantal grote partijen, bijvoorbeeld Google en Facebook.

Dit zijn eigenschappen die vaak negatief in het daglicht komen, bijvoorbeeld bij de zaak rondom de presidentsverkiezingen van 2016 in de Verenigde Staten, waarbij Cambridge Analytica deze data inzette om te adverteren voor Trump in deze campagne.

Nu zou er een nieuwe vorm van het web zijn, waarin onze data niet meer wordt verkocht en de macht niet meer in handen is van grote partijen, maar juist van de gebruiker. We hebben het over Web3. Als je liefhebbers moet geloven gaat deze vorm van het web ons leven opnieuw compleet veranderen. Maar hoe dan? Wat is Web3?

Image
Het web (web2)
Joez / Shutterstock.com

Wat is Web3?

Met de ontwikkeling van Web3 zouden we als het ware met z’n allen de baas worden over het web. Met ‘met z’n allen’ bedoelen we in dit geval de gebruikers. De macht over het internet zou niet meer zo in handen zijn van een aantal grote partijen, maar in de handen van de gebruiker.

Dit zou je bijvoorbeeld terug kunnen gaan zien in wat je te zien krijgt op platformen zoals Instagram of Facebook. Hier wordt namelijk vooral door Meta bepaald wat je ziet, met name door middel van algoritmes, maar ook door het verkopen van de advertentieruimte. Wanneer er niemand meer de macht heeft over wat je ziet, bepaal je dus echt zelf wat je te zien krijgt.

Er is een vrij grote kans dat cryptocurrency en blockchain een enorme bijdrage zullen leveren aan Web3. In plaats van dat het centraal is geregeld, zoals in Web2 (centraal als in: bij de grote partijen die de macht in handen hebben), zal Web3 namelijk een stuk meer decentraal zijn. Bij dit beeld past crypto en blockchain natuurlijk perfect. Blockchain is namelijk ook decentraal en daarnaast is het een grootboek waarin data opgeslagen kan worden.

Daarnaast kunnen ook de toepassingen van smart contracts van grote waarde zijn voor de ontwikkeling van Web3. Smart contracts zijn volledig digitale contracten, die bestaan uit computercode. Door middel van smart contracts kunnen bepaalde processen volledig automatisch uitgevoerd worden, zonder dat iemand daadwerkelijk iets hoeft te doen.

Het internet zou bij Web3 dus veel slimmer omgaan met de data waarover het beschikt. Deze data zou daarnaast voor het grootste deel automatisch en decentraal verwerkt kunnen worden. Ook kan iedereen een steentje bijdragen aan het web, in plaats van dat alles bepaald wordt door de grote partijen op het web.

Wat zijn de verschillen tussen Web2 en Web3?

Inmiddels begrijp je hopelijk wat Web2 is en wat Web3 is. Op dit moment zou je de meeste applicaties van het internet in Web2 kunnen plaatsen, maar we zien inmiddels de eerste Web3 applicaties al ontstaan. Web2 en Web3 kunnen in theorie naast elkaar bestaan, maar toch denken experts dat we in de komende jaren steeds meer overgang naar Web3 zullen zien. Misschien klinkt dit allemaal erg onduidelijk voor je, want wat zijn de verschillen tussen Web2 en Web3 nou precies?

We gaan vandaag kijken naar de twee voornaamste verschillen tussen Web2 en Web3, namelijk de manier waarop data gedistribueerd is, en de eigenaarschap over het web.

De distributie van data

Het eerste grote verschil tussen de twee vormen van het web is dus de manier waarop data gedistribueerd is. Zoals inmiddels al een paar keer aan bod is gekomen, is bij Web2 de data in handen van een aantal grote platformen. Dat zijn bijvoorbeeld Google, Facebook en Amazon.

Doordat jij gebruikmaakt van deze platformen weten zij heel veel over je. Zo weten ze bijvoorbeeld je naam en je leeftijd, maar weten ze bijvoorbeeld ook waar je geïnteresseerd in bent. Met deze data kunnen ze erg veel verschillende dingen doen en dit zorgt ervoor dat ze veel macht hebben. Iets wat ze bijvoorbeeld kunnen doen is deze data verkopen aan adverteerders.

Bij Web3 werkt dit totaal anders. Daar maak je namelijk niet echt gebruik van een platform, maar van een blockchain. Laten we Facebook eens even vergelijken met een Web3-oplossing. Je hebt namelijk de blockchain DeSo (decentralized social). Dit is een blockchain die sociale netwerken mogelijk maakt, maar in plaats van dat jij ook daadwerkelijk gebruikmaakt van DeSo, maak je gebruik van een applicatie die hierop gebouwd is. Daardoor heeft er niet één partij de controle over jouw data, deze data is namelijk volledig decentraal gedistribueerd.

Eigenaarschap over het web

Het voorbeeld van DeSo zorgt er niet alleen voor dat de data decentraal gedistribueerd is, maar het zorgt er ook voor dat jij bepaalt wat je te zien krijgt. Waar bij Web2 Facebook namelijk bepaalt hoe bijvoorbeeld jouw Instagram feed eruitziet, doe jij dit zelf bij Web3 op DeSo. Hier kies je namelijk simpelweg voor een bepaald algoritme dat je laat draaien op DeSo.

Dat is echter niet de enige manier waarop de vormen van eigenaarschap over het web tussen Web2 en Web3 verschillen. Naast het feit dat jij zelf steeds meer eigenaarschap hebt over hoe jouw web ervaring eruit gaat zien, kun je ook daadwerkelijk mee gaan bepalen over de netwerken.

Dit zou dan kunnen gebeuren in de vorm van een DAO. DAO staat voor decentralized autonomous organization en het is in principe gewoon een bedrijfsvorm waarin een bedrijf op zichzelf kan acteren, en de toekomst van het bedrijf bepaald wordt door de gebruikers. Dit gebeurt via governance tokens. Wanneer een gebruiker 1 governance token in handen heeft, is deze 1 stem waard. De gebruikers kunnen dan via een panel stemmen op bepaalde proposals en op deze manier direct meebeslissen over het bedrijf en in dit geval dus het platform.

Dit kan een erg groot voordeel zijn. Nadat Instagram werd overgenomen door Facebook, werd de data ingezet om advertenties te verkopen. Voorheen gebeurde dit nog niet. Wanneer Instagram een DAO was geweest, hadden de gebruikers van Instagram tegen deze ontwikkeling kunnen stemmen, en dan zou het niet kunnen gebeuren.

Je zou misschien denken, hoe kan een bedrijf ooit succesvol gebouwd worden als de gebruikers over alles stemmen? Zonder deze advertenties was Instagram namelijk waarschijnlijk nooit winstgevend geworden. Het is echter zo dat deze gebruikers ook daadwerkelijk een belang hebben bij de groei van het bedrijf. Deze eerdergenoemde governance tokens zijn namelijk verhandelbaar. Wanneer het bedrijf groeit, stijgt de waarde van deze governance token ook, omdat meer mensen deze willen hebben. Op deze manier kunnen gebruikers dus verdienen aan de groei van het bedrijf.

Image
De toekomst van het Web
jamesteohart / Shutterstock.com

De toekomst van het web

Op dit moment staat Web3 nog in de kinderschoenen. Onder andere omdat Web3, bijvoorbeeld doordat crypto wallets vaak een onderdeel zijn, nog best wel ontoegankelijk is. Voor de reguliere internetgebruiker is het allemaal enorm ingewikkeld.

Wanneer deze drempel echter verlaagd wordt, is de kans zeker aanwezig dat de experts gelijk krijgen, en Web3 een enorme groeispurt gaat doormaken. Je zou namelijk zeker kunnen zeggen dat er voor de gebruiker grote voordelen zijn van Web3, ten opzichte van Web2.

Het is natuurlijk wel zo, dat dit op dit moment nog voordelen op papier zijn. Er zijn nog te weinig échte use cases en voorbeelden van Web3-projecten, om zeker te kunnen zeggen dat Web3 zo groot gaat worden als beweerd wordt. De tijd zal het leren.

Conclusie

Het internet zou aan de vooravond van haar grootste verandering ooit staan, als je de experts moet geloven tenminste. Zij verwachten namelijk de overstap van Web2 naar Web3.

Web2 is het internet zoals we dat op dit moment kennen. Hier is de ‘macht’ over het web in handen van een aantal grote partijen, zoals Facebook, Google en Amazon. Zij bepalen wat je ziet en hebben daarnaast je data in handen, die ze verkopen voor advertentieruimte.

Web3 is dus de vorm van het internet die we binnenkort kunnen gaan verwachten. De macht is hier in handen van niemand. Het grootste deel van Web3 zou namelijk decentraal acteren. De data is hier dus ook in handen van niemand, gezien deze decentraal wordt opgeslagen. Daarnaast kan niemand voor je bepalen wat je ziet, bijvoorbeeld door middel van algoritmes, je kiest namelijk volledig zelf wat er op je scherm te zien is.

Er zijn genoeg overeenkomsten tussen Web2 en Web3, maar nog meer verschillen. De voornaamste verschillen zijn te zien in de manier waarop data gedistribueerd is, en de manier waarop wordt bepaald wat er gebeurt op het web. Daarnaast zullen we hoogstwaarschijnlijk ook gaan zien dat cryptocurrency en blockchain een belangrijke rol gaan spelen in de werking van Web3. Hoe dit allemaal precies gaat werken, kunnen we op dit moment nog niet weten. Het zijn in elk geval erg interessante ontwikkelingen, die wij zeker in de gaten houden. Hier zullen we je in de toekomst dan ook over blijven informeren!

Wil je meer weten over Web3? Of wil je voorbeelden horen van interessante Web3 projecten? Je bent van harte welkom in onze AllesOverCrypto Facebook community! Een antwoord op je vraag kun je ook snel vinden in onze FAQ of door je vraag + AllesOverCrypto te googelen.

Header afbeelding: Sahara Prince / Shutterstock.com


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.