Populous coin (PPT): Invoice financing op de blockchain

Populous coin (PPT): Invoice financing op de blockchain

Snel €10 verdienen?

  1. Klik op de knop
  2. Maak een account aan
  3. Stort 10 euro

Je ontvangt direct €10 extra!

Start direct bij Bitvavo!

Populous (PPT) is een platform met behoorlijke ambities. Het wil ervoor zorgen dat consumenten een passief inkomen kunnen genereren, terwijl bedrijven harder groeien, doordat ze hun cash flow beter op orde hebben. Populous probeert dit te bereiken door de financiering van facturen (invoice financing) volledig te revolutioneren door middel van blockchain. Hoe ze dit van plan zijn te doen en hoe jij hier als consument of als ondernemer van kan profiteren, lees je in dit artikel.

Lees snel:

Wat is Populous?

Zoals gezegd focust Populous zich op de financiering van facturen. Voor bedrijven zijn openstaande facturen vaak een groot probleem. Wanneer zij een dienst of product leveren aan hun klanten, sturen ze een factuur uit om financieel gecompenseerd te worden voor de gedane moeite. Het kan echter soms maanden duren voordat de andere partij daadwerkelijk deze factuur betaalt en soms gebeurt het zelfs dat er helemaal niet wordt betaald. Voor bedrijven is dit een enorm probleem, omdat ze wel geld uitgeven voor het leveren van de diensten en gerekend hebben op het geld. Als we naar de cijfers kijken, dan zien we dat alleen in Nederland het probleem al flink is. 88% Van de Nederlandse bedrijven geeft aan dat ze te laat betalingen binnenkrijgen en dit kostte het Nederlandse bedrijfsleven maar liefst 10 miljard in 2014. Het gaat dus om aanzienlijke bedragen en dan hebben we nog niet eens naar de wereldwijde cijfers gekeken. Maar een oplossing is dichtbij in de vorm van “invoice financing”.

Invoice financing

Invoice financing is voor bedrijven een manier om hun openstaande facturen direct te verkopen aan een persoon of instantie voor een lagere prijs. Het voordeel voor de bedrijven is dat ze dan direct het geld op hun bankrekening hebben en niet afhankelijk hoeven te zijn van hoe lang een klant erover doet om te betalen. Daarnaast lopen ze geen risico’s meer dat de factuur helemaal niet wordt betaald. Stel je bijvoorbeeld voor dat een bedrijf een openstaande factuur heeft van 10.000 euro. Dit geld willen ze eigenlijk zo snel mogelijk hebben, zodat ze weer kunnen investeren om verder te groeien. Dankzij invoice financing kunnen ze deze factuur direct verkopen voor 9.000 euro aan Bob . De schuldenaar betaalt vervolgens na enige tijd de 10.000 euro aan Bob. Bob verdient dus 1.000 euro hiermee en vindt het dit bedrag waard om op het geld te moeten wachten en het risico te lopen dat de factuur nooit betaald wordt.

Populous PPT afbeelding waarop visueel wordt uitgelegd hoe invoice financing werkt

Populous: invoice financing op de blockchain

Nu je weet hoe groot het probleem is dat Populous op wil lossen en wat invoice financing is, kunnen we uitleggen hoe Populous deze industrie volledig wil gaan revolutioneren met de blockchaintechnologie. In feite bestaat de wereld van invoice financing dus uit kopers en verkopers van facturen. Populous wil deze markt decentraal maken door deze facturen te laten verhandelen met veilingen aan de hand van slimme contracten op basis van Ethereum.

Hoe werkt Populous?

Je kan Populous op twee verschillende manieren gebruiken. Je kan facturen goedkoper opkopen en hier geld mee verdienen als deze later worden betaald. Of je kan als bedrijf facturen verkopen om zo snel aan geld te komen en je cash flow goed op orde te hebben.

Als verkoper

Als je openstaande facturen wil gaan verkopen, dien je je eerst te registreren op het platform van Populous (let op: dit is een bèta-versie, het platform werkt nog niet officieel). Je dient eerst goedgekeurd te worden door een admin van Populous. Zij kijken of je een legitiem bedrijf bent en of er niet te grote risico’s aan je facturen vastzitten. 

Als koper

Als je openstaande facturen wil gaan kopen, dien je je ook eerst te registreren en moet je goedgekeurd worden door een Populous admin. In het geval dat je wil handelen met fiatgeld, dien je eerst te voldoen aan de KYC (Know Your Customer) –eisen. Als je alleen met cryptocurrency’s facturen wil kopen, dan kan dit volledig anoniem. Je kan als koper ervoor kiezen om individueel te bieden op de facturen, maar het is ook mogelijk om deel te nemen aan een “bidding group”. Dit is een groep van individuele bieders die als één entiteit meedoen aan de veilingen.

Populous coin afbeelding met visuele weergave hoe Populous werkt op de coins nog na

Populous coins: Pokens en PPT

Op het plaatje is visueel weergegeven hoe het platform werkt. Alleen het onderdeel met betrekking tot de Populous coins mist nog. Er wordt linksonder gesproken over Pokens en PPT (Populous Platform Token). Dit zijn de twee tokens die worden gebruikt op het Populous-platform, maar wat is precies het verschil?

Pokens

Pokens zijn de cryptocurrency’s van het Populous-platform. Met deze Populous coin kan je gebruikmaken van alle features. Elke poken is gekoppeld aan een nationale fiatvaluta. Dat betekent dat er verschillende soorten Pokens zijn: Pokens die 1-op-1 gekoppeld zijn aan euro’s en dus één euro waard zijn, maar ook Pokens die 1-op-1 gekoppeld zijn aan dollars en dus één dollar waard zijn. Je kan deze Pokens kopen met euro’s, dollars, ponden, yen, et cetera. Het zijn ERC-20 tokens en kunnen dus in elke wallet worden opgeslagen die deze vorm van tokens ondersteunt.

PPT (Populous Platform Token)

De PPT’s zijn voornamelijk in het leven geroepen als investeringsvehikel. Er zijn er 53 miljoen van deze Populous coin in omloop gebracht en hier zullen nooit meer bijkomen. Je kan de PPT ook gebruiken om te investeren in facturen. Het is niet helemaal duidelijk waarom PPT’s beter zijn dan Pokens behalve dat deze in waarde zouden kunnen stijgen (maar ook dalen) op de markt. 

Team

Het team achter Populous is klein en er is weinig informatie over te vinden. De meeste leden die in het team worden genoemd zijn niet terug te vinden op LinkedIn. Van een een aantal die wel terug te vinden zijn, staat niks over Populous in hun profiel. Van sommige programmeurs wordt het GitHub-profiel gegeven, maar hier is geen enkele programmeergeschiedenis te vinden. Dit geeft niet veel vertrouwen, maar gelukkig is de founder Stephen Williams wel op LinkedIn te vinden. Hij heeft vooral ervaring als uitgever van Tramp Magazine in Engeland. Daarna is hij een bedrijf begonnen in marktonderzoek en commerciële data . Daar is hij na 3,5 jaar nog steeds eigenaar van. 
 

Populous coin foto's van een deel van het Populous team

Kritiek

Het lijkt erop dat je niet per se de Popolous coin PPT nodig hebt om het platform te kunnen gebruiken. Het enige voordeel is dat je 0,5% kosten bespaart als je PPT gebruikt om Pokens te kopen in plaats van fiatgeld. Het team achter Populous zelf verklaart dat ze wegens juridische kwesties niet te veel mogen zeggen waar de waarde voor PPT vandaan komt. Het enige wat ze hierover kwijt willen is het volgende: “We geloven dat er vraag zal blijven naar PPT en dat het over het algemeen moeilijker wordt om ze te verkrijgen.” Een beetje vage taal en het biedt niet veel vertrouwen. Het blijft zo onduidelijk waar je PPT voor nodig hebt en waar de waarde voor de token vandaan komt. Daarnaast is het team klein, heeft weinig ervaring en is er van de meeste teamleden online weinig terug te vinden. Ook is de deadline voor de bètaversie van het platform meerdere keren niet gehaald, waardoor veel investeerders klaar waren met het platform.

Conclusie

Populous is een mooi project en zou voor een grote revolutie kunnen zorgen in de enorme markt van onbetaalde facturen. Er is veel vraag naar invoice financing en het zou een reuzensprong voorwaarts zijn als dit voortaan op de blockchain gedaan kan worden. Toch is niet helemaal duidelijk waarom we in de token erachter zouden investeren. Het lijkt niet per se nodig om de token te bezitten om gebruik te kunnen maken van het platform. Verder zit er weinig ervaring in het team achter Populous en is het een enorm karwei meer informatie over ze te vinden. Dit project ziet er dus veelbelovend uit alleen bestaat er nog wel wat onduidelijkheid over het team en de token ervan. De tijd zal ons leren of hier verandering in komt.

 

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!