Wat is Dash?
Kort samengevat is Dash simpelweg digitaal geld. Ja, maar dat zijn alle cryptocurrency's toch? Dat is niet helemaal waar. Bitcoin is weliswaar ontstaan met het idee om uiteindelijk als betaalmiddel te fungeren, maar het begint er steeds meer op te lijken dat het zal eindigen als ‘het digitale goud’. Dit komt doordat Bitcoin een paar essentiële eigenschappen mist dat geld hoort te hebben. Dash is volledig gebaseerd op Bitcoin, maar heeft daarbovenop de essentiële eigenschappen van geld toegevoegd.
De cryptocurrency is ontstaan in maart 2015, maar bestond hiervoor al veel langer onder de naam DarkCoin. Darkcoin was gecreëerd in januari 2014 door Evan Duffield met als voornaamste doel transacties volledig privé te maken. Dit probeerde DarkCoin te realiseren met het DarkSend systeem. Toen in maart 2015 de de cyrptomunt een rebranding deed naar Dash, kreeg ook DarkSend een andere naam: PrivateSend.
Private Send
Een van de grootste innovaties van Dash is de mogelijkheid om semi-anoniem transacties te kunnen doen. Dit kan gedaan worden met behulp van speciaal hiervoor ingerichte computers die Masternodes worden genoemd. Deze Masternodes verzamelen en voeren verschillende transacties tegelijk uit, waardoor het niet duidelijk is welke cryptomunten naar wie gaan. Om de anonimiteit nog meer te vergroten, kunnen gebruikers er ook voor kiezen om meerdere mixingrondes mee te doen, zodat het helemaal onduidelijk is welke cryptomunten nu waar vandaag komen. Hierdoor beschikt de cryptocurrency dus ook niet over een openbaar beschikbare ledger, wat het voor derden moeilijk maakt om jouw transacties in te zien of je vermogen uit te rekenen. Wel is het zo dat de anonimiteit van de cryptomunt zeker niet perfect is. Het is voor een aanvaller nog steeds mogelijk om door de beveiliging heen te breken als hij/zij over aanzienlijke middelen beschikt. Monero en Zcash scoren op het gebied van anonimiteit wat dat betreft beter dan Dash. Maar Private Send is niet het enige waar de cryptocurrency zich in onderscheidt.
Instant Send
Het Instant-Send-systeem is een van de meest opwindende eigenschappen van Dash. Het bekende probleem van Bitcoin is dat het moeilijk schaalbaar is. Hierdoor kan het soms erg lang duren voordat een transactie is voltooid. Dankzij het Instant-Send-systeem heeft de cryptomunt hier geen last van: je kan gemakkelijk en in een oogwenk je Dash verzenden naar iemand anders.
Maar gaat dit in zijn werk?
- Een miner vindt een Dash-block
- Deze miner krijgt een ‘winnende’ hash aan zich toebedeeld
- Deze hash zal dan willekeurig uit 10 verschillende masternodes een masternode selecteren die als InstantSend autoritheit moet fungeren
- Deze masternode zal dan in het netwerk kijken of er InstantSendtranscties zijn, en sluit ze in het netwerk als ‘transacties in afwachting’
- Daarna zal deze masternode dit communiceren met de andere masternodes in het netwerk om zo double-spending tegen te gaan.
Dit gebeurt allemaal in minder dan 1 seconde, waardoor het een zeer snelle en betrouwbare betaalmogelijkheid is.
De community
Doordat Dash-gebruikers zo vol lof zijn over Instant en Private Send, wordt een andere zeer waardevolle eigenschap van de cryptocurrency nog weleens over het hoofd gezien en dat is de community achter de cryptomunt. Bij DASH gaat namelijk 10% van de transactiefees naar de Dash Treasury, de algemene-middelen-schatkist. De Dash Treasury wordt gebruikt voor de financiëring en ontwikkeling van belangrijke Dash-projecten. Leden van de community kunnen een voorstel doen om een bepaalde functie te ontwikkelen of een marketingcampagne op te zetten voor een bepaald bedrag. Andere leden van de community kunnen vervolgens stemmen of ze dit project inderdaad willen laten uitvoeren. Op deze manier is Dash niet afhankelijk van donaties of vrijwilligers om verder te groeien, het is een eigen economie dat zichzelf staande kan houden en daardoor nooit hoeft te stoppen met groeien.