uitleg dash coin

DASH coin: Bitcoin als betaalmiddel

Wat is Dash?

Kort samengevat is Dash simpelweg digitaal geld. Ja, maar dat zijn alle cryptocurrency's toch? Dat is niet helemaal waar. Bitcoin is weliswaar ontstaan met het idee om uiteindelijk als betaalmiddel te fungeren, maar het begint er steeds meer op te lijken dat het zal eindigen als ‘het digitale goud’. Dit komt doordat Bitcoin een paar essentiële eigenschappen mist dat geld hoort te hebben. Dash is volledig gebaseerd op Bitcoin, maar heeft daarbovenop de essentiële eigenschappen van geld toegevoegd.

De cryptocurrency is ontstaan in maart 2015, maar bestond hiervoor al veel langer onder de naam DarkCoin. Darkcoin was gecreëerd in januari 2014 door Evan Duffield met als voornaamste doel transacties volledig privé te maken. Dit probeerde DarkCoin te realiseren met het DarkSend systeem. Toen in maart 2015 de de cyrptomunt een rebranding deed naar Dash, kreeg ook DarkSend een andere naam: PrivateSend. 

Private Send

Een van de grootste innovaties van Dash is de mogelijkheid om semi-anoniem transacties te kunnen doen. Dit kan gedaan worden met behulp van speciaal hiervoor ingerichte computers die Masternodes worden genoemd. Deze Masternodes verzamelen en voeren verschillende transacties tegelijk uit, waardoor het niet duidelijk is welke cryptomunten naar wie gaan. Om de anonimiteit nog meer te vergroten, kunnen gebruikers er ook voor kiezen om meerdere mixingrondes mee te doen, zodat het helemaal onduidelijk is welke cryptomunten nu waar vandaag komen. Hierdoor beschikt de cryptocurrency dus ook niet over een openbaar beschikbare ledger, wat het voor derden moeilijk maakt om jouw transacties in te zien of je vermogen uit te rekenen. Wel is het zo dat de anonimiteit van de cryptomunt zeker niet perfect is. Het is voor een aanvaller nog steeds mogelijk om door de beveiliging heen te breken als hij/zij over aanzienlijke middelen beschikt. Monero en Zcash scoren op het gebied van anonimiteit wat dat betreft beter dan Dash. Maar Private Send is niet het enige waar de cryptocurrency zich in onderscheidt.

Instant Send

Het Instant-Send-systeem is een van de meest opwindende eigenschappen van Dash. Het bekende probleem van Bitcoin is dat het moeilijk schaalbaar is. Hierdoor kan het soms erg lang duren voordat een transactie is voltooid. Dankzij het Instant-Send-systeem heeft de cryptomunt hier geen last van: je kan gemakkelijk en in een oogwenk je Dash verzenden naar iemand anders. 

Maar gaat dit in zijn werk?

 1. Een miner vindt een Dash-block
 2. Deze miner krijgt een ‘winnende’ hash aan zich toebedeeld
 3. Deze hash zal dan willekeurig uit 10 verschillende masternodes een masternode selecteren die als InstantSend autoritheit moet fungeren
 4. Deze masternode zal dan in het netwerk kijken of er InstantSendtranscties zijn, en sluit ze in het netwerk als ‘transacties in afwachting’
 5. Daarna zal deze masternode dit communiceren met de andere masternodes in het netwerk om zo double-spending tegen te gaan.

Dit gebeurt allemaal in minder dan 1 seconde, waardoor het een zeer snelle en betrouwbare betaalmogelijkheid is. 

De community

Doordat Dash-gebruikers zo vol lof zijn over Instant en Private Send, wordt een andere zeer waardevolle eigenschap van de cryptocurrency nog weleens over het hoofd gezien en dat is de community achter de cryptomunt. Bij DASH gaat namelijk 10% van de transactiefees naar de Dash Treasury, de algemene-middelen-schatkist. De Dash Treasury wordt gebruikt voor de financiëring en ontwikkeling van belangrijke Dash-projecten. Leden van de community kunnen een voorstel doen om een bepaalde functie te ontwikkelen of een marketingcampagne op te zetten voor een bepaald bedrag. Andere leden van de community kunnen vervolgens stemmen of ze dit project inderdaad willen laten uitvoeren. Op deze manier is Dash niet afhankelijk van donaties of vrijwilligers om verder te groeien, het is een eigen economie dat zichzelf staande kan houden en daardoor nooit hoeft te stoppen met groeien. 

Hoe koop ik Dash?

Dash kopen op Binance is een fluitje van een cent. Met deze uitleg ben je binnen enkele stappen de trotse eigenaar van DASH.

 1. Meld je hier gratis aan bij Binance
 2. Login in je account
  Let op: bewaar je gebruikersnaam en wachtwoord goed!
 3. Druk links bovenaan op Crypto kopen en kies voor Bankstorting
 4. Zorg dat hij op het tabje Fiat staat in plaats van Crypto en controleer of hij op Euro staat
 5. Kies voor iDEAL wanneer je het geld direct op je account wilt hebben en Bank Transfer (SEPA) wanneer je het ook prima vindt als het een paar dagen duurt voordat het geld erop staat
 6. Wacht totdat jouw euro's op het Binance account zijn gestort
 7. Klik bovenaan op Handelen en selecteer Klassiek
 8. Je zit nu op het handelsgedeelte van Binance. Klik aan de rechterkant op FIAT en selecteer EUR
 9. Een aantal munten zijn op Binance te verhandelen voor euro's. Maar, de meeste worden verhandeld tegen Bitcoin. Zoek het handelspaar BTC/EUR op en koop met jouw euro's Bitcoin.
 10. Klik vervolgens het tabje BTC aan en zoek Dash op aan de hand van z'n ticker DASH
 11. Je vindt nu het handelspaar BTC/DASH. Door die aan te klikken, kan je Dash kopen
 12. Gefeliciteerd! Je bent in het bezit van jouw favoriete cryptocurrency!

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.