walvis

Wat is Whalemap?

Maak jij gebruik van crypto trading tools? Er zijn ontzettend veel tools die jou kunnen helpen om een betere crypto trader te zijn. Veel crypto tools zorgen er namelijk voor dat we ons werk beter en makkelijker kunnen uitvoeren. Whalemap is een van de nieuwste tools die beschikbaar is in de cryptowereld. Het is dan ook een naam die je de laatste tijd steeds vaker terug ziet komen. Weet jij al wat Whalemap is?

In dit artikel leggen we je uit wat Whalemap is, wat het doet en hoe het jou kan helpen om een betere crypto trader te worden. Je kunt uiteindelijk voor jezelf bepalen of het een tool is die bij jou past. 

Let op: hou er rekening mee dat de volgende uitleg over Whalemap én de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mogen worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua investering ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Bekijk snel

Wat zijn whales?

Voordat we je vertellen wat Whalemap is, is het belangrijk dat je weet wat whales zijn. In de crypto wereld is het een metafoor die verwijst naar een belangrijke speler op de markt van cryptocurrencies. Dit kan een individu zijn, maar ook een hedgefonds of beleggingsfonds. Het belang van dit type speler ligt in de aanzienlijk hoge bedragen cryptocurrency dat het bezit.

Hierdoor kan de koop- of verkooporder van een whale op een bepaalde markt van zeer grote invloed zijn, en een grote invloed hebben op de prijs van een cryptovaluta. De bekendste whales bevinden zich in de Bitcoin-markt. Dit noemen we ook wel Bitcoinwhales. Vaak worden deze whales ervan verdacht (of laten we 'beschuldigd' zeggen) dat ze zichzelf met speculatieve bedoelingen op de markt mengen. We bedoelen hiermee dat ze met voorbedachte rade veel cryptomunten inkopen. Dit zouden ze doen om vervolgens een plotselinge prijsdaling te kunnen veroorzaken, om vervolgens nog meer grote hoeveelheden cryptocurrencies tegen de laagste prijs te kunnen terugkopen.

Hier komt ook de vergelijking met een walvis vandaan. Op het moment dat aan whale een grote hoeveelheid munten verkoopt, zal de prijs ineens erg snel dalen. Wanneer een walvis in de lucht springt, ontstaat er een 'gat' in het water onder de walvis. Vervolgens vult de walvis hierna het gat weer op. Hetzelfde gebeurt op de cryptomarkt. Wanneer een cryptomunt een lage prijs heeft, zal de whale alles opkopen, zodat hij vervolgens nog meer cryptomunten in zijn bezit heeft.

Dit brengt natuurlijk verschillende gevolgen met zich mee, die niet altijd even positief zijn. Ze kunnen ze bijvoorbeeld op deze manier hun positie binnen de markt versterken, waardoor andere spelers juist steeds kleiner worden. 

Whales komen niet alleen op bij Bitcoin voor. Er zijn ook veel whales actief bij andere cryptocurrencies (altcoins), zoals Ethereum, Polkadot en NEO.

Wat is Whalemap?

Je ziet dus dat whales een probleem kunnen veroorzaken binnen de crypto markt, en veel crypto traders daarom ook niet blij zijn met dit type belegger. En dat is iets waar Whalemap wat tegen wil doen. Het wil voor meer gelijkheid en eerlijkheid op de cryptomarkt zorgen. Ze bieden crypto traders voor een lage prijs toegang tot informatie die voorheen alleen beschikbaar was voor grote spelers. Je kunt een abonnement nemen op het platform van Whalemap, waarna je toegang krijgt tot complexe real-time informatie over Bitcoin. Het is op dit moment nog niet mogelijk om ook informatie te krijgen over andere cryptocurrencies.

Maar wat kun je eigenlijk met deze informatie? De informatie die op het platform van Whalemap beschikbaar is, geeft je meer inzicht in de beslissingen die gemaakt worden door de whales. Hierdoor wordt crypto trading ook voor kleinere spelers een stuk makkelijker. Normaliter zouden ze namelijk geen toegang hebben tot deze informatie, waardoor grote spelers op dat gebied al 1-0 voor stonden. En dat is volgens Whalemap niet eerlijk.

Echter gaat Whalemap nog een stap verder dan alleen het aanbieden van deze data. Ze zorgen er namelijk ook voor dat de data op een juiste en toegankelijke manier wordt gevisualiseerd. Normaal gesproken is de data namelijk veel te complex om te begrijpen als 'beginner' (vergeleken met de professionals die ervaring hebben in het lezen van deze data). Met Whalemap is het dus ook voor kleine spelers mogelijk om alle informatie te begrijpen.

Wat zijn de verschillende whales volgens Whalemap?

Volgens Whalemap zijn er verschillende soorten whales. Zelf delen ze de whales op basis van het aantal Bitcoins dat ze bezitten in:

 • Octopus: 10-50 BTC
 • Fish: 50 - 100 BTC
 • Dolphin: 100 - 500 BTC
 • Shark: 500 - 1000 BTC
 • Whale: 1000 - 5000 BTC
 • Humpback Whale: 5000 BTC of meer
Image
Crypto whale weergeven

Wat krijg je als je een abonnement bij Whalemap neemt?

Je kunt toegang krijgen tot de diensten van Whalemap door een abonnement te nemen op het platform. Dit kun je doen op de website van Whalemap. Vervolgens krijg je toegang tot het platform van Whalemap, waar je alle data in een duidelijke visualisatie kunt zien. Het is mogelijk om hier in 'Whalemode' te gaan. Je ziet dan waar de grote spelers hun Bitcoins hebben staan, of whales hun Bitcoins aan het verkopen zijn en of ze hier winsten of verliezen op pakken.

Wanneer je weet wat een grote whale van plan is, kun je hier jouw strategie op aanpassen. Ziet het er naar uit dat een whale zometeen een grote hoeveelheid Bitcoin gaat verkopen? Dan kan het bijvoorbeeld verstandig zijn om eerst jouw munten te verkopen, en bij te kopen wanneer de prijs is gedaald. Zo profiteer je zelf ook van de prijsdaling die door de whales wordt veroorzaakt.

Courses

Het is ook mogelijk om verschillende courses op de website van Whalemap te volgen. Er zijn op dit drie verschillende courses beschikbaar, welke gratis te volgen zijn:

 • Blockchain cursus
 • Trading cursus

In de blockchain cursus zul je leren hoe blockchain en cryptocurrencies werken. Het is geen uitgebreide cursus, en gaat vooral op de basisprincipes in. Hetzelfde geldt voor de trading course. Hier leer je meer over de basisprincipes van crypto trading. Verwacht echter geen hogere wiskunde; de informatie die hier wordt gegeven is redelijk oppervlakkig. Het is gratis om deze cursussen te volgen. Je hoeft hiervoor dus geen abonnement te hebben bij Whalemap.

De kosten van Whalemap

Er zijn drie verschillende 'packages' beschikbaar. Zo heb je een gratis variant, de standaard variant en de Whalemode-variant. De kosten van Whalemap verschillen per variant.

Explore

 • Dit is de gratis variant van Whalemap. Je hebt hier beperkte toegang tot de functies van Whalemap, en de informatie die wordt gegeven is niet altijd 100% real-time.

Standard

 • Deze variant kost $9 per maand. Met deze variant heb je toegang tot meer functies, maar zijn er nog steeds enkele beperkingen. De data die wordt weergegeven is altijd real-time.

Whalemode

 • Whalemode kost $99 per maand en geeft je onbeperkte toegang tot alle functionaliteiten. Dit is ook de duurste variant die beschikbaar is op de website van Whalemap.

De grootste Bitcoin whales

Wist je dat 100 wallets 32% van alle Bitcoins bezitten? Dat zegt veel over de macht die Bitcoin whales hebben. Met de Bitcoin munten die ze in hun bezit hebben, kunnen ze de prijs van Bitcoin laten stijgen of dalen wanneer ze dat willen. Er zijn ook enkele mensen waarvan bekend is dat ze ontzettend veel Bitcoin in hun bezit hebben. Hieronder bespreken we een aantal van deze bekende whales.

De gebroeders Winklevoss

Heb je de film The Social Network gezien? Dan ken je Cameron en Tyler Winklevoss waarschijnlijk ook (in de film worden ze gespeeld door Armie Hammer). De gebroeders Winklevoss waren er vroeg bij toen Bitcoin op de markt kwam. Er wordt beweerd dat ze samen meer dan 100.000 Bitcoin in hun bezit hebben. Ze zijn daarom ook een van de grootste Bitcoin whales ter wereld. Met het aantal Bitcoin dat zij in hun bezit hebben, zouden ze de markt iedere kant op kunnen laten gaan. Kun jij je voorstellen wat er gebeurd wanneer ze al hun Bitcoins in één keer verkopen?

Satoshi Nakamoto (Craig Wright?)

De persoon die Bitcoin (en dus cryptocurrency) heeft bedacht, heet Satoshi Nakamoto. Echter weet niemand wie het daadwerkelijk is. Er gaan wel verschillende geruchten rond over die de daadwerkelijke bedenkt van Bitcoin is. Een van de namen die wordt genoemd is Craig Wright. Dit is een ondernemer uit Australië die ooit heeft beweerd samen met zijn vriend Dave Kleimen de bedenker van cryptocurrency te zijn. Niet veel later heeft Dave Kleiman zijn vriend Craig Wright aangeklaagd omdat hij recht zou hebben op de helft van de 1.1 miljoen Bitcoin die Craig Wright in zijn bezit zou hebben.

Niemand weet echter of Craig Wright ook écht 1.1 miljoen Bitcoins in zijn bezit zou hebben. Mocht dat wel zo zijn, dan zou hij in ieder geval tot de top-3 grootste Bitcoin whales ter wereld behoren. Met het aantal Bitcoins dat hij in bezit heeft, zou hij de Bitcoin markt compleet kunnen laten instorten.

Met Whalemap is het dus mogelijk om te zien wat een Bitcoin whale gaat doen. Zo kun je jezelf voorbereiden op wat er misschien komen gaat, waardoor je jezelf al kunt indekken. Het is wel belangrijk om te vermelden dat je nooit kunt weten wat de markt ook daadwerkelijk gaat doen. Het blijft dus altijd een speculatie.

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.