Filecoin: wat is dat? Filecoin draait om twee zaken waar heel veel om te doen is vandaag de dag: data en dan vooral data opslag. Data is waardevol. Of het nu gaat om de data van een website of de bestanden van een overheidsinstantie. Een veilige opslagplaats voor jouw data is dus belangrijk en met het steeds verder uitdijende web lastiger te creëren.
Filecoin (FIL) wil hierin een belangrijke rol vervullen. Het wil de opslagplaats worden van de belangrijkste informatie van de mensheid, vertelt de website ons. Dat is een ambitieuze missie, maar dit project wordt dan ook voortvarend aangepakt.
Wil je weten hoe de oprichters van Filecoin dit willen bereiken en hoe ze deze opslagplaats voor alle belangrijke informatie gaan creëren? Lees dan snel verder. Na het lezen van dit artikel weet je het precies en wat voor rol Filecoin kan gaan spelen in gedecentraliseerde data opslag.
Bekijk snel
In dit filmpje vertelt onder andere Juan Benet, dit is de founder zelf, wat Filecoin inhoudt en waarvoor het gebruikt kan worden.
Wat zijn de problemen van gecentraliseerde opslag?
In de wereld wordt op het wereldwijde web elke seconde nieuwe data ingevoerd, verzameld en gecreëerd. De vraag is: waar laat je dat nu allemaal? Je kan er voor kiezen alles op één plek op te slaan en zo werd het tot nu toe gedaan. Eén grote kluis met natuurlijk een flinke beveiliging erop. Hoe meer data er is, hoe lastiger het wordt op deze manier data op te slaan.
De beveiliging wordt bijvoorbeeld lastig. Als door een hack de beveiliging faalt, zijn meteen alle data onbeschermd. Verder zijn een paar mega-opslagplaatsen niet efficiënt voor de wereldwijde afstand van gebruikers tot de opslagplaats. Ander nadeel van dit systeem is dat het de macht over deze opslagplaats centraliseert. Grote bedrijven zoals Dell hadden in het verleden een monopolie positie. Zij kunnen de prijzen bepalen voor opslag en wie toegang heeft en wie niet.
Wat is gedecentraliseerde opslag?
Een open-source decentrale marktplaats voor opslag waar iedereen er aan kan bijdragen of gebruik van kan maken, is de oplossing voor bovengenoemde problemen. En Filecoin wil dit waarmaken. Overal ter wereld zijn computers die opslagruimte over hebben. Alsof je overal lege archiefkasten, zolders of garages hebt. Ruimte die leeg staat, maar die een ander goed kan gebruiken. Wat als je deze opslagruimte in een netwerk kan verbinden? Zo kun je een voor iedereen toegankelijke marktplaats creëren waar vraag en aanbod en opslagruimte elkaar vinden. Dit is in de basis hoe Filecoin moet werken. Mensen en bedrijven kunnen opslagruimte die zij over hebben aanbieden via Filecoin en anderen die opslagruimte nodig hebben kunnen dit dan via Filecoin verkrijgen.
De opslag is verspreid over verschillende plaatsen en daarmee helemaal gedecentraliseerd. De opslagplaats kan plaatselijk worden aangeboden, waardoor je sneller je opslagruimte bereikt. In plaats van één grote garagebox waar iedereen zijn data stalt in Sillicon Valley of China, kun je bij wijze van spreken, voor de opslag terecht bij een archiefkast 3 straten van jou vandaan. Hyper-local dus.
Zo kan efficiënter gebruik gemaakt worden van opslagruimte. Dit heeft verder als voordeel dat je dus niet van één of een gering aantal grote aanbieders afhankelijk bent voor je opslag. Je kunt de gunstigste prijs en afstand tot je opslag bepalen. Ook is de veiligheid van de data beter te waarborgen. Een hack is ook lokaal en geeft niet meteen toegang tot de gehele kluis.
Hoe werkt de gedecentraliseerde opslag van Filecoin?
Hoe ziet deze gedecentraliseerde opslag van gegevens er nu uit? Filecoin is een gedistribueerd peer to peer netwerk. Dus een netwerk van gelijkwaardige eenheden, nodes of knooppunten. Dit zijn de computers met hardware waar je kunt opslaan. Filecoin is gebouwd op het Interplanetary File System (IPFS). De bedenker achter Filecoin heeft dit systeem voor websites bedacht, het is een protocol zoals http. Een verschil tussen http en IPFS is dat http leidt naar een centrale server. Hieraan zitten een aantal nadelen. Zoals dat als de centrale server plat gaat, het hele systeem overal op zijn gat ligt en communicatie niet mogelijk is. De toegang tot het http netwerk is ook niet op elke plek van de wereld even makkelijk. Het IPFS heeft in plaats van een server verschillende opslagplekken. Het is daardoor sneller te downloaden en data is altijd terug te vinden.
Wat voegt het Filecoin protocol hieraan toe? Dit is een layer of laag bovenop het IPFS. Deze laag werkt als stimulans en beveiliging. Het Filecoin protocol zorgt dat vraag en aanbod naar opslagplaatsen elkaar makkelijker kunnen vinden en de opslagplaats beveiligd is. Filecoin gebruikt dus het IPFS systeem om een netwerk te creëren van opslagplaatsen.
Het netwerk maakt de verbinding tussen allerlei computeropslagplaatsen. Mining zorgt er in de blockchain voor dat de verschillende nodes de blocks met data beveiligd zijn en de opslag correct verloopt. Het Filecoin netwerk bestaat zo uit verschillende partijen die hun steentje bijdragen aan het netwerk door mining.
Storage miners
Dit zijn miners die opslagruimte aanbieden. Deze miners ontvangen een fee voor de hoeveelheid opslagruimte die ze beschikbaar stellen. De opslagruimte die de miners aanbieden moeten aan een aantal eisen voldoen om de full nodes te kunnen draaien. Deze eisen zijn wel dusdanig dat niet alleen bedrijven met uitgebreide systemen hieraan kunnen voldoen. Ook jij als individu kan hieraan deelnemen.
Proof of Replication en Proof of Spacetime
De blockchain van Filecoin is verzekerd van de correcte werking met een nieuwe consensus algoritme. De miners dragen namelijk specifiek voor opslag bewijs van echtheid en bewijs van plaats en tijdsbestek aan, dit zijn Proof of Replication (PoRep) en Proof of Spacetime (PoSp). De PoRep geeft het bewijs dat het de data correct gerepliceerd heeft voor de gebruiker. Het is een vingerafdruk die het in theorie zo onmogelijk maakt dat er een valse of dubbele replica wordt gemaakt. Je weet aan de hand van de PoRep nu alleen nog niet in welk tijdsbestek en waar de opslag gebeurt. Hiervoor is het Proof of Spacetime die de tijd en plaats aangeeft dat data is opgeslagen.
De miners die opslagruimte beschikbaar stellen kunnen als iemand de opslagruimte gaat gebruiken, niet meer bij deze opslagruimte. Deze is door end-to-end codering niet meer toegankelijk voor degene die opslag beschikbaar stelden. Je hebt dus als gebruiker je eigen sleutel van het laatje in een archiefkast die je huurt.
Retrieval miners
Naast de storage miners zijn er ook de retrieval miners die een rol vervullen in het netwerk. Deze miners ontvangen tokens voor het winnen van biedingen op opslagruimte voor cliënten, degenen die opslagruimte zoeken. De retrieval miners spelen een bemiddelende rol en krijgen een kleinere fee dan de storage miners.
Waarvoor wordt Filecoin gebruikt?
Je begrijpt dat dit gedecentraliseerde systeem van opslag op heel veel verschillende manieren gebruikt kan worden. De opslagruimte kan allerlei soorten data opslaan voor verschillende doeleinden zoals de opslag van video's, websites, persoonlijke documenten, security data, contract data etc.
De ontstaansgeschiedenis van Filecoin
In 2014 publiceerde Juan Benet de whitepaper. Er is vanaf dat moment eigenlijk altijd grote belangstelling geweest voor het project. Het is dus ook niet zo verbazend dat de ICO en fundraising in 2017 een groot succes waren. Eerst was er een pre-sale voor adviseurs die 52 miljoen in het laatje bracht en daarna een fundraising die 153 miljoen opbracht. Zo werd er maar liefst 205 miljoen bij elkaar geharkt en dit was meteen een van de grootste opbrengsten ooit.
Voor de fundraising werd een nieuw verkoopsysteem gebruikt. Belangstellenden konden voor een Simple Agreement for Future Tokens (SAFT) intekenen. Hierdoor kregen de investeerders gegarandeerd tokens wanneer deze werden uitgegeven. De fundraising is gefaciliteerd door yCombinator, een van de organisaties die veel heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van Filecoin. Vanaf 2019 is door Protocol Labs begonnen met de ontwikkeling van Filecoin. De genesis block van de FIL werd uiteindelijk 15 oktober 2020 uitgebracht.
Even de prijzen en percentages waarmee de tokens werden verdeeld op een rijtje: 52 miljoen USD van 205 miljoen USD was ingelegd door adviseurs voor de prijs van 0.75 USD per 1 FIL token met een eenmalige korting van 0 tot 30%. De 153 miljoen USD kwam van andere investeerders in lineaire verhouding verkocht. De startprijs was 1 dollar per 1 FIL en dit liep op tot de prijs van 5 dollar per 1 FIL (maximale prijs= hoeveelheid opgehaald/40 miljoen). De vesting, het geleidelijk uitgeven van een percentage van de gekochte tokens, vindt plaats op verschillende momenten met telkens een tussenperiode van 6 maanden. De token heeft een totale hoeveelheid van 2 miljard.
Hiervan waren 600 miljoen al verdeeld met percentages gebaseerd op de maximale supply:
- 10.5% was voor Protocol Labs in een 6 jaar vesting
- 4.5% was verdeeld naar teamleden en anderen die bijdragen in een 6 jaar vesting
- 7.5% was voor de investeerders met 6 maanden tussentijd in een 3 jaars vesting
- 2.5% was voor toekomstige fundraising en ecosysteem ontwikkeling
- 5% was voor de Filecoin Foundation
Al met al is er 10% voor de investeerders en 20% voor de founders en het project zelf. De overige 70% wordt gebruikt voor air drops en rewards.
Oprichters en organisatie
De founder van Filecoin is Juan Benet. Hij is ook de ceo van Protocol Labs, de organisatie die Filecoin heeft ontwikkeld. Benet is de bedenker van Interplanetary File System en van daaruit Filecoin. Het development team van Protocol Labs werkt verder aan de ontwikkeling van Filecoin. Aan het project zijn een groot aantal investeerders verbonden. Deze organisaties komen uit diverse landen, onder andere Amerika en Duitsland.
Organisaties die achter Filecoin staan zijn:
- Y Combinator
- BlueYard Capital
- Tokenstack Partners
- Ausum Ventures
Daarnaast zijn een aantal investeerders die persoonlijk hebben geïnvesteerd. Dit zijn mensen die diverse toonaangevende functies binnen de blockchain wereld bekleden.
- Vinny Lingham - CEO Civic
- Meltem Demirors - Chiefs Strategy Officer Coinshares
- Navel Ravikant - Investeerder & project adviseur
- Fred Ehrsam - Co founder en board member Coinbase
- Sam Altman - President of Y Combinator
- Kevin Ding - Partner at DHVC
- Jason Whitmire - General Partner BlueYard capital
De governance, het bestuur, van Filecoin ligt in handen van de Filecoin Foundation. Dit is in de whitepaper al zo voorgesteld. Deze constructie is vanuit Protocol Labs bedacht voor het bestuur en ontwikkeling van het Filecoin protocol op lange termijn. Als het netwerk is gelanceerd wordt het bestuur over Filecoin van het Protocol Labs naar Filecoin overgedragen. De foundation ontvangt 5% van de tokens op de genesis dag om toekomstige initiatieven mogelijk te maken.
Protocol Labs lanceerde in 2019 ook het grants programma, waarmee developers worden gestimuleerd bij te dragen aan de ontwikkeling van het Filecoin ecosysteem. Projecten moeten aan een aantal voorwaarden voldoen om kans te maken op een toelage. Zo moeten de projecten open source zijn.
Roadmap
- 2019 Testnet fase 1:
- Implementatie interop netwerk
- Proofs circuit optimalisatie
- Benchmarking
- Lotus implementatie
- Go-filecoin release. De GO implementatie van het Filecoin protocol zorgt onder andere voor Proof-of-Spacetime integratie
- 2020 Testnet fase 2:
- Veiligheidsaudits & validatie
- Filecoin Space race (Filecoin Testnet Incentives Program, dit is een competitie en stress-test voor het netwerk)
- Oktober 2020 start mainnet launch
- Januari 2021 launch voltooid
De FIL token
De FIL token is een native token in het systeem van Filecoin. Het wordt gebruikt als transactie middel. Ook ontvangen miners en andere die bijdragen aan Filecoin in tokens hun verdiensten. De token werd op 15 oktober 2020 gelanceerd op het mainnet voor de prijs van 61 USD en zakte toen meteen wat in. Dit kwam doordat er een probleem was met de mining. Toen dit was opgelost, bleef de prijs tot begin 2021 schommelen tussen de 20 en 30 dollar. Vanaf februari steeg de prijs en heeft in april 2021 een ATH bereikt van 237 USD.
De tokens worden op diverse exchange platforms verhandeld waaronder Binance, het Nederlandse platform Bitvavo en Huobo International. De succesvolle koers in het eerste kwartaal van 2021 heeft wellicht een specifieke reden. In China is Filecoin populair als project, zowel op de cryptobeurs als bij de miners. Dit wordt door diverse bronnen bevestigd. Dit kan een goede reden zijn waarom Filecoin in 2021 een grote sprong heeft gemaakt.
Wallets
Filecoin heeft zelf een aantal browser wallets om te gebruiken om tokens op te slaan. De Glif-wallet en Filfox wallet zijn speciaal voor het Filecoin ecosysteem gebouwd. Deze sluiten het beste aan op Lotus, het software programma wat gebruikt wordt voor het draaien van nodes. Een Ledger hardware wallet kan ook op Lotus worden aangesloten.
Kritiek en tegenslag
Hoewel het hele plan om op het mainnet te lanceren goed doordacht was en alles in kannen en kruiken leek, verliep de launch op het mainnet in oktober 2020 niet helemaal soepel. Meerdere miners besloten net na de lancering te staken. En niet het staken wat bij sommige tokens gebruikelijk is, maar ze legden hun werkzaamheden neer.
Het probleem was dat de miners tokens nodig hadden als onderpand voor het minen, maar er waren nog te weinig tokens in omloop. De tokens die de miners als beloning krijgen werden namelijk pas later uitbetaald. Hierdoor waren sommige miners genoodzaakt hun werkzaamheden tijdelijk te stoppen. Daarop besloot Filecoin bij elk aangemaakt block 25% van de beloningen alvast te delen. Vooralsnog zijn daar de problemen mee opgelost. Door deze staking viel de prijs van de token na de lancering. Maar toen de problemen opgelost waren, was het vertrouwen in Filecoin vrij snel hersteld.
Conclusie
Filecoin heeft de oplossing voor een groot probleem in handen: veilige opslagruimte voor data.
Een gedecentraliseerd systeem voor opslag is efficiënt en hier kan vraag en aanbod elkaar vinden. Ondanks wat problemen bij de launch is men positief over dit project. Het hele protocol lijkt solide in elkaar te zitten. Dit maakt dat de verschillende partijen rond Filecoin vertrouwen hebben in de toekomst.
Wil je meer over Filecoin weten of heb je al ervaringen met dit project die je wilt delen? Meld je aan bij onze AllesOverCrypto Facebook groep! Onze community is altijd te vinden voor een goed gesprek over Filecoin en andere cryptocurrency.
foto header: Knipsdesign/Shutterstock