Aptos (APT) layer one crypto blockchain

Wat is Aptos (APT) - Uitleg over deze blockchain!

Met Aptos (APT) is er een nieuwe layer 1 blockchain op de cryptomarkt verschenen, waar sinds de lancering van het project veel ogen op zijn gericht. En dat is niet zonder reden, aangezien Aptos en Facebook raakvlakken met elkaar hebben. Voordat Facebook zich op de metaverse ging richten, waren ze bezig met hun eigen cryptomunt. Ontwikkelaars die hard werkten aan de coin van Facebook zijn gestart met het Aptos project.

Wanneer er een nieuwe layer one blockchain op de markt komt, worden de belangrijke kenmerken van deze projecten direct onder de loep genomen. Is Aptos sneller dan Solana? En hoe zit het met de schaalbaarheid? Opvallend is dat de blockchain van Aptos minder transacties per seconde kan verwerken dan Bitcoin, Ethereum en vele andere layer one blockchains.

Echter, natuurlijk heeft Aptos ook unieke voordelen! Ben je benieuwd naar Aptos en APT, het token van Aptos? In deze blog kun je alles ontdekken over dit crypto project! Van de tokenomics en de banden met Facebook, tot  aan de de staking opties en locaties waar je APT kunt kopen!

Bekijk snel

Bekijk hieronder de Aptos review van Coin Bureau:

Wat is Aptos (APT)?

Aptos is een web3 startup die zich richt op het bouwen van een schaalbare layer 1 blockchain. Dit nieuwe crypto project is voortgekomen uit de cryptocurrency plannen van Facebook. Een aantal jaren geleden kwam zij met het idee van Libra, dat later werd omgedoopt tot Diem. Deze stablecoin moest de coin van Facebook worden, maar dit blokchain initiatief is uiteindelijk niet voltooid.

De Aptos blockhain is sinds het najaar van 2022 live, maar daarvoor was er al veel activiteit op het testnet. Voor de lancering van het mainnet waren er al ruim 100 projecten op hun testnet bezig. Dit zijn vooral veel NFT-collecties, maar bijvoorbeeld ook DeFi projecten, crypto wallets en launchpads.

Tijdens de werkzaamheden aan Diem heeft het team een nieuwe programmeertaal ontwikkeld, genaamd Move. Hiermee is het team ook verder meegegaan bij Aptos. Move is veiliger in vergelijking met andere code talen, waardoor dit een uniek voordeel van Aptos is. Bovendien biedt Aptos 160.000 TPS aan, waardoor ze meteen horen bij een van de snelste blockchains die er op dit moment zijn.

De coin van Aptos: APT

De coin van Aptos, genaamd APT, kun je dus gebruiken om jouw Aptos naam veilig te stellen, maar daarnaast kun je veel meer met APT coins! APT is de coin van het Aptos platform en wordt gebruikt om de transactiekosten op de Aptos blockchain te betalen.

Daarnaast kan APT gebruikt worden als bestuurlijk token, waarmee je bij stemmingen een bijdragen kan leveren en hierdoor mee kunt beslissen over bestuurlijke vraagstukken binnen Aptos. Naast de verschillende functies binnen Aptos, kun je het token natuurlijk ook gebruiken voor speculatieve doeleinden.

Aptos staking

Aptos heeft een Proof-of-Stake (PoS) blockchain, waardoor staking een belangrijk onderdeel van het systeem is. Binnen dit systeem zorgen validators ervoor dat transacties veilig uitgevoerd kunnen worden. Om een validator te worden, heb je een minimaal aantal APT nodig.

Echter, ook wanneer je niet voldoet aan de hoeveelheid APT, kun je een bijdrage leveren aan de Aptos blockchain. Op het moment van schrijven (november 2022) is het nog niet mogelijk, maar in zeer korte tijd kun je jouw APT delegeren naar een validator. Aptos validators verdienen staking rewards voor het uitvoeren van hun taken, die zij dan verdelen tussen henzelf en de stakers die bijdragen aan de validator.

Bij de Aptos blockchain wordt er geen gebruik gemaakt van slashing. Dit is een methode waar validators, die zich slecht gedragen, bestraft worden. Deze straffen worden uitgedeeld wanneer een validator inactief is of op een foutieve transacties doorlaat. De straf kan een vast bedrag of een bepaald percentage zijn, die betaald wordt uit de crypto voorraad van een validator. Wanneer je APT gaat staken via een validator, heb je geen slashing risico.

Wanneer je niet enorm bekend bent in de cryptowereld, zijn er ook andere eenvoudige oplossingen om te kunnen staken. Je kunt APT eenvoudig op het Binance platform staken, waar je 7,5% APR (annual percentage rate) kunt ontvangen met flexible staking.

APT tokenomics

Over de tokenomics van APT is er een hoop gezegd en geschreven, omdat deze nogal opvallend te noemen zijn. De komende jaren zal de hoeveelheid tokens structureel blijven stijgen, wat ervoor zorgt dat er steeds meer aanbod komt. Hierdoor zijn veel investeerders enigszins terughoudend, omdat het natuurlijk afwachten is of de vraagkant het stijgende aanbod op kan vangen. Wanneer de vraag kleiner is dan het aanbod, is het aannemelijk dat de koers van APT zal gaan dalen. Hieronder kun je alles over de tokenomics van APT ontdekken:

Image
APT aptos tokenomics

Aptos Name Service (ANS)

Net als andere grote blockchain projecten heeft Aptos de Aptos Name Service (ANS) geïntroduceerd. In navolging van bijvoorbeeld Ethereum (ENS) en Polkadot (PNS) ziet ook Aptos de voordelen van deze service, maar wat houdt deze service precies in?

Wanneer je een Aptos wallet hebt, is hier een enorme lange code aan gekoppeld. Deze code fungeert als jouw wallet adres en wordt ook wel de public key genoemd. Het lastige hieraan is dat deze code lastig te onthouden is, maar dankzij de Aptos Name Service is hier een oplossing voor gevonden.

Je kunt namelijk de ANS gebruiken om jouw public key van je Aptos wallet te veranderen. Dit kun je vergelijken met een domeinnaam voor een website. Elke wallet naam is uniek, net als elke domeinnaam op het web. Via www.aptosnames.com kun je eenvoudig jouw .apt domein claimen.

Om jouw .apt domein te realiseren, zal je 5 APT moeten betalen. In ruil hiervoor heb je 1 jaar lang het betreffende domein als eigendom. Daarna heb je de mogelijkheid om jouw domeinnaam te verlengen. Hierdoor kun je jouw unieke web3 identiteit creëren op de Aptos blockchain.

Waar kan je APT kopen?

Op dit moment kun je APT op verschillende crypto platformen kopen. Zowel gecentraliseerde exchanges (CEX’s) als gedecentraliseerde exchanges (DEX’s) hebben APT in hun assortiment. Op ruim 30 verschillende platformen kun je APT verkrijgen. Wanneer je via een decentrale beurs APT wil krijgen, kun je gebruik maken van Liquidswap of PancakeSwap (CAKE).

Grote crypto exchanges, zoals Binance en Coinbase, hebben het token in hun assortiment opgenomen. Deze gecentraliseerde exchanges zijn niet de enige grote namen die APT in hun assortiment hebben opgenomen, maar ook de onderstaande centrale exchanges:

Op het moment van schrijven (november 2022) is APT pas net uitgebracht, dus dat er al meer dan 30 crypto platformen APT in hun assortiment hebben is zeer opmerkelijk. Het valt hierdoor niet uit te sluiten dat er in de toekomst meer exchanges APT in hun assortiment op gaan nemen. 

Geschikte wallet voor Aptos

Wanneer je hebt geïnvesteerd in APT is het handig om de volledige controle over jouw investering te hebben. Veel investeerders laten hun coins op een exchange of ander crypto platform staan, maar hierdoor verlies je de controle. Een bekende gezegde hierover is: not your keys, not your coins.

Dit betekent dat je zonder de private keys van een wallet geen controle hebt over de cryptocurrency’s. Bewaar je coins daarom nooit op een exchange, maar gebruik hiervoor een wallet. Je kunt hiervoor zowel een software wallet als een hardware wallet gebruiken.

De meest bekende wallets zijn de software wallet van Metamask en de hardware wallet van Ledger. Daarom kan ik mij voorstellen dat je graag wil weten of je APT in deze crypto wallets op kunt slaan. Helaas is het niet mogelijk om jouw APT op deze crypto wallets te bewaren, omdat dit wallets zijn die op het Ethereum netwerk werken.

Maar welke op welke wallets kun je wel je APT tokens kwijt? Een andere bekende wallet waar je wel APT op kunt slaan is de software wallet van Trust Wallet. Hiermee is de Trust wallet niet de enige partij, ook de onderstaande wallets accepteren het APT token:

  • Spika Wallet
  • Hive Wallet
  • FOXWallet
  • Marian Wallet
  • Pontem Wallet
  • Petra Wallet
Image
Aptos Labs (APT)

Het team van aptos

Aptos is opgericht door Mo Shaikh (CEO) en Avery Ching (CTO). Beide oprichters zijn voormalig medewerkers van Meta (voorheen Facebook) en hebben een jarenlange ervaring als ontwikkelaar binnen de blockchain industrie. Naast deze twee teamleden, zijn er meer opvallende teamleden binnen het Aptos team. Austin Virts is hier een voorbeeld van. Hij was de leidinggevende op het gebied van marketing bij Solana, maar werkt inmiddels bij Aptos.

Austin Virts is hiermee niet het enige teamlid dat afkomstig is van Solana. Daarnaast zijn er ook veel leden uit de Solana community overgestapt naar Aptos. Aan de ene kant is dit een positief teken, maar er zijn ook mensen die sceptisch zijn over de situatie. Deze mensen zijn bang dat venture capitalists (VC's) zeer goedkoop APT hebben gekocht en deze gaan verkopen, waardoor de koers enorm kan gaan dalen.

Aptos volgen op social media

Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Aptos? Dan heb je geluk, want je kunt het project via verschillende social media kanalen blijven volgen. Een het aantal volgers en leden te zien ben je niet de enige met interesse in dit crypto project, aangezien de social media kanalen van Aptos relatief veel volgers hebben. Zeker voor een crypto project dat pas net het token heeft gelanceerd en nog niet zo lang bestaat.

Opvallend genoeg volgen de meeste mensen het laatste nieuws omtrent Aptos via Discord. In de Discord server van Aptos zijn er ruim 155.000 leden. Een ongekend hoog aantal, waar de meeste crypto projecten allemaal maar van kunnen dromen. Dat dit aantal zo hoog ligt zal ongetwijfeld liggen aan de airdrop van Aptos, waar vele investeerders duizenden dollars mee verdiend hebben.

Naast Discord kun je Aptos ook volgen via Twitter. Bijna 60.000 mensen volgen Aptos via Twitter. Een zeer hoog aantal, maar minder dan de helft van het aantal Discord leden. Vaak is het aantal Twitter volgers het hoogst bij een crypto project, omdat cryptoliefhebbers op deze manier verschillende crypto kanalen tegelijk kunnen blijven volgen.

Wanneer je liever via artikelen het laatste nieuws omtrent Aptos ontdekt, kun je gebruik maken van Medium. Op dit platform deelt het team van Aptos verschillende nieuwsfeiten en over het algemeen zijn de artikelen een stuk gedetailleerder dan tweets en andere meldingen.

Ruim 13.000 mensen volgen Aptos via Medium. Vergeleken met Twitter en Discord is dit natuurlijk een zeer laag aantal, maar vergeleken met andere projecten is dit juist een enorm goede score. Zeker voor een nieuw crypto project, is dit aantal volgers op Medium uiterst knap. Grote crypto projecten als Litecoin en Chainlink hebben respectievelijk 600 en 2.600 volgers op Medium.

Conclusie

Het project van Aptos ziet er op het eerste oog veelbelovend uit. Het team kent elkaar al voor een langere tijd en heeft bij Facebook samengewerkt aan het Diem project. Hierdoor heeft het team laten zien dat ze kennis van zaken hebben en om kunnen gaan met verantwoordelijkheden.

Daarnaast is de unieke opzet van de blockchain een positief punt. Met Move als eigen programmeertaal heeft Aptos een uniek voordeel op de concurrentie. Daarnaast kan het voor stakers ook interessant zijn dat er geen slashing aanwezig is. Tot slot is het aantal dApps op Aptos een positieve ontwikkeling. Op het testnet waren er al meer dan 100 projecten aan het bouwen, wat een veelbelovende ontwikkeling is!

Echter zijn er ook mindere kanten aan Aptos. Zo zijn de tokenomics iets om in de gaten te houden. De komende jaren zal de hoeveelheid circulaire tokens blijven toenemen, wat een negatief effect op de koers kan hebben. Daarnaast blijft Aptos, ondanks het op elkaar ingespeelde team, een beginnend project en daar kunnen altijd kinderziektes opduiken.

Ben je op zoek naar meer informatie over Aptos? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de gratis Discordkanalen van ons product Money Mastery van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met duizenden andere liefhebbers van crypto. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kunt doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten over Aptos zijn!.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.