Hardware wallet achtergrond

Hardware wallet review – Trezor of Ledger Nano S?

Hardware wallets zijn op dit moment dé beveiliging voor jouw cryptocurrency’s. Het is belangrijk om je crypto hierop te bewaren aangezien het een sterke beveiliging biedt. 
We zijn er nog niet aan gewend dat we nu zelf de verantwoordelijkheid dragen voor het veilig opslaan van ons (crypto-)geld en hackers maken daar maar al te graag gebruik van. Hierdoor zijn cryptomunten een populair doelwit voor ze geworden. Gelukkig staan je cryptomunten veilig op een hardware wallet en is het voor hackers ontzettend lastig om hier in te komen. Ledger Nano S en Trezor zijn twee bekende hardware wallets en in dit artikel worden ze vergeleken.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Hardware wallet keuze

Er zijn ondertussen veel verschillende hardware wallets op de markt; van goedkope kleine USB-sticks tot dure, zeer goed beveiligde apparaatjes. In de toekomst zullen deze alleen nog maar veiliger en gebruiksvriendelijker worden. Op dit moment zijn de twee grootste spelers op de harware-wallet-markt Trezor en de Ledger Nano S. Nu is de vraag: welke is beter? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Trezor

Trezor was de allereerste hardware wallet op de markt, gecreëerd door Satoshi Labs, en bood daarmee de eerste mogelijkheid ooit om je Bitcoins offline op te slaan. Hierdoor heeft het lang kunnen genieten van de beste reputatie onder de hardware wallets. 

Ledger Nano S

Ledger is een zeer populaire hardware wallet en daarmee een van de grootste uitdagers van Trezor. De Ledger Nano S is hard op weg om de reputatie van Trezor in te halen en dit is misschien zelfs al gelukt.

Uiterlijk

hardware wallet uiterlijk vergelijking ledger nano s trezor

  • Beide apparaatjes zijn ontzettend klein met ongeveer de grootte van een USB-stick.
  • De Ledger is ook met iets meer stijl ingepakt dan de Trezor. De Trezor heeft een mooi en strak uiterlijk, maar doet me op de een of andere manier ook een beetje denken aan de Tamagotchi van vroeger. Nu hoeven we alleen geen virtueel beestje helpen op te groeien, maar kunnen we rustig wachten tot onze virtuele munten uit zichzelf opgroeien.
  • De Trezor is ook iets groter dan de Ledger Nano S en daarom wat moeilijker om mee te nemen.
  • De Ledger Nano S heeft een metalen omhulsel waardoor hij wat duurzamer oogt en hij ziet eruit alsof hij hierdoor langer meegaat.
  • De schermpjes van beide hardware wallets zijn even groot en daar zit weinig verschil in.
  • Qua uiterlijk doen de hardware wallets weinig voor elkaar onder en is het puur een persoonlijke mening welke je er beter uit vindt zien. 

Winnaar: gelijkspel

Hardware wallet trezor lijkt op tamagotichi zoals te zien op deze afbeelding

Veiligheid

Beide wallets zijn volledig offline wallets. Normaal gesproken zorgt dit ervoor dat je, zoals bij paper wallets gemakkelijk je cryptocurrency’s erop krijgt, maar dat het heel lastig is om ze er weer vanaf te halen. Bij zowel de Trezor als de Ledger Nano S is dat niet het geval. Het zijn kleine apparaatjes die je altijd bij je kan dragen en je kan ze aan elke computer verbinden. Doordat ze gebruikmaken van een gelimiteerde USB-verbinding (zoals je muis of computer ook doet), kan je alleen je cryptocurrency’s heen en weer sturen tussen je hardware wallet en de computer. Dit betekent dat zelfs geïnfecteerde computers geen gevaar vormen voor jouw cryptomunten.

Bij beide hardware wallets, wordt bij het opstarten ervan gevraagd om zelf een PIN te kiezen van negen cijfers. Deze PIN heb je elke keer nodig als je het apparaat wilt verbinden met je computer. Daarna wordt bij zowel de Ledger Nano S als de Trezor een herstelzin van 24 woorden willekeurig gegenereerd die je veilig op moet schrijven. Dit is erg belangrijk, want als je hardware wallet beschadigt of zelfs kwijtraakt, heb je deze zin nodig om je cryptomunten terug te kunnen krijgen. Dit betekent echter ook dat ieder ander (kwaadwillig) persoon met deze 24 woorden bij jouw cryptomunten kan. Zorg dus dat niemand bij je herstelzin bij kan! Het opstarten en instellen van deze codes is bij beide hardware wallets vrijwel identiek dus wederom kan er geen winnaar worden aangewezen.

Winnaar: gelijkspel

Extreme veiligheid

Het bewaren van je cryptomunten op je hardware wallet is al veiliger dan de alternatieven hiervoor, maar je kan met beide wallets zelfs een stapje verder gaan. In de cryptowereld bestaat er zoiets als een “Evil Maid”-aanval. Dit betekent dat een hacker je gehele computer over kan nemen en alles erop kan doen wat hij wil. Je kan met beide wallets jezelf hiertegen beschermen door een extra herstelzin in te stellen die alleen jij weet. Deze dien je zelf te onthouden en nergens op te schrijven, zodat niemand erbij kan.

Maar dan is de vraag: wat als iemand echt serieus jou wil beroven van je cryptovermogen en met een pistool tegen je hoofd vraagt om je herstelzin en wachtwoord te geven? Het is natuurlijk prettig dat je crypto’s veilig opgeslagen zijn tegen hackers, maar als het klassieke “je geld of je leven”-verhaal om de hoek komt kijken, wil je ook hier tegen beschermd zijn. Gelukkig hebben beide hardware wallets zelfs daar een oplossing voor: je kan meerdere herstelzinnen gebruiken. Bijvoorbeeld één herstelzin die 2% van je cryptomunten beschermt en één herstelzin die de overige 98% van je munten beschermt.

Dus als iemand een pistool tegen je hoofd houdt, kan je de “vermomde” herstelzin gebruiken, zodat in ieder geval je overige 98% veilig staat. Beide apparaatjes zijn dus extreem veilig, maar wederom doen ze vrijwel niks voor elkaar onder. Het proces van instellen is vrijwel identiek en beide hardware wallets hebben dezelfde extra veiligheid ingebouwd voor als mensen je echt kwaad willen doen. 

Winnaar: gelijkspel

 

Komische strip over crypto nerds die zich zorgen maken over de veiligheid van hun wallet terwijl criminelen hele andere tactieken hebben

Apps

myTrezor.com is de place to be als je de eerste instellingen van je Trezor hardware wallet hebt ingesteld. Daarnaast zijn er al verschillende apps van derde partijen die je kan gebruiken voor je wallet, zoals Trezor WALLET en Mycellium.  Dit zijn erg gebruiksvriendelijke apps om meer uit je Trezor te halen. Voor een uitgebreid overzicht van alle ondersteunde apps kan je hier terecht.
Voor de Ledger Nano S kan je een chrome plugin installeren die er net een stukje mooier uitziet dan die van myTrezor. Daarnaast biedt het ondersteuning aan verschillende andere apps, zoals: MyCellium, Electrum, Bitgo, GreenBits, Copay en MyEtherWallet. 
Het is belangrijk om te weten dat deze apps alleen bedoeld zijn voor communicatie met je hardware wallet of voor een gebruiksvriendelijkere interface. De private keys zullen nooit je wallet verlaten en het is dus veilig om deze apps te gebruiken. Wederom is het lastig te kiezen tussen Trezor en de Ledger Nano S, dus ik val misschien een beetje in herhaling.

Winnaar: gelijkspel

Ondersteunde cryptocurrency's

Dan komt het dus op nog maar twee categorieën aan: ondersteunde munten en prijs. In onderstaande tabel is duidelijk te zien dat de Ledger Nano S een flinke voorsprong heeft op Trezor op het gebied van cryptomunten die ondersteund worden. Als je hierbij bedenkt dat Trezor al een stuk langer bestaat, zou je kunnen zeggen dat Ledger een stuk sneller integraties voor nieuwe munten implementeert en het de voorsprong alleen maar verder zal vergroten, maar dat is vooralsnog speculatie. 

 

  Ledger Nano S Trezor
Bitcoin
Bitcoin Cash
Bitcoin Gold
Ethereum
Ethereum Classic
Litecoin
Dash
Zcash
Ubiq
Expanse
NEM (XEM)  
Ripple  
NEO  
Digibyte  
Dogecoin  
Hshare / Hcash  
Komodo  
PIVX  
Qtum  
Stealthcoin  
Stellar  
Stratis  
Vertcoin  
Viacoin  
Zcash  
ERC20-tokens

Winnaar: Ledger Nano S


Prijs

Hier kunnen we heel kort over zijn: de Ledger Nano S is goedkoper. De goedkoopste Trezor in Nederland gaat over de toonbank voor €106,20, terwijl de goedkoopste Ledger Nano S bij ons al te verkrijgen is vanaf €97,50 (inclusief gratis verzending). Met bijna 10 euro verschil is de Ledger Nano S hier wederom de winnaar.

Winnaar: Ledger Nano S

Conclusie:

Deze twee hardware wallets ontlopen elkaar nauwelijks in kwaliteit. De veiligheid is bij beide wallets exact hetzelfde en ook de gebruiksvriendelijkheid is bij de een niet beter dan bij de ander. Trezor heeft het voordeel dat ze wat langer bestaan in deze markt, waardoor ze een sterkere reputatie hebben opgebouwd, maar uiteindelijk is de Ledger Nano S toch de duidelijke winnaar van deze review.

Op alle fronten is de Ledger Nano S gelijkwaardig of beter dan de Trezor. Hij is goedkoper en ondersteunt momenteel een stuk meer cryptomunten. 
Dus als jij reputatie de belangrijkste factor vindt, dan kan je het beste voor Trezor gaan, omdat deze hardware wallet op dit gebied een licht voordeel heeft, maar als je de voor de beste prijs-/kwaliteit verhouding wilt gaan, dan is de Ledger Nano S de beste keuze.

De grote winnaar overall: Ledger Nano S !

Deze hardware wallet is te koop bij meerdere resellers in Nederland. Wij hebben zelf goede ervaringen met Cryptomaan

Ledger Nano S is de winnaar in deze harware wallet review!

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.