Wallets
6/3/18

Hardware wallet review – Trezor of Ledger Nano S?

Hardware wallet review – Trezor of Ledger Nano S?
Bitcoin
btc

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo


         






           


We zijn er nog niet aan gewend dat we nu zelf de verantwoordelijkheid dragen voor het veilig opslaan van ons (crypto-)geld en hackers maken daar maar al te graag gebruik van. Hierdoor zijn cryptomunten een populair doelwit voor ze geworden. Gelukkig staan je cryptomunten veilig op een hardware wallet en is het voor
. Ledger





S en Trezor zijn twee bekende hardware wallets en in dit artikel worden ze vergeleken.

Hardware wallet keuze

Er zijn ondertussen veel verschillende hardware wallets op de markt; van goedkope kleine USB-sticks tot dure, zeer goed beveiligde apparaatjes. In de toekomst zullen deze alleen nog maar veiliger en gebruiksvriendelijker worden. Op dit moment zijn de twee grootste spelers op de harware-wallet-markt Trezor en de Ledger Nano S. Nu is de vraag: welke is beter? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Trezor

Trezor was de allereerste hardware wallet op de markt, gecreëerd door Satoshi Labs, en bood daarmee de eerste mogelijkheid ooit om je Bitcoins offline op te slaan. Hierdoor heeft het lang kunnen genieten van de beste reputatie onder de hardware wallets. 

Ledger Nano S

Ledger is een zeer populaire hardware wallet en daarmee een van de grootste uitdagers van Trezor. De Ledger Nano S is hard op weg om de reputatie van Trezor in te halen en dit is misschien zelfs al gelukt.

Uiterlijk

hardware wallet uiterlijk vergelijking ledger nano s trezor














Winnaar: gelijkspel

Hardware wallet trezor lijkt op tamagotichi zoals te zien op deze afbeelding

Veiligheid

Beide wallets zijn volledig offline wallets. Normaal gesproken zorgt dit ervoor dat je, zoals bij paper wallets gemakkelijk je cryptocurrency’s erop krijgt, maar dat het heel lastig is om ze er weer vanaf te halen. Bij zowel de Trezor als de Ledger Nano S is dat niet het geval. Het zijn kleine apparaatjes die je altijd bij je kan dragen en je kan ze aan elke computer verbinden. Doordat ze gebruikmaken van een gelimiteerde USB-verbinding (zoals je muis of computer ook doet), kan je alleen je cryptocurrency’s heen en weer sturen tussen je hardware wallet en de computer. Dit betekent dat zelfs geïnfecteerde computers geen gevaar vormen voor jouw cryptomunten.

Bij beide hardware wallets, wordt bij het opstarten ervan gevraagd om zelf een PIN te kiezen van negen cijfers. Deze PIN heb je elke keer nodig als je het apparaat wilt verbinden met je computer. Daarna wordt bij zowel de Ledger Nano S als de Trezor een herstelzin van 24 woorden willekeurig gegenereerd die je veilig op moet schrijven. Dit is erg belangrijk, want als je hardware wallet beschadigt of zelfs kwijtraakt, heb je deze zin nodig om je cryptomunten terug te kunnen krijgen. Dit betekent echter ook dat ieder ander (kwaadwillig) persoon met deze 24 woorden bij jouw cryptomunten kan. Zorg dus dat niemand bij je herstelzin bij kan! Het opstarten en instellen van deze codes is bij beide hardware wallets vrijwel identiek dus wederom kan er geen winnaar worden aangewezen.

Winnaar: gelijkspel

Extreme veiligheid

Het bewaren van je cryptomunten op je hardware wallet is al veiliger dan de alternatieven hiervoor, maar je kan met beide wallets zelfs een stapje verder gaan. In de cryptowereld bestaat er zoiets als een “Evil Maid”-aanval. Dit betekent dat een hacker je gehele computer over kan nemen en alles erop kan doen wat hij wil. Je kan met beide wallets jezelf hiertegen beschermen door een extra herstelzin in te stellen die alleen jij weet. Deze dien je zelf te onthouden en nergens op te schrijven, zodat niemand erbij kan.

Maar dan is de vraag: wat als iemand echt serieus jou wil beroven van je cryptovermogen en met een pistool tegen je hoofd vraagt om je herstelzin en wachtwoord te geven? Het is natuurlijk prettig dat je crypto’s veilig opgeslagen zijn tegen hackers, maar als het klassieke “je geld of je leven”-verhaal om de hoek komt kijken, wil je ook hier tegen beschermd zijn. Gelukkig hebben beide hardware wallets zelfs daar een oplossing voor: je kan meerdere herstelzinnen gebruiken. Bijvoorbeeld één herstelzin die 2% van je cryptomunten beschermt en één herstelzin die de overige 98% van je munten beschermt.

Dus als iemand een pistool tegen je hoofd houdt, kan je de “vermomde” herstelzin gebruiken, zodat in ieder geval je overige 98% veilig staat. Beide apparaatjes zijn dus extreem veilig, maar wederom doen ze vrijwel niks voor elkaar onder. Het proces van instellen is vrijwel identiek en beide hardware wallets hebben dezelfde extra veiligheid ingebouwd voor als mensen je echt kwaad willen doen. 

Winnaar: gelijkspel

 

Komische strip over crypto nerds die zich zorgen maken over de veiligheid van hun wallet terwijl criminelen hele andere tactieken hebben

Apps


Voor de Ledger Nano S kan je een chrome plugin installeren die er net een stukje mooier uitziet dan die van myTrezor. Daarnaast biedt het ondersteuning aan verschillende andere apps, zoals: MyCellium, Electrum, Bitgo, GreenBits, Copay en MyEtherWallet. 

Het is belangrijk om te weten dat deze apps alleen bedoeld zijn voor communicatie met je hardware wallet of voor een gebruiksvriendelijkere interface. De private keys zullen nooit je wallet verlaten en het is dus veilig om deze apps te gebruiken. Wederom is het lastig te kiezen tussen Trezor en de Ledger Nano S, dus ik val misschien een beetje in herhaling.

Winnaar: gelijkspel

Ondersteunde cryptocurrency's

Dan komt het dus op nog maar twee categorieën aan: ondersteunde munten en prijs. In onderstaande tabel is duidelijk te zien dat de Ledger Nano S een flinke voorsprong heeft op Trezor op het gebied van cryptomunten die ondersteund worden. Als je hierbij bedenkt dat Trezor al een stuk langer bestaat, zou je kunnen zeggen dat Ledger een stuk sneller integraties voor nieuwe munten implementeert en het de voorsprong alleen maar verder zal vergroten, maar dat is vooralsnog speculatie. 

 




 
Ledger Nano S
Trezor






















































































 








 






 






 






 






 






 






 






 






 






 






 






 






 






 


ERC20-tokens







Winnaar: Ledger Nano S


Prijs

Hier kunnen we heel kort over zijn: de Ledger Nano S is goedkoper. De goedkoopste Trezor in Nederland gaat over de toonbank voor €106,20, terwijl de goedkoopste Ledger Nano S bij ons al te verkrijgen is vanaf €97,50 (inclusief gratis verzending). Met bijna 10 euro verschil is de Ledger Nano S hier wederom de winnaar.

Winnaar: Ledger Nano S

Conclusie:

Deze twee hardware wallets ontlopen elkaar nauwelijks in kwaliteit. De veiligheid is bij beide wallets exact hetzelfde en ook de gebruiksvriendelijkheid is bij de een niet beter dan bij de ander. Trezor heeft het voordeel dat ze wat langer bestaan in deze markt, waardoor ze een sterkere reputatie hebben opgebouwd, maar uiteindelijk is de Ledger Nano S toch de duidelijke winnaar van deze review.


Dus als jij reputatie de belangrijkste factor vindt, dan kan je het beste voor Trezor gaan, omdat deze hardware wallet op dit gebied een licht voordeel heeft, maar als je de voor de beste prijs-/kwaliteit verhouding wilt gaan, dan is de Ledger Nano S de beste keuze.

De grote winnaar overall: Ledger Nano S !

Deze hardware wallet is te koop bij meerdere resellers in Nederland. Wij hebben zelf goede ervaringen met Cryptomaan

Ledger Nano S is de winnaar in deze harware wallet review!


     



     

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!