Bitcoin trading chart

Wat zijn Bitcoin futures en hoe handel ik hierin?

De term ‘Bitcoin futures’ is niet per definitie de letterlijke vertaling van ‘Bitcoin toekomst’, maar wie weet zit het er niet ver vanaf. Het is geen Bitcoin 2.0, maar het is wel een andere manier om het handelen in Bitcoins aan te pakken. In dit artikel nemen we je mee in een gedetailleerd verhaal van wat Bitcoin futures nu precies zijn en hoe ze werken en jij hier geld mee kunt verdienen.

We vertellen je waar je rekening mee moet houden en wat je kansen en bedreigingen zijn bij deze manier van handelen. Dus trek een cola, red bull of karnemelk open en ga er eens even lekker voor zitten. Laat je door ons inspireren en/of informeren, zodat je straks weloverwogen je keuze kunt maken welke manier van trading het beste bij jou past. 

Let op: hou er rekening mee dat de volgende uitleg en toelichting op geen enkele manier als advies opgevat mogen worden. De keuze voor óf en op welke manier je crypto wilt traden en welke keuzes je maakt qua in- en verkoop ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Bekijk snel

Voordat we beginnen is het goed om even onderstaande korte video te bekijken, waarin het concept van prijsstijgingen en –dalingen wordt toegelicht. Wat dat betreft zijn cryptocurrency’s net aandelen: 

Wat zijn futures precies?

Om een beetje beeld te krijgen van wat futures nu precies zijn, kan het geen kwaad om eerst even in te zoomen op de ‘normale’ manier van het verhandelen van Bitcoin of van handelen in het algemeen. Wanneer dat concept helder is, is het ook eenvoudiger om het concept van futures te bevatten. Laten we dus eerst even inzoomen op de normale handel. 

De ‘normale’ manier van handelen: spot trading

Zoals je in de video hebt kunnen zien, kunnen de prijzen van aandelen flink stijgen of dalen. Over het algemeen is dit een gevolg van vraag en aanbod. Stel je even een situatie voor waarin je door een supermarkt loopt en zin hebt in een flesje water. Je loopt naar de stelling waarin je de keuze hebt uit veertien verschillende merken, tachtig verschillende formaten, koolzuurhoudend of koolzuurvrij, met een vleugje limoen, citroen, granaatappel, druif of gewoon vrij van smaak. Er is een reden waarom je geen tien euro voor een half litertje water wil betalen. Het aanbod is gigantisch en als de prijs te hoog is dan loop je lekker richting de kassa zonder een flesje water en hang je thuis je kop onder de kraan. Toch?!

Hoe anders is de situatie wanneer je met je vrienden een zeilcruise maakt vlakbij Fiji en de mast afbreekt. Dagenlang dobberen jullie met zijn vieren eenzaam en verlaten op een enorme oceaan en al het water en eten wat jullie mee hebben genomen is na dag drie erdoorheen. Jullie zijn meer dood dan levend. Aan de horizon zie je een bootje verschijnen en de mannen op het schip hebben twee flessen water liggen. Geld hebben jullie wel mee, maar het water hebben jullie acuut nodig om in leven te blijven. Met een glimlach tik je € 100,- af voor exact dezelfde fles water waar je in de supermarkt nog geen €1,50 voor betaalt. 

Dat heet vraag en aanbod. 

Wanneer je je ‘normaal’ begeeft op handelsplatformen, dan koop je over het algemeen een product of een stukje van een bedrijf. Wanneer het goed gaat met een bedrijf of product, willen meer mensen een stukje van de winst hebben. Wanneer het slecht gaat met het bedrijf, willen mensen liever hun aandeel verkopen, om te voorkomen dat het stukje wat ze hebben straks helemaal niets meer waard is. 

Hoe meer vraag er naar een aandeel is, hoe meer de prijs zal toenemen. Je kunt simpelweg veel meer voor een product vragen wanneer de hele wereld erom schreeuwt, dan wanneer niemand erop zit te wachten. Andersom, wanneer er enorm veel aanbod is (iedereen wil van een aandeel af), maar er zijn maar een paar geïnteresseerden om het aandeel van je over te nemen, dan keldert de koers en worden bodemprijzen behaald. 

De praktijk bij de normale manier van handelen is dat het over het algemeen met kleine percentages stijgt en met kleine percentages daalt. Fusies, nieuwe technologieën, ontwikkelingen op macro-niveau (oorlogen, handelsverdragen, oliecrisis, etc), maar ook een algehele beurscrisis, leiden soms tot relatief stevige koersschommelingen. 

De ‘futures’ manier van handelen

Waar je normaal merkt dat je aandelen meer of minder waard worden en jouw portfolio dus ook meer of minder waard wordt, zijn futures veel meer gericht op het juist voorspellen van een prijsontwikkeling. Met andere woorden: je stapt niet in wanneer de prijs laag is en kruist je vingers in de hoop dat de prijs gaat stijgen, maar je kunt op elk willekeurig moment instappen en aangeven of je verwacht dat de prijs gaat stijgen óf dat de prijs gaat dalen. Je koopt dus niet zozeer een crypto, maar je doet meer een voorspelling over de koersontwikkeling.

Hiermee kun je dus ook serieus geld verdienen wanneer een bedrijf waarde verliest en dat is een behoorlijk verschil met de ‘normale’ manier van handelen. Tegelijkertijd kun je dus ook serieus geld verliezen, terwijl een bedrijf in waarde toeneemt. Het is allemaal een kwestie van het juist kunnen inschatten. Daarnaast zijn op futures vaak ‘leverages’ van toepassing. Hier komen we later op terug. Belangrijk is om te beseffen dat je dus géén aandeel of product koopt, maar je geld inzet op de voorspelling van een koers. 

En wat zijn Bitcoin futures dan?

In deze video krijg je meer inzicht in wat Bitcoin futures precies zijn. 

Feitelijk sluit je dus een termijncontract af, waarin je afspreekt om op een vooraf afgesproken moment een Bitcoin voor een bedrag te kopen of te verkopen. In de praktijk werkt het meestal eenvoudiger dan dat, omdat het meer gaat om de positie die je tussentijds inneemt op zo’n contract. 

Hoe werkt het handelen in futures?

Futures zijn dus geen product an sich, maar zijn meer een afgeleide (derivaat) van een product. In onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van een interface waar je in futures kunt handelen. BitMEX, het platform in de afbeelding, bespreken we later. 

Image
Bitmex

Als je verwacht dat de prijs van Bitcoin gaat stijgen, dan neem je een ‘long positie’ in. Je maakt dan winst wanneer de koers van Bitcoin ook daadwerkelijk stijgt. 

Als je verwacht dat de prijs van Bitcoin gaat dalen, dan neem je een ‘short positie’ in. Je maakt dan winst wanneer de koers van Bitcoin ook daadwerkelijk daalt. 

Daarnaast is het mogelijk om de posities die je inneemt te versterken met een hefboomeffect, ‘leverage’ genoemd.

Wat zijn leverages?

De term leverage is voor de (zeer) ervaren trader waarschijnlijk een bekende term, maar we nemen je nog even mee in het concept. 

Wanneer je een positie inneemt, is het bij futures mogelijk om een hefboomeffect (leverage) in te zetten. Je versterkt daarmee het effect van je positie met 2, 5, 10, 25, 50 of 100x. Wanneer je dus een positie inneemt die je na een bepaalde tijd een rendement van €15,- oplevert, kan dat effect versterkt worden door je hefboomeffect. Wanneer je een leverage van 10x hebt ingezet, verdien je met die trade dus geen €15,-, maar verdien je €15,- x 10 = € 150,-.

Het interessante van futures is dus dat je met een relatief lage inleg tot een relatief hoog rendement kunt komen. Daar schuilt direct natuurlijk ook het risico van leverages in. Je kunt dus ook met de trade ineens 10 x € 15 = € 150,- verliezen als het de andere kant op gaat. Als je meer wilt lezen over leverages en de risico’s die daarbij komen kijken, lees dan vooral ook dit artikel eens door!

Veel platforms hanteren een zekere marge, waarin er een garantstelling is dat je geen posities (en hefboomeffecten) inneemt die je vervolgens niet kunt betalen. Feitelijk handel je met een hefboom natuurlijk in een virtuele positie waarvan het effect versterkt wordt op de termijnmarkt. Stel dat je 10 contracten van €30,- afsluit, dan heb je een positie van €300,- ingenomen. Voeg je daar een hefboom van 100x aan toe, dan neem je een positie van € 30.000,- in. 

Je begrijpt daarmee natuurlijk ook dat het beleggen in futures een hoog risico product is. Je kunt hierdoor tot grote winsten, maar ook tot sterke verliezen komen. Hierdoor worden futures doorgaans beschouwd als een product voor de meer ervaren traders. 

Hoeveel winst of verlies je bij een stijging of daling van de koers maakt, is afhankelijk van een aantal variabelen, namelijk:

 • Hoe sterk de prijs is gestegen of is gedaald
 • De ordergrootte qua contracten
 • Het gekozen hefboomeffect

Wanneer verlies je je ingenomen posities?

Dit gebeurt wanneer je positie je stop-loss grens heeft bereikt, of wanneer je positie de grens van de ‘liquidation price’ bereikt. Het verschil tussen die twee is simpel, namelijk: je stop-loss stel je zelf in als een ondergrens. Je verlies loopt dus nooit hoger op dan die grens. Wanneer je geen stop-loss instelt, dan komt de liquidation price om de hoek kijken.

Stel dat je Bitcoin short op 9.000 dollar met 10x leverage, dan is je liquidation price 9.900 dollar. Wanneer de prijs van Bitcoin boven de prijs van 9.900 uitkomt, verlies je je gehele positie en ben je al je ingelegde geld voor deze positie ook kwijt. 

Bij het short gaan op Bitcoin geldt: hoe lager de liquidation price is, hoe groter de kans is dat je je volledige inleg verliest. De stap tussen wat de prijs aan het begin is tot wat hij maximaal mag worden om je positie te behouden is dan namelijk kleiner. Doorgaans geldt: hoe zwaarder de leverage meetelt, hoe sneller je het bedrag aantikt waarop je je positie verliest. Als je een hele lage (of geen leverage) toepast, kun je in theorie jarenlang een verlieslatende trade aanhouden, zonder dat de liquidation price bereikt wordt. 

Welke strategieën zijn er zoal te vinden?

De strategie die je toepast is vaak afhankelijk van de factoren tijd, visie en doel. 

De factor ‘Tijd’

De factor tijd is een logische. Hoe meer tijd je op een dag hebt om te traden, hoe meer trades je kunt doen. Heb je een baan die je 12 uur per dag kost, waarbij je overdag twaalf meter onder de grond in het donker zit, zonder enig signaal voor je mobiele telefoon? Dan is de kans dat je een hele actieve daytrader met tientallen trades per dag wordt niet zo bijster groot. Heb je daarentegen van het daytraden je werk gemaakt, zit je continu achter je scherm door grafieken, de laatste ontwikkelingen en het wereldnieuws te browsen, dan sluit dit veel beter aan bij je profiel. 

De factor ‘Visie’

De factor visie is voornamelijk eentje die afhankelijk is van wat jouw eigen visie is op de ontwikkelingen van een prijs. Heb je een long positie (dus verwacht je dat de prijs gaat stijgen) ingenomen en zie je een positief effect, maar verwacht je dat die positieve trend nog verder zal toenemen? Dan wil je je positie voor een langere periode vasthouden. Denk je dat het maximale er wel uitgehaald is? Dan wil je graag van je positie af, om zo je winst te maximaliseren.

De factor ‘Doel’

De factor doel is afhankelijk van waarom je in futures wilt traden. Het verwachte antwoord is dat je op een korte termijn heel veel geld kunt verdienen. Dat klopt natuurlijk maar er zijn ook andere mogelijkheden. Futures worden bijvoorbeeld ook regelmatig ingezet om een bepaald financieel risico af te dichten of te verzachten (te mitigeren). Als voorbeeld: Je hebt in je wallet een portfolio van 10 Bitcoin. Dit zijn tokens die daadwerkelijk in je eigen bezit zijn. Dat portfolio kan natuurlijk meer of minder waard worden.

Je hoopt dat de prijs van Bitcoin stijgt, waardoor het portfolio meer waard wordt, maar je kunt er tegelijkertijd voor kiezen om naast je portfolio een ‘short positie’ te nemen in Bitcoin. Mocht de prijs van Bitcoin dalen, dan zorgt je short positie ervoor dat – ook al wordt je portfolio van 10 Bitcoin minder waard – je verliezen gedempt worden omdat je short positie winst maakt. Hierdoor is het effect van een eventuele prijsstijging of daling van een kleiner effect op je financiële posities. 

Er zijn dus traders die posities innemen voor slechts een paar seconden of paar minuten. De winsten zijn hierdoor relatief laag en het aantal trades op een dag (om toch tot grote winsten per dag te komen) kunnen flink oplopen. Andere traders doen het rustiger aan en houden posities langer vast. Dan zijn er nog traders die futures inzetten als mitigerend effect, zoals in de vorige alinea besproken. Afhankelijk van je doel, wensen en de mate waarop je wilt en kunt investeren in future trading is het belangrijk om je strategie in te zetten en te optimaliseren. 

De voor- en nadelen van futures

Er zijn veel aspecten besproken over de handel in (Bitcoin-)futures. We nemen je even mee in de meest kenmerkende voor- en nadelen van deze manier van handelen.

De voordelen

 • Het is met relatief weinig geld mogelijk om een relatief hoog rendement te behalen, dankzij het hefboomeffect.
 • Het is mogelijk om geld te verdienen, ook wanneer de koers daalt, omdat je de crypto zelf niet koopt, maar een derivaat ervan. 
 • Futures bieden de mogelijkheid om het risico van een portfolio te mitigeren.
 • De fees en spread (verschil tussen bied- en laatkoersen) zijn relatief laag bij de handel in futures.
 • Je hoeft geen coins op de exchange te hebben staan voor je trades.

De nadelen

 • Vanwege het hefboomeffect kan je meer geld verliezen dan je totale inleg.
 • Als het gevolg van de hefboom kunnen verliezen snel oplopen.
 • Gezien het hefboomeffect vraagt het handelen in futures meestal een hoge mate van aandacht, aangezien de impact van een koerswijziging veel effect heeft op de ingenomen posities.

Futures zijn dus een product waarbij de acceptatie van een hoog risicoprofiel komt kijken. Daarnaast vereisen ze veel kennis en ervaring. Hierdoor zijn futures over het algemeen beter geschikt voor de actievere en ervaren traders. 

Waar kun je allemaal terecht?

Bitcoin futures zijn op steeds meer locaties te verhandelen. Je kunt momenteel terecht bij de volgende platforms:

Hieronder vind je een video van de dienstverlening zoals BitMEX die aanbiedt. Hierin komt ook het aspect van ‘leverage trading’ naar voren.

https://www.youtube.com/watch?v=KMWRvDIpIng

Extra disclaimer

Futures zijn en blijven producten die gekenmerkt worden als een hoog risico. Het is altijd belangrijk om het financiële product volledig te begrijpen alvorens je besluit om er in te handelen. Laat je dan ook altijd goed informeren door een specialist of door alle beschikbare informatie over de financiële producten van een aanbieder door te nemen. Dit is altijd je eigen verantwoordelijkheid. 

Let op: hou er rekening mee dat de alle uitleg en toelichting in dit artikel op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je crypto wilt traden en welke keuzes je maakt qua in- en verkoop ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Tot slot

Bedankt voor het lezen van dit artikel! We hopen van harte dat we je op een heldere manier hebben kunnen meenemen in een basisintroductie van wat futures precies zijn, wat je ermee kunt en hoe je het kunt inzetten in je beleggingsstrategie.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog met vragen zitten? Stel ze gerust onderaan dit artikel, bij ons op het Crypto Forum of in de AllesOverCrypto Facebookgroep! We helpen je graag!

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.