De cryptomarkt blijft zich doorontwikkelen, waardoor sommige kenmerken van de cryptomarkt steeds minder voorkomen. Het Proof-of-Work (PoW) mechanisme is hier een voorbeeld van. Voorheen werd deze methode vooral geroemd, omdat het een goede bijdrage leverde aan de decentralisatie. Tegenwoordig heeft PoW steeds minder de voorkeur bij cryptoliefhebbers.
Dit komt mede door de opkomst van Proof-of-Stake (PoS). Dit mechanisme is vele malen sneller en is bovendien schaalbaar. Daarnaast wordt PoS ook als een milieuvriendelijkere oplossing van het verifiëren van transacties op de blockchain gezien. Desondanks zijn er nog een hoop cryptocurrency's die gebruik maken van PoW. Deze cryptocurrency's kun je hierdoor ook zelf gaan minen.
Met de juiste apparatuur kun je aan de slag en op deze manier jouw crypto portfolio aanvullen. Door de huidige energieprijzen in de winter van 2022 is de kans groot crypto mining op dit moment niet rendabel is, maar dit is een momentopname. Wanneer je de juiste cryptocurrency's gaat minen, kan dit tijdens een volgende bull run zijn vruchten afwerpen. Daarom kun je in deze blog 15 cryptocurrency's ontdekken die je kunt minen!
Bekijk snel
Ontdek in de onderstaande video hoe Proof of Work, het mechanisme waar crypto mining bij nodig is, werkt:
Welke cryptocurrency's kun je nog minen?
Wanneer je wil gaan starten met het minen van crypto, is het handig om vooraf eerst een plan te maken. Diverse cryptocurrency's hebben namelijk verschillende soorten mining apparatuur nodig. Onderzoek daarom welke cryptocurrency je een goede investering lijkt en welke cryptocurrency's het meest rendabel zijn om te minen.
Bij AllesOverCrypto zijn hier diverse blogs over geschreven, die jou hier een stuk verder mee helpen:
Waar moet je op leven bij crypto minen?
Om jou nog meer inspiratie te geven, kun je hieronder 15 cryptocurrency's ontdekken die je nog altijd kunt gaan minen. In totaal zijn er ruim 300 verschillende cryptomunten die je zelf kunt minen. Op de cryptomarkt, waar meer dan 15.000 tokens te vinden zijn, is dit een zeer kleine groep cryptomunten. Echter, in deze groep van ruim 300 cryptomunten zitten een hoop bekende namen!
Bitcoin
Wanneer er over crypto mining en PoW wordt gesproken, denkt men al snel aan Bitcoin. De meest bekende cryptocurrency op de cryptomarkt maakt sinds de start gebruik van dit mechanisme. In de beginjaren kon je nog relatief gemakkelijk Bitcoin minen. We spreken hier over een periode voor de verschillende halvingen, waar je nog 50 BTC per block ontving!
Na de halvings van 2012, 2016 en 2020 is het nu wachten op de volgende halving in 2024. Op dit moment is de opbrengt 6,25 Bitcoin per block. Na de halving in 2024 zal dit nog maar 3,125 Bitcoin per block zijn. Deze halvings zijn belangrijk voor Bitcoin, omdat hierdoor de toestoom van Bitcoin wordt geremd. Dit kan een positief effect op de prijs hebben, wanneer de vraag naar Bitcoin enorm groot is.
Naarmate de populariteit van Bitcoin steeds meer toenam, kwamen er ook kopieën van Bitcoin. In 2017 kwam er met Bitcoin Cash (BCH) een fork van Bitcoin op de cryptomarkt. Niet veel later kwam er met Bitcoin SV (BSV) weer een fork van Bitcoin Cash op de cryptomarkt terecht. Ook Bitcoin Gold en Bitcoin Diamond ontstonden in 2017. Hiermee hebben we direct de eerste 5 cryptomunten die je kunt minen.
- Bitcoin
- Bitcoin Cash
- Bitcoin SV
- Bitcoin Gold
- Bitcoin Diamond
Ethereum
Een redelijk opvallende verschijnen in deze lijst is Ethereum. Maar Ethereum is in 2022 toch overgestapt van PoW naar PoS?! Dat klopt, maar er zijn tokens die nog altijd met Ethereum te maken hebben en wel gebruik maken van het PoW mechanisme. Dit zijn de coins Ethereum Classic (ETC) en EthereumPoW (ETHW).
Ethereum Classic is het originele Ethereum, waar het allemaal mee is begonnen. In de beginjaren stal een hacker voor 60 miljoen dollar aan cryptocurrencies van de Ethereum blockchain. Om deze hack ongedaan te maken werd een hard fork uitgevoerd, maar daar was niet iedereen het mee eens.
Ethereum werd opgericht als een gedecentraliseerd project en het uitvoeren van een ingreep is geen voorbeeld van decentralisatie. Een deel van de gemeenschap vond het terugdraaien van transacties niet ethisch en ging niet akkoord met de hard fork. Zij verloren liever hun investering om de decentralisatie voorrang te geven. Deze groep bleef transacties valideren op de oude blockchain en zo werd Ethereum Classic geboren.
Jaren later was er weer een grote gebeurtenis voor Ethereum, maar deze ingreep was gepland. Ethereum wil transacties goedkoper, sneller en duurzamer maken, dus stapte de blockchain over op PoS. Ook deze gebeurtenis stelde niet iedereen in de gemeenschap tevreden. EthereumPoW (ETHW) werd daarom gecreëerd en is een hard fork van de Ethereum blockchain. Ethereum miners die nog steeds PoW willen gebruiken, zullen nu ETHW gaan minen.
- Ethereum Classic
- EthereumPoW
Dogecoin
Misschien wel de oudste memecoin op de cryptomarkt maakt ook gebruik van het PoW systeem. In tegenstelling tot Bitcoin, waar er maximaal 21 miljoen Bitcoin gemined kunnen worden, zijn de mogelijkheden bij Dogecoin oneindig. Er bestaat gaan maximale hoeveelheid DOGE, waardoor je eeuwig kunt blijven minen.
Dit maakt het direct ook een stuk lastiger voor de coin om ooit de magische grens van $1 te doorbreken. Doordat het voor miners mogelijk blijft om DOGE te blijven minen, is het aanbod zeer groot. Om alsnog flink in prijs te kunnen stijgen, is het belangrijk dat er een grote hype rondom de coin komt.
In 2021 gebeurde dit dankzij Elon Musk ook, waardoor de coin bijna 2000% steeg. Dit zorgde ervoor dat de koers van DOGE net boven de $0.70 een nieuwe all time high maakte, maar dit was nog geen $1. Echter, om de magische $1 te bereiken, zal Dogecoin een marketcap van 140 miljard moeten hebben. Een enorm aantal, wat tot vandaag de dag (november 2022) alleen Ethereum en Bitcoin is gelukt.
Litecoin
Wanneer je aan Bitcoin gerelateerde cryptocurrency's denkt, kom je al snel bij Litecoin uit. Deze coin was razend populair in 2017 en werd samen met Bitcoin vergeleken met goud en zilver. Hierbij was Bitcoin het goud en Litecoin het zilver. Natuurlijk een prachtig stukje marketing, maar tot op heden is deze voorspelling nog geen werkelijkheid geworden.
Net als Bitcoin is Litecoin een zeer oude cryptomunt, die in 2011 het levenslicht zag. De CEO en founder van het project is Charlie Lee, die voor zijn avontuur met Litecoin werkzaam was bij Google. In de hoogtijdagen van Litecoin klom deze altcoin zelfs de top 3 cryptocurrency's binnen!
Litecoin is net als Bitcoin Cash een fork van Bitcoin. Het opvallende hieraan is dat er met Litecoin Cash ook weer een fork ontstaan is. Dit crypto project heeft de namen van Litecoin en Bitcoin Cash gekoppeld, waardoor de zeer originele naam Litecoin Cash is ontstaan. Dit zijn de nummers 9 en 10 van de PoW cryptomunten die je kunt minen.
- Litecoin
- Litecoin Cash
Monero (XMR)
Net als de meeste PoW coins is Monero (XMR) een zeer oude coin, die al sinds 2012 op de cryptomarkt terug te vinden is. Het crypto project is onder de naam Bytecoin, maar door onenigheid is er een fork geweest en ontstond Bitmonero. Later is de naam veranderd van Bitmonero naar Monero.
Monero staat bekend om de privacy die gewaarborgd wordt. Transacties via Monero zijn ontraceerbaar dankzij een speciale cryptografie. Hierdoor is het niet mogelijk om de identiteit van de verstuurder te achterhalen, waardoor je volledig anoniem transacties uit kunt voeren. Doordat steeds meer mensen zich er bewust van worden dat hun privacy verder afneemt, stijgt de interesse in Monero steeds meer.
Naast Monero heb je ook Monero Classic. In de beginmaanden van 2018 steeg deze coin explosief, maar uiteindelijk ging de prijs van Monero Classic ook mee met de rest van de cryptomarkt. Uiteindelijk heeft deze coin zich nooit meer kunnen herstellen van de bear market in 2018. Dit in tegenstelling van Monero, die in 2021 een nieuwe all time high heeft neergezet.
- Monero
- Monero Classic
ZCash
Een andere privacy coin is ZCash, die net als Bitcoin in totaal 21 miljoen coins heeft. ZCash is een gedecentraliseerde cryptocurrency die het mogelijk maakt om transacties compleet anoniem te versturen. De transacties worden gepubliceerd op de publieke blockchain van ZCash, maar de verzender, ontvanger en de hoeveelheid coins worden geheim gehouden.
ZCash maakte tijdens de bull run van 2017 een prachtige run omhoog, maar in 2021 was deze run minder. Zo werd er in 2021 geen nieuwe all time high gemaakt. Persoonlijk zou ik eerder Monero gaan minen dan ZCash, omdat Monero in 2021 nog een nieuwe all time high heeft gemaakt. Dit is echter geen financieel advies, maar een persoonlijke voorkeur op basis van prijsactie.
Dash (DASH)
Een andere oudgediende op de cryptomarkt is DASH. Ook deze cryptomunt gebruikt het PoW mechanisme en maakt het mogelijk om semi-anonieme transacties uit te voeren. Doordat de nodes op het netwerk verschillende transacties tegelijk uitvoeren, is het lastig om te weten wie welke transactie heeft verstuurd. Echter, zowel ZCash als Monero scoren op het gebied van anonimiteit beter.
DASH is in 2014 onder de naam DarkCoin op de cryptomarkt gekomen en kreeg de huidige naam in 2015. Ook voor DASH geldt dat er in 2021 geen nieuwe all time high is neergezet. Deze is werd in 2017 bereikt en net als voor ZCash geldt dat ik persoonlijk eerder Monero zou gaan minen.
Kadena (KDA)
Het nieuwste crypto project in deze lijst is Kadena (KDA). Dit crypto project is in 2016 van start gegaan en lanceerde in 2019 met KDA het token van Kadena. Het bedrijf heeft als doel om een revolutie op de cryptomarkt teweeg te brengen. Dit moet gedaan worden door een unieke blockchain technologie.
Kadena heeft het voor elkaar gebreken om het PoW mechanisme te gebruiken, terwijl het alsnog mogelijk is om snelle en goedkope transacties uit te voeren. Hierdoor combineert het project de veiligheid van Bitcoin met de goedkope transactiekosten van bijvoorbeeld Fantom (FTM).
Bij Kadena is 70% van het totaal aantal tokens gereserveerd voor het minen van KDA. In totaal worden alle KDA tokens in 120 jaar gemined. De kans is daarom groot dat we, net als bij Bitcoin, niet gaan meemaken dat de laatste coins zijn gemined.
Conclusie
De hierboven behandelde cryptocurrency's zijn een greep uit een lijst met ruim 300 cryptomunten. Je kunt dus stellen dat er op de cryptomarkt weinig cryptomunten gebruik maken van het PoW mechanisme. In totaal zijn er meer dan 15.000 cryptomunten, wat betekent dat minder dan 2% van alle cryptocurrency's het PoW systeem gebruikt.
Ondanks dit lage percentage is het opvallend dat veel bekende cryptocurrencies toch gebruik maken van PoW. Dit komt doordat het oudere crypto projecten zijn, maar die nog steeds in de smaak vallen. Bitcoin en Monero zijn hierbij de beste voorbeelden, aangezien zij in 2021 een nieuwe all time high hebben neergezet. Desondanks is niet iedereen laaiend enthousiast over het PoW systeem en zien ze liever het PoS systeem.
Het PoS mechanisme is een stuk gebruiksvriendelijker. Dit mechanisme zorgt ervoor dat transacties nog sneller verwerkt kunnen worden, terwijl de kosten een stuk lager blijven. Daarnaast wordt PoS als de duurzame oplossing gezien. Het is daarom niet verrassend dat Ethereum is overgestapt van PoW naar PoS. Dit hoort bij hun plannen, om een duurzame, snelle en schaalbare blockchain te worden!
Ben je op zoek naar meer informatie over Proof of Work en crypto mining?? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de gratis Discordkanalen van ons product Money Mastery van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met duizenden andere liefhebbers van crypto. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kunt doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten over crypto mining zijn!