Crypto mining

Wat is een mining rig en hoe bouw ik er één?

Wil je een crypto mining rig bouwen maar heb je geen idee hoe dat moet? Lees verder, dan gaan we haarfijn uitleggen hoe een crypto mining rig in elkaar zit en hoe je er zelf één kunt bouwen.

Mocht je voor het lezen van dit artikel eerst over mining zelf lezen dan kan je een van deze artikelen raadplegen:

Voordat we ingaan op welke apparatuur het beste is om mee te minen, is het goed om te onthouden dat je grootste kostenpost de elektriciteitsrekening zal zijn. Het beste kan je in duurzame energie investeren.

We gaan het in deze blog hoofdzakelijk hebben over hardware. De software wordt namelijk geleverd door de blockchain. Aan deze software valt niet te sleutelen: doe je dat wel dan word je uit de blockchain gegooid voor 'valsspelen'.

Bekijk snel 

Wat is een mining rig?

Een mining rig is een computersysteem dat speciaal gemaakt is om Bitcoin of andere cryptomunten te minen. Grote partijen zetten hele zalen vol met mining rigs en dit wordt ook wel een mining farm genoemd. Op deze foto is zo'n farm te zien.

Image
Mining farm

Welke hardware heb je nodig om crypto te minen?

Een crypto mining-rig bestaat uit dezelfde componenten als een normale computer: het moederbord, de processor (CPU), het werkgeheugen (RAM), de grafische kaart (GPU) en de harde schijf.

Een mining-rig is net een grote rekenmachine die een willekeurig nummer moet raden. Omdat het nummer willekeurig is moet de mining-rig een groot aantal pogingen doen voordat hij het juiste antwoord heeft geraden. Hoe beter de rekenmachine, hoe sneller je mining-rig de willekeurige nummers zal vinden. Kort en bondig: een mining rig moet goed zijn in wiskunde. 

Doorgaans zijn het de CPU en de GPU die het beste wiskundige problemen kunnen oplossen. Waar een CPU is ontwikkeld om allerlei algemene taken uit te voeren, is een GPU speciaal ontwikkeld om grafische taken uit te voeren. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld het uitvoeren van computerspelletjes.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Elk bewegend plaatje dat je ziet, bestaat uit duizenden 'polygonen'. Een polygoon is een geometrische figuur die door een wiskundige formule wordt bepaald. Doordat een GPU honderdduizenden polygonen per seconde kan berekenen zijn ze beter geschikt om crypto te minen dan CPU's.

Welk component dicteert de meter-snelheid van je mining-rig? Bij een thuiscomputer is dat de CPU en de GPU, bij een professionele mining-rig zijn dat de zogenaamde FPGA's en de ASIC's.

Wat is een CPU, GPU, FPGA en ASIC?

CPU's waren de eerste processoren die gebruikt werden om in 2009 Bitcoin mee te minen. CPU's zijn de standaard rekenmachines van een computer en worden gebruikt om wiskundige vragen oplossen. Elke computer heeft er minimaal één. CPU's zijn momenteel minder populair, omdat ze een mindere, taakspecifieke, hashrate hebben.

Bij het mining proces ligt de nadruk op 'taak specifiek' en daarom is een CPU minder interessant. Bij het oplossen van een wiskundige som voor de Bitcoin-blockchain zal een CPU-miner extreem achterlopen op een ASIC-miner die specifiek ontworpen is om Bitcoins te minen.

Dit betekent dat een CPU alleen bij mining wordt gebruikt wanneer een cryptomunt z'n protocol speciaal heeft ontwikkeld voor CPU's. Vaak zijn dit de munten die niet gemined willen worden door grote partijen met veel geld. Door het mining proces in te richten voor CPU's, geven ze iedereen die dat wil de mogelijkheid om de munt te minen. Voorbeelden van cryptomunten die dit doen zijn Monero en Veruscoin.

CPU's ondervinden de meeste concurrentie van Field Programmable Gate Array’s of FGPA's. Dit zijn chips die specifiek zijn ontworpen om de coins die CPU-mining toegankelijk maken zo snel mogelijk te minen. FPGA is technologie die normaal gesproken wordt ingezet in de ruimtevaartsector en bij zelfrijdende auto's. Om een FGPA te gebruiken heb je veel specifieke kennis nodig die maar een paar bedrijven hebben. We zullen hier daarom niet diep op ingaan.

Miners gebruiken liever ASIC's, omdat die makkelijker zijn in gebruik en proportioneel beter presteren. ASIC's, of Application Specific Integrated Circuit's, zijn specifiek ontworpen om crypto te minen. ASIC's zijn ontwikkeld om de taak van GPU’s efficiënter uit te voeren. Deze hardware is maar voor één taak ontworpen en dat is het minen van cryptocurrency. Wanneer we in een professionele mining farm naar binnenlopen, dan zal je daar alleen maar rekken met ASIC's zien. Hieronder is zo'n grote mining farm te zien.

Heeft thuis minen nog nut?

Vanuit huis crypto minen is rendabel zolang je alle factoren in de gaten houdt. Eén van de belangrijkste factor om rekening mee te houden is dat de moeilijkheidsgraad van het minen van bijvoorbeeld Bitcoins evenredig omhoog gaat met de hashrate. Dit betekent dat een grotere hoeveelheid sterke computers andere miners binnen het netwerk forceert om steeds sterkere computers te gebruiken. Dit heet een wapenwedloop en zal uiteindelijk gewonnen worden door de mensen met de diepste zakken. Als je hieraan wilt meedoen, lees dan beneden verder over de beste ASIC systemen.

In de wapenwedloop verloren algemene CPU's en GPU's al snel van FPGA's en ASIC's, omdat de laatste twee aanzienlijk gespecialiseerd zijn in het snel oplossen van wiskundige sommen. Een FPGA is een losse chip en een ASIC is een compleet computersysteem. Beide zijn ze specifiek ontworpen om crypto te minen.

De hardware trend, om gespecialiseerde hardware te gebruiken om crypto te minen, is langzaam aan het veranderen. Door op grote schaal ASIC's te gebruiken heeft een relatief kleine groep een disproportioneel groot deel van het Bitcoin netwerk in handen. Dit betekent dat het decentrale protocol, net zoals het huidige financiële bestel, gecentraliseerd wordt binnen een kleine elite.

Deze trend is niet onopgemerkt gebleven binnen de crypto gemeenschap. Cryptomunten die veel waarde hechten aan decentralisatie implementeren daarom een ingebouwde handicap voor ASIC's. Hierdoor zal het minen van crypto opnieuw worden gedecentraliseerd.

Samenvattend: Crypto minen is ooit begonnen met CPU's en er zal naar verwachting in de toekomst opnieuw op CPU's gefocust worden.

In het tweede deel van dit artikel gaan we de meest winstgevende rigs bespreken: ASIC rigs en GPU rigs. Ook bespreken we het kleine broertje: de parttime crypto miner. Kleine thuis-miners zullen voorlopig niet de competitie aan kunnen gaan met grote Chinese Bitcoin farms. Wel kan je momenteel makkelijk altcoins minen in de hoop dat ze later meer waard worden.

In deze video is te zien hoe het minen er in China aan toegaat.

Voordat je begint met minen . . .

Voordat je begint met minen, is het belangrijk om je winstgevendheid te berekenen. Hiervoor zijn enkele handige tools. Via deze link kun je je per crypto je stroomkosten en hashrate invoeren om vervolgens met de huidige koers je potentiële omzet te bepalen.

Vervolgens kun je via asicminervalue.com het ASIC-model uitzoeken dat het beste bij je past. Let op dat verschillende coins verschillende protocollen gebruiken: kies de juiste rig voor het juiste protocol. Bitcoin wordt bijvoorbeeld gemined door middel van het SHA-256 algoritme.

Zorg dat je een goede internetverbinding hebt en betrouwbare stroomtoevoer. Zorg dat je stekkers geaard zijn en lus geen stekkerdozen door. Als je ook 's nachts gaat minen vergeet dan niet om een rookmelder te plaatsen. Het zou zonde zijn als de de hele opstelling in rook opgaat.

Wat zijn de beste ASIC's van 2020?

De beste ASIC's van 2020 zijn de Innosilicon G32-1800, Bitfury Tardis, MicroBT Whatsminer M20S, Obelisk SCI immersion en de Baikal Mini.

Hoogste winstverwachting - Innosilicon G32-1800

De Innosilicon G32-1800 is de sterkste ASIC-miner van de nieuwe Cuckatoo generatie. Hij zal in november 2020 uitkomen en gaat dankzij de nieuwe Cuckatoo 31+ en 32+ algoritmen een verwachte maximum hashrate hebben van 328 Giga Hash per Second (GHS). Let op dat de ASIC specifiek is gebouwd om Grin te minen op het MimbleWimble platform.

Met de huidige koers heeft dit monster een geprojecteerde jaarlijkse winst van ongeveer 60.000 dollar. De rig verbruikt ongeveer 1800W.  De verwachte winst is zodanig groot dat de website asicminervalue.com een zeer sterke marktreactie verwacht als deze miner uitkomt. Er zou een tekort kunnen ontstaan aan ASIC's en de prijs van de cryptomunt Grin kan flink gaan fluctueren.

De Innosilicon G32-1800 is via miner.nl te bestellen voor €12.500,- exclusief en €15.125,- inclusief BTW.

Grootste krachtpatser - Bitfury Tardis

ASIC's grootste beest weegt bijna 4 kilo en produceert 80.000 GHS. De Bitfury Tardis is drie keer zo groot als een normale ASIC en consumeert 6300W. De Tardis vreet zoveel energie dat hij pas bij een Bitcoin koers van 10.000 dollar winst gaat maken.

De Tardis maakt gebruik van het SHA-256 algoritme en kan Crown, Acoin, Curecoin, Joulecoin, Peercoin, Bitcoin Cash, Bitcoin, Unbreakable, eMark en Terracoin minen.

De Tardis is een jaar oud en is via de officiële website van het bedrijf te koop voor 3770 dollar.

Kleinste krachtpatser - MicroBT Whatsminer M20S

De MicroBT Whatsminer M20S is vorige maand uitgekomen en wordt gemaakt voor de Chinese Bitcoin farms. Met 68.000 GHS produceert de Whatsminer 10.000 GHS minder dan de Tardis terwijl hij zes keer kleiner is.

De Whatsminer wordt gemaakt van goedkope onderdelen en heeft veel onderhoud nodig. Tevens vreet hij met 3360W veel energie. De Whatsminer is een relatief goedkope Bitcoin miner, maar wegens de hoge onderhouds- en energiekosten is het alleen interessant als je toegang hebt tot goedkope energie en arbeid.

Hij gebruikt net zoals de Tardis het SHA-256 algoritme en kost 1500 dollar. De kleine krachtpatser is te koop bij miningshop.nl voor €4.500,-.

Stilste ASIC: Obelisk SCI immersion

De Obelisk SCI immersion is een liquid-cooled ASIC die maar 30 decibel aan geluid produceert. De Obelisk is sinds maart 2020 op de markt en kan via het Blake 2B protocol Siacoin, Space Cash en SiaClassic minen. De ASIC wordt volledig ondergedompeld in water er is daardoor muisstil.

Siacoin is gebaseerd op inflatie waardoor er altijd een blockreward zal zijn. Of de block reward ook relatief iets waard zal zijn, hangt van de marktprijs af. De ASIC produceert maar liefst 2200 GHS en gebruikt tussen de 1600W en 1800W. Hij is dus erg snel en tegelijkertijd ook erg krachtig.

De miner is bij miners.nl te koop voor €3.750 euro exclusief BTW en €4.537,50 inclusief BTW.

Zuinigste ASIC - Baikal Mini

De Baikal Mini komt uit de Russische crypto industrie en consumeert maar 50W aan energie. Hij wordt gemaakt voor DASH-mining en je kan er ook MonetaryUnit, DigiByte, CannabisCoin, Quark, DigitalpriceClassic, Onix, Geocoin en Stratis mee minen.

Het beestje produceert maar 0.15 GHS. Toch is dat genoeg om in de juiste markt winstgevend te zijn. Dit kleine dingetje was tot de september-dip in 2020 nog winstgevend. Dit betekent dat je met een klein manneke voor een redelijke prijs winst kan maken met cryptomunten.

De Baikal Mini is een goed voorbeeld van een winstmodel. De kosten zijn laag en je kunt eenvoudig aan de slag om crypto te minen. Let wel op: het zal vier jaar duren voordat je de kosten eruit hebt met de huidige markt. Dit betekent dat de kleine Rus ondanks alleen maar goede cijfers alleen interessant is als Dash en de andere munten meer waard worden. Ondanks de lage omzet potentie zie ik in de Baikal Mini de grootste kans op lange termijn winst.

Je kan deze miner voor 200 dollar kopen bij de officiële site van Baikal.

Hoe bouw je zelf een mining rig?

Je kan een onderscheid maken tussen fulltime en parttime rigs. Een parttimer gebruik je eigenlijk voor iets anders, maar in de tijd dat je hem niet gebruikt zet je hem aan het werk om te minen. Een fulltimer doet niets anders dan minen.

Net zoals bij de ASIC’s is het belangrijk dat je eerst uitzoekt wat je gaat minen. Welk protocol je gaat gebruiken en welk onderdeel hiervoor het belangrijkste is. Omdat rigs die thuis worden gebouwd veelal gebruikmaken van GPU’s zetten we hieronder de beste GPU’s voor je op een rijtje.

Kleine handregel voor wanneer CPU’s toch weer belangrijk gaan worden. Bij intel wil je minimaal een i7, maar liefst een i9 of een Xeon. Bij AMD wil je een threadripper. Dit zijn de krachtigste CPU’s die deze fabrikanten maken en zullen de hoogste hashrate behalen.

Als je handig bent, kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van FPGA-chips.

Fulltime rigs

Een fulltime rig is eigenlijk een casco die het plaatsen van een grafische kaart faciliteert. Omdat je de computer fulltime gaat gebruiken om te minen is het handig om een moederbord te nemen waar twee of meer grafische kaarten op kunnen. Welke grafische kaarten interessant zijn gaan we zo behandelen.

Twee elementen zijn specifiek belangrijk bij fulltime rigs: dat je genoeg koeling en stroom hebt. Als je het toestel in je woning gaat plaatsen is geluidsisolatie ook geen overbodige luxe. Het aanwezige geluid los je op door een iets duurdere behuizing te nemen, deze komen namelijk met ingebouwde geluidsisolatie.

Om de stroom vereiste te berekenen kun je het beste de volgende link gebruiken: power supply calculator. Selecteer basic, vul je componenten in, en de tool produceert een het minimum aan Wattage dat je nodig gaat hebben voor je PC.

Parttime rigs

Deze computers worden ook voor andere taken gebruikt. Als die taken grafische vormgeving, zware statistiek, gamen of muziekbewerking inhouden dan zal een game computer een goede oplossing zijn. Deze computers zijn sterk genoeg voor elke taak: ook crypto minen.

Game computers maken veel gebruik van de grafische kaart, maar hebben vaak ook iets betere processoren. Dus een goede CPU en een goede GPU. Op deze manier speel je het veilig. Of de toekomst van minen nu GPU- of CPU-heavy wordt, jij bent goed voorbereid.

Om te kijken welke componenten je het beste kunt nemen voor een goede game computer kun je het beste de Desktop Best Buy Guide van Tweakers aanhouden: zij plaatsen elk seizoen een uitgebreide lijst die voor elk budget interessant zijn.

Voor nu gaan we verder met het belangrijkste onderdeel van een zelfgemaakte mining-rig: de grafische kaart!

Grafische kaarten

Op het moment zijn er twee marktleiders als het gaat om grafische kaarten: AMD en NVIDIA. AMD gebruikt brute kracht waar NVIDIA meer geavanceerde technieken gebruikt zoals hyperthreading. Omdat we eigenlijk brute kracht willen hebben voor het minen van crypto zouden we normaliter AMD aanraden, echter heeft AMD de afgelopen anderhalf jaar geen grote vernieuwingen uitgebracht. Hierdoor is NVIDIA, op het moment van schrijven, de betere keus voor crypto minen. Kijk op hashrates.com voor de laatste updates over de beste CPU en GPU scores. 

Krachtigste AMD kaart: AMD Radeon VII 16 GB

Dit is de juiste videokaart wanneer je met het Ethash algoritme Ethereum Classic en Ethereum wilt minen. De kaart haalt 96.4 Mega Hash per Seconde (MHS). De down-side is wel dat de kaart alleen maar goed functioneert met Ethash. Tevens vreet het de Radeon VII met 300W relatief veel energie en maakt hij veel geluid.

De kaart is verkrijgbaar bij alternate.nl voor ongeveer 749 euro. Dit is aan de hoge kant als je het vergelijkt met NVIDIA waarmee je voor een lager bedrag meer coins kan minen.

Krachtigste NVIDIA kaart: GeForce RTX 2080 Ti 11Gb

Deze kaart haalt bij het minen op Ethash met 87.9 MHS maar 90% van de prestatie van AMD. Echter is de NVIDIA veel breder in te zetten: Cuckatoo 31, Cuckatoo 29, X16R, Ethash en Equihash. In normale namen: Grim, Ravencoin, Ethereum en Beam: de meest winstgevende altcoins van het moment.

Door de wendbaarheid van NVIDIA is dit de go-to kaart van het moment; voor beide de fulltime en de parttime rig. Met een energieverbruik van 250W is dit aanzienlijk minder dan de AMD. Echter heeft ook deze kaart een keerzijde: de prijs ligt rond de 1200 euro aan de hoge kant. De videokaart is te koop bij coolblue.

Lange termijn risicobeheer

Het is belangrijk om bij het minen je lange termijn doelstelling scherp te hebben. Een goed voorbeeld hiervan is de Bitcoin halving. Halving betekent dat de beloning voor de miner wordt gehalveerd. Dit heeft grote gevolgen voor potentiële winsten: die worden namelijk letterlijk gehalveerd.

Het gedrag van de miner verandert hierdoor ook: met een kleinere beloning voor het minen wordt het interessanter om de Bitcoin vast te houden totdat ze meer waarde krijgen. Dit betekent dat de investering die je als Bitcoin miner maakt veel meer tijd nodig heeft voordat het z'n geld terugverdient.

De volgende Bitcoin halving gebeurt naar verwachting op 20 mei 2020 en zal voor grote prijs fluctuaties zorgen in Bitcoin en altcoins. Anticipeer hierop wanneer je een mining rig gaat bouwen.

Andere ontwikkelingen streven naar decentralisatie: bijvoorbeeld het aanbrengen van een handicap voor het gebruiken van een te sterke ASIC of computer. Dit heeft allemaal effect op de vruchtbaarheid van crypto minen.

Tot slot

Heb je vragen over crypto mining? Stel ze dan gerust onderaan dit artikel, op het Crypto Forum of bij ons in de AllesOverCrypto Facebookgroep.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.