Bitcoin SV (CSV)

Wat is Bitcoin SV (BSV)? - Is dit de ware Bitcoin van Satoshi Nakamoto?

“Bitcoin SV (BSV) is the original Bitcoin (BTC)”. Dat zijn behoorlijk zware woorden die hoge verwachtingen scheppen. Maar voorzichtigheid en bescheidenheid zijn ook niet de woorden die je veel in het verhaal over Bitcoin SV (BSV) zult tegenkomen. Strijd, haat en nijd passen des te meer bij de levensloop van Bitcoin SV die in 2018 voor het eerst het levenslicht zag.

Een munt die wegens wangedrag van de ontwerpers van een exchange platform wordt gehaald, heeft natuurlijk al gauw een dubieuze reputatie. Maar deze munt is ook omgeven door positieve geruchten.

Want ondanks de roemruchte verhalen die over Bitcoin SV (BSV) en zijn ontwerpers de ronde doen, wordt de munt op diverse exchanges wereldwijd verhandeld. Er is hier dus echt wel wat meer aan de hand dan enkel een spannend verhaal wat je kunt volgen als een crypto dynasty soap. De munt staat bijvoorbeeld al vrij stevig in de top 30 en heeft in april 2021 de waarde behaalt van iets meer dan $354. Bitcoin SV blockchain wordt verder door diverse ontwikkelaars gebruikt binnen hun transactiesystemen. Er zijn dus genoeg investeerders en ontwikkelaars die de ruzies laten voor wat het is en in de munt geloven. Hoog tijd dus om nader kennis te maken met deze coin en antwoord te vinden op de vraag: Wat is Bitcoin SV (BSV)?

Foto header: Diego Loppolo/Shutterstock.com

Bekijk dit korte filmpje als je snel meer wilt weten over Bitcoin SV:

Bekijk snel

Wat is de Bitcoin SV (BSV)? 

Santoshi’s Vision. Daar staan de letters SV achter Bitcoin voor en dat is ook waar deze hele coin om draait. Volgens de ontwerpers voldeed de huidige Bitcoin (BTC) niet meer aan het idee waarvanuit Bitcoin was gecreëerd. Dit was namelijk om via een peer-to-peer cash system, veilig en zonder te veel kosten transacties te maken. Bitcoin moest ooit het nieuwe betalen worden. Het is volgens de criticasters achter Bitcoin SV nu een spaarmiddel aan het worden wat opgepot wordt in wallets. Met name als er veel transactieverkeer is, is de transactiesnelheid traag en de kosten hoog. Bitcoin SV is nu volgens de ontwikkelaars meer Bitcoin dan Bitcoin zelf en is daarmee de ware Bitcoin.

Image
site bitcoinsv.com
Screenshot bitcoinsv.com

Wat is een geschikte wallet voor de Bitcoin SV (BSV)?

Al nieuwsgierig geworden in welke wallet jij Bitcoin SV het beste kunt opslaan? Op de site van BuyBSV, een consumentvriendelijke site om de munt te kopen, staat keurig uitgelegd wat de verschillende mogelijkheden zijn om als wallet te gebruiken. Er worden daar een vijftal wallets door BuyBSV genoemd om je Bitcoin SV coins in te bewaren:

  • Centbee - Dit is volgens de site een gebruiksvriendelijke wallet, snel en makkelijk om aan te schaffen.
  • Electrum SV - Deze wallet is speciaal voor de opslag van Bitcoin SV.
  • HandCash - Dit is ook een wallet die alleen gebruikt kan worden voor Bitcoin SV.
  • MoneyButton - Deze wallet voor Bitcoin SV werkt als de "Like" button van Facebook. Met dezelfde gemak waarmee je een likeje geeft, bedien je de MoneyButton. Volgens BuyBSV is deze wallet voor developers makkelijk op een site of app te plaatsen voor transacties.
  • RelayX - Voor zowel bedrijven als consumenten is dit volgens BuyBSV.com een handige wallet waarmee je overal en altijd transacties kunt maken.

Wat is het verhaal achter Bitcoin SV?

Bitcoin SV (BSV) is ontstaan vanuit een meningsverschil over idealen. Het ontstaansproces van de munt heeft wel wat weg van een oorlog tussen verschillende dynastieën, een soort "Game of Coins". Bitcoin is hierbij de koninklijke stamhouder, die met de blockchain cryptology het oorspronkelijke DNA bevat. Bitcoin Cash (BCH) en Bitcoin SV  zijn de troonopvolgers die vanuit strijd zijn geboren. De ontwerpers van Bitcoin SV hebben het zelf in hun ontstaansverhaal van de crypto coin ook over de "Scaling Battles "of  de "Hash War" en dat zet de toon aardig.

Bitcoin Cash (BCH) ontstond als eerste door een meningsverschil binnen de Bitcoin community over de SegWit protocol upgrade. Het grootste gedeelte van de Bitcoin gemeente was ervan overtuigd dat deze update de capaciteit van het netwerk zou verbeteren. Maar er was ook een kleine groep die vond dat hiervoor de block grootte aangepast zou moeten worden.

De reden waarom er stemmen opgingen om de block grootte aan te passen, heeft alles te maken met de invloed hiervan op de transactiesnelheid. De block grootte is de maat van een block, oftewel de hoeveelheid transactiedata die een block bevat. Deze hoeveelheid gecombineerd met de genereer snelheid van het block, bepaalt het aantal transacties per seconde.  Deze TPS geeft aan wat het blockchain netwerk kan handellen. Hoe groter de block omvang, hoe meer transactiesnelheid er kan worden gecreëerd.

Dat er binnen de Bitcoin community voorstanders waren voor vergroting van de blocks is vanuit deze overweging dus niet zo gek. De blocks-vergroten-of-niet- discussie leidde uiteindelijk tot een hard fork, een afsplitsing met Bitcoin Cash (BCH) als gevolg. Bitcoin Cash (BCH) ging hierna verder als altcoin.

Maar ook binnen de afgescheiden community ontstond al gauw een nieuw dispuut. Wederom ging het over de block grootte. Er was een groep die vond dat de block grootte 32 MB moest blijven, de tegenstanders waren het hier niet mee eens. Zij vonden dat de grootte van de block 132 MB moest worden. Dit meningsverschil was de aanleiding van de hard fork waaruit een nieuwe token ontstond: Bitcoin SV was een feit.

Image
Schema geschiedenis van Bitcoin SV (BSV)
Screenshot bitcoinsv.com

Technologie

Een onbeperkte block grootte die hierdoor de nodige transactiesnelheid kan bieden, is een van de kenmerken die Bitcoin SV onderscheidt van de rest van de Bitcoin familie. Natuurlijk heeft Bitcoin SV ook veel dezelfde kenmerken, omdat de basis Bitcoin is. Bitcoin Cash en Bitcoin SV delen hetzelfde genesis block en hun geschiedenis is dus hetzelfde tot de hard fork van Bitcoin SV in november 2018.

Nakamoto Consensusalgoritme 

Het Nakamoto Consensusalgoritme is een controle systeem wat werkt op basis van overeenstemming. Dit maakt de Bitcoin uniek op het gebied van de veiligheid bij transacties. Bitcoin SV maakt ook gebruik van deze consensusalgoritme. Het Nakamoto concensusalgoritme zorgt er in een gedecentraliseerde omgeving voor dat transacties onveranderbaar en onaantastbaar in de blockchain worden vastgelegd. Het voordeel van dit “trusted en distributed” systeem is dat er een transactie plaats kan vinden zonder dat daar een derde partij, zoals een bank, voor nodig is. De consensus is een Proof-Of-Work protocol. Dit is een vereiste voor de berekeningen (het minen) die moeten worden uitgevoerd om een nieuwe groep van trustless transacties aan te maken op de blockchain.

Het Proof-of-Work protocol maakt een aanval of het veranderen van de transactie data onmogelijk. Het Nakamoto Consensusalgoritme is de basis van Bitcoin en daarmee ook die van Bitcoin SV.

Tokens

Bitcoin SV is van het token type SHA-256. SHA staat voor Secure Hashing Algorithm. Hiermee wordt de blockchain beveiligd. Deze HASH algoritme produceren onomkeerbare unieke Hashes. Deze worden gebruikt voor de cryptografische beveiliging. Want een hash werkt als een digitale vingerafdruk, uniek en niet na te maken.

Van de Bitcoin SV zijn er in totaal 210.000.00 tokens. Hiervan zijn er in 2021 187.031.64 in omloop.

Wie zijn de mensen achter Bitcoin SV? - Het team en de oprichters

De oprichters van Bitcoin SV (BSV) zijn Calvin Ayre en dr. Craig Wright. Met name deze laatste is een illuster figuur in de crypto currency wereld. Wright beweert namelijk de geheimzinnige Satoshi, de grondlegger van de Bitcoin, te zijn. Zijn bewijsvoering hiervoor is nog niet voor iedereen overtuigend. Maar dat maakt de stelligheid waarmee hij vasthoudt aan zijn beweringen des te sterker.

Wright heeft in 2019 zelfs een beloning uitgeloofd voor degene die met bewijs kon komen dat hij niet de Satoshi was en de beroemde white paper geschreven had, de blauwdruk van Bitcoin. In januari 2021 maakte dr. Craig Wright bekend de copy rechten van de white paper te gaan opeisen. Hiermee wil hij bereiken dat een aantal sites die verbonden zijn met het ontwikkelingsteam van Bitcoin de whitepaper niet meer kunnen publiceren. Doel was te voorkomen dat deze sites, en daarmee het ontwikkelingsteam van Bitcoin, de erfenis van Nakamoto zich toe kunnen eigenen.

Hoewel niet iedereen overtuigd is dat Wright Satoshi is, zijn er ook die Wright te geloven. De Australische wetenschapper die in Londen leeft en werkt, heeft in ieder geval de juiste achtergrond om de ware Satoshi te zijn. Ook de technologie achter Bitcoin SV staaft deze bewering.

Naast Wright is Calvin Ayre de grote naam achter Bitcoin SV. Deze is ook stichter van investeerdersgroep Ayre Group die naast crypto ook investeert in vastgoed, content creatie en uitgeverijen. Ayre heeft geïnvesteerd in verschillende innovaties die voortborduren op de blockchain van Bitcoin SV.

Er werkt in 2021 een internationaal team van meer dan 50 man aan de verdere ontwikkeling van de munt. De developers werken vanuit de UK, Australië, Slovenië en de US. Het develop leadership team bestaat uit 6 leden. Ook dit is een internationaal gezelschap met gerenommeerde namen.

nChain treed op als adviseur bij de ontwikkeling van Bitcoin SV. Deze organisatie is specialist in het ontwikkelen van oplossingen gebaseerd op de blockchain technologie. Het is zeker niet toevallig dat Wright hier ook werkzaam is als hoofd wetenschapper. Hij is tevens oprichter van de organisatie.

Image
Schema Bitcoin SV (BSV) vergeleken met Bitcoin (BTC) en Bitcoin Cash (BSC)
Screenshot bitcoinsv.com

Wat is de kritiek op Bitcoin SV (BSV)?

Is er ook kritiek op de Bitcoin SV? De opvallendste weerstand tegen de munt heeft meer te maken met de reputatie van de ontwikkelaars dan de munt zelf. Met name de strijd tussen Bitcoin SV  en de andere "familieleden," Bitcoin en Bitcoin Cash, gaat er soms venijnig aan toe. De Australische crypto beurs Independent Reserve heeft Bitcoin SV zelfs van het platform geweerd vanwege het onbetamelijke gedrag van de founders. Dit zou gaan om pesterijen en intimidatie naar Bitcoin developers toe. Bitcoin SV was daarom tot 28 maart 2021 verhandelbaar op de cryptobeurs.  Bitcoin SV is zo het boze broertje in de Bitcoin dynastie soap. Het is afwachten wat deze reputatie zal doen met de verdere ontwikkeling van de altcoin.

Ook over het idee over de block grootte "The bigger, the better" valt wel wat op te merken. Het is bijvoorbeeld maar de vraag of Satoshi ongelimiteerde block grootte voor ogen had toen hij de befaamde whitepaper schreef.  Hij voegt expliciet 1 MB als maat voor de block grootte toe in de beschrijving. Hierdoor kun je je ook afvragen of Wright wel Satoshi is. Hij beweert nu dat Bitcoin SV de ware Bitcoin is, terwijl hij met het idee van ongelimiteerde block grootte afwijkt, van het oorspronkelijke idee wat hijzelf bedacht zou hebben. 

Een vergroting van de blocks heeft niet louter voordelen. Grotere blocks zorgen ervoor dat het gebruik van volledige nodes, de computers in het blockchain netwerk, duurder wordt. Dit staat decentralisatie in de weg. Want het wordt hierdoor lastiger een node te draaien en niet meer voor iedereen mogelijk. Het is de vraag of dit was wat Satoshi wilde toen hij de whitepaper schreef.

Roadmap

De belangrijke mijlpalen in de ontwikkeling van Bitcoin SV zijn:

Hard Fork - Bitcoin SV is in november 2018 ontstaan. De aanpassing van block grootte was de reden van de hard fork. De block capaciteit werd vergroot naar 128 MB. Hierbij werden verdere enkele upcodes van de originele bitcoins implementatie hersteld.

Quaser protocol upgrade - De eerstvolgende upgrade werd in juli 2019 uitgevoerd. Toen werd de code Quaser geïmplementeerd. Hierdoor werd de block capaciteit vergroot naar 512 MB.

Genesis protocol upgrade - Op 4 februari 2020 werd de tweede upgrade uitgevoerd onder de codenaam Genesis. De developers gaven deze naam omdat de upgrade de terugkeer naar het originele protocol van Bitcoin was. Het zorgt ook voor verdere schaling zodat de block ongelimiteerd wordt. Miners kunnen alles besturen zonder tussenkomst van de developers. De transactiekosten worden door deze laatste upgrade lager en de (TPS) transactie per seconde is meer dan 2800 op het gewone net en meer dan 5500 op het scaling net test. Met de volgende 4 aanpassingen keerde Bitcoin SV terug naar originele protocol:

  • Herstel van de OP_RETURN Functionality - Hierdoor kunnen script developers makkelijker en sneller de scripts eindigen
  • Toename van The Script Numeric Type To Big Numbers - Door deze aanpassing gaat het maken van de complexe berekeningen makkelijker
  • Intrekken P2HS voor nieuwe transacties - Door het intrekken van de Pay 2 Hash Scripts heeft Bitcoin SV betere Privacy Practices
  • Herstel nLockTime en nSequence - Hierdoor kunnen micro payments  met high-speed worden uitgevoerd

Ontwikkeling van de markt

De Bitcoin SV (BSV) werd in 2018 voor het eerst verhandeld voor net iets meer dan $ 88,-. Bitcoin SV haalde in februari 2020 net na de lancering van de laatste upgrade een all time high van ruim 335,-. In maart 2020, toen alles in de crypto inzakte, zakte ook Bitcoin SV naar een dieptepunt van $ 115,.-Maar sinds dit dieptepunt laat de munt een gestage groei in waarde zien, afwisselend met ook periodes van kleinere volatiliteit en volumes.

De market cap is in april 2021 ruim 5 miljard. Dit is niet de grootste market cap die Bitcoin SV in zijn tumultueuse ontstaansgeschiedenis heeft gekend. In januari 2020 haalde de munt een market cap van maar liefst 6,7 miljard. Dit is in maart van dat jaar vrij plotseling ingezakt naar iets minder dan 2 miljard. Sindsdien is er een redelijk opgaande lijn met in het najaar wat kleinere schommelingen in de markt capaciteit.

In zowel de marktprijs ontwikkeling als de marktcap zie je duidelijk een plotselinge opleving rond de data van de upgrades in 2019 en 2020. Dit zakt daarna weer gedeeltelijk in om daarna weer door te klimmen naar boven. Dit wijst erop dat er vertrouwen is in de ontwikkeling van de Bitcoin SV.

Hoe koop je Bitcoin SV?

Bitcoin SV wordt op verschillende handelsplatformen aangeboden. Bitvavo is hier een voorbeeld van. Dit platform wordt met name door veel Nederlandse en Belgische crypto traders gebruikt. Bij Bitvavo kun je vrij eenvoudig met het handelen van cryptocurrency beginnen.  Een Bitvavo account is snel en makkelijk aan te maken. Vergeet niet om je wachtwoord en gebruikersnaam goed te bewaren!

Conclusie

Bitcoin SV (BSV) is een munt die niet snel over het hoofd zal worden gezien, daar zorgen de ontwikkelaars wel voor. Wright is als maker een omstreden figuur in de cryptowereld en de reputatie van Bitcoin SV is hiermee verbonden. Maar net als dat Wright meer is dan wat sterke uitspraken, zit er achter de Bitcoin SV een goed doordachte technologie die de verwachtingen lijkt waar te maken. Een coin die vanuit zo’n uitgesproken ideaal als dat van de makers van Bitcoin SV is gecreëerd, heeft naast haters namelijk ook fanatieke fans en een actieve community.

Wil je meer weten of wil je iets kwijt over Bitcoin SV of andere altcoins? We horen graag van je op onze AllesOverCrypto Facebook groep!

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.