crypto mining farm

Zelf crypto minen? Ontdek hier waar jij op moet letten!

Het minen van crypto stond in het verleden meermaals in slecht daglicht om verschillende redenen. Ondanks dat het energieverbruik extreem hoog is en verschillende landen, waaronder China, dit verboden hebben, blijft het een interessante aangelegenheid. Door het minen van crypto verdien je gratis crypto, wat voor velen als muziek in de oren klinkt.

Maar hoe moeilijk is het om zelf crypto te gaan minen? Met steeds meer negatieve uitlatingen, lijken steeds minder mensen zich te wagen aan het minen van crypto? Desondanks, is het idee van gratis crypto verdienen natuurlijk zeer aantrekkelijk. Maar waar moet je op letten als je zelf crypto gaat minen en is het wel zo rendabel? Ontdek het in deze blog. 

Bekijk snel

Bekijk in onderstaande video hoe crypto minen werkt en hoeveel rendement deze vlogger behaalt door zelf crypto te gaan minen.

 

Wat is crypto minen?

Crypto minen is het proces waarbij je door middel van computers en programma’s cryptografische formules gaat oplossen. Denk hierbij aan het valideren van blocks en het toevoegen van transactierecords aan het openbare netwerk, beter bekend als de blockchain.

Het verifiëren van deze transacties gebeurt op basis van ingewikkelde cryptografische algoritmen van de blockchain. Kenmerkend aan de blockchaintechnologie is het decentrale karakter die hierdoor in stand wordt gehouden. Daarnaast houdt dit de blockchain ook veilig. Door transacties te verifiëren helpen miners te voorkomen dat bepaalde bedragen dubbel worden uitgegeven.

Het uitvoeren van deze berekeningen voor elke transactie is tijdrovend en complex en vergt dus veel rekenwerk. Miners gebruikers dus hun computers om deze complexe rekenopdrachten uit te voeren om die nieuwe transacties toe te voegen aan het grootboek.

Deze miners zijn dus nodes (knooppunten) in het netwerk wiens taak het is om nog niet geverifieerde blokken in de blockchain goed te keuren. Hoe meer computers of nodes er worden toegevoegd aan de blockchain, des te stabieler en veiliger het netwerk wordt. De eerste miner de deze blokken en dus ook deze cryptografische formules, kan oplossen, zal beloond worden in de vorm van gratis crypto.

Bekijk in onderstaande video een uitgebreide uitleg over wat crypto mining precies is en hoe het werkt:

 

Is crypto minen milieuvervuiling?

In het verleden is er vaker kritiek gekomen op cryptocurrency en vooral met name op het minen van deze digitale munten. Doordat het miningsproces je beloont met gratis crypto, wil iedereen liefst deze gratis crypto bemachtigen. Wereldwijd gaan miners massaal aan de slag met zware computers die dag en nacht actief zijn om deze cryptografische formules op te lossen. Concreet betekent dit dat dit veel stroom vraagt en als gevolg dus ook milieuvervuilend is.

Tegenwoordig zijn er tal van milieubewuste manieren om crypto te minen. Zo gebruikt El Salvador energie die aangedreven wordt door de kracht van een vulkaan. Deze gebruiken ze als groene stroom om verder Bitcoins te kunnen minen.

Bitcoin mining

Veel investeerders zien Bitcoin (BTC) als het nieuwe digitale goud en als een echte store-of-value. Stel je voor dat je zelf miner kan worden en hierdoor gratis Bitcoin kan verdienen. Daarom wordt dit proces ook wel gezien als een digitale gold rush. Wie wil tenslotte nu niet gratis Bitcoin krijgen?

Deze miners zijn nodig om voldoende transacties te valideren in een relatief korte termijn. Wanneer dit niet mogelijk is, staat dit haaks op de schaalbaarheid van een bepaald project. Dit gaat dan gepaard met dure transactiekosten en langere transactietijden. Daarom staat schaalbaarheid ook centraal bij de verdere ontwikkeling van crypto.

Hoeveel verdien je met het minen van Bitcoin?

Bitcoin heeft een vaste supply van 21 miljoen Bitcoins waarvan er op moment van schrijven nog geen 19 miljoen van in omloop zijn. Dit betekent dat er nog 2 miljoen vrijgegeven worden in de toekomst, dankzij het minen. Maar de beloningen voor dit project, wordt ook elke 4 jaar gehalveerd. Dit kennen we als de Bitcoin Halving.

Het miningproces beloont dus miners met een stuk Bitcoin nadat zij een blok hebben geverifieerd. Toen Bitcoin voor het eerst werd gelanceerd, was de beloning maar liefst 50 Bitcoin. In 2012 halveerde deze beloning tot 25 Bitcoins en vanaf februari 2021 krijgen miners 6,25 Bitcoins voor elk nieuw geverifieerd blok. De volgende halving vindt plaats in het voorjaar van 2024 waarbij deze beloning zal terugvallen op 3,125 Bitcoin.

Deze beloning zal dus elke 4 jaar halveren tot de allerlaatste Bitcoin is gemined. Doordat er steeds meer miners zijn en Bitcoin steeds schaarster wordt, is het minen van een Bitcoin dus steeds moeilijker. Naar waarschijnlijkheid, zal de laatste Bitcoin pas gemined worden in 2140.

Image
Bitcoin mining
Jiap/Shutterstock.com

Welke soorten mining bestaan er?

Je hebt verschillende opties voor het minen van Bitcoin en andere cryptocurrency's. Elke variant heeft een andere werkwijze, maar ook een ander rendement. Hierbij bespreken we de 4 soorten mining en welke het vaakst wordt gebruikt.

Cloud mining

Cloudmining is het proces waarbij je een ander persoon of bedrijf een bepaald bedrag betaalt zodat zij, door gebruik van eigen apparatuur, gaan minen voor jou. Dit is vaak voor een vooraf bepaalde tijdsduur. Hierbij worden alle inkomsten, minus de elektriciteits-en onderhoudskosten, overgemaakt naar je wallet. Een andere vorm van cloudmining is jouw hardware onderbrengen in een farm. Hierbij onderhouden zij jouw hardware en sturen ze jou de reparatiekosten wanneer iets kapot gaat.

Cloud mining is wellicht de meest populaire manier om crypto te minen, zonder dat je hiervoor zelf het werk voor moet uitvoeren.

CPU mining

CPU-mining maakt gebruik van processors om crypto te minen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een computer, internet en software om te gaan minen. Een groot nadeel is dat deze manier van minen extreem traag is. Je zou bijvoorbeeld maanden kunnen minen, zonder enige vorm van inkomsten. Dit terwijl je behoorlijke kosten hebt aan elektriciteit.

De reden waarom deze mining nog steeds wordt gedaan, is omdat iedereen met een computer deze activiteit kan doen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt zijn een aantal softwareprogramma's. Desondanks wordt het ten zeerste afgeraden omdat je computer in zeer korte tijd oververhit kan raken en dus ook beschadiging zou kunnen oplopen.

GPU mining

GPU-mining is waarschijnlijk de meest bekende én populairste methode. Particuliere miners in Nederland en België gebruiken vooral de GPU-methode voor het minen. Het dankt zijn populariteit aan onder andere de efficiëntie. Mocht de ene munt te zwaar zijn om te minen voor jouw computer, is er altijd de mogelijkheid om andere munten te gaan minen. Hiervoor gebruiken ze grafische kaarten om dit miningsproces mogelijk te maken. Dit is het grootste verschil met ASIC-mining.

Dergelijke installatie begint qua investering bij 3.000 dollar, en deze prijs kan flink oplopen afhankelijk van hoe snel je wil minen. Het grootste nadeel bij GPU-mining is dat deze veel energie verbruiken wat de kosten opdrijft en waardoor het minder rendabel wordt als minder.

ASIC mining

Dit zijn speciale apparaten die slechts één taak hebben: het minen van één specifieke cryptomunt. Ze zijn bekend omdat ze grote hoeveelheden crypto kunnen minen in vergelijking met de GPU- en CPU-variant. Daarnaast verbruiken ze in verhouding ook minder stroom. Daar waar 10 zware videokaarten al snel 2500 tot 3000 Watt aan stroom verbruiken, kan 1 ASIC miner met een dergelijk stroomverbruik tot wel 10x sneller Bitcoin minen dan een GPU-miner. Bekende ASIC-miner fabrikanten voor het minen van Bitcoin zijn Bitmain en Antminer. Daarnaast is Innosilicon ook een bekende partij. Maar deze kennen ook kritiek en controverse.

Deze zijn zo krachtig, dat veel mensen hebben opgeroepen voor een verbod op deze vorm van minen. Ze zouden zo krachtig zijn, dat ze andere miners geen kans meer bieden om zelf ook succesvol een crypto te kunnen minen. Concreet betekent dit dat het grootste deel van transacties wordt gevalideerd door slechts één partij, dit terwijl crypto net alles decentraal wil behandelen.

Image
ASIC mining rug
Mark Agnor/Shutterstock.com
 

Crypto minen met je telefoon

Crypto minen met je telefoon is dus zeker mogelijk, maar niet aan te raden en dit om verschillende redenen. Allereerst is de opbrengst wellicht te klein, doordat smartphones niet krachtig genoeg zijn om de competitie aan te gaan met krachtige computers. Google heeft eerder ook al een statement gemaakt waarbij ze afraden om crypto te minen via hun telefoon. Dit is enorm schadelijk voor je telefoon en kan ervoor zorgen dat je toestel onbruikbaar wordt.

Daarnaast, zijn er ook veel scams actief. Google Play Store heeft eerder dit jaar nog meerdere applicaties verbannen omdat ze malafide praktijken uitvoerden en potentiële crypto miners aantrokken onder valse voorwendselen. Ze promootten het principe van cloudmining, waarbij de gebruiker een bepaald bedrag betaalt aan een extern persoon of bedrag die via zijn/haar zware computers gaat minen. Jij krijgt hiervoor dan een beloning in de vorm van crypto. Maar al snel bleek dat deze app hun beloftes niet nakwamen. Na betaling van de fee bleek dat ze helemaal niet deelnamen aan miningprocessen.

Google heeft inmiddels verschillende cybersecurity bedrijven ingeschakeld om dergelijke applicaties op te sporen en offline te halen. Gezien de stijgende populariteit van crypto en het groeiende aanbod van dergelijke applicaties, wordt het steeds moeilijker om een goede crypto mining applicatie te vinden.

Maar hoe kan je een goede applicatie vinden?

  • Controleer altijd de reviews van een applicatie. Lees deze goed door en ga op zoek naar verdachte meldingen en vraag desnoods feedback aan de persoon die deze reactie heeft geplaatst.
     
  • Start met een foutief en onbestaand wallet adres te verifiëren. Als het een legitieme applicatie is, zal dit adres geweigerd worden. Indien dit wordt goedgekeurd, zou je nader onderzoek kunnen doen, omdat dit een teken kan zijn van malafide praktijken.

Crypto minen met een pc

Het minen van crypto met een computer gebeurt doorgaans aan de hand van een GPU. Dit zijn zware computers met meerdere processors die continu cryptografische formules oplossen. De hamvraag natuurlijk is welke computer geschikt is. Hierbij is een zeer krachtige processor nodig met specifieke hardware configuratie om deze opdracht te klaren.

Hardware apparatuur

Je kan verschillende crypto gaan minen, en hiervoor raden ze ook andere apparatuur aan. Voor het minen van Bitcoin is het aangeraden om een Application-Specific Integrated Circuit toestel te kopen, beter bekend als ASIC.

Deze kunnen enkel en alleen maar Bitcoin minen, maar ze zijn daarbij best efficiënt. CPU’s en GPU’s zijn ook efficiënt, maar vooral bij het minen van andere cryptocurrency’s. Deze kunnen ook Bitcoin minen, maar dit is eerder een langzaam proces. Een ASIC produceert tegenwoordig 100 biljoen hashes per seconde, wat dit een zeer krachtig toestel maakt voor het minen van Bitcoin.

Software

Software is afhankelijk van het type miner en aan welke miningpool je deelneemt. Vaak wordt de vooraf geïnstalleerde software van de ASIC-miner gebruikt. Door een schandaal van een backdoor software bug in de miners van Bitmain in 2017 zijn steeds meer miners overgestapt naar eigen software. Hierbij kan je denken aan Braiins OS+ en MSK. Net al de vooraf geïnstalleerde software van de fabrikant, wordt dit als firmware beschouwd.

Heb je meerdere miners, dan stap je beter over naar een software suite. Dit is een verzameling van verschillende computerprogramma’s en applicaties. Braiins OS+, Minerstat en HiveOS zijn hierbij de grootste en bekendste. De gebruiksvriendelijkheid is afhankelijk van de kennis en de ervaring van de gebruiker.

Image
Mining software
 

Elektriciteitsverbruik

Een belangrijke factor waar je rekening mee moet houden is natuurlijk je energieverbruik. Je wil tenslotte niet meer betalen aan je energierekening dan dat je opbrengst hebt van je mining. Wanneer je een keuze moet maken tussen een mining apparaat, kijk dan altijd goed naar welke hashes dit kan produceren, maar kijk ook zeker naar het verbruik. Degene met het minste verbruik, zal je ook de meeste waarde opleveren. Maak voor jezelf een overzicht wat je persoonlijke doelstellingen zijn en hoe je deze wil bereiken met het minen van crypto.

Opbrengsten crypto minen

Alvorens het interessant is om met je computer te gaan minen, is het aangewezen om te investeren in een kwalitatieve videokaart. Denk hierbij aan videokaarten met voldoende videogeheugen van meer dan 4GB. Via de website van Whattomine kan je zien welke hashrate je kan verwachten bij welke geheugenkaart. Hier bereken je ook wat je potentiële winsten zijn, afhankelijk van je eigen stroomkosten uiteraard.

Image
mining opbrengsten
whattomine.com

In bovenstaand voorbeeld zien we dat de beste opbrengsten te halen zijn via de NVIDIA GeForce RTX 3090 met een hashrate van 114 Mh/s. Deze heeft een winst van 8,28 dollar per dag. Op maandbasis betekent dit een winst van bijna 250 dollar. Hou hierbij rekening met je stroomkosten. Heb je bijvoorbeeld zonnepanelen? Dan heb je hier minder kosten en zal je winstmarge hoger liggen. Via het tabblad coins kan je zien welke coins je allemaal kan minen en wat de geschatte opbrengsten hiervan zijn.

Er is heel wat competitie al het gaat over het minen van crypto. De kans dat jouw computer een cryptografische formule oplost is dan ook vele malen kleiner dan de grote krachtige computerfarms. Daarom wordt er ook vaak aangeraden om je aan te sluiten bij een miningpool. Hierbij bundel je de krachten met andere miners, en deel je vervolgens ook de winsten.

Er zijn nog talloze andere munten die je kan minen. Eén van de bekendste na Bitcoin (BTC)  en Ethereum (ETH) is Ravencoin (RVN). Deze maakt gebruik van hetzelfde algoritme als Bitcoin. Hieronder zie je een overzicht van de meest geminde crypto gerangschikt op basis van hun marketcap.

Image
meest geminded crypto
https://www.advfn.com/cryptocurrency/coins/mineable

Conclusie

Het minen van crypto is in theorie een zeer interessante optie om op deze manier als het ware gratis crypto te verkrijgen. Maar in de praktijk is dit toch iets lastiger. Hoewel Bitcoin een aantrekkelijke crypto is om te minen, is dit in Nederland en België nauwelijks rendabel. Er zijn dan ook veel grote Bitcoin mining farms in landen waar de energie niet zo duur is als in Nederland en België. Door verbod en regulatie van miningfarms, zien we dat deze farms zich verplaatsen naar lagelonenlanden waar energie vele malen goedkoper is. We kunnen dus zeggen dat het minen van Bitcoin en crypto in algemeen een nadelig effect heeft op het milieu en neemt daarom ook af in populariteit.

We willen benadrukken dat het altijd noodzakelijk is om je eigen onderzoek te doen. Ook als je zelf wil starten met het minen van crypto, is het meer dan aangewezen om je eigen onderzoek te doen bij bovengenoemde softwareprogramma's als miningplatforms.

Mine jij zelf ook crypto of wil je nog meer vragen of hoe te beginnen? Stel ze in onze AllesOverCrypto Facebookgroep. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt.

Header Image: GreenBelka/Shutterstock.com


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.