0x uitleg zrx kopen

0x coin (ZRX) - protocol voor decentraal traden

0x coin (ZRX) is opgericht in oktober 2016 en behoort nu tot de top 40 cryptocurrency's van de wereld. In totaal wordt de coin op maar liefst 31 exchanges verhandeld en is het een crypto die veel investeerders vast in hun portfolio hebben zitten. In dit artikel kom je alles te weten over het 0x-project en vind je tips voor het kopen van ZRX-tokens, in welke wallet je ze kunt opslaan en wat de koers van ZRX op dit moment doet.

Bekijk snel

Wat is 0x (ZRX)?

0x Staat voor ' Zero Exchange' . Het is protocol waarop gedecentraliseerde exchanges gemaakt kunnen worden. Volgens 0x zal straks de hele wereld getokenized worden en met hun protocol bieden ze de mogelijkheid om alle ERC20-tokens met elkaar te verruilen. Het platform is gebouwd op de Ethereum-blockchain

Waarom een protocol?

De reden dat 0x een protocol voor gedecentraliseerde exchanges heeft ontwikkeld in plaats van een eigen exchange is om liquiditeitsredenen. Een van de nadelen van de huidige decentrale handelsplatformen is dat er te weinig handelsvolume op deze exchanges aanwezig is. Waar bijvoorbeeld de exchange IDEX $3,3 miljoen aan volume heeft, heeft Binance $1,1 miljard aan volume. Alle gedecentraliseerde exchanges die op het 0x-protocol gebouwd worden zullen hun liquiditeit delen. Tien exchanges met ieder $1 miljoen volume zullen daarmee tezamen voor $10 miljoen aan transacties verwerken. 

Voordelen gedecentraliseerde exchange

 • Minder kwetsbaar
  Doordat de exchange wordt gehost door alle nodes binnen het Ethereum-netwerk is er geen 'centralized point of failure'. Wanneer de werking van een platform afhangt van één server, ben je erg kwetsbaar voor crashes, hackers en overbelasting. 
 • Verdeelde macht
  De macht ligt niet in de handen van één partij maar is verdeeld over alle aangesloten nodes
 • Transparant
  De code is open-source en daardoor kan iedereen inzien hoe het platform is gemaakt en kunnen we zelf ook meehelpen bouwen
 • Globaal
  Aan decentralized exchanges zijn geen landgrenzen verbonden. Iedereen met een internetconnectie kan het platform gebruiken
 • Onafhankelijk
  Iedere trader heeft de beschikking over zijn eigen private key en is daarmee eigenaar van zijn eigen coins. Bij een centrale partij liggen deze sleutels in de handen van de oprichters. Wanneer zij gehackt worden of failliet gaan ben jij je coins kwijt
 • Anonimiteit
  Vaak hoef je geen persoonsgegevens achter te laten bij decentrale exchanges waardoor de anonimiteit hoger is en identificatiefraude niet aan de orde is

Hoe het werkt

De transacties op een decentralized exchange worden geregeld door smart contracts. Hierdoor blijf je altijd eigenaar van jouw tokens in plaats van dat een centrale partij deze bezit. Wanneer je een kooporder plaatst, wordt deze in het smart contract opgenomen en betaal je een kleine fee om het contract te laten uitvoeren. Decentrale exchanges krijgen de kritiek dat ze veel duurder zijn dan centrale exchanges. Dit komt doordat je ook betaalt voor het annuleren van transacties. Wanneer een order niet wordt gevuld ben je dus nog steeds de transactiekosten kwijt. Aan deze kosten wil 0x een einde maken.

Broadcast order

In het protocol van 0x is het zo geregeld dat koop- en verkooporders buiten de blockchain om worden gedaan. Pas wanneer een order gevuld wordt, worden ze geregistreerd op de blockchain. Hierdoor zijn de transactiekosten lager en wordt de blockchain minder belast door onuitgevoerde orders. Natuurlijk is het wel fijn als je een token wilt verkopen dat je weet welke uitstaande kooporders er zijn. Hiervoor heeft 0x zogenaamde relayers in het leven geroepen. Dit zijn de decentrale exchanges die op het 0x-protocol worden gebouwd. Zij faciliteren de onuitgevoerde orders en geven aan de gebruikers weer welke er nu openstaan. Voor deze dienst krijgen zij per transactie betaald in ZRX

Point-to-point order

Je kan ook een point-to-point order instellen. Hierbij geef je aan hoeveel tokens je wilt uitwisselen, tegen welke prijs en met welk adres je dit specifiek wilt doen. Hierdoor is het mogelijk om aan een specifiek persoon jouw tokens te verkopen, ook tegen een andere prijs dan dat er op de markt wordt geboden. 

DApps op 0x

Veel bekende dApps gebruiken het 0x-protocol. Een aantal hiervan zijn Status, Request Network, Augur en Aragon. Dit doen ze om gemakkelijk betalingen in de vorm van een andere token te kunnen ontvangen. Op het netwerk van Request betaal je met REQ-tokens. Normaal dien je deze eerst te kopen alvorens je op het Request Network betalingen kan verrichten. Door middel van het 0x-protocol kan je met bijvoorbeeld Ether betalen en een klein stukje code zal deze coin direct omzetten naar REQ-tokens zonder dat iemand het doorheeft. 

De Token van 0x: ZRX

In totaal werden er 500 miljoen van de 1 miljard ZRX-tokens te koop aangeboden tijdens hun ICO. Alle munten werden binnen twee dagen verkocht voor een totale waarde van 24 miljoen dollar! Dat te bedenken dat ze $0 hebben besteed aan enige vorm van marketing. 

Welke rol heeft de token?

De token wordt gebruikt om relayers / decentrale exchanges te betalen voor hun diensten. Daarnaast wordt de token ook door aandeelhouders gebruikt om te stemmen op veranderingen voor het platform. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aan aanpassingen in het protocol.

Kenmerken
Token symbool ZRX
Totaal aantal tokens 1 miljard
Aantal tokens in omloop 532,3 miljoen
Prijs tijdens ICO $0,048
Token type ERC-20 (gebaseerd op het Ethereum-protocol)
Hardcap verkoop van tokens $24 miljoen
Opgehaald vermogen tijdens ICO $24 miljoen

Geschikte wallet voor de token

ZRX kan je naast de exchange ook op een hardware wallet opslaan. Dit wordt in de meeste gevallen aangeraden aangezien je hier zelf de private key in handen hebt en dus daadwerkelijk eigenaar bent van de coins. De bekendste hardware wallet is op dit moment de Ledger Nano S. Deze kan je bij de officiële Nederlandse reseller Cryptomaan kopen

Team

Het team bestaat uit medewerkers van over de hele wereld. Ze hebben een achtergrond in de engineering, onderzoek, business en design. Ze hebben allemaal een passie voor decentralisering en werken daarom hard om van dit project een succes te maken.

Het team wordt geleid door de volgende twee personen:

Naam Functie Ervaring
Will Warren Co-Founder & CEO
 • PhD dropout op het gebied van Structural Engineering
 • Jarenlang ervaring als onderzoeker
 • Technisch adviseur van Basic Attention Token
Amir Bandeali Co-Founder & CTO
 • Bachelor gehaald in Finance
 • Jaren ervaring als trader
Image
0x founder team
Amir Bandeali
Image
Team 0x
Will Warren

Roadmap

Op dit moment is het team hard bezig met de tweede versie van het 0x-protocol. Deze nieuwe versie brengt de volgende veranderingen met zich mee:

 • Naast de integratie met ERC20-tokens zullen ze ook ERC721 ondersteunen.
 • Het wordt mogelijk om tokens die dezelfde totaalwaarde representeren met elkaar te swappen. Dus stel 100 REQ is $10 en 500 Gifto is $10, dan kan je dit direct met elkaar verruilen zonder dat het nodig is dat een van de partijen al wat van deze tokens op de balans heeft staan.
 • Je kan in je kooporder aangegeven hoeveel tokens je wilt kopen. Dit was voorheen nog niet mogelijk.
 • Je kan niet meer een order gedeeltelijk annuleren. Of je haalt hem helemaal van de markt af of je laat hem staan.
 • Er komt een widget waarmee je nog gemakkelijker tokens met elkaar kan verruilen
 • Ze geven hun portaal een beter design

Verder zijn ze ook hard bezig met het aantrekken van nieuw personeel. 

Adviseurs & Partners

Ze hebben een aantal grote namen aan zich gebonden die hen willen ondersteunen bij het behalen van de doelen. Het gaat om de volgende vier personen:

Naam Ervaring
Fred Ehrsam
 • Co-founder van Coinbase
 • Forex trader bij Goldman Sachs
Olaf Carlson-Wee
 • Oprichter van Polychain Capital
 • Eerste medewerker van Coinbase
 • Angel investor
Joey Krug
 • Co-CIO van Pantera Capital
 • Oprichter van Augur
Linda Xie
 • Co-Founder van Scalar Capital
 • Projectmanager bij Coinbase

Het is fijn om goede connecties te hebben aangezien zij je kunnen behoeden voor het maken van fouten en je processen kunnen verbeteren. 

Image
0x adviseurs

Partners

0x heeft een partnerschap met

 • Aragon. Bedrijven kunnen met Aragon gemakkelijk een ICO starten en geld ontvangen in de vorm van Ether. Normaal was het alleen mogelijk om Ethers te ontvangen maar door de samenwerking met 0x kunnen bedrijven via Aragon nu ook andere ERC20-tokens ontvangen. Dit maakt het crowdfunding-proces een stuk flexibeler. 
 • OpenANX project. Dit is een cryptoproject dat hard bezig is om een gedecentraliseerde exchange te lanceren.
 • Bitfinex. Deze centrale exchange heeft een decentrale versie gelanceerd in samenwerking met 0x.

Populariteit

0x Heeft ontzettend veel volgers op Twitter maar Telegram en Facebook worden zo te zien nauwelijks gebruikt. Verder zijn ze wel actief op het medium Reddit. Je kan de volgende links aanklikken wanneer je het interessant lijkt ze te volgen. Ze delen onder andere ontwikkelingen over hun protocol en geven aan op welke bijeenkomsten ze een praatje zullen houden.

Populariteit 0x (juni 2018)
Twitter 128k volgers
Telegram 235 volgers
Facebook 1200 volgers
Reddit 13k lezers

Aandachtspunten

 • De SEC van de Verenigde Staten zijn erg streng op handelsplatformen in hun regio. Dit zou kunnen betekenen dat het 0x-protocol in dit werelddeel wordt geweigerd. 
 • Op dit moment werkt het protocol alleen voor tokens die op Ethereum zijn gebaseerd. Wanneer een andere blockchain populairder wordt dan Ethereum en voortaan nieuwe tokens hierop worden gecreëerd, dan kan de vraag naar het 0x-protocol sterk afnemen.

Conclusie

0x Verziet ons van een mooie combinatie tussen de veiligheid van een decentrale exchange met de lage transactiekosten van een centrale exchange. Met de vele hacks die de afgelopen jaren in cryptoland hebben plaatsgevonden is het verlangen naar een goede decentrale exchange groot. Voorheen liepen we ertegenaan dat het handelsvolume te laag was op decentrale exchanges. Door het protocol van 0x is het mogelijk om de liquiditeit van de hierop gebouwde exchanges met elkaar te delen. Dit zou een einde betekenen voor dit grote nadeel en ons een stap dichterbij brengen naar een decentrale manier van handeen.  

Hoe koop ik 0x?

0x kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van ZRX.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
 4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
 5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
 6. Zoek ZRX op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
 7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in ZRX. 
 8. Gefeliciteerd! Je hebt ZRX gekocht!
  Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.