Hoe crypto kopen en welke coins?

Hoe weet ik welke crypto ik moet kopen? - Tips & Trucs

Als je interesse hebt in crypto, maar je bent er nog niet in thuis, dan ben je op de juiste plaats terechtgekomen. In dit artikel vertel ik je hoe je meer te weten kunt komen over interessante cryptoprojecten en cryptovaluta, hoe je jouw eigen onderzoek uitvoert en geef ik je wat handvatten mee. Ook kijken we naar de pareltjes van dit jaar en behandelen we wat strategieën. Ik link volop door naar blogs van mijn collega's, zodat jij je compleet kunt inlezen. Ik wens je veel succes en ontmoet je graag in de community!

Bekijk snel

Wat zijn cryptocurrency's?

Waar we vroeger vooral spaargeld op de bank, in een ouwe sok of in obligaties staken, zijn er tegenwoordig meer manieren om je geld in waarde te vermeerderen. Eén van die manieren is door te investeren in cryptovaluta. De officiële definitie vind je her en der op internet en die luidt als volgt:Digitale munteenheden waarbij transacties worden geverifieerd en gegevens worden bijgehouden door een gedecentraliseerd systeem dat gebruik maakt van cryptografie, in plaats van door een gecentraliseerde autoriteit. 

Digitale munteenheden waarbij transacties worden geverifieerd en gegevens worden bijgehouden door een gedecentraliseerd systeem dat gebruik maakt van cryptografie, in plaats van door een gecentraliseerde autoriteit.

Dit is een behoorlijke zin en de kans is vrij groot, dat je hierdoor nog steeds geen beeld hem van je potentiële investering. Want wat zijn cryptocurrency's nu eigenlijk? We hebben natuurlijk het cash geld, zoals we dat kennen, maar daarnaast bestaat er dus een digitale vorm van munten. Het zijn geen tastbare munten of biljetten, maar een combinatie van cijfers en getallen, waar je in kunt handelen. De meest bekende coin is toch echt wel Bitcoin (BTC) en een goede tweede plaats hebben we gereserveerd voor Ethereum (ETH). 

Hoe werkt de techniek achter crypto?

Crypto is digitaal, dus het zal je niets verbazen dat er een goed stel computers bij komt kijken. Deze prachtige, digitale munten vinden hun oorsprong in een groot netwerk aan computers. Deze machines voeren gezamenlijk allerlei complexe rekensommen uit, we noemen dit cryptografie. 

In tegenstelling tot ons fiat geld, kunnen deze coins niet kapot gaan en je kunt er ook heel moeilijk mee frauderen. Ze zijn veilig opgeborgen in een netwerk en alleen de huidige owner heeft toegang tot zijn of haar crypto's. Doordat de eigenaar met een wachtwoord toegang heeft tot de valuta, kan hij deze gebruiken om zaken meer te betalen, ze over te boeken naar anderen, etc. Een euromunt kun je niet in stukjes breken, maar een Bitcoin wel, maar liefst tot 8 cijfers achter de komma. Dit alles werkt op basis van blockchaintechnologie.

Hieronder zie je een filmpje met een duidelijke uitleg over crypto en de techniek erachter:

Voordelen van cryptovaluta

Voordat we overgaan tot de kern van dit verhaal, wil ik je nog even de voordelen van crypto meededelen:

  • De transactiesnelheid verschilt per blockchain, maar over het algemeen is een cryptobetaling in enkele seconden klaar;
  • Internationaal geld overboeken kan flink in de papieren lopen, maar een betaling in crypto is vaak vele malen goedkoper;
  • Als je alle voorzorgsmaatregelen in acht neemt, dan is het een enorm veilige manier van betalen, sparen en rentenieren;
  • Dankzij de blockchaintechnologie is het een transparant systeem;
  • Diversificatie aanbrengen in je portfolio kan zo heel eenvoudig. Gaan je aandelen omhoog, dan gaat je crypto down en andersom;
  • Iedereen kan handelen in cryptovaluta. 

Top cryptomunten van 2022

Ik ga je zo meenemen in hoe je bepaalt welke digitale coins je juist wel of niet zou moeten kopen, of beter gezegd: hoe je dit uitzoekt. Ik ben niet in de positie om financieel advies te geven en was dit ook niet van plan. Neem nooit zomaar klakkeloos iets van iemand over, doe altijd je eigen onderzoek! Wat voor iemand anders perfect kan zijn, kan voor jou dramatisch zijn. Be careful, want het heeft risico's! Laten we starten met de beste munten van 2022 (tot nu toe, dus tot juni 2022), vanuit mijn opinie en wat ik gemiddeld genomen in mijn netwerk tegenkom:

  1. Bitcoin (BTC)
  2. Ethereum (ETH)
  3. Binance Coin (BNB)
  4. Polkadot (DOT)
  5. Ripple (XRP)
  6. Solana (SOL)
  7. Decentraland (MANA)
  8. ....

Ben je benieuwd wat onze Crypto Experts nog meer te zeggen hebben over dé crypto parels van dit jaar? Je koopt het portfolio van 2022 direct hier. 

Hoe bepaal je jouw cryptostrategie?

Om te beginnen is geen strategie hetzelfde. Bepaal voor jezelf eerst wat je wilt bereiken met je beleggingen. Wil je kortstondig je coins behouden, omdat je direct wilt doorverkopen om een lekkere winst te pakken of investeer je in jouw toekomst? De meeste investeerders die ik ken, die gaan helemaal voor diversificatie. Dit betekent dat ze een uitgebreid en divers portfolio samenstellen, waarin verschillende assets hun plekje innemen. Denk aan cryptocurrency's, aandelen, ETF's, goud, etc. Ik behandel in dit artikel drie cryptostragieën, maar als je visueel bent ingesteld is dit filmpje leuk om wat meer te leren over de aanpak van investeren:

3 cryptostrategieën

Je aanpak kan uiteraard uniek zijn en je kunt het vormen, zoals je maar wilt. Er zijn echter drie grote lijnen te onderscheiden in de wereld van blockchain en crypto, namelijk:

  • Je hebt vast wel eens gehoord van HODL, wat eigen een mash-up is van het woord holden: vasthouden dus;
  • Door extra te beleggen in altcoins kun je nog wel eens wat mooie klappers maken. De winst van deze beleggingen investeren in steady coins, als Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH), is ook een manier om je vermogen te vergroten;
  • Actief handelen in crypto's is ook nog een manier om gewoon vermogen op te bouwen. Dit kun je op verschillende manieren doen, door regelmatig te beleggen in coins en actief te kopen en verkopen, op basis van de koersen natuurlijk. Dit is een tijdrovend klusje, maar kijk ook eens naar indexen, zoals Bitpanda. Kan heel interessant zijn, zeker als beginner!

Wil je weten wat de cruciale elementen zijn van een tradingstrategie, volgens onze experts?

  • Element #1: Trading rules
  • Element #2: Risico Management
  • Element #3: Timeframes
  • Element #4: Technische Analyse (TA)
  • Element #5: Backtesting
  • Element #6: Jezelf opnieuw uitvinden

Wil je hier meer over weten? Check dan dit artikel en duik dieper de diepte in.

Aandachtspunten bij het kopen van crypto

Mijn collega Joeri schreef het ook al in zijn blog: er zijn diverse fundamentals van cryptomunten, waar je rekening mee moet houden. We noemen dit ook wel fundamentele analyse. Dit zijn de factoren waar je rekening mee moet houden:

Interne factoren

  • Hoeveel munten zijn er in omloop?
  • Wat is de prijs van de coin?
  • Hoe is het gesteld met de marktkapitalisatie?
  • Wat is de hash rate?

Externe factoren

Daarbij heb je ook nog de externe factoren, die je kunt beoordelen aan de hand van de volgende punten:

  • Wie zijn de concurrenten?
  • Wat is de achtergrond?
  • Is er een roadmap?
  • Hoe staat het ervoor met de tokenomics?

Zijn er geen bekende blockchain en cryptonamen betrokken bij het team, dan zou ik er nog even extra induiken om te kijken of het de moeite waard is. Ervaring en een netwerk is vaak wel een extra kickstarter! Wil je meer weten over hoe je een fundamentele analyse uitvoert, dan kun je natuurlijk ook bij ons terecht. Klik gewoon even op dit linkje en dan helpt Matt je verder!

 

Technische analyse

Naast fundamentele analyse heb je ook nog de technische analyse, wat inhoudt dat je nog dieper in de materie duikt. In mijn vorige blog schreef ik dit:

Het verschil tussen de technische en de fundamentele analyse zit 'm in de diepte van je onderzoek. In beginsel onderzoek je de kaders en de informatie aan de oppervlakte met het fundamenteel onderzoek, maar vervolgens neem je met de technische kant een duik. Welke prijsstijgingen en -dalingen heeft de munt eerder gemaakt? Welke trends herken je daarin en hoe lees ik de grafieken? 

Bekijk hier een interessant filmpje over het uitvoeren van een technische analyse in de crypto scene:

Welk crypto moet ik kopen op dit moment?

We hebben het nu over allerlei bijkomstigheden gehad, zoals fundamentele en technische analyse en de toppers van dit jaar. Maar hoe weet je nu welke crypto je nu moet kopen, los van de analyse? Tja, dat is en blijft een risico. Ik koop zelf met grote regelmaat coins aan en soms kies is voor slow en steady, maar ik houd ook wel van een gokje. Soms heb ik succes door heel snel te handelen, terwijl mijn zusje een gigantisch verlies had op dezelfde dag met dezelfde coin. Het is en blijft spannend, in deze volatiele wereld.

Zorg ervoor dat je doelstellingen duidelijk zijn, dat je weet waar je aan begint en dat je geen geld inlegt wat je niet kunt missen. 

Wat te doen in de huidige bear market?

Misschien overbodig om te vermelden, maar mocht je overwegen om nu in te stappen, dan heb je te dealen met een bear market. De prijzen dalen en het marksentiment is behoorlijk negatief, waardoor er weinig vertrouwen is. Dit trekt wel weer aan, maar houd het toch even in je achterhoofd. De huidige bear market wordt veroorzaakt door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, de pandemie en de hoge inflatiecijfers. Dit zijn een paar tips van mijn collega, maar mocht je het complete plaatje willen weten, dan kun je ook het artikel lezen. 

  • Kijk objectief (dus laat je niet leiden door je emoties) naar de munten die je wilt behouden of juist sluiten;
  • Ga verstandig om met je vermogen en doe een stukje risicomanagement;
  • Bewaar kapitaal op je bankrekening en wacht geduldig af;
  • Blijf up-to-date en be no stranger, want de situatie kan elk moment veranderen;
  • Zorg ervoor dat je vermogen altijd op een hardware wallet, zoals Ledger X, zodat je altijd bij jouw eigen vermogen kunt;
  • Kijk naar andere beleggingsopties, zoals goud en zilver.

Je kunt dus verschillende acties ondernemen en er vol bovenop zitten of juist wat gas terugnemen. Bepaal zelf wat voor jouw situatie handig is en wat aansluit bij jouw doelen en overtuigingen. Wil je meer weten over het beschermen van jouw vermogen?

Bekijk dan deze video eens, over het beschermen van jouw cryptokapitaal:

Conclusie

Zoals je leest is er niet één strategie om crypto te shoppen en is het al zeker niet one size fits all. Je moet voldoende onderzoek doen en als je hulp inroept of bepaalde achtergrondinformatie, zoals deze blogs, gebruikt, dan is het alsnog zaak dat je jouw eigen plan trekt. Financieel onafhankelijk zijn begint hier. 

Ben je al wat ouder of heb je al een bepaald vermogen, dan is het misschien beter om het te houden bij Bitcoin en Ether. Ben je jonger, dan heb je nog een heel leven voor je en ben je ook meer flexibel, waardoor je het misschien leuk vindt om een gokje te wagen. Let op: ook dit is generalistisch ingestoken, iedereen heeft een unieke situatie. Wees je daar goed bewust van!

Momenteel verkeren we in een niet zo gunstige situatie om te starten, of misschien juist wel, net wat je wilt. Deze bear market zal heus wel eindigen binnenkort, dus houd de marktsituatie goed in de gaten. Laat het mij ook vooral weten wat jouw tips, trucs en ervaringen zijn!

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over het kopen van crypto? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de gratis Discordkanalen van ons product Money Mastery van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met duizenden andere liefhebbers van crypto. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kunt doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten zijn over het kopen van crypto!”

Foto door Alesia Kozik


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.