Bitcoin koers volgen en voorspellen

Hoe kan je de Bitcoin koers voorspellen?

In dit artikel leg ik je uit hoe je de koers van de Bitcoin (BTC) kunt volgen of voorspellen, maar net hoe je het interpreteert. Beleggen brengt altijd risico's met zich mee, maar het is natuurlijk wel fijn om te weten of je een beetje op een fijn moment instapt. Ik leg je meer uit over de fundamentele analyse, de technische analyse en we stippen ook de S&P 500 en de Dollar Index (DXY) even aan. Ben je klaar voor een goede start van jouw avontuur in de cryptowereld?

Bekijk snel

Hoe begin je met handelen in Bitcoin?

Stel je wil gaan handelen in cryptocurrency's en dan met name in Bitcoin (BTC). Maar wat is nou een een goed moment om in te stappen? Is dat een wilde gok, weet niemand het of kun je toch enigszins voorspellen wat je te wachten staat?

Het is goed om te beseffen dat handelen in crypto altijd risicovol is, net als handelen in aandelen. Je kunt echter wel technische en fundamentele analyse uitvoeren, zodat je weet of de kans groter is dat je een up of een down kunt verwachten. Daarbij kun je de Dollar Index in de gaten houden, evenals de S&P 500.

In dit artikel neem ik je mee in een reis langs de analysemethoden en vertel ik je hoe je patronen en trends kunt herkennen. 

Fundamentele analyse crypto

We moeten ergens beginnen, dus laten we starten met de fundamentele analyse. Mijn collega Matt schreef er een uitgebreid artikel over, dus als je direct in dit deel wilt duiken, dan lees je eerst die blog even. Wel terugkomen hè? 

Het is goed om te weten dat je voor een fundamentele analyse geen verstand van grafieken of cijfers nodig hebt. Je kijkt namelijk naar de ins and outs van de crypto coin. Je kunt door het uitvoeren van een analyse bepalen of een munt te duur of te goedkoop is, voor zijn daadwerkelijke waarde. 

Als jouw conclusie, na het uitvoeren van zo'n analyse, is dat de munt ongewaardeerd is, dan kun je gaan kopen. De kans is dan namelijk groot dat deze in waarde zal stijgen. Is een munt eerder overgewaardeerd? Verkoop dan, want anders heb je straks een veel te duur betaalde munt in je portfolio, zonde! 

Let op: dit is geen financieel advies en denk altijd zelf na over de te zetten stappen. Doe je eigen onderzoek en ga uit van je eigen bevindingen. Wil je een video bekijken, waarin de fundamentele analyse hapklaar wordt uitgelegd? Check 'm hier:

Belangrijke factoren bij een fundamentele analyse

Misschien heb je bovenstaand filmpje bekeken of ben je naar de blog van Matt gegaan, maar in een notendop is een fundamentele analyse het volgende. Je maakt gebruik van verschillende indicatoren, zoals whitepapers, actieve adressen en de NVT-ratio.

Interne factoren

 • Hoeveel munten zijn er in omloop?
 • Wat is de prijs van de coin?
 • Hoe is het gesteld met de marktkapitalisatie?
 • Wat is de hash rate?

Externe factoren

Daarbij heb je ook nog de externe factoren, die je kunt beoordelen aan de hand van de volgende punten:

 • Wie zijn de concurrenten?
 • Wat is de achtergrond?
 • Is er een roadmap?
 • Hoe staat het ervoor met de tokenomics?

Technische analyse crypto

Naast de fundamentele analyse kun je ook een technische analyse uitvoeren, maar die is wel net wat complexer. Als je geen affiniteit met financiën hebt, dan kan je er nog wel eens een beste kluif aan hebben. 

Het verschil tussen de technische en de fundamentele analyse zit 'm in de diepte van je onderzoek. In beginsel onderzoek je de kaders en de informatie aan de oppervlakte met het fundamenteel onderzoek, maar vervolgens neem je met de technische kant een duik. Welke prijsstijgingen en -dalingen heeft de munt eerder gemaakt? Welke trends herken je daarin en hoe lees ik de grafieken? 

Wil je meer weten over de economische trends, dus op macroniveau, dan kun je mijn blog over geld in onzekere tijden eens doornemen. Ik beschrijf daar de inzichten van Ray Dalio, je weet wel, die oprichter van dat grote hedgefonds. 

Laten we starten met een video van Madelon Vos over het uitvoeren van een technische analyse in de cryptowereld:

Hoe voer je een technische analyse uit?

Alle factoren die aan het fundament van het bedrijf of de coin ten grondslag liggen, die kun je bij de technische analyse wel vergeten. Bij deze vorm van analyseren wordt namelijk enkel en alleen gekeken naar de koersgrafiek. Alle informatie over een bedrijf vind je terug in die koers.

Elementen als trend, steun en weerstand zijn belangrijk, want hiermee kun je jouw aan- en verkoop beter timen en profiteren van de koersrichting. Laten we de verschillende termen even stapsgewijs bij langsgaan. 

Wat zijn trends in de cryptowereld?

We onderscheiden in dit verhaal drie verschillende trends, die wellicht willekeurig lijken, maar dat absoluut niet zijn. Als je handelt in de richting van de trend, dan ben je hard op weg naar succes. De trend weergeeft namelijk hoe de waarde zich beweegt en dat kun je aflezen aan drie verschillende trends:

 1. Stijgende trend (uptrend)
  Een stijgende trend is de favoriet van iedere trader, want hier neemt de waarde van jouw coin toe. Je herkent het aan de lijngrafiek, die in stapjes omhoog gaat. Ieder level is een nieuw hoogtepunt, zonder dat er vertraging op de lijn zit;
 2. Dalende trend (downtrend)
  De dalende trend is eigenlijk het tegenovergestelde van de uptrend. Er is een prijsdaling gaande en je ziet dat er nu geen pieken ontstaan, maar dalen. Herstel is vaak maar tijdelijk, wanneer deze trend zich voordoet. Voor traders is dit vaak het moment, waarop ze wachten op een ommekeer;
 3. Zijwaartse trend (sideways trend)
  De zijwaartse trend geeft een rustige periode weer, want er zijn geen pieken of dalen zichtbaar. Het prijsniveau is stabiel en in afwachting van een nieuwe up- of downtrend. 

Op onderstaande afbeelding zie je de dalende trend in het rood, de zijwaartse trend in het oranje en de stijgende trend in het groen. 

Image
Trendniveaus

Hoe lees je deze trends?

Als je wilt beleggen, dan zoek je een goed moment om te kopen of verkopen. Een gouden regel op de cryptomarkt is dan ook 'The trend is your friend.' In het begin van een stijgende trend ga je kopen, want de kans is groot dat de stijging doorzet.

Veel groter dan dat er een ommekeer gaat komen, maar let op: dit is geen advies en ook geen garantie. Jij bent verantwoordelijk voor jouw eigen keuzes, dus maak een grondige analyse, voordat je gaat investeren. Én investeer alleen geld dat je missen kunt.

Maar goed, wat doe je dan bij een dalende trend? In een downtrend verkoop je jouw coins, tenzij je een HODL'er bent natuurlijk. In een zijwaartse trend kun je misschien wel inschatten wat je moet doen: helemaal niets. Wacht rustig af welke kant de lijn op schiet, voordat je investeert in een nieuwe coin of in een oude bekende. 

Wat is steun en weerstand?

Ik zou nog wel even willen doorgaan over de trends en de ontwikkeling ervan, maar we moeten door. Laten we dan nu even gauw kijken naar steun en weerstand. Dit is voor veel beginners een lastig begrip, maar in een eerdere blog schreef ik dit erover:

De basis van watte? Ik hoor je denken. Maar steun en weerstand zijn onmisbare begrippen, wanneer je wilt weten wat de koersen doen. We noemen het ook wel support en resistance. Alles in de economie is een kwestie van vraag en aanbod, dus ook in de wereld van crypto is dit niet anders. Bij steunen is er sprake van een bodemprijs, waarbij de koersen de vloer raken. Weerstand is het tegenovergestelde hiervan, want er wordt dan een plafond geraakt.

Vind je het toch nog lastig? Dan kun je hieronder een video bekijken over het steun en weerstand principe:

Hoe lees je de candlesticks?

Ik besef mij goed dat het lastig is om alle begrippen in één keer in je op te nemen, maar gelukkig hebben we bij AllesOverCrypto een uitgebreide database. Candlesticks zijn grafieken die je gebruikt om de koers van de cryptobeurs te voorspellen. In mijn blog van afgelopen jaar (2021) lees je alles over het handelen in Bitcoin (BTC), waaronder het toepassen en volgen van de candlesticks. 

Candlesticks gebruik je om prijsacties op de markt te omschrijven, maar wel toegespitst op een bepaald tijdsbestek. Periodes die je kunt instellen zijn bijvoorbeeld 1m/3m/5m/15m/1u/1d. Door candlesticks te combineren vormen ze een patroon, dat dient om prijsvariaties te voorspellen.

In onderstaande video vind je alle informatie over candlesticks, dus bekijk 'm gauw!

Wat is de Dollar Index (DXY)?

Om te beginnen is het goed om te weten dat Bitcoin (BTC) met de aandelenmarkt meebeweegt en tegen de koers van de Dollar (USD) in. Er is dus de afgelopen jaren een correlatie tussen Bitcoin en de S&P 500 index ontstaan. Deze correlatie is afhankelijk van prijsbewegingen, maar laten we het voor nu even houden bij de prestaties van de DXY. Wat heeft dit met Bitcoin te maken?

De US Dollar Index (DXY) is een maatstaaf om de waarde van de Amerikaanse Dollar (USD) ten opzichte van andere valuta's aan te geven. Die andere valuta's zijn de Euro (EUR), British pound sterling (GBP), Swiss franc (CHF), Japanese yen (YEN), Canadian Dollar (CAD) en Swedish krona (SEK). 

Wat is de invloed van de DXY op Bitcoin?

Wanneer de Amerikaanse Dollar in waarde stijgt, dan neemt de DXY-index ook toe. Dit is vaak direct merkbaar tegenover de waarde van bijvoorbeeld de Euro. Er zijn vele factoren van invloed op deze index, zoals arbeidsomstandigheden, centrale banken, inflatie en de coronapademie, om maar wat te noemen.

De DXY is een sterke indicator van de economische markt, aangezien de USD een 'global reserve currency' is, zoals Ray Dalio het zo mooi omschrijft. Dit heeft invloed op de prijs van Bitcoin en Goud, die beiden als grondstoffen worden gezien, ondanks dat de koers niet beweegt als een grondstof. Als de USD minder waard wordt, dan neemt de waarde van deze grondstoffen juist toe. 

In deze video kom je meer te weten over Bitcoin vs. US Dollar:

Wat is de S&P index?

Als je het helemaal tot hier hebt gered, dan heb je echt een schouderklopje verdiend. Ik wilde zoveel vertellen in dit artikel, dat ik hier en daar wat heb moeten schipperen. Als laatste wil ik de S&P Index behandelen, omdat ook deze nuttig is als je de koers van Bitcoin wilt analyseren.

De S&P Index staat voor Standard&Poor's, die in hetzelfde rijtje als de NASDAQ en de Dow Jones wordt vermeld. De ontwikkelingen op de Amerikaanse aandelenmarkt worden weergeven in deze koersen, aangezien het de 500 grootste bedrijven van Amerika omvat.

Business Insider schreef kortgeleden over het verband tussen Bitcoin en de S&P 500. In hun finance-afdeling vermeldden ze:

Het IMF beweert dat de volatiliteit van de bitcoin ongeveer een zesde van de beweeglijkheid van de S&P 500-index verklaart tijdens coronapandemie. Daarnaast zou de digitale valuta verantwoordelijk zijn voor ongeveer een tiende van de variatie in het rendement van de S&P 500.

De kern van dit verhaal is dat de koers van Bitcoin (BTC) en aandelenindex S&P elkaar volgen, wat inhoudt dat als de aandelen gaan stijgen, de koersen van Bitcoin ook gaan stijgen. Dankzij deze indicator kun je dus inschatten, wanneer het een goed moment is om te investeren in Bitcoin. 

Wil je graag exact weten hoe de S&P 500 van waarde kan zijn in jouw zoektocht? Bekijk dan onderstaand filmpje:

Conclusie

Nou, dan zijn we alweer aanbeland bij de conclusie. Ik kan niet anders dan concluderen dat ik mijn best heb gedaan om jou meer te vertellen over het nut van analyse op de cryptomarkt. 

We hebben zowel de fundamentele als de technische analyse behandeld en ook alle gerelateerde technieken aangestipt. We keken naar interne en externe factoren en haalde zelfs nog even de trends en candlesticks erbij. Om het geheel af te sluiten heb ik kort vermeld wat de S&P Index en de DXY-index is, maar ook hoe dit in verband staat met de cryptomarkt. 

Het is misschien kort en bondig, maar ik hoop dat je voldoende stof tot nadenken hebt gekregen. In onze community praten we graag met je verder en uiteraard kun je ook altijd vragen stellen. Samen weten we meer. Succes met traden en analyseren!

Heb je nog vragen over Bitcoin en het volgen van de koers of andere begrippen die in dit verhaal voorbij kwamen? In onze FAQ vind je makkelijk en snel de antwoorden. Wat ook handig werkt, is om je vraag + 'AllesOverCrypto' te googelen. De kans is namelijk groot dat we in het verleden al een artikel hebben geschreven over het onderwerp waar je graag meer vanaf wilt weten. Wil je verder praten over de economische ontwikkelingen en de verschillende toepassingen of verwachtingen? Meld je dan snel aan bij onze AllesOverCrypto Facebook groep! Hier staan onze crypto- en blockchainexperts klaar om jouw vragen te beantwoorden. Zie ik je daar?

Foto door RODNAE Productions via Pexels


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.