WanSwap header

Wat is WanSwap (WASP) – volledige uitleg voor beginners

We kunnen de ontwikkeling van DeFi niet meer ontkennen. Het jaar 2021 stond bekend als het jaar waarin DeFi explosief toenam en steeds meer investeerders de weg vonden naar deze AMM's. Eerder in 2021 lag Binance onder vuur, waarbij veel investeerders zich toch extra bewust werden van de autoriteit die een gecentraliseerde exchange heeft. Als zij besluiten de exchange te sluiten, kan je crypto-avontuur zomaar zijn afgelopen.

Daarom duurde het niet lang alvorens Automated Market Makers (AMM’s) werden ontwikkeld. Deze decentrale platformen waarbij iedereen via een software wallet kan handelen, zijn populairder dan ooit. Het is dan ook niet verrassend dat $UNI, native-token van UniSwap afgelopen jaar met 400% steeg, en dat $CAKE, native token van de PancakeSwap maar liefst steeg met 2500%.

Ondanks de successen, hebben ze beide dezelfde beperking. Waarbij de ene bestaat op de blockchain van Ethereum en de andere op die van de Binance Smart Chain, is interoperabiliteit hier nog niet mogelijk. Interoperabiliteit en cross-chain wordt steeds belangrijker en investeerders vinden het steeds belangrijker om te handelen op één platform met liefst zoveel mogelijk functionaliteiten.

Ontdek in deze blog WanSwap en waarom dit cross-chain AMM-protocol een concurrentie zou kunnen zijn voor de reeds populaire AMM’s zoals UniSwap en PancakeSwap.

Bekijk snel

In onderstaande video worden verschillende transacties gedaan via WanSwap. Hierbij zie je meteen het verschil in zowel transactiekost, als transactietijd.

Wat is een DEX?

Een DEX is een Decentrale Exchange waarop jij door middel van een software wallet cryptovaluta kan aankopen, swappen en verhandelen. Deze DEX wordt vaak gebouwd op een bestaande blockchain. Zo is de bekende UniSwap een DEX gebouwd op de blockchain van Ethereum en is PancakeSwap een bekende tegenhanger die gebouwd is op de blockchain van de Binance Smart Chain (BSC)

Een DEX is een plaats waarbij crypto rechtstreeks wordt verkocht tussen koper en verkoper. Er is dus geen centrale partij die dit reguleert. Bekende exchanges zoals Bitvavo en Binance zijn dus gecentraliseerde partijen die deze handel reguleren. Decentrale exchanges zijn een essentieel onderdeel van decentralized finance (DeFi) die bestaan door en voor de gebruikers. Wanneer je crypto koopt, koop je deze rechtstreeks van de verkopende partij. Alles wordt hier geregeld door middel van smart contracts waarbij inmenging van een derde partij dus niet langer nodig is.

Wat is WanSwap (WASP)?

WanSwap is een cross-chain Automated Money Maker (AMM) en dus een decentrale applicatie (dApp), dat gebouwd is op de blockchain van WanChain (WASP). Bij de verdere ontwikkeling van iedere blockchain worden steeds meer mogelijkheden gecreëerd om de de wereld van DeFi te betreden. Dit door middel van AMM-protocollen zoals WanSwap. De reden waarom iedereen hun eigen AMM lanceert? Iedereen wil het perfecte alternatief zijn voor onder andere UniSwap, dat gebouwd is op Ethereum. Handelen op AMM’s in het netwerk van Ethereum is namelijk prijzig en hebben daarnaast ook een tragere transactietijd.

WanSwap maakt de woordspeling naar WASP, de Engelse vertaling voor het woord 'wesp', wat meteen ook het logo is van het protocol. Het is ook niet voor niets dat de native token van het protocol $WASP is. Daarnaast spelen ze hier ook op in door extra functies te integreren zoals ‘Hive’.

Cross-chain

WanSwap is cross-chain functionaliteit wat betekent dat je tokens en coins kan verhandelen die op andere blockchains bestaan. Zo kan je pegged ERC20-tokens kopen of verkopen van Ethereum. Een pegged-token is een representatie van de huidige waarde van de initiële valuta op de originele blockchain. Originele Ethereum-tokens kunnen dus enkel verhandeld worden in het netwerk van Ethereum, maar dankzij cross-chain kenmerken worden deze gepegged zodat ook deze tokens op verschillende netwerken kunnen bestaan.

Deze worden aangegeven door een indicatie van de eigen AMM, in dit geval WanSwap. Voorbeelden hiervan zijn onder andere:

  • wanUSDC
  • wanUNI
  • wanETH
  • wanBTC

WanSwap zal wrapped of pegged versies van verschillende blockchains ondersteunen, waaronder Polkadot (DOT), Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH).

Image
cross-chain blockchains Wanswap
medium.com/wanswap

Goedkopere transacties

Handelen op het netwerk van Ethereum blijft overwegend duur. Een alternatief hierbij is om pegged tokens te gaan verhandelen die een weerspiegeling zijn van de huidige waarde van deze tokens en coins. Op deze manier omzeil je als het ware de dure transactiekosten, maar kan je wel investeren in deze crypto.

$WASP-token

WanSwap maakt gebruik van hun native token $WASP. Handelen via het WASP-token wordt uiteraard gestimuleerd omdat deze het protocol operationeel houden. Je kan dit vergelijken met $CAKE als native token van PancakeSwap en $BNB als native token van Binance Smart Chain.

WanScan

Onderdeel van de blockchaintechnologie is transparantie. Elke transactie die wordt gedaan, kan je opzoeken om de status hiervan te controleren. Etherscan is een populair voor transacties die worden in het netwerk van Ethereum, maar ook de status van je transacties bij WanSwap kan je controleren. Deze zijn allemaal transparant op WanScan.  

Hoe gebruik je WanSwap (WASP)?

Voor het handelen op een AMM en in de wereld van DeFi heb je altijd een software wallet nodig. WanSwap maakt hierbij gebruik van WAN-mask. Dit is een fork, oftwel een kopie van de bekende software wallet MetaMask. Gelukkig heeft MetaMask het mogelijk gemaakt om verschillende netwerken toe te voegen aan je MetaMask. Zo kan je dus éénzelfde account gebruiken waarbij je gebruikmaakt van verschillende netwerken. Zo kan je crypto verhandelen op verschillende DEX’en waarbij je alleen je netwerk hoeft te veranderen.

Het is zelfs zo, dat wanneer je jouw wallet voor het eerst verbindt met WanSwap, het automatisch het netwerk toevoegt. Verder kan je ervoor kiezen tussen WanMask, MetaMask of WalletConnect.

Image
WanSwap wallet connect
Wanswap.finance

Swap

De DEX werkt op dezelfde manier als andere varianten, waarbij je in het trade-overzicht kan zien welke al dan niet pegged-valuta je hier kan verhandelen. We zien bij UniSwap dat hier veel originele tokens verhandeld worden. Dit komt omdat een groot aantal crypto ERC20-tokens zijn die allemaal bestaan op de blockchain van Ethereum. Deze kunnen dan ook probleemloos verhandeld worden tegen andere tokens die hierop bestaan. Maar wanneer we transacties willen doen naar een andere blockchain, is het noodzakelijk om cross-chain activiteitein mogelijk te maken. Dit gebeurt door een valuta te peggen of te wrappen.

Het voordeel van deze pegged- of wrapped-tokens is dat deze een afspiegeling zijn van de huidige waarde van het token. Op deze manier kan je op andere blockchains ook valuta zoals Ethereum of Bitcoin verhandelen, zonder dat deze hier fysiek op bestaan. Het voordeel? Handelen in het netwerk van Wanchain gaat gepaard met minimale transactiekosten. Via AMM’s zoals WanSwap kan je hierbij de pegged-token gebruiken om deze waarde verhandelen, maar hierbij slechts een fractie van de handelskosten te betalen.

Pool

Een kenmerk van een DEX is het gebruik van een pool. Deze pool zorgt voor liquiditeit die handel mogelijk maakt op het platform. Wanneer er onvoldoende liquiditeit beschikbaar is, kan jij hier niet langer jouw crypto verhandelen. Een veelvoorkomende term hier is dan ook slippage. Dit kan optreden in periode waarbij er een lage liquiditeit is in het protocol. Hierbij kunnen orders niet gevuld worden tegen de verwachte prijs en kan er een prijsverschil optreden. Om deze reden wil een AMM ook voldoende liquiditeit op het platform om dit te voorkomen.

Daarom krijg je doorgaans ook een gunstig APY wanneer jij liquiditeit beschikbaar stelt aan het protocol. Zelf liquiditeit toevoegen aan het protocol doe je door een evenredige balans toe te voegen van een bepaald tradingspair. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor WAN/WanLINK.

Image
Wanswap liquiditeit toevoegen

Als liquidity provider ontvang jij op moment van schrijven maar liefst 0,3% van alle transactiekosten. Dit is een mooie manier om een passief inkomen te genereren en mee te profiteren van het protocol. Deze functie is tevens ook beschikbaar op andere DEX’en, maar deze percentage zijn verschillend en afhankelijk van het aantal liquidity providers en de liquiditeit zelf.

Farming

Nadat je liquiditeit hebt toegevoegd, ontvang je hiervoor LP-tokens. Deze kan je toevoegen aan een farming om extra rendement te ontvangen. Elke farm heeft een andere APY afhankelijk van de tokens. Om zelf deel te nemen aan een farm, kies je een pool en zorg je voor een gelijke verdeling van beide tokens. Let op: het gaat hier om de waarde van de tokens, niet het aantal!

Deze beloningen worden uitgekeerd in WAN-tokens, het native token van WanSwap. Indien de koers gunstig is, heb je dus een zeer groot rendement. Maar de koers kan ook dalen, waardoor jij te maken kan hebben met Impermanent Loss. Je hebt daarom ook de mogelijkheid om deel te nemen aan deze farm aan de hand van stablecoins. Denk hierbij aan WASP/USDC of WASP/USDT.

Image
farming wanswap
wanswap.finance

Hives

Waar andere AMM-protocollen het bij deze functionaliteit houden, komt WanSwap met een extra integratie namelijk Hive. Hier kan je jouw WASP-tokens gaan staken om WAN-tokens te ontvangen als beloning. In principe is het niet anders dan je tokens staken, maar hier kan het rechtstreeks op het platform waarbij je WAN-tokens ontvangt als beloning. Deze kan je vervolgens weer gaan gebruiken om je rendement te maximaliseren.

WanBridge

WanSwap is een cross-chain AMM-protocol waarbij het dus mogelijk is om tokens te verhandelen vanaf verschillende blockchains. Maar WanSwap biedt ook de mogelijkheid om tokens van de ene blockchains naar de andere te verplaatsen door middel van een crypto bridge genaamd WanBridge. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld je hebt USDT op het netwerk van Ethereum staan, maar je wil deze liever op Wanchain beschikbaar hebben. Dan kan jij via een crypto bridge deze asset gaan overzetten van de ene blockchain, naar de andere. Wil je meer weten over crypto bridges en hoe deze werken? Lees het allemaal in deze blog.

Deze crypto bridges zijn niet nieuw, maar we zien wel dat interoperabiliteit steeds meer de norm wordt. Daarom hebben deze protocollen een ingebouwde functie waarbij ze on-chain bridgen mogelijk maken. Hierdoor hebben ze een all-in-one omgeving waarbij ze alle mogelijke handelingen kunnen verrichten en transacties kunnen voltooien.

WanLend

Gebruikers kunnen via WanLend hun crypto inbrengen om interest te verkrijgen maar kunnen ook crypto lenen om hier vervolgens interest over te betalen. Deze percentages worden allemaal automatisch bepaald en gecontroleerd door middel van smart contracts.

Image
WanLend overzicht
Wanlend.finance

 

De limiet om een lening aan te gaan wordt bepaald door de crypto die jij beschikbaar hebt gesteld. Dit dient als onderpand, als collateral. Op basis daarvan krijg je een overzicht welke valuta jij kan lenen met je huidig onderpand. Hierbij zie je ook de rentevoet op jaarbasis. Let op dat het lenen van crypto niet zonder gevaar is!

Voordelen WanSwap

Grootste voordelen van WanSwap zijn de drastisch goedkopere én tevens snellere transacties, vergeleken met Ethereum. WanSwap maakt gebruik van het Galaxy Consensus Proof of Stake-mechanisme die dit mogelijk maakt. Wanneer we de transacties gaan volgen via WanScan, zien we dat deze vrijwel onmiddellijk voltooid worden. Transacties in het netwerk van Ethereum kunnen soms minuten tot wel uren duren.

Tokenomics $WASP

WASP is de native en governance-token van WanSwap. Gebruikers kunnen door het gebruik van hun WASP-tokens stemmen over de toekomst van deze cross-chain AMM. Door gebruikers te betrekken behoudt het platform zijn decentraal karakter en hopen ze zich samen te blijven ontwikkelen. Er zijn in totaal maar liefst 210 miljoen $WASP-tokens beschikbaar. Deze worden allemaal vrijgegeven aan WanSwap volgens de regels in het smart contract.

Image
hive wanswap cross chain
Wanswap whitepaper

Conclusie

De ontwikkelingen in DeFi hebben aangetoond dat er nood is aan decentralisatie, zeker als we het hebben over het gebruik van exchanges. Afgelopen jaar, in 2021 kende de Binance Smart Chain een ongeziene groei. Dit als tegenreactie op UniSwap, wat gepaard gaat met hoge transactiekosten omdat deze AMM bestaat in het netwerk van Ethereum.

Desondanks is er hoge nood aan interoperabiliteit. Investeerders willen moeiteloos cross-chain transacties kunnen doen. Momenteel moeten we nog te veel rekening houden met de verschillende tokens, op welke blockchain ze bestaan en hoe we kunnen investeren. Het switchen van netwerk in MetaMask kan als vervelend gezien worden, zeker als we op het ene netwerk valuta hebben staan dat we eigenlijk willen spenderen in het andere netwerk. Dan is de transactie om deze van de ene blockchain naar de andere te krijgen onnodig complex.

WanSwap wil de cross-chain AMM zijn die schaalbaarheid, veiligheid en goedkope transacties mogelijk maakt waarbij iedereen door middel van pegged-tokens kan investeren in alle tokens in het ecosysteem, zonder hiervoor onnodig hoge transactiekosten te betalen. Daarnaast verdien je aardig rendement door gebruik te maken van farming, maar ook van Hives. En als extra functionaliteit kunnen gebruikers zelfs crypto gaan lenen op WanSwap, wat nog niet mogelijk is bij UniSwap en/of PancakeSwap. Let wel op dat een AMM steeds afhankelijk is van gebruikers en zodoende voldoende liquiditeit moet hebben om optimaal te functioneren. Raadpleeg daarom altijd de statistieken om de liquiditeit te bekijken.

Wil je meer weten over cross-chains of over AMM’s, of heb je andere vragen? Stel ze in onze AllesOverCrypto Facebookcommunity waar we inmiddels al met meer dan 100.000 leden zijn! Benieuwd of we al geschreven hebben over jouw favoriete onderwerp? Stel je vraag in Google, gevolgd door AllesOverCrypto!

Header image: medium.com/wanswap


Als eerste de nieuwste crypto trends vinden?

Word een Crypto Master en maximaliseer je winst!

Ontdek hier de nieuwste trends!

 

Image
Money Mastery blogbanner

 

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.