NFTs
5/11/22

Reddit NFT's - Ontdek de Collectible Avatars van Reddit!

Reddit NFT's - Ontdek de Collectible Avatars van Reddit!

Snel €10 verdienen?

 1. Maak een account aan
 2. Stort 10 euro
 3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Wie Reddit zegt, zegt online community’s en groepen. Met miljoenen gebruikers wereldwijd en duizenden community’s, beter bekend als subreddits, is het platform voor iedereen interessant. Volg het laatste nieuws, post zelf je favoriete afbeelding/video en draag zelf bij aan verschillende community’s. 

Terwijl de hele wereld wacht op de grote adoptie van Web3 en het gebruik van digital ownership, gooit Reddit het over een heel andere boeg. Termen als ‘crypto’ en NFT’s zijn volledig overbodig voor Reddit. Toch gebruiken ze de blockchaintechnologie om haar miljoenen gebruikers te introduceren aan de wereld van ‘Collectible Avatars’ en ‘Community Points’. Geen marketing of hype, maar meteen alles toegepast in de praktijk. Hoe? Ontdek hier alles over de Collectible Avatars van Reddit.

Bekijk snel

Kan je niet wachten? Bekijk dan onderstaande video over Reddit NFT's.

Wat is Reddit?

Reddit is een social media platform met meer dan 330 miljoen maandelijkse actieve gebruikers wereldwijd. Post berichten, foto’s, video’s en draag bij aan de community. Niet voor niets noemt Reddit zichzelf ‘The Front of the Page’; het beste van het internet op één plaats. Dit doen ze door reddits, maar ook subreddits. 'Dive into anything'.

Gebruikers van de community kunnen je bijdrage beoordelen. Ze kunnen je bericht of video ‘downvoten’ of ‘upvoten’. Krijg je veel ‘upvotes’? Dan word je beloond met karmapunten. Deze karmapunten bepalen hoe zichtbaar je post wordt in de community. Vergelijkbaar met andere platformen zoals Facebook die populaire berichten gaat promoten of belonen met een betere zichtbaarheid. 

Kenmerken Reddit

We kennen natuurlijk verschillende sociale media, maar wat maakt Reddit uniek? Op Facebook en Instagram kun je natuurlijk lid zijn van verschillende groepen groepen, of bepaalde personen volgen, maar wat Reddit uniek maakt is het gebruik van community’s. 

Community’s

Reddit bestaat uit duizenden verschillende community’s. Deze worden allemaal ingedeeld in verschillende categorieën. Op dit moment heeft Reddit meer dan 30 verschillende categorieën waaronder: 

 • Gaming
 • Memes
 • Tech
 • Fashion
 • Finance
 • Science
 • Parenting
 • ….
Reddit Communities

Elk van deze categorieën kent op haar beurt nog eens duizenden verschillende community’s. Iedereen kan zelf een community maken of uiteraard joinen. En denk je dat deze subreddit kleine groepen zijn? Think again, ook deze hebben vaak miljoenen leden. Zoals je ziet is het doel van Reddit om community’s te bouwen. Mensen samenbrengen, met elkaar verbinden om samen te praten over hun favoriete onderwerp. 

Web3 Community’s

Terwijl we massaal wachten op ‘de grote verandering’ die ons naar Web3 lanceert, gebeuren er ontzettend veel dingen op de achtergrond. Web3 is meer dan digitaal ownership. De wereld focust zich op de Metaverse, terwijl NFT’s steeds meer in vraag worden gesteld. Wat moet je tenslotte met digitale plaatjes die soms wel honderdduizenden dollar’s waard zijn? Reddit daarentegen heeft haar eigen strategie.

Reddit gebruikt nérgens het woord ‘NFT’. Afgelopen jaren werden deze Non-Fungible Tokens steeds vaker in vraag gesteld, waardoor ze een slechte connotatie kregen. Pijnpunt hierbij is het gebrek aan utility. Er zijn steeds meer NFT-collecties die dienen als digitale kunst, zonder enige toepassing. Gebruikers die nog geen ervaring hebben met Web3 en/of crypto kunnen schrikken bij het woord ‘NFT’. De oplossing? Gewoon een andere benaming gebruiken, zoals Reddit. 

Community Reddit NFTs

Reddit Collectible Avatars 

Op 7 juli 2022 lanceerde Reddit hun nieuw project: Collectible Avatars, ook wel digital collectibles genoemd. Gebruikers kunnen hun eerste gepersonaliseerde avatar creëren die hun digitale identiteit voorstelt op het platform. Reddit heeft al een avatar in haar logo, dus waarom de gebruikers ook geen eigen identiteit geven? Reddit lanceerde al verschillende collecties, gebouwd op de blockchain van Polygon.

Reddit werkt samen met verschillende onafhankelijke artiesten om nieuwe collecties te lanceren. Eerder in 2022 werden er al vier collecties gelanceerd om gebruikers met veel karmapunten te belonen. Zij konden kiezen tussen één van volgende collecties:

 • Aww Friends
 • Drip Squad
 • Meme Team
 • The Singularity

Een term die vaker terugkomt is PFP NFT’s. Dit staat voor Profile Picture NFT’s. We zien dit niet alleen bij populaire collecties zoals de Bored Ape Yacht Club, maar in de ontwikkeling van Web3 Community’s zijn deze profile pictures ook populair bij Reddit NFT’s. 

Reddit NFTs

Community Points 

Er is meer. Elke community kan gebruikmaken van hun eigen ‘punten’. Hiermee kun je een deel van de community bezitten en heb je andere voordelen zoals governance functie, toegang tot premium features en zelfs deze community points gebruiken voor tools buiten Reddit. Ze hebben elk hun eigen lancering en regels. Zo kunnen ze zelf de puntenindeling bepalen, waaronder:

 • Naam
 • Symbool
 • Distributieregels

Doet je puntensysteem je aan iets denken? Correct. In feite zijn community points een cryptocurrency per community. Gebruikers kunnen punten verdienen. Deze punten zijn een maatstaaf voor je reputatie in de community. De punten zijn zichtbaar naast je username, zodat andere gebruikers meteen je reputatiescore zien. 

Sterker nog: deze community points staan dus volledig decentraal op de blockchain, wat betekent dat ze ook buiten Reddit kunnen dienen. Gebruikers kunnen dus niet alleen hun reputatie tonen op andere websites of apps, maar ze kunnen deze punten ook gebruiken voor andere dApps.

Toepassing Reddit

Wat kun je met deze community points? Gebruikers kunnen hun digitale identiteit nog meer benadrukken door het gebruik van deze points. Deze hebben ze verdiend door hun bijdrage, of gebruikers kunnen deze ook aankopen. 

 • Verdien iets uniek en waardevol voor je bijdrage aan de community
 • Koop communityfuncties zoals speciale lidmaatschappen
 • Gebruik polls in je community
 • Gebruik deze Community Points als prijzengeld voor events en wedstrijden

Het doel? Opvallen in je eigen community. Hoe actiever je bent, hoe meer community points je hebt, des te meer je onderdeel wordt van je favoriete community. Je bezit als het ware een deel van je eigen community. Door het gebruik van je gepersonaliseerde avatar en badges kun je andere je community ook tonen hoe actief je bent. Maar ook buiten Reddit kunnen deze Community Points interessant zijn!

dApps

Reddit noemt het ‘community points’, maar in feite is het gewoon een eigen token binnenin hun community of subreddit. En net zoals een andere cryptocurrency, zijn de mogelijkheden eindeloos. Het bouwen van decentrale community’s kent geen grenzen. 

Voorbeeld: je bent lid van een community die zich bezighoudt met reizen binnen Europa. Leden binnen deze community kunnen de community points verdienen of kopen, maar wat kunnen ze hier vervolgens mee? Een mogelijkheid is dat er een decentrale applicaties wordt gebouwd voor het boeken van accommodaties. Gebruikers zouden deze community points gebruiken  als betaalmiddel om bijvoorbeeld korting en/of extra voordelen te krijgen. Gebruikers krijgen een privilege dankzij hun bijdrage aan hun community. Denk bijvoorbeeld aan voordelen bij merchandise, ticketverkoop bepaalde concerten, …Hoe meer je actief bouwt aan je community, des te meer voordelen je krijgt. Zie je de link met Web3 en het bouwen van community’s waarbij gebruikers digitaal ownership krijgen? 

The Vault

Net zoals NFT’s ben je ook eigenaar van je eigen Collectible Avatar of Community Points? Reddit gebruikt ‘The Vault’. Dit is je eigen digitale wallet op het platform van Reddit zelf. Geen chrome extensies, maar een ingebouwde wallet. Het helpt gebruikers hun ‘blockchain-based’ assets te bewaren. Wanneer je een eigen wallet aanmaakt, ontvang je een public address. Dit is address op de blockchain die je zelf beheert:

You must remember your Vault password or know your recovery phrase. If you lose them, Reddit cannot help you recover your Vault.

On-chain assets

The Vault is dus een native wallet van Reddit, maar alle assets zijn wel on-chain. In dit geval bestaan ze op de blockchain van Polygon. Reddit koos bewust voor Polygon tijdens de lancering, destijds nog voor The Merge van Ethereum. Waarom? Schaalbaarheid, kostenbesparend en efficiënter. 

De Collectible Avatars bestaan dus allemaal op de blockchain van Polygon. Dit betekent dat je deze kan versturen vanuit je Reddit-wallet naar bijvoorbeeld je MetaMask wallet. Waarom is dit belangrijk om te weten? Naast de populariteit van Reddit en de collectibles, is de jacht ook geopend voor handelaars. Investeren in deze collectibles om ze vervolgens te verkopen op de secondaire markt zoals OpenSea. En de statistieken liegen er niet om. 

OpenSea statistieken

Reddit NFT’s zijn een succes, en dat is te zien aan onder andere het handelsvolume. Met meer dan 2.54 miljoen dollar in sales de afgelopen dagen kijkt de wereld vol verbazing naar deze nieuwe ontwikkeling. De teller staat op moment van schrijven op zo’n +8 miljoen dollar, met 28.000 sales.

Sinds de launch op Reddit werden er zo’n 3 miljoen wallets gecreëerd en zijn er meer dan 86.000 Collectible Avatars gemint. Volgens DappRadar heeft OpenSea 2.3 miljoen gebruikers. Hiermee gaat Reddit niet alleen de strijd aan met OpenSea, maar ook met populaire NFT-marketplaces zoals Magic Eden en LooksRare.

OpenSea Stats Reddit NFT
OpenSea Stats Reddit NFT

 

CryptoSnoos

Deze Collectible Avatars worden in slechts enkele maanden al verkocht voor recordbedragen. De Reddit collectie van CryptoSnoos kreeg meteen de nodige aandacht. Niemand minder dan de CO-founder en CEO van Kraken betaalde maar liefst 115 Ethereum voor een ‘Snooprematic’. Tot op heden is dit de duurste Reddit NFT ooit verkocht. 

Kanttekening

De Collectible Avatars van NFT zijn een nieuwe en belangrijke stap in de ontwikkeling van Web3 en digital ownership van community’s. Maar ondanks dat de statistieken er niet om liegen en het handelsvolume enorm toeneemt, moeten we deze ook kritisch kijken naar deze gebeurtenis.

Reddit introduceert hiermee miljoenen gebruikers wereldwijd aan de wereld van NFT’s en crypto, maar dat ontgaat ook traders niet. Traders gaan op zoek naar de beste koopmomenten om één van deze Collectible Avatars te kopen, met slechts één doel: deze te verkopen tegen een hogere prijs. Hiermee schiet het handelsvolume natuurlijk omhoog. 

In plaats van deze avatars te gebruiken in functie van de community, waar ze initieel voor dienen, zijn deze Reddit NFT’s voor trader een nieuwe manier om geld te verdienen. Desondanks is de doelstelling wel dat deze Collectibles hun community’s gaan dienen. De tijd zal dan ook uitwijzen of dit gaat lukken.

Conclusie

Metaverse, blockchain games en tal van dApps. We wachten allemaal vol ongeduld op de wereldwijde adoptie van Web2 naar Web3. Deze ontwikkeling gaat met vallen en opstaan. Met de komst van NFT’s zat de wereld klaar om eindelijk Web3 te ontdekken, maar al even snel kwam er kritiek op de ontwikkeling van NFT’s. Naast het feit dat gebruikers voor het eerste ooit digitale items kunnen bezitten, werden er ook vragen gesteld bij de gebruikerstoepassing. Wat kun je nu eigenlijk met digitale kunst? NFT’s kregen hierdoor afgelopen periode een slechte reputatie, onterecht. Nog steeds is het idee van digital ownership revolutionair en zal het onderdeel uitmaken van onze toekomst. 

Reddit is hier van bewust. Zij gebruiken dan ook nergens ‘cryptocurrency’ of ‘NFT’s’, maar gebruiken termen als Collectible Avatars en Community Points. Op deze manier introduceren ze wereldwijden miljoenen gebruikers in de wereld van crypto, zonder dat ze het zelf beseffen. Ze focussen zich meteen op de utility. Wat kun je ermee, hoe steunt het de community, wat zijn de voordelen? In plaats van de hype en marketing van bepaalde NFT’s of cryptovaluta, worden alle voordelen en toepassingen meteen toegepast in de praktijk. Is het grote publiek dan eindelijk klaar voor deze revolutie?

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over Reddit NFT’s? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de gratis Discordkanalen van ons product Money Mastery van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met duizenden andere liefhebbers van crypto. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kunt doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten over de koers van crypto tijdens het WK zijn!

Header image: Boumer Japet/Shutterstock.com

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!