DeFi

Wat is Real Yield? De toekomst voor DeFi!

Decentralized Finance, beter bekend als DeFi, zou dé oplossing zijn voor de verdere decentralisatie van crypto. Geen banken, centrale exchanges of brokers meer die de macht over jouw geld hebben. Geen identificatieverplichting, ook wel bekend als KYC, know your customer. 

Alles in eigen beheer, opnieuw eigen baas over je financiën. Maar het ongekende succes kreeg al snel een bittere nasmaak. Is 2022 het kantelpunt voor DeFi? Projecten zoals Terra en Celsius hebben de reputatie van DeFi behoorlijk beschadigd. Is er nog voldoende vertrouwen in DeFi en vooral: zijn hier nog grote winsten te behalen, zoals we gewend zijn van DeFi? Wat met de ongeziene APY’s en royale beloningen? De nieuwste trend in wereld van DeFi: Real Yield. 

Bekijk snel

Kan je niet wachten? Bekijk dan alvast onderstaande video over hoe Real Yield de wereld van DeFi verandert.

Huidige problematiek van DeFi

DeFi, een plaats die ook wel vaker het Wilde Westen wordt genoemd. De paradox is al meteen duidelijk: blockchaintechnologie is ontstaan met de ideologie om de tussenpartij te elimeren. Maar wat als we gebruikmaken van centrale exchanges en brokers. In hoeverre is dit in strijd met één van de basisprincipes van crypto? Vanuit deze ideologie kreeg DeFi steeds meer aandacht van het grote publiek. Door middel van je eigen software wallet zoals MetaMaskTrustWallet of een Ledger, kun je volledig autonoom handelen. Zonder deze centrale exchanges. Je bent dus volledig onafhankelijk om te kunnen handelen. Klinkt als muziek in de oren, toch? Als je dan ook nog eens veel geld mee kunt verdienen door torenhoge rentepercentages, het is bijna te goed om waar te zijn. Maar de realiteit is niet altijd even rooskleurig. 

Yield farming een Ponzi scheme?

Yield farming is ongekend populair dankzij de de hoge interesten die je kunt verdienen op verschillende decentrale exchanges (DEX'en). Maar het concept van écht rendement staat in contrast met de uitgekeerde rentepercentages van 2021. APY’s van 10.000% tot zelfs 100.000% of miljoenen waren geen uitzondering. Natuurlijk daalt dit percentage naarmate de liquiditeit in het protocol toeneemt. De kunst? Zo snel mogelijk deelnemen aan een nieuwe yield farm en genieten van deze waanzinnige rendement. Deze rendementen werden grotendeels gevoed door eigen native tokens, al dan niet met een tradingpair in Bitcoin of Ethereum, of een stablecoin

DeFi-gebruikers gingen van project naar project om hun winst te maximaliseren. Hoe? Door te proberen vroegtijdig hun tokens te dumpen, net voor de rest het deed. Voor de early investors extreem lucratief. Maar voor zij die net te laat handelde? Zij zagen hun winsten verdampen door de dalende APY’s. Er wordt dan ook wel vaker de vergelijking gemaakt met een ponzi scheme. Wie bepaalt deze percentages en zijn ze duurzaam? 

De tokens van de protocollen zijn inflatoir, wat betekent dat ze nieuwe tokens creëren om jou daarmee uit te betalen. Dit werkt natuurlijk alleen maar wanneer de vraag naar het token evenredig toeneemt met de nieuwe emissie van het token. Als dit niet het geval is, daalt dus de vraag en komt de waarde van het token in een hyperinflatoire toestand waarbij de waarde keldert. Dit komt doordat er dus meer tokens op de markt komen, terwijl de vraag naar deze tokens daalt. 

Een terugkerende waarschuwing in de wereld van DeFi is dan ook impermanent loss. Heb je liquiditeit toegevoegd aan een nieuw protocol, met bijvoorbeeld BTC of ETH. Hou dan altijd rekening met je impermanent loss en bepaal voor jezelf wanneer jij je verlies neemt of bij hoeveel winst je uitstapt. 

Image
Money trap
FGC/Shutterstock.com

Duurzame investering in een protocol

Het doel van deze hoge APY’s is om zoveel mogelijk investeerders aan te trekken. Door op grote schaal te investeren in een project, zal de waarde van het project toenemen en de tokenprijs ook stijgen. Maar hoe duurzaam is deze investering wanneer dit louter gebeurt om op korte termijn winsten te behalen dankzij deze APY’s? Er is nood aan een duurzame manier om investeerders te belonen voor hun bijdrage. Is Real Yield de oplossing?

Rug pulls

In een volledig centrale omgeving ben jijzelf, en alleen jijzelf, de baas. De bank van je eigen financiën, en ook verantwoordelijk voor de potentiële risico’s. Decentraal betekent ook dat iedereen een eigen DeFi protocol kan lanceren. Ondanks de verschillende audits door herkende partijen, heeft niet iedereen even goede bedoelingen. 

Liquiditeit toevoegen aan een protocol en beloond worden dankzij waanzinnige APY’s. Het gaat vaak goed, tot het moment dat er voldoende liquiditeit aanwezig is. En dan? De grote verdwijntruc, beter bekend als een rug pull. Dag crypto, dag geld, dag alles. 

Metrics

Er zijn tal van metrics die investeerders bekijken om de grootte van een project te bekijken. Een populaire metric hierbij is Totale Value Locked (TVL). Dit is het totale bedrag dat is gestort in een gedecentraliseerd protocol. Deze metric is volgens critici onvoldoende, het geeft enkel aan hoe groot een project is. Het geeft verder geen informatie over hoe efficiënt het kapitaal wordt gebruikt. Wil je meer waardevolle metric? Bekijk dan zeker data in Token Terminal.

Wat is Real Yield?

Real Yield is een nieuwe manier om investeerders te belonen voor hun bijdrage in het protocol. Het is een nieuw model om liquiditeit aan te trekken voor hun protocol. Real Yield opbrengsten zijn dus opbrengsten van ‘echte’ inkomsten uit DeFi-protocollen, op zo’n manier dat de winst uit een echt duurzaam bedrijfsmodel komt. Een model dat investeerders stimuleert om hun geld niet op te nemen om zo een duurzaam ecosysteem te realiseren.

Door native tokens te staken of voor een bepaalde tijd te locken in het protocol, ontvangen investeerders rewards. Dit is een deel van de inkomsten van het protocol, hoe succesvoller een protocol, des te beter de winsten voor iedere investeerder. Deze manier is te vergelijken met een dividend. Hierdoor geven ze echte waarde terug aan de investeerder. Dit door onder andere ook een portie van de verhandelde transactiekosten te verdelen aan de investeerders. 

Image
fair money
emojoez/Schutterstock.com

Waarom is er behoefte aan Real Yield?

De huidge manier van liquiditeit vergaren door middel van deze torenhoge APY’s is allesbehalve duurzaam. En vertrouwen? Dat is inmiddels flink beschadigd door onder andere projecten zoals Luna en Celcius. Investeerders zijn verder niet of nauwelijks geïnteresseerd in het project, maar investeren alleen maar om op korte termijn aan de haal te gaan met fikse interesten. En deze winsten uitgekeerd in native tokens? Die worden al even snel terug gewisseld voor andere coins. Hierdoor zijn deze nieuwe tokens erg volatiel en is hun toekomst zeer onzeker. 

De prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Wanneer de prijs van nieuw protocol drastisch daalt in zeer korte termijn, in hoeverre zijn er nog dan investeerders die deze verliezen kunnen goedmaken? Is er een whale die zich meteen terugtrekt, dan kan het zomaar einde verhaal zijn. En de andere investeerders? Die blijven achter met grote verliezen. 

Kanttekeningen Real Yield

Deze nieuwe vorm van liquiditeit verschaffen is ook geen perfect model. Er zijn een aantal kanttekeningen:

Winstgevend

Protocollen moeten dus in eerste instantie winstgevend zijn voordat ze kunnen teruggeven aan hun investeerders. Voor nieuwe projecten zal dit dus een veel moeilijkere manier zijn om liquiditeit te verschaffen. Voor hen is het uitkeren van deze hoge APY’s wel een manier om op korte termijn veel liquiditeit te krijgen. 

Minder resources voor het team

Door een deel van de opbrengsten en revenues af te staan aan de investeerder, houdt het team zelf minder inkomsten over. Een kanttekening of opmerking hierbij is dat projecten voldoende financiële middelen moet hebben om de markt te onderzoeken en om zich verder te ontwikkelen. Is dit duurzaam voor beginnende projecten die net winstgevend zijn? Hebben ze nog voldoende financiële middelen om te groeien om het project duurzaam en gezond te houden?

Image
Duurzaam geld
Sanook.pic/Shutterstock.com

Real Yield Protocollen

Verschillende projecten zijn inmiddels overgestapt naar dit nieuw, duurzaam model. Laten we ze kort even bekijken naar GMX:

GMX

GMX is één van Abritrums dApps met een Total Locked Value van maar liefst 250 miljoen dollar. Het protocol bestaat uit twee verschillende valuta. GMX is de utility en governance token en GML, de liquidity provider token. Met GMX krijgen de houders 30% van de fees, zowel via swaps als via leverage handel. GLP-houders krijgen de overige 70%. Beide worden uitbetaald in Ethereum, dit omdat Ether een relatief betrouwbare langetermijnwaarde heeft. Als we de website van GMX mogen geloven, verdienen zowel GML als GMX meer dan 19% APR op Arbitrum. 

Conclusie

Decentralized Finance (DeFI) zou de allesbepalende toekomst worden. Volledig onafhankelijk, zonder centrale partijen of diensten, handelen en mooie winsten behalen. Dankzij de ongeziene APY’s hebben heel wat mensen flink geld verdiend. Maar naast de verschillende rug pulls, hebben we in 2021 gezien dat deze vorm van DeFi toch niet zo rooskleurig is. 

Deze torenhoge interesten zijn allesbehalve duurzaam, sterker nog: door het inflatoire karakter hebben deze (nieuwe) protocollen geen goede toekomst. Investeerders komen aan boord met maar één doel: hun inleg maximaliseren en tijdig het schip terug verlaten. Het resultaat? De prijs keldert, terwijl het protocol dankzij deze percentages nog steeds tokens vrijgeeft. Het project komt in een negatieve spiraal terecht, waar het niet meer uit geraakt. 

DeFi moet terug duurzaam zijn. Dankzij het nieuwe model van Real Yield kunnen DeFi-projecten opnieuw kapitaal aantrekken en voldoende liquiditeit krijgen op lange termijn. Een duurzame methode, gunstig voor zowel het project als de investeerder. Geen royale APY’s, maar collectief groeien met het protocol. 

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over Real Yield, De-Fi of andere cryptocurrencies? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de gratis Discordkanalen van ons product Money Mastery van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met duizenden andere liefhebbers van crypto. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kunt doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten over MCDEX zijn.

Header image: DadBusiness/Shutterstock.com


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.