Meme coins doge floki inu

De psychologie achter meme coins? Volledige uitleg voor beginners

Er zijn duizenden cryptoprojecten, elk met hun eigen doelstellingen. Waarbij het ene project zich echt inzet voor de verdere ontwikkeling van de blockchaintechnologie, is het ander eerder een uit de hand gelopen grap. Meme coins duiken steeds vaker op en verrassend genoeg kunnen ze het ook nog goed doen. Zo staat Dogecoin (DOGE) op moment van schrijven in de top 15 van alle projecten met een market cap van maar liefst 18 miljard dollar. De vraag is dan vooral: hoe komt het dan deze meme coins zoveel aandacht krijgen en mensen massaal hun kans wagen?

Maar niet allemaal hebben ze een lange levensduur. In de praktijk zien we een opleving van enkele dagen, weken of hooguit maanden, waarna de prijs desastreus in elkaar duikt. Maar toch blijven we onze handen branden aan deze meme coins. Waarom? Ontdek in deze blog de psychologie achter meme coins.

Bekijk snel

Bekijk onderstaande video en krijg een overzicht van welke meme coins er zijn en waarom deze het soms zo goed doen:

https://youtu.be/M-NwWiEf0_Y

Wat is een meme coin?

Een meme coin is een cryptocurrency die is geïnspireerd op een internetgrap of een meme. Ze zijn niet bedoeld om serieus genomen te worden, maar desondanks kunnen deze meme coins enorm aan populariteit winnen door de potentiële grote winsten. Zodra de waarde van deze meme coin stijgt, krijgt het meer aandacht en wagen investeerders massaal hun kans. Hoe meer online zichtbaarheid en hoe meer exposure voor deze meme coin, des te groter de kans dat dergelijke meme coin exponentieel kan stijgen in waarde. Elon Musk is bij uitstek dé persoon die graag de markt beïnvloedt met zijn nietszeggende tweets, waarbij hij meme coins al dan niet aanprijst. Dit deed hij onder andere meermaals met Dogecoin en met Floki Inu.

Onderstaande video van AllesOverCrypto vertelt je alles dat jij zou moeten weten over Dogecoin!

Gebrek aan fundamentele analyse

De blockchaintechnologie is een grote technologische revolutie die de hele samenleving kan beïnvloeden. Denk hierbij aan Decentralized Finance (DeFi), het gebruik van smart contracts en het decentraliseren van vrijwel alle aspecten. Desondanks, zijn er ook veel cryptomunten die vrijwel geen fundamentele analyse hebben.

Een fundamentele analyse vertelt je meer over de doelstellingen van een bepaald project. Welk probleem wil het oplossen? Hoe kan het de toekomst positief veranderen? Welke meerwaarde heeft het? Bij meme coins kunnen we vrij kort antwoorden op deze vrij: het enige wat meme coins groot maken is de aanwezigheid van een ijzersterke community, het word-to-mouth en de hype die iedere investeerder ervaart. One-for-all en all-for-one.

Onderzoek ook steeds uitgebreid de whitepaper van een nieuw project. In het verleden waren er meme coins waarbij je een boete betaalde wanneer jij je munten wou verkopen, dit is vaak een klein percentage. Dit is allesbehalve een goede manier om investeerders aan je te binden en is dan ook meteen een indicatie dat dergelijke investering wellicht niet de moeite waard zijn.

Gebrek aan ervaring

Een meme coin trekt vaak de aandacht van nieuwe investeerders door de exorbitante winsten. Zonder enige kennis wagen ze hun kans hopend op een goede afloop. Kenmerkend aan deze meme coins is dat ze vaak een hoog circulerend aanbod hebben, maar een daarbij horende lage prijs. Een mooi voorbeeld hiervan is Dogecoin (DOGE) die op moment van schrijven op de 12de plaats staat op CoinGecko en CoinMarketCap, met een prijs per token van 1,14 dollar.

Die munt is nog super goedkoop, kijk maar naar Bitcoin of Ethereum, die kan nog heel hard groeien.’ Door het gebrek aan kennis stellen investeerders zichzelf bloot aan gevaren en grootse verliezen. Het gaat niet over de prijs van een token of een coin maar over de marktkapitalisatie. Deze geeft een indicatie van de groeimogelijkheden.

Image
meme coin doge kaarten
Bron: Zie Project/Shutterstock.com

Psychologie meme coins

De cryptomarkt is zeer volatiel, maar wordt gestuurd door emoties van de investeerder. De prijs wordt bepaald door koop- en verkoopdruk van ieder individu op de markt. Hoewel bij fundamentele projecten zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) er investeringen worden gedaan op lange termijn, kan het zomaar zijn dat investeerders op zoek zijn naar quick wins bij meme coins. Desalniettemin zijn er duidelijke emoties aanwezig bij deze meme coins:

Community

Kern in deze meme coins is de community. En deze is zeker niet te onderschatten. De meme coin doet alles voor zijn community. Zo kan het zijn dat holders van deze coin beloond met een bepaald percentage van alle transactiekosten of ze krijgen ze extra voordelen. Eerdere meme coins reserveerde 5 procent van alle transactiekosten voor de community. Met andere woorden: bij elke verkoop, kreeg elke holder dus een deel. Kortom: het team doet er vrijwel alles aan om ervoor te zorgen dat investeerders zo lang mogelijk hun tokens vasthouden.

Gelukkig zijn er ook meme coins die een andere aanpak hanteren. Zo zetten ze maximaal in op marketing en brand awareness om vertrouwen te krijgen van het grote publiek. Vorig jaar nog adverteerde Floki Inu op trams in Amsterdam, met als slogan 'MISSED $DODGE? GET $FLOKI'. Dit is heel bewust de emotie opwekken en de potentiële investeerder FOMO geven. Natuurlijk zijn er totaal geen garanties dat deze nieuwe munt dezelfde groeimarges gaat meemaken als Doge. In dat opzicht kan je het zien als false advertising.

Misleidende verwachtingen

Doordat de community zo steevast gelooft in het project, handelen ze op basis van self fulfilling prophecy. Dit is een psychologische term die wordt gebruikt wanneer je krijgt wat je denkt en ook verwacht, letterlijk vertaald de zichzelf vervullende voorspelling. Het wordt dan ook vaak samen genoemd met de kracht van overtuigingEen hele community is zo heilig overtuigd dat de prijs gaat stijgen en maken iedereen in hun omgeving warm voor dit project, dat ze meer investeerders aantrekken en de prijs dus ook zal stijgen. Dit zonder technische analyse of fundamentele analyse. Het is soort van blinde vlek van ijdele hoop op financiële vrijheid.

Let op: dit betekent niet dat één individu de prijs kan gaan bepalen met zijn of haar wanhopig optimisme. Ervaren investeerders weten dat de markt grotendeels gestuurd wordt door emoties en zullen ook tijdig winst nemen. Doordat steeds meer -slimme- investeerders hun winsten verzilveren, gaat de trend keren waardoor een heuse sell-off kan plaatsvinden. Enkel investeerders die emotioneel te hard betrokken zijn bij een project en zo vastzitten in deze tunnelvisie, zullen achterblijven met grote verliezen. Het is ook daarom dat de prijs van meme coins énorm volatiel kan zijn. 

Image
Floki Inu kroon
Furkan Cubuk/Shutterstock.com

Fear Of Missing Out (FOMO)

In principe weet het grotendeel van de investeerders dat de kans relatief groot is dat ze hun vingers verbranden aan deze meme coin. Toch werkt het menselijk brein soms net wat anders. Wanneer de koers stijgt, en stijgt en maar blijft stijgen, kunnen we kampen met Fear of Missing Out. Wellicht de gevaarlijkste emotie die je kan hebben als investeerder. Het kan zijn dat je toch je kans wil wagen omdat je bang bent om potentiële winsten te missen.

Het is ook op dit moment dat iedereen op sociale media pronkt met hun winsten. In 2021 stond TikTok en andere sociale media vol met filmpjes van tieners die in één klap rijk waren geworden met SafeMoon. Zit jij de hele dag op kantoor te werken voor een salaris, terwijl zo iemand meteen rijk wordt. Toch maar eens een kans wagen, hoor ik je denken. En dan gaat het mis, de koers is inmiddels zo hard gestegen dat wederom slimme investeerders een exitstrategie hebben.

Hoogmoed

Zij die achterblijven geven niet op. De koers daalt en blijft dalen, maar de community is zo sterk en hecht, dat ze elkaar overtuigen dat dit slechts een kleine dip was. ‘Het beste moet nog komen, to he moon’. Ze blijven volharden en geloven in de toekomst van deze meme coin. Emoties nemen de bovenhand en voor ratio is vaak nog maar weinig plaats.

Risico’s van meme coins

Naast meme coins zijn er ook nog scam coins. In het begin hebben deze dezelfde eigenschappen als een meme coin met veel potentieel. De makers spelen in op bepaalde hypes. Zo was er in 2021 een meme coin genaamd Squid Game, vernoemd naar de populaire serie op Netflix. Op het moment van ontstaan, geloven veel mensen dat ze hier wel aan kunnen verdienen. De prijs steeg in no time met maar liefst 2400% in waarde naar een totale beurswaarde van 150 miljoen euro. Maar de makers hadden andere plannen. Tijdens een flinke All Time High (ATH) verdween het team met alle funds.

Dit betekent niet dat alle meme coins van nature ook scam coins zijn. Maar het is wel een waarschuwing dat je altijd goed je onderzoek moet doen, en dat dit net iets lastiger is bij meme coins waar een fundamentele basis beperkt is of volledig ontbreekt.

Invloed van meme coins op de crypto markt

Meme coins zijn niet het beste wat de cryptomarkt is overkomen. Sinds het ontstaan van Bitcoin in 2009 werken er developers hard aan nieuwe protocollen, nieuwe oplossingen voor bestaande problemen om te zorgen voor wereldwijde toepassingen van crypto. Dit is een erg tijdrovend en intensief proces dat stapsgewijs verloopt. Het team moet zich constant bewijzen waarom zij de oplossing voor een bestaand probleem in handen hebben. Pas bij voldoende financiering en funds kunnen zij hun doelstellingen waarmaken.

Daar tegenover staan de meme coins die zonder enige solide oplossing immense bedragen ophalen en grote projecten voorbijsteken in de rankings op basis van de market cap, tot grote ergernis. In de praktijk zien we ook dat veel investeerders deze opportuniteit nemen om geld te verdienen, om deze vervolgens te investeren in solide projecten. Maar het timen van de markt is haast onmogelijk, dus geld verliezen is al even aannemelijk dan geld verdienen aan deze meme coins.

Image
meme coin raket ruimte
Zie Project/Shutterstock.com

De toekomst van meme coins

Meme coins staan in een niet zo positief daglicht. Maar al te vaak gebeurt het dat deze meme coins ervoor zorgen dat mensen een afkeer krijgen van zowel de cryptomarkt als de achterliggende technologie. Ze geloven ook niet langer in fundamentele projecten. Hoewel deze meme coins niet nieuw zijn, zien we dat er steeds nieuwe projecten bijkomen. Denk aan:

  • CateCoin
  • DogeBonk
  • Kuma Inu
  • Kishi Inu
  • Meme Inu

Liefst willen we dat meme coins volledig verdwijnen zodat enkel solide- en fundamentele projecten overblijven. In de praktijk verdwijnen deze niet-solide projecten ook wel na verloop van tijd, maar er gaat naar eigen zeggen nog steeds te veel geld om in deze meme coins. Dit kapitaal zou beter geïnvesteerd worden in solide projecten om samen mee te bouwen aan de toekomst van crypto. Zonder de meme coins zal crypto ook een minder negatief imago krijgen. Maar zullen ze ooit stoppen met bestaan?

Investeren is pure psychologie en hierin worden we vaak geleid en misleid door emoties. Niet voor niets wordt er vaak gezegd dat je moet kunnen investeren met je ratio en je emoties hierbij volledig uitschakelen. Van nature uit zijn we steeds op zoek naar sociale contacten en hechten we veel waarde aan een community. Het samenhorigheidsgevoel in dergelijke community is zeer sterk aanwezig en is ook de sterkste eigenschap van meme coins. Maar toch kunnen deze meme coins grote schade aanrichten op lange termijn.

Conclusie

We willen allemaal met een tientje duizenden euro’s verdienen, maar helaas is de realiteit niet zo rooskleurig. Meme coins kunnen je rijk maken, maar het is slechts voor enkele haalbaar. Er zijn vandaag de dag tal van meme coins, de keuze is reuze! Helaas is de grote meerderheid daarvan geen verstandige investering. Hoe weet je dat? Door je eigen onderzoek te doen.

Voordat je in een meme coin investeert, neem altijd voldoende tijd om zelf je eigen onderzoek te doen, do your own research (DYOR). Zo kom je meer te weten over de tokenomics, maar ook over de intenties en de prioriteiten van het team. Hebben ze een langetermijnplan voor de community en de groei van het protocol? Of zijn ze vooral geïnteresseerd om enkel en alleen de prijs te drukken, ten koste van de investeerders? Dit laatste is een enorme ‘red flag’. Begin daarom altijd met het lezen van de whitepaper. Wees kritisch!

Heb jij nog vragen over meme coins? Vraag het in onze AllesOverCrypto Facebookgroep waar we inmiddels met meer dan 100.000 leden zijn! Het antwoord op een vraag over crypto vind je ook makkelijk bij onze FAQs. Verder kun je ook veel informatie vinden door je vraag + AllesOverCrypto te googelen.

Header image: WindAwake/Shutterstock.com


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.