plastic

Wat is Plastiks (PLASTIK)? - Een uitleg voor beginners

Het is geen verrassing dat we een probleem met plastic hebben. Onze oceanen zitten vol plastic, en het ziet er nog niet naar uit dat dit probleem op korte termijn is opgelost. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven en organisaties die besluiten om hier iets aan te doen. Zo ook het Plastiks-project.

Plastiks (PLASTIK) is een cryptoproject dat een steentje wil bijdragen een de verduurzaming van onze wereld, en focust zich voornamelijk op het probleem omtrent plastic. Wat Plastiks precies is, hoe het werkt en waar je het PLASTIK-token kunt kopen, vertel ik je in dit artikel.

Bekijk snel

Is het je nog niet helemaal duidelijk hoe groot het probleem omtrent plastic is? Dan raad ik je aan om onderstaande video van het WNF te bekijken. Zij leggen hier duidelijk uit wat de gevaren van plastic zijn, en welke invloed dit heeft op mens, dier en natuur.

Wat is Plastiks (PLASTIK)?

Het is, zoals in de inleiding al aangegeven, geen geheim dat we met een groot plastic-probleem zitten.

Onze oceanen zitten vol met plastic, wat ook wel de plastic soep genoemd wordt. Dit plastic kan nauwelijks afgebroken worden door de natuur, waardoor het niet vanzelf zal verdwijnen. Wat wel gebeurt, is dat dit plastic uit elkaar valt in kleinere deeltjes plastic. Dit wordt ook wel micro-plastic genoemd.

Micro-plastic wordt door vissen en andere zeedieren vaak aangezien voor voedsel. Ze eten dit plastic, waardoor deze dieren kunnen overlijden. Het kan ook gebeuren dat mensen deze vissen vangen voor de consumptie. Dit betekent dat mensen dus het plastic uit vissen binnen kunnen krijgen.

Het mag dus duidelijk zijn dat er een oplossing voor dit probleem moet komen. Plastiks wil producenten van plastic consumptiegoederen verbinden met recyclers van plastic. Hiermee wilt Plastiks ervoor zorgen dat plastic duurzaam gemaakt en recycled kan worden.

Plastiks biedt een marktplaats die op de blockchain draait, en waar producenten van Single-Use Plastic, afgekort SUP, en recyclers met elkaar in verbinding kunnen komen. Met SUP bedoelen we plastic dat maar één keer gebruikt wordt, zoals verpakkingsmateriaal.

Bedrijven die plastic recyclen, kunnen op deze marktplaats een bewijs van recycling als NFT verkopen. Dit zorgt dus voor extra inkomsten voor recycling-bedrijven, waardoor ze hun werk nóg beter kunnen uitvoeren.

Daarnaast is deze marktplaats ook een marketing-middel voor SUP-bedrijven. Zij kunnen laten zien dat ze hun steentje bijdragen aan de de verduurzaming van onze wereld.

Verschillende overheden zijn bezig om nieuwe wetten op te stellen die SUP-bedrijven verplichten om hun plastic productie te compenseren. Doormiddel van de Plastiks marketplace kunnen deze bedrijven hun plastic productie compenseren door deze NFTs (bewijzen van recycling) te kopen.

Het team achter Plastiks

Plastiks is een project van het bedrijf Nozama. Dit is een techbedrijf dat zich richt op de verduurzaming van onze wereld. Dit bedrijf, en dus ook Plastiks, wordt geleidt door CEO en co-founder André Vanyi-Robin. Dit doet hij samen met CTO Daniel García en CPO Trym Lyngset, welke ook beide co-founders zijn.

De oprichters hebben veel ervaring binnen het gebied van ondernemerschap, technologie en duurzaamheid. Ze doen dit niet alleen, want het team achter Plastiks bestaat uit meer dan meer dan 9 personen. Ook heeft Plastiks een groot arsenaal aan advisors die het project in goede banen leiden.

Image
team achter platiks

Hoe werkt Plastiks?

Plastiks is een NFT-marktplaats dat op de Binance Smart Chain (BSC) draait. De basis hiervan is hetzelfde als de Binance Chain, al biedt de Binance Smart Chain ook ondersteuning voor smart contracts. Dit geeft de ontwikkelaars van Plastiks de mogelijkheid om een applicatie te ontwikkelen voor BSC.

Producent van plastic

Een producent van plastic die gebruik wil maken van het platform, heeft ten eerste een wallet nodig waar PLASTIK-tokens in staan. Dit aantal moet groot genoeg zijn om een NFT te kunnen kopen. 

Wanneer een producent een NFT koopt, kopen ze in feite een contract dat bevestigd dat de producent een bepaald type plastic heeft gerecycled. Dit contract is een smart contract en is uniek in zijn soort. Zo wordt er bijvoorbeeld in opgeslagen wat voor type plastic er is verwerkt, en om welke hoeveelheid het gaat.

Het is ook mogelijk om de NFT te verdelen en door te verkopen. Dit kan het geval zijn wanneer plastic is afgebroken in verschillende delen, waarna ieder deel op een andere manier hergebruikt wordt. Het is echter alleen mogelijk om de eerste hoeveelheid plastic te minten als NFT.

Recycler van plastic

Het Plastiks-platform biedt recycling-bedrijven de mogelijkheid om NFT's te minten die als bewijs voor recycling dienen. De recycler van plastic kan het platform gebruiken voor een extra bron van inkomsten. Het enige wat zij hoeven te doen is het bewijs dat zij plastic hebben gerecycled (zoals een factuur of certificaat waar dit op staat) te uploaden/minten als NFT en te verkopen.

Alle smart contracts van iedere SUP worden op de Binance Smart Chain opgeslagen volgens het ERC721-protocol. Dit protocol wordt ook gebruikt voor NFT's die op de blockchain van Ethereum draaien.

Wil je nog meer te weten komen over Plastiks? Bekijk dan onderstaande video.

https://youtu.be/5LCgLAQzMmo

Wat is het doel van Plastiks?

Het is je nu dus duidelijk wat wat Plastiks is en hoe het werkt. Maar wat is eigenlijk het doel van Plastiks?

Door te werken met deze NFT's kunnen bedrijven transparant zijn over hoe zij met plastic omgaan. Op dit moment is het voor consumenten namelijk niet duidelijk hoeveel plastic een bedrijf produceert, en wat ze eraan doen om dit plastic te verwerken en recyclen.

Natuurlijk, ze kunnen op hun website aangeven dat het plastic gerecycled wordt. Het is voor consumenten echter niet duidelijk hoe dat precies in zijn werking gaat.

Doordat de informatie omtrent het verwerken van plastic in smart contracts wordt opgeslagen, kan iedereen deze informatie zien. De blockchain is immers volledig transparant.

Recyclers van plastic kunnen op hun beurt aangeven of een producent ook daadwerkelijk plastic bij hun heeft laten recyclen. Dit kunnen ze opslaan in het smart contract, waarna het zichtbaar wordt voor het grote publiek. Wanneer een producent van plastic dus wel een NFT koopt, maar het plastic uiteindelijk niet laat recyclen, zal dit voor iedereen te zien zijn. Dit moet de producenten aanzetten om hun plastic ook daadwerkelijk te laten recyclen.

Producenten kunnen natuurlijk ook helemaal geen NFT kopen, zodat ze niet hoeven te laten zien dat ze plastic ook écht gerecycled hebben. In de maatschappij zien we echter dat er steeds meer druk komt te staan op grote bedrijven die het niet zo nauw nemen met het milieu en klimaat. Consumenten kiezen dan ook steeds vaker voor producten en diensten die op een duurzame manier worden ontwikkeld en geleverd.

Zodra steeds meer mensen van Plastiks afweten, en er steeds meer bedrijven zijn die hier gebruik van maken, kunnen andere bedrijven zich aangesproken voelen om ook gebruik te maken van Plastiks. Dit kan er immers voor zorgen dat consumenten juist bij hun producten gaan kopen, omdat ze weten dat dit bedrijf op een duurzame manier bezig is. Plastiks kan daarom als marketing-middel ingezet worden door dit soort bedrijven.

Het doel van Plastiks is dus duidelijk. Voorwaarde is wel dat de community achter Plastiks blijft groeien. Wanneer er zo veel mogelijk mensen en bedrijven zijn die van dit project afweten, des te groter de kans dat bedrijven besluiten om hier gebruik van te maken. Er is immers sociale druk nodig om bedrijven aan te sporen gebruik te maken van Plastiks.

Image
plastiks crypto project

PLASTIK-token

Zoals eerder gezegd, is PLASTIK het utility token van de Plastiks marktplaats. Er zijn in totaal maar 1 miljard PLASTIK-tokens in omloop. Dit aantal zal in de toekomst niet toe- of afnemen. Minting of burning van tokens is dus niet mogelijk.

Het PLASTIK-token wordt gebruikt om recyclers te verbinden met producten van plastic: met dit token kunnen plastic-producten laten zien dat ze geven om het milieu en klimaat.

Waar kan ik het PLASTIK-token kopen?

Het is tot nu toe alleen nog mogelijk om het PLASTIK-token te kopen bij VirtuaBroker. Klik hier om het Plastiks token op VirtuaBroker te kopen.

Voordat je PLASTIK kunt kopen, zul je eerste een account moeten aanmaken, waarna je een externe wallet kunt koppelen. Plastiks draait op de Binance Smart Chain, wat betekent dat PLASTIKS een BEP20-token is. Zorg er dus voor dat je jouw PLASTIK-tokens in een wallet opslaat die BEP20-tokens ondersteunt.

Nadat je PLASTIK-tokens hebt aangeschaft, dien je onderstaande adres toe te voegen aan je wallet zodat de tokens zichtbaar worden:

0x2764be4756fec8de911d8d37efe4ae8aff178254

Tokenverdeling

De PLASTIK-token zijn als volgt verdeeld:

 • Management: 10%
 • Advisors: 4%
 • Early sale: 10%
 • Normal sale: 10%
 • Late sale: 10%
 • Ecosysteem: 56%
Image
tokendistributie

De voor- en nadelen van Plastiks

Het Plastiks-project kent zo zijn eigen voor- en nadelen. Nu je weet wat dit project is, is het belangrijk om jezelf ook bewust te worden wat deze voor- en nadelen inhouden.

Voordelen

 • Duurzaamheid en klimaat wordt steeds belangrijk, en daarom zijn ook steeds meer mensen en bedrijven bereidt om te investeren in bedrijven die een oplossing bieden.
 • Het project is uniek: er zijn geen directe concurrenten die hetzelfde doen.
 • Plastiks wordt geleidt door een team die ervaring heeft met duurzaamheid en technologie.
 • Er komen in de toekomst geen nieuwe tokens meer bij.
 • Hoe meer bedrijven en organisaties meedoen met Plastiks, des te schoner onze aarde wordt.

Nadelen

 • Plastiks is nog een nieuw project dat in zijn kinderschoenen staat, waardoor het nog maar de vraag is of dit project ook daadwerkelijk zal slagen.
 • Er zijn geen directe concurrenten. Dit kan een voordeel zijn, maar ook betekenen dat er nog geen vraag is naar dit soort oplossingen.
 • Het PLASTIK-token is nog niet te koop op grote exchanges als Binance en Bitvavo.

De roadmap van Plastiks

Plastiks wil zichzelf in de toekomst nog verder gaan ontwikkelen. Dat doen ze in verschillende fases.

 • Fase 1 - Verkoop van het PLASTIK-token.
 • Fase 2 - Lancering van de NFT-marketplaats (dApp).
 • Fase 3 - Integratie van Nozama Data Extraction Tools op het platform van Plastiks.
 • Fase 4 - Lancering van een pilot waarbij recyclers gebruik kunnen maken van de tokens.
 • Fase 5 - Lancering van een pilot waarbij plastic-producenten gebruik kunnen maken van de tokens.
 • Fase 6 - Lancering van een brug waardoor de tokens ook op andere blockchains gebruikt kunnen worden.
 • Fase 7 - Bot lanceren die de certificaten kan valideren.
 • Fase 8 - Lancering van de volledige Plastiks-marktplaats.

Plastiks heeft dus nog een hele weg te gaan voordat bedrijven en consumenten volledig gebruik kunnen maken van de marktplaats. Het is dus nog maar de vraag of het concept dat ze hebben bedacht ook daadwerkelijk zal gaan slagen. Het project staat immers nog in de kinderschoenen.

Dit kan overigens ook als voordeel worden gezien. Het project is namelijk nog jong, en heeft veel kansen om te groeien. Dit kan natuurlijk een gunstig effect hebben op de koers van het PLASTIK-token.

Desalniettemin is het natuurlijk belangrijk om zelf goed onderzoek te doen naar Plastiks. Dit kun je doen door middel van een fundamentele analyse. Wil je weten hoe je een fundamentele analyse kunt uitvoeren? Klik dan hier.

Conclusie

Steeds meer bedrijven focussen zich op duurzaamheid. Dat is nodig, want we produceren ontzettend veel afval, wat in de meeste gevallen in de natuur eindigt.

Plastiks blijft niet stilzitten, en wil het probleem aanpakken met hun NFT-marktplaats. Op deze marktplaats kunnen recycling-bedrijven NFT's verkopen die een bewijs van recycling voorstellen.

Producten van plastic kunnen vervolgens deze NFT's kopen, waarmee ze aangeven hun plastic te willen recyclen.

Dit project is nog erg jong, maar wordt wel geleidt door een team met ervaring. Plastiks heeft dus veel kans om verder te groeien. Toch is het belangrijk om wel eerst zelf goed onderzoek te doen naar Plastiks, voordat je in het PLASTIK-token investeert. Zo verlaag je het risico.

Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over wat Plastiks is en hoe het werkt. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over Plastiks? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. 

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.