move to earn

Wat is Move-To-Earn (M2E)? Volledige handleiding voor beginners

Het lijkt alsof het geld voor het oprapen ligt in de ontwikkeling van crypto. Van gratis airdrops, tot geld verdienen dankzij play-to-earn, maar er is meer. Er komen steeds meer cryptomunten bij en elk hebben ze een ander doel. Van complexe DeFi-protocollen tot verschillende crypto games die deze miljardenindustrie gaan hervormen. Maar soms hoeft het allemaal niet zo een zware materie te zijn.

Ontdek de nieuwste ontwikkeling van move-to-earn. Gezondheid is belangrijk, zo ook in de metaverse. En wat is beter dan gezondheid stimuleren met gratis geld? Lekker bewegen en hiervoor crypto krijgen. Ontdek in deze blog alles over de move-to-earn.

Bekijk snel

Wil je meer informatie over Stepn en hoe jij kan starten met dit move-to-earn spel? Bekijk dan alvast onderstaande video.

Wat is move-to-earn (M2E)?

Heb jij met je collega’s of vrienden wel eens een challenge gehad om zoveel mogelijk stappen te zetten in een bepaalde periode? De beloning? Een teamuitje naar weet-ik-veel, maar het is gratis, dus dat willen we wel. Iedereen in je team krijgt een stappenteller zodat je tijdens je lunch samen op pad gaat. En in de avonduren ook nog even een uurtje wandelen want die collega’s, die laat je toch echt niet winnen? Klassiek voorbeeld van hoe competitief wij als mensen zijn en hoe gamification werkt. Maar wat is beter dan een suf uitje winnen? Geld, precies. Kom maar op!

Move-to-earn (M2E) is de ontwikkeling in crypto waarmee jij gratis crypto ontvangt wanneer jij voldoende beweegt. Voltooi fitness doelen, behaal elke dag een x-aantal stappen en neem het op tegen vrienden en familie in een heuse fit-challenge. Werk aan je gezondheid en verdien op een speelse manier gratis crypto. Het leven kan toch zo mooi zijn! Ondanks dat deze M2E-ontwikkeling nieuw is in de wereld van crypto, bestaat deze al langer dan we denken.

Gezondheidsproblematiek

De wereld kampt met een groot aantal obesitaspatiënten waarbij Amerika koploper in deze ongezonde trend is. Schaamteloos een recordaantal calorieën wegwerken en enkele jaren later kampen met gezondheidsklachten die vervolgens hun ziekteverzekering nauwelijks dekt. Het lijkt vanzelfsprekend dat we gezonder gaan leven, maar een pandemie heeft ons zeker niet gestimuleerd om meer te gaan bewegen. En de sportschool? Met een hoge inflatie is dit voor veel mensen niet haalbaar. Maar gelukkig zijn er tal van alternatieven. Nu betaal je niet meer om gezond te leven, je wordt hiervoor betaald. Mooi leven!

Gamification

Doelloos op een loopband staan in de hoop dat we al dat overtollig vet verbranden? Saai. En dat weten ook de makers van verschillende spelconsoles. Het gebruik van gamification stimuleert het proces. Dit wordt dan ook gebruikt in vrijwel alle dagelijkse taken. Heb je een iWatch en beweeg je daarom iedere dag een beetje extra om je bewegingsdoelen te behalen? Daag je netwerk uit en ga voor het meest aantal verbrande calorieën. Ready, set, go.

En wat dacht je van het leren van een nieuwe taal? Denk voorbeeld aan het DuoLingo waarbij je op een speelse manier een nieuwe taal leert en hierbij verschillende levels kan halen. Krijg elke dag een update over hoeveel levels je tegenstanders al hebben gedaan. Ben je competitief ingesteld? Dan zal je wellicht extra je best doen om hem of haar in te halen. Maar zo zijn er ook tal van toepassingen die fysieke activiteit stimuleren.

Image
super girl game
Pixabay

Wii Sports

De kans is groot dat jij ooit tegen een televisiescherm tennis hebt gespeeld of een bowlingbaan onveilig hebt gemaakt. Of was jij de persoon die liefst allerlei dansjes nadeed om zoveel mogelijk punten te scoren? Geen nutteloze TikTok-dansjes voor zoveel mogelijk views, maar punten scoren om het leaderboard te domineren! Nu zijn deze vormen van sport natuurlijk minimaal en gaan ze de obesitasproblematiek niet oplossen, maar het is wel beter dan met een zak chips op de bank zitten. En toch, door het krijgen van punten en het behalen van levels, ben je als speler extra gemotiveerd om door te gaan. Moet je nagaan wat er gebeurt wanneer je er überhaupt voor betaald wordt.

Pokemon GO

Ben je van een latere generatie? Dan ken je ongetwijfeld Pokemon GO. Letterlijk de hele wereld stond in brand en overal zag je zowel jongeren alsook ouderen obsessief op hun telefoon kijken op zoek naar zeldzame Pokemons. De kans dat er ineens een Pokemon naast je zat was klein, dus je moést wel de straat op. Wandelschoenen of loopschoenen aan en een uurtje in door de straten Pokemons gaan vangen. Hoe meer hoe beter. Met welk doel? Gewoon de beste worden.

Maar terwijl jij zo druk bezig was met het spel, werk je wel aan je gezondheid. En dat deden we massaal. Met miljoenen gebruikers en een omzet van maar liefst 3 miljard dollar in 2020 gingen we met z’n allen op jacht. En terwijl iedereen sporten toch maar saai vindt, streden we op een leuke manier met miljoenen tegelijk voor een betere gezondheid. Het was voor velen zo verslavend dat fysiek geen issue meer was, nog een halfuurtje. Oke, nog een halfuurtje, oke? Win-winsituatie. Godzijdank voor Augmented Reality (AR).

Image
Pokemon GO Telefoon
Anton/Pexels

AIA Vitality

Het Zuid-Afrikaanse bedrijf AIA Vitality zag ook wel toekomstmuziek in deze technologie. Als gezondheidsinstelling staat fysieke gezondheid bij hen centraal en reiken ze verschillende tools aan om iedereen gezond te krijgen. Hoe? Door een eigen gezondheidsprogramma te lanceren waarbij leden punten krijgen voor hun fysieke activiteit. Deze punten kunnen ingewisseld worden voor onder andere winkelvouchers. En de echte strebers kunnen zelfs hun verzekeringspremie verlagen wanneer ze voldoende punten hebben. Het voordeel voor AIA Vitality zelf? Gezondere gebruikers leiden op hun beurt weer tot minder verzekeringsclaims. Smart thinking!

Blockchain games

Blockchain games lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten. Van het populaire DeFi Kingdoms tot het nieuwe spel van Evoverses. Het toont maar hoe groot de gaming industrie is en hoeveel geld hierin omgaat. Move-to-earn is de volgende ontwikkeling  waarin het gebruikers beloond om voldoende te bewegen. En deze worden succesvol onthaald. Laten we in deze blog een aantal protocollen kort bespreken.

STEPN ($GMT)

STEPN is een web3.0 fitness applicatie gebouwd op de blockchain van Solana die jou betaalt om te wandelen of te gaan hardlopen. Ja correct, geen dure fitnessabonnementen maar jij die geld ontvangt om te bewegen. Zelf spreken ze over een combinatie van SocialFi en GameFi. En het is niet zomaar een spel, de makers hebben een duidelijk doel:

  1. Ze hopen op deze manier miljoenen mensen te motiveren om een gezonder leven te leiden. Investeren in je gezondheid is voor velen geen doel, geld daarentegen is voor veel mensen een drijfveer om dingen wel te doen.
  2. Dit is een ideale manier om mensen kennis te laten maken met de ontwikkelingen en mogelijkheden van web3.0
  3. Het is ook goed voor climate change: doordat gebruikers gestimuleerd worden om te wandelen en/of te rennen, zullen ze minder de auto gebruiken wat beter is voor het milieu.

Sneakers

Alvorens je de weg onveilig kan maken, heb je goede sneakers nodig. STEPN heeft zijn eigen NFT-marketplace met tal van sneakers. Elke sportschoen is een non-fungible token die jij nodig hebt in het spel. Elke sneaker-NFT is uniek en heeft andere eigenschappen. Zo kan je kiezer voor wandelschoenen, loopschoenen of trainers. Elk van deze hebben ook nog een andere uniqueness: gaande van common naar legendary. Het voordeel? Hoe unieker je schoen, des te meer rewards jij zal ontvangen. Op moment van schrijven heb je de goedkoopste sneakers voor -hou je vast- zo een 1200 dollar.

Bij elke schoen krijg je voldoende instructies mee. Zo moet je in onderstaand voorbeeld tussen de 4 tot 10 km per uur wandelen/wandelen om rewards te krijgen. Met een eenvoudige interface zoals andere running applicaties zoals Runkeeper, is iedereen ready-to-go.

Image
Stepn activity tracker
Stepn.com

Genopets ($GENE)

Genopets is naar verluid de allereerste move-to-earn NFT-game. Deze is net als Stepn gebouwd op de blockchain van Solana. Komen deze beestachtige NFT’s je bekend voor? Niet toevallig. Het team heeft zich laten inspireren op het succes van het populaire spel Pokemon Go. Dit in combinatie met de Tamagotchi’s van de jaren ’90. Match made in heaven. Elke Geopet is uniek en is je eigen “nft spirit animal encoded with your personality”.

Bij aanvang krijg je een korte vragenlijst waarbij je een keuze maakt tussen 2 mogelijkheden. Op basis van deze resultaten krijg je een unieke Genopet. Het is niet zomaar een spel maar je NFT evolueert met jou mee. Op basis van in-game beslissingen verander zoals jij als je NFT. Hoe werkt het? Verbind je app met Strava of Fitbit of andere bekende trackingapplicaties en ga aan de slag. Doe mee aan fitness challenges en verdien gratis crypto.

Dit kunnen een aantal stappen per dag zijn, maar ook wandelen in een bepaalde omgeving bij jou in de buurt. Je Genopet wordt ook sterker, leuker en meer uniek naarmate je meer punten ontvangt. In de toekomst zal er wellicht ook een connectie mogelijk zijn met Apple Watch. Naast deze challenges kan jij andere Genopets eigenaren uitdagen voor een mini duel. De winnaar van dit duel ontvangt wederom gratis crypto.

Dit spel combineert dus heel duidelijk het play-to-earn principe met die van het move-to-earn. Het één versterkt het ander. Als je niet deelneemt aan je dagelijkse fitness challenges, zal je Genopets zich ook niet verder ontwikkelen en sterker worden in het spel. Gevolg? Je zal het moeilijker kunnen opnemen tegen andere Genopets in het spel. Op deze manier is iedere gebruiker gemotiveerd om fysiek ook actief te zijn.

Verbinding fysieke wereld en NFT’s

Blockchain en crypto blijft voor velen een abstractie. Ingewikkelde codes en blockchainlayers? Het is vaak moeilijk om iets te begrijpen wanneer we de toepassingen er niet van zien. Met de ontwikkeling van play-to-earn heeft de cryptowereld veel nieuwe gebruikers mogen verwelkomen, met name gamers die een nieuw verdienmodel zien in deze blockchain games. Met de komst van move-to-earn hopen we dat mensen nu massaal gemotiveerd zijn om te bewegen en te werken aan hun gezondheid. Als geld hen niet kan motiveren, wat dan wel?  

Hierdoor wordt de grens tussen de wereld van NFT’s en de fysieke wereld ook heel tastbaar. Waar voorheen NFT’s nutteloze digitale plaatjes waren die soms voor miljoenen dollars verhandelen, zijn deze sneakers nu een waardevolle NFT met een zeer duidelijke utility in de fysieke wereld. Dit kan voor beginnende investeerders ook een drempel wegnemen richting de onbekende wereld van crypto. Steeds vaker zien we raakvlakken ontstaan tussen de fysieke wereld en de wereld van NFT’s. Het beste van beide werelden.

Conclusie

Videogames hebben vaak een negatieve bijklank. Jongeren die hun dagen verdoen, weinig productief zijn en vooral weinig ambities hebben. Maar in hoeverre klopt dit beeld? Met de komst en de ontwikkeling van play-to-earn veranderde dit negatieve beeld al. Gamers van blockchain games hebben een doel, namelijk zoveel mogelijk geld verdienen. En gamers uit lagelonenlanden? Die zien hun toekomst in dagen tijd veranderen waarin ze een maandsalaris verdienen met het spelen van deze games.

Maar er moet meer gebeuren. De opwarming van de aarde gaat door en steeds meer mensen kampen met gezondheidsklachten en obesitas. Inmiddels weten we dat crypto en blockchain de toekomst zijn, dus waarom deze krachten niet bundelen? Dankzij de integratie van play-to-earn het gebruik van gamification is de ontwikkeling van move-to-earn opnieuw een belangrijke stap in de adoptie van crypto. Actief bewegen, werken aan je gezondheid en hier rijkelijk voor beloond worden. Wat een heerlijk leven!

Heb jij nog vragen over move-to-earn of over play-to-earn? Vraag het in onze AllesOverCrypto Facebookgroep waar we inmiddels met meer dan 100.000 leden zijn! Het antwoord op een vraag over crypto vind je ook makkelijk bij onze FAQs. Verder kun je ook veel informatie vinden door je vraag + AllesOverCrypto te googelen.

Header image: https://stepn.com


Starten met NFT's en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze Gratis NFT Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Blogbanner NFT Training

 


Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.