(dat hiervoor door het leven ging als RaiBlocks) is in een zeer snel tempo aan populariteit aan het winnen. De cryptomunt was kort geleden nog maar op twee exchanges te verkrijgen, terwijl het toch al de top 15 van grootste cryptocurrency´s binnenstroomde.
die dit voor elkaar weet te krijgen met Tangle, maar Nano is een (relatief) nieuwe en onbekende speler die als betaalmiddel niks onder doet voor
en misschien zelfs al een stuk verder is. Lees in dit artikel een uitgebreide uitleg, hoe je Nano kan kopen en bekijk
Zoals gezegd is de Nano coin een cryptocurrency met nul transactiekosten, vrijwel directe transacties en oneindige schaalbaarheid. Bovendien zijn er geen miners nodig voor transacties, wat een grote hoeveelheid energie scheelt. Nano bestaat sinds 2014 en is hiermee een van de eerste op DAG (Directed Acyclic Graph) gebaseerde cryptocurrency’s. Nano richt zich alleen, maar dan ook echt alleen op de transfer van waarde tussen consumenten. Ze doen dit bewust onder het motto: “doe één ding en doe dat uitstekend.” Hier lijken ze vooralsnog erg goed in te slagen.
"Doe één ding en doe dat uitstekend."
Voordat we dieper op alle voordelen van Nano ingaan, hier alvast de grootste voordelen opgesomd:
Het team van Nano is zeer getalenteerd en bestaat op dit moment uit twaalf personen, waarvan zes programmeurs en zes business developers (verantwoordelijk voor de groei van het bedrijf). De grote man en hoofdprogrammeur is Colin LeMahieu die al drie jaar lang zijn focus heeft op dit project. Opvallend is dat hij Nano al zo ver heeft kunnen ontwikkelen zonder er fulltime mee bezig te zijn geweest. Wij zijn dan ook benieuwd wat hij de aankomende tijd neer kan zetten nu hij heeft aangegeven zich vanaf 12 december wel fulltime te focussen op het project.
Een ander groot voordeel aan Nano is dat de coins zeer eerlijk verdeeld zijn. Vanaf maart 2017 konden gebruikers XRB (de ticker van de Nano coin) verdienen door captcha’s op te lossen. Als je hier bovengemiddeld snel in was, kon je 75 XRB’s per uur ontvangen. Dit lijkt tegen de huidige koers een (zéér) lucratief uurloon, maar in die tijd was één XRB tussen de 1 en 18 dollarcent waard. Voor Nederlands begrippen een niet heel denderend loon voor een niet zo heel erg leuk klusje. Als we echter naar landen als India kijken, waar sommigen 18 euro per maand verdienen, was het voor hen zéker de moeite waard geweest. Dankzij deze manier van verdelen, zijn de meeste coins dus hoogstwaarschijnlijk bij mensen terechtgekomen die het ook goed konden gebruiken.
Het is de droom van elke cryptomunt. Een transactiesnelheid van minder dan een seconde en dan ook nog eens geen transactiekosten betalen.
zal er stinkend jaloers op zijn. Toch heeft Nano dit daadwerkelijk voor elkaar. Wij hebben zelf de proef op de som genomen en Nano coins (toen nog RaiBlocks) van de ene wallet naar de andere gestuurd. We werden niet teleurgesteld. De transactie was inderdaad binnen een oogwenk gedaan zonder dat we hier ook maar een cent aan transactiekosten voor hoefden te betalen. Daarbij moet gezegd worden dat Bitcoin in de begindagen ook snel en goedkoop was, maar nu het veel gebruikers heeft, deze voordelen absoluut niet meer heeft. Gelukkig hoeven we bij Nano daar niet bang voor te zijn. De cryptocurrency beweert oneindig schaalbaar te zijn dankzij hun nieuwe technologie: “Block Lattice”.
De belangrijkste vraag bij deze cryptomunt is natuurlijk hoe de revolutionaire technologie erachter dan werkt. Zoals eerder genoemd, is Nano net als IOTA gebaseerd op DAG. In dit artikel kan je lezen hoe dit precies werkt bij IOTA. Bij Nano werkt het iets anders. Waar IOTA gebruikmaakt van de Tangle, gebruikt Nano “block-lattice” (vrij vertaald naar Nederlands: blokraster). De block-lattice opereert ongeveer hetzelfde als de blockchain met een paar essentiële aanpassingen.
De meest belangrijke daarvan is dat er geen gebruik wordt gemaakt van één blockchain, maar dat elk account zijn eigen blockchain heeft, een zogenaamde account-
. Alleen de gebruiker van deze account-chain is in staat om zijn/haar individuele chain te wijzigen. Dat betekent dat gebruikers blocks kunnen verzenden en ontvangen zonder dat ze hiervoor het gehele netwerk hoeven te vertrouwen. Om dit succesvol te laten werken, zijn er twee Nanotransacties nodig: een verzendertransactie en een ontvangertransactie. Voordat een transactie daadwerkelijk geslaagd is, moet de ontvangende partij aangeven dat het bedrag is ontvangen. Tot die tijd staat de transactie op ‘pending..’
Een andere belangrijke feature van Nano die hierop aansluit is hoe de block-lattice omgaat met het opslaan van transacties. Bij de traditionele blockchain worden alle nieuwe blocks een voor een toegevoegd, waardoor de blockchain groter en groter wordt. Bij Nano is elke transactie een eigen block en elk nieuw block verplaatst het block ervoor op de individuele blockchain van de gebruiker. Om toch fatsoenlijk een geschiedenis op te bouwen, wordt op het nieuwe block de huidige balans van de gebruiker bijgehouden. Klinkt dit nog steeds ingewikkeld? Misschien dat een afbeelding en voorbeeld meer duidelijkheid scheppen.
Stel Alice heeft 100 XRB en stuurt 5 XRB naar
die ook over 100 XRB beschikt. Deze transactie wordt dan gecontroleerd door het verschil te pakken tussen de huidige balans (100 XRB) die ze heeft en de transactie (5 XRB) die ze doet. Als dit verschil positief is (en ze dus genoeg XRB bezit om daadwerkelijk deze transactie te doen), kan de transactie plaatsvinden en krijgt Bob een melding dat er 5 XRB naar hem zijn gestuurd. Bob accepteert deze transactie en er wordt voor beide gebruikers een nieuw block gecreëerd die de oude vervangt. Alice krijgt een block met hierop haar nieuwe balans van 95 XRB en Bob krijgt een nieuw block met een balans van 105 XRB.
Ondertussen houdt Nano op de hoofdblockchain bij wat alle huidige balansen zijn van alle accounts. Er wordt dus niet, zoals bij blockchain, een hele geschiedenis bijgehouden van alle transacties die ooit gedaan zijn. Het enige wat bijgehouden hoeft te worden, zijn alle huidige balansen. Deze nieuwe manier van het gebruiken van blockchain zorgt ervoor dat transacties binnen een oogwenk kunnen worden gedaan, hier geen transactiekosten voor betaald hoeven te worden en het oneindig schaalbaar is.
Zoals altijd moet er ook kritisch gekeken worden naar nieuwe munten. Bij Nano is het echter lastig gebleken om hier iets negatiefs over te vinden. De grootste problemen rondom de cryptomunt zijn momenteel de exchanges waarop ze verhandeld worden. De kleinere handelsplatformen konden de vraag niet goed aan en bij KuCoin lijkt de integratie niet helemaal goed te werken.
De revolutionaire technologie die Nano gebruikt is dan wel oneindig schaalbaar voor de individuele gebruiker, maar de exchanges lijken hier een stuk meer moeite mee te hebben. RaiExchange bijvoorbeeld, een exchange die Nano wil gaan gebruiken als dé cryptomunt waartegen alle andere cryptomunten geruild worden (zoals nu het geval is met Bitcoin bij andere exchanges), heeft grootse moeite om de coin te integreren (lees hier waarom).
Gelukkig worden ze goed bijgestaan door het team van Nano en dit gaat hoogstwaarschijnlijk in de toekomst een stuk soepeler bij andere handelsplatformen.Ook is er een groot fiasco geweest met een van de eerste exchanges die Nano (toentertijd nog RaiBlocks) accepteerde. Bitgrail was goed voor een groot deel van alle volume in verhandelende Nano coins, maar de developer erachter bleek niet de beste programmeur te zijn. Door een fout in zijn code, zijn er 17 miljoen coins "gestolen". Ruim 13% van alle Nano is dus in handen van niet zo eerlijke personen.
Een ander kritiek puntje is dat de technologie achter de cryptomunt, net zoals bij IOTA en EOS, zeer nieuw is en het heeft dus nog weinig testen ondergaan. In theorie lijkt het een perfecte vervanger van Bitcoin en blockchain, maar in de praktijk moet dat bij massa-adoptie dus nog wel blijken. Een ander puntje van kritiek dat we kunnen noemen is dat Nano zich alleen maar focust op één ding en dat is als valuta fungeren tussen personen. Voor andere opties, zoals het Internet of Things of het creëren van decentrale apps (dApps), is Nano niet geschikt. Zoals eerder vermeld in dit artikel, is dit echter een bewuste keuze onder het motto: “doe één ding, en doe dat uitstekend.”
Als je al een tijdje in de wereld van crypto rondloopt, komt de naam Nano je wellicht bekend voor van de hardware wallet Ledger Nano S. Daar heeft de naam in principe weinig mee te maken, maar het team en de community achter Nano zijn wel hard bezig om de cryptocurrency op deze hardware wallet te krijgen, zodat iedereen straks zijn Nano volledig veilig hierop kan bewaren (je kan deze wallet ook hier bij ons kopen).
Daarnaast heeft de community achter Nano ervoor gezorgd dat op het gamestreaming-platform Twitch nu gemakkelijk met Nano coins donaties kan worden gegeven. Dit kan voor een enorme boost in bekendheid zorgen en ervoor zorgen dat het verder zal groeien als ideale coin voor donaties (en kan daarmee ReddCoin van de troon stoten). Andere members uit de community hadden bijvoorbeeld al een Reddit fooibot voor Nano gebouwd.
Nano is een zeer veelbelovende cryptocurrency. Wij zijn bij AllesOverCrypto voornamelijk op zoek naar cryptocurrency’s die met een nieuwe technologie komen die massa-adoptie aankan, want het lijkt er sterk op dat blockchain hier niet geschikt voor is. Het alternatief waar Nano mee komt is revolutionair en het zou zomaar kunnen dat deze cryptomunt dé kandidaat is die massa-adoptie mogelijk gaat maken voor crypto als betaalmiddel. Toch is dit allemaal speculatie, omdat Nano nog niet uitgebreid getest is met een grote hoeveelheid gebruikers.
De cryptocurrency trekt echter steeds meer de aandacht en ook het feit dat de verdeling van de tokens zo eerlijk is gegaan spreekt in de cryptomunt zijn voordeel. Bovendien is Nano coin net toegevoegd aan alle grote handelsplatformen en beschikt het over een eigen exchange. We zijn erg benieuwd hoe deze outsider zich verder gaat ontwikkelen en of het uiteindelijk dé uitdager zal zijn voor Bitcoin en Ripple.
Dit is geen beleggingsadvies, maar een zo objectief mogelijke mening gebaseerd op uitgebreid onderzoek. Doe ook altijd zelf onderzoek voordat je ergens in investeert. Als je wilt investeren dan is dit geheel je eigen keuze. Investeer alleen geld dat je kunt missen.