Wat is Ethereum Name Service (ENS)?

Wat is Ethereum Name Service (ENS)?
Ethereum Name Service
ens

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

De wereld beweegt zich steeds meer richting Web3.0. Wanneer Web3.0 op de voorgrond van het internet staat, zullen ook onderdelen als dApps en wallet adressen steeds relevanter zijn.

Misschien weet je wel hoe wallet adressen eruit zien. Bij Ethereum zien deze er ongeveer zo uit: 0xab1234c5d678901e2fg34h567i89j0k1234lmn5o. Niet zo makkelijk te onthouden dus…

Gelukkig is daar een oplossing voor: Ethereum Name Service. In een wereld waarin het internet steeds meer decentraal wordt, is het niet onlogisch dat er ook een decentraal alternatief komt voor domeinnamen. Dat is dus Ethereum Name Service.

Maar hoe werkt dat dan, zo’n decentrale domeinnaam? Wat kun je er precies mee? En waarom zou je het eigenlijk willen? Op dat alles, en meer, krijg je vandaag antwoord. Laten we snel beginnen!

Bekijk snel

Wil je eerst meer te weten komen over Ethereum? Dan raden we je aan om onderstaande video van AllesOverCrypto te bekijken.

Wat is Ethereum Name Service?

Ethereum Name Service is een openbaar, gedecentraliseerd domeinnaamgevingssysteem op het Ethereum-netwerk. Ethereum Name Service geeft domeinnamen uit, die gekoppeld kunnen worden aan adressen op het Ethereum-netwerk. Zo kun je je wallet bijvoorbeeld AllesOverCrypto.eth noemen, in plaats van 0x…….

Het doel van Ethereum Name Service is in principe hetzelfde als dat van een reguliere domeinnaamservice. Ze vormen een datalocatie, die normaal lijkt op ingewikkelde codetaal, om tot een makkelijk te vinden locatie. Waar een domein als Google.com, je naar de Google-server brengt, brengt een domein als AllesOverCrypto.eth, je bijvoorbeeld naar de wallet van AllesOverCrypto (bij wijze van).

Als eigenaar van een ENS-domein kun je ook subdomeinen toevoegen. Zo is er dus AllesOverCrypto.eth, maar kunnen we ook cursus.AllesOverCrypto.eth aanmaken, of blog.AllesOverCrypto.eth.

Een Ethereum Name Service-domeinnaam kan gekoppeld worden aan in principe elke ‘entiteit’ op de blockchain. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een wallet adres, maar ook aan een gedecentraliseerde applicatie (dApp). Daarnaast kun je je ENS-domein bijvoorbeeld ook doorverwijzen naar een regulier domein. Zo zou Google er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen dat je op Google.com terechtkomt, wanneer je Google.eth intypt. Echter, nog niet elke browser accepteert dit.

Over Ethereum Name Service

Ethereum Name Service werd opgericht in 2017, bij de Ethereum Foundation. In 2018 werd Ethereum Name Service een losstaande organisatie, beheerd door de non-profit True Names, uit Singapore.

ENS werd opgericht door Nick Johnson, die inmiddels nog actief is als Lead Developer bij Ethereum Name Service. De alledaagse activiteiten staan echter onder leiding van Brantly Millegan.

Ethereum Name Service ontvangt hiernaast ondersteuning van verschillende grote partijen, bijvoorbeeld: de Ethereum Foundation, Chainlink, Binance X en Protocol Labs.

Inmiddels is Ethereum Name Service een DAO. DAO staat voor decentralized autonomous organization en dit betekent gedecentraliseerde autonome organisatie. Wat dit in de praktijk betekent is dat niemand echt de baas is over ENS. De beslissingen over het platform worden namelijk gemaakt door de bezitters van de ENS-token, die dus dient als governance token.

In Q4 van 2021 vond er een airdrop plaats voor deze token. Bezitters van een ENS-domein konden de token toen claimen en verkregen daarmee zeggenschap over ENS. Hoe meer tokens je hebt, hoe zwaarder je stem telt. De gebruikers van ENS zijn dus ook daadwerkelijk de mensen die bepalen wat er met het platform gebeurt. Deze vorm van beheer van een cryptobedrijf, de DAO-structuur, zie je tegenwoordig steeds vaker terug.  

ENS op OpenSea
Ethereum Name Service op OpenSea

Hoe werkt Ethereum Name Service?

Ethereum Name Service is gebaseerd op smart contracts op het Ethereum-netwerk. Het belangrijkste smart contract wordt de ‘registry’ genoemd. Hierin staan alle domeinnamen, die geregistreerd zijn via Ethereum Name Service, geregistreerd, met daarbij hun eigenaar, maar ook de koppeling naar het resolver smart contract.

Het resolver smart contract is het smart contract dat ervoor zorgt dat er van domeinnaam naar locatie wordt geleid. Dit is dus het contract dat ervoor zorgt dat je van AllesOverCrypto.eth daadwerkelijk naar het wallet adres gaat.

.eth is niet de enige domeinextensie die Ethereum Name Service accepteert. Via ENS kun je namelijk ook de meeste populaire reguliere domeinextensies, waaronder .com, .org en .io, kopen.

De domeinnamen, geregistreerd bij ENS, kunnen verhandeld worden als NFT’s op het Ethereum-netwerk. Deze zijn van het protocol ERC721, wat het meest gebruikte non-fungible token protocol op Ethereum is.

De domeinnamen van ENS kunnen dus bijvoorbeeld ook verhandeld worden via OpenSea. Er is inmiddels dan ook een heuse doorverkoopmarkt voor de domeinnamen ontstaan. Slimme handelaren hebben domeinnamen als Google.eth, Facebook.eth en Tesla.eth inmiddels dan ook al opgekocht, in de hoop dat deze bedrijven de domeinnamen in de toekomst voor grote bedragen gaan overnemen. Wanneer je een ‘tweedehands’ ENS-domein koopt, kun je de informatie hiervan, zoals de bestemming, uiteraard aanpassen.

Het registreren van een ENS-domein hoeft helemaal niet duur te zijn. Ze werken met een vrij eenvoudig prijssysteem, namelijk:

  • .eth domeinen van meer dan 5 karakters kosten $5 in ETH per jaar.
  • .eth domeinen van 4 karakters kosten $160 in ETH per jaar.
  • .eth domeinen van 3 karakters kosten $640 in ETH per jaar.

De korte domeinen zijn duurder, omdat er hier simpelweg minder van zijn. Het is niet zo dat ENS zelf onderscheidt maakt in de prijzen van bepaalde woorden. Het registreren van Google.eth was dus net zo duur als dat van Wortel.eth.

Je kunt je domeinnaam al zover in de toekomst registreren als je wil, simpelweg door te betalen. Echter, als deze vergeet te verlengen, ben je deze ook gewoon meteen kwijt. Stel je voor dat de eigenaar van Google.eth zijn domeinnaam vergeet te verlegen, dan is deze vanaf de seconde dat het ‘abonnement’ is verlopen, weer beschikbaar bij Ethereum Name Service voor $5 in ETH per jaar.  

De ENS-token

Zoals eerder al aan bod kwam werd in Q4 van 2021 een airdrop plaatsvond, waarmee de ENS-token in het leven gebracht werd. Deze token dient dus als governance token voor de Ethereum Name Service-DAO. Het claimen van de token kan nog steeds, namelijk tot en met 4 mei 2022. Heb jij dus een Ethereum Name Service-domein? Dan kun je je tokens nog claimen.

De token is van het tokenprotocol ERC20, het meest gebruikte tokenprotocol voor fungible tokens op het Ethereum-netwerk. De circulating supply is bijna 23.000.000, waar de total supply 100.000.000 is.

Naast governance heeft de ENS-token, op dit moment, geen utility. Het zou kunnen dat zoiets in de toekomst nog toegevoegd gaat worden, maar dat is dus nog niet het geval.

Waarom Ethereum Name Service?

Geen gekke vraag, als het gaat om Ethereum Name Service, is: ‘Waarom heb je zo’n ENS-domein nodig?’. Waarom is mijn normale wallet adres en een .com-domein voor mijn website niet gewoon genoeg? Dat heeft verschillende redenen.

Ten eerste is het een heel logische volgende stap in de ontwikkeling van crypto. Heel vroeger, als je naar Google wilde op het internet, moest je dit intypen: ‘142.250.183.46’. Dat is natuurlijk niet handig, dus werden domeinnamen bedacht. Met Google.com, kwam je nu bij de locatie ‘142.250.183.46’. Hetzelfde geld voor crypto. Het wallet adres 0xab1234c5d678901e2fg34h567i89j0k1234lmn5o is natuurlijk heel lastig te onthouden. AllesOverCrypto.eth onthoud je een stuk eenvoudiger. De eerste reden om een Ethereum Name Service-domein te hebben is dus simpelweg omdat je een stuk eenvoudiger te bereiken bent in de cryptowereld.

Daarnaast is er best wel veel data op te slaan in je domeinnaam. Deze data is dan voor iedereen openbaar, omdat ze je domein kunnen opzoeken in de blockchain. Je kunt bijvoorbeeld je Twitter-profiel, je email en een bio (en nog veel meer) opslaan in je domein. Op deze manier kun je dus eigenlijk echt je eigen profiel creëren op de blockchain. De Operations Lead van ENS, Brantly Millegan, is hier groot fan van. Onder zijn eigen domein, Brantly.eth, heeft hij echt een eigen blockchainprofiel.

ENS-profiel
Een voorbeeld van zo'n blockchainprofiel, namelijk dat van Brantly.eth

Tevens kun je de ENS-domeinen ook even gewoon als NFT’s zien, en er dus in handelen. Net als met andere NFT’s, heb je ook bij ENS-domeinen de mogelijkheid veel geld te verdienen, mits je het goed aanpakt. Naast praktisch handig, is een ENS-domein dus in principe ook een handelswaar. Lukt het jou om ergens een potentieel populaire domeinnaam te vinden, die nog niet geregistreerd is of ‘goedkoop’ op de markt staat, dan kan dat zomaar eens een hele investering blijken. Wat je ook kunt doen, is alerts aanzetten op bepaalde domeinnamen. Je krijgt dan een berichtje wanneer een registratie verloopt en niet wordt verlengd. Het komt wel eens voor dat mensen vergeten hun domeinen te verlengen en zo kan het zomaar eens zijn dat je met een gelukje een topdomein kunt oppikken voor een hele lage prijs.

De impact van Ethereum Name Service op de crypto industrie

Zoals we in de inleiding al aangaven, is de koppeling tussen Ethereum Name Service en Web3.0 eenvoudig te maken. Web3.0 is een nieuwe vorm van het internet, waarbij het internet steeds meer decentraal zal worden. In plaats van dat de grote tech giants alles in handen hebben, zouden de gebruikers dit dan hebben.

Crypto, met onder andere blockchain, tokens en DAO’s, zou hier zomaar eens een grote invloed op kunnen gaan hebben. Zoals in de inleiding al beschreven stond, is het ook niet gek dat hier een decentraal alternatief voor het reguliere domeinnamensysteem bij komt kijken. Dat is dus waar Ethereum Name Service relevant wordt.

Ethereum Name Service vereenvoudigd namelijk bepaalde zaken als het gaat om crypto. Zoals je misschien wel weet, is bepaalde data op de blockchain, zoals wallet adressen, best wel lastig te onthouden. Dit zijn vaak namelijk lange ‘codewoorden’, bestaande uit kleine letters, hoofdletters en cijfers. Deze ‘codewoorden’ heb je wel erg vaak nodig, en dus is het handig als hier een eenvoudigere optie voor is.

Bijvoorbeeld de domeinnamen van Ethereum Name Service. Deze veranderen een wallet adres als 0xab1234c5d678901e2fg34h567i89j0k1234lmn5o, ineens in iets als AllesOverCrypto.eth. Dat maakt alles natuurlijk een steeds eenvoudiger.

Dat is dan ook de reden dat veel mensen Ethereum Name Service als iets positiefs zien. Het zorgt er simpelweg voor dat bepaald processen eenvoudiger, en dus met een kleinere kans op fouten, kunnen verlopen. Daarnaast zorgt het ervoor dat deze processen er eenvoudiger uitzien voor iemand die er nog nooit mee te maken heeft gehad. Hierdoor wordt de drempel om er eens naar te kijken en zich er mogelijk in te verdiepen verlaagd.

Dat wordt gezien als iets positiefs. Adoptie van crypto is volgens velen het allerbelangrijkste wat er moet gebeuren met crypto. Met adoptie van crypto wordt bedoeld dat het daadwerkelijk in het dagelijks leven gebruikt wordt. Niet alleen door handelaren, maar ook als betaalmiddel op bijvoorbeeld Bol.com.

Eén van de belangrijkste stappen om adoptie te kunnen bereiken, is het vereenvoudigen van crypto. Voor de meeste mensen is crypto nog helemaal nieuw en veel van hen hebben dan ook geen enkel idee hoe het werkt. Om crypto ook voor deze mensen te begrijpen te maken, en op deze manier adoptie te stimuleren, is het dus belangrijk dat alles eenvoudiger wordt.

Initiatieven als Ethereum Name Service kunnen hier natuurlijk bij helpen. De impact van Ethereum Name Service op het lange termijnsucces van crypto zou dus best wel groot kunnen zijn.

Conclusie

Vandaag hebben we gekeken naar Ethereum Name Service, een decentrale domeinnaamservice op de Ethereum-blockchain. Via Ethereum Name Service kun je domeinnamen aankopen, die gekoppeld kunnen worden aan verschillende dingen, zoals wallet adressen, websites, of dApps.

Maar hoe werkt dat dan, ENS? Nou, Ethereum Name Service maakt gebruik van verschillende smart contracts, met als belangrijkste het registry smart contract. In het registry staat opgeslagen wie de eigenaar is van welke domeinnaam, maar wordt ook de koppeling gemaakt naar het resolver smart contract, dat ervoor zorgt dat de domeinnaam ook echt aan locatie gekoppeld wordt.

ENS-domeinen worden verhandeld als Ethereum NFT’s, en deze zijn dus bijvoorbeeld ook te verhandelen via OpenSea. Er is inmiddels dan ook doorverkoopmarkt voor deze NFT’s ontstaan.

Ethereum Name Service heeft ook een eigen token, namelijk de ENS-token. Deze dient als een governance token voor de Ethereum Name Service DAO. Dit betekent dat bezitters van de token kunnen meestemmen over wat er gebeurd met ENS.

Hopelijk hebben we je vandaag weer wat bijgeleerd over een toepassing die mogelijk van flinke impact kan gaan zijn, mits het internet steeds meer richting Web3 beweegt: Ethereum Name Service. Heb je toch nog vragen? Stel ze dan in onze AllesOverCrypto Facebookgroep waar onze experts voor je klaar staan. Daarnaast kom je terecht in een community van ruim 100.000 crypto fanaten! Antwoorden op je vragen kun je ook vinden in onze FAQ. Verder vind je snel antwoorden door je vraag + AllesOverCrypto te googelen.

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!