Coinmarketcap logo met data-achtergrond

CoinMarketCap komt in november met nieuw rangsysteem exchanges

CoinMarketCap heeft het doel om op 12 november 2019 een nieuw rangsysteem voor exchanges te hebben. Hiermee willen ze de cryptomarkt meer transparant maken.

Liegen over handelsvolume

CoinMarketCap, vaak afgekort als CMC, is een website waar de hele wereld naar kijkt als het gaat om cryptocurrency-prijzen. Ook vind je hier de handelsvolumes van de munten en de exchanges. Helaas is gebleken dat veel exchanges liegen over hun handelsvolume om zo maar meer traders naar hun platform te krijgen. Ook zijn de metingen van het volume niet overal hetzelfde en komen er resultaten naar voren die niet altijd met elkaar te vergelijken zijn.

DATA-groep pakt het aan

In mei 2019 is er een groep van handelsplatformen en projecten gevormd om zaken als 'fake trading volume' aan te pakken. Deze groep heet de Data Accountability & Transparency Alliance (DATA). Tot deze groep behoren onder andere de exchanges Binance, Bittrex, Huobi en OKEx. 

De DATA-groep heeft recentelijk overleg gehad en willen onder andere kijken naar de maatstaven voor liquiditeit en zelf-gerapporteerde data.

Maatstaven voor liquiditeit

Momenteel worden exchanges gerangschikt op basis van liquiditeit. Hoe meer handelsvolume jouw exchange heeft, hoe hoger je op de ranglijst komt te staan. Doordat het zo wordt geregeld, werk je het in de hand dat bedrijven gaan sjoemelen met hun volumes. Je kan daarom óf bepalen dat je op een heel andere manier je rangsysteem gaat inrichten, óf dat je aanpassingen maakt waardoor het niet meer mogelijk is om te liegen over de cijfers.

Zelf-gerapporteerde data

Een andere manier om meer transparantie in de markt te brengen is door middel van zelf-gerapporteerde data. Een exchange kan dan worden beloond voor de hoeveelheid data dat het aanlevert aan CoinMarketCap. Voorbeelden van extra data zijn Know-Your-Customer (KYC), locatie van het hoofdkantoor en gedeelde orderboeken met andere exchanges.

Die laatste is heel belangrijk aangezien anders gedeelde orderboeken dubbel worden geteld. Wanneer exchange A 100 miljoen rapporteert en exchange B ook 100 miljoen, terwijl ze een gedeeld orderboek hebben, dan heb je dus 100 miljoen aan fake trading volume.

CoinMarketCap is er nog niet helemaal over uit hoe ze het probleem aanpakken, maar hebben nu dus in ieder geval de deadline op 12 november 2019 gezet om een oplossing live te hebben staan.

Bron: cointelegraph