Bytecoin

Bytecoin (BCN) - Privacy coin voor anonieme transacties

Bytecoin (BCN) is een cryptocurrency die zich sinds 2012 al focust op het anoniem maken van transacties. Tegenwoordig leven we bijna meer online dan offline en het wordt steeds belangrijker om goed te letten op je eigen privacy. Met Bytecoin hoef jij je in ieder geval niet meer zorgen te maken over online betalingen, dit gebeurt vanaf nu volledig anoniem. Ben je benieuwd naar hoe ze dit doen? Lees hier de uitleg over Bytecoin (BCN).

Bekijk snel

Wat is Bytecoin (BCN)?

Bytecoin (BCN) behoort tot de categorie 'private coins'. Net als Monero (fork van Bytecoin), Dash, Verge en ZCash proberen zij betalingen mogelijk te maken waarbij niemand kan zien wie de verzender en de ontvanger ervan is. Mensen die hun financiën privé willen houden zijn erg gebaat bij dit soort cryptocurrency's.

Bytecoin transactie

Bij fiat-geld gaan de transacties via de bank of een andere tussenpersoon. Deze tussenpersoon heeft een controlerende functie en voert hem uit wanneer de transactie plausibel wordt geacht. 
Bij Bytecoin gaan de geldbetalingen via het internet en worden overboekingen door het Bytecoin-netwerk gecontroleerd. Het is mogelijk om Bytecoins binnen 20 minuten van hier naar de andere kant van de wereld te sturen. Hiervoor hoeven geen extra handelingen gedaan te worden en er worden ook geen extra kosten in rekening gebracht. Dit is iets wat je helaas bij de reguliere bank niet voor elkaar krijgt.

Hoe wordt zo'n transactie geanonimiseerd?

Om te verhullen dat jij degene bent die het geld verstuurt wordt de transactie versleuteld door cryptografische algoritmes, genaamd CryptoNote. Naast de verzender is het ook de ontvanger die wordt afgeschermd voor de buitenwereld. Dit wordt gedaan door middel van Ring Signatures en Stealth Addresses.

Ring Signatures (privacy voor zender)

Wanneer ik een betalingscheck onderteken met mijn handtekening, dan is het mogelijk dat anderen mijn handtekening herkennen en weten dat de check van mij komt. Met Ring Signatures worden handtekeningen van vijf mensen verzameld en daarvan wordt een nieuwe handtekening gevormd. Hierdoor wordt het voor niemand mogelijk de gezette krabbel te herkennen. 


Stealth Addresses (privacy voor ontvanger)

Bij Bitcoin heeft de ontvanger van het geld één public key, bij Bytecoin heeft hij er twee. Deze twee worden gebruikt om een unieke public key te genereren die alleen voor de huidige transactie geldig is. Mocht hij later een andere transactie ontvangen dan zal er een compleet nieuwe public key gegenereerd worden uit zijn twee public keys. Hierdoor is het onmogelijk om de ontvanger te traceren. 

Dit is hoe de community Bytecoin zelf introduceert:

Kenmerken van Bytecoin: BCN

Bytecoin (BCN) is speciaal bedoeld voor het doen van (privé)betalingen. Naast het ontvangen van een transactie is het ook mogelijk door middel van minen aan de cryptocurrency te komen. Het netwerk wordt namelijk draaiende gehouden door een Proof-of-Work mechanisme.

Egalitarian Proof-of-Work

Iedereen kan met zijn computer een steentje bijdragen aan het Bytecoin-netwerk. De computer wordt dan gebruikt om transacties te controleren en uit te voeren. Jouw computer, samen met andere participanten, nemen als het ware de taak van de bankier over. Op deze manier is het mogelijk op een decentrale manier het netwerk te runnen. Dit proces heet minen en je krijgt voor jouw inspanningen een beloning in de vorm van Bytecoins.

Verschil met Bitcoin-mining

Bitcoin gebruikt voor zijn Proof-of-Work het SHA-256 algoritme. Dit algoritme geeft grote voordelen aan miners die sterke ASIC-miners hebben. Dit zijn dure apparaten en daarmee geef je de rijke mensen de mogelijkheid beter te kunnen minen dan anderen met een normale computer. Doordat een aantal partijen het grootste gedeelte van de miningpool in handen hebben werkt dit centralisatie in de hand. Dit is het laatste wat je als cryptocurrency wil. 
Bytecoin wil deze centralisatie tegengaan met een verbeterde Proof-of-Work, genaamd Egalitarian Proof-of-Work. In deze eigen vorm kunnen normale videokaarten (GPU's) en processoren (CPU's) ook effectief coins minen en hierdoor wordt het voor iedereen met een normale computer toegankelijk. 

Kenmerken
Coin symbool BCN
Totaal aantal tokens 184.470.000.000
Aantal tokens in omloop 183.884.619.096
Coin type Gebaseerd op het CryptoNote-protocol

Team

Op dit moment bestaat hun 'core team' uit vier fulltime C++ programmeurs, een cryptografie-expert, een community manager en een aantal programmeurs die op meerdere gebieden inzetbaar zijn. Naast dit team hebben ze een goede relatie met verschillende grafische designers, front-end developers, mobile developers en systeem administrators die vaak opdrachten voor hen uitvoeren.

Ze willen, zoals bij de meeste anonieme coins, niet met naam en gezicht herkenbaar zijn en geven zelf aan dat hun identiteiten in de duizenden regels programmeercode zitten. Op zich begrijpbaar dat zij hiervoor kiezen aangezien overheden niet erg staan te springen om initiatieven waarbij geldelijke transacties in het anoniem gedaan kunnen worden. 

Binnen de community die ze aan het bouwen zijn, zijn er wel mensen die aantoonbaar in beeld komen. Hier zie je het overzicht van de mensen die zich binnen deze community inzetten voor de toekomst van Bytecoin. Er zitten onder andere designers, copywriters en community managers van verschillende landen bij. Binnen deze groep zitten ook twee adviseurs op het gebied van mining en financiering. Verder is er geen groep aan adviseurs of partners bekend die nauw samenwerken met het project.

Roadmap

Het team geeft nauwelijks een beeld waar het de komende jaren naartoe wil. De roadmap die ze hebben gepubliceerd is niet uitgebreid en omvat alleen de eerste twee kwartalen van 2018.  

Image
Roadmap Bytecoin

Populariteit en gemeenschap

Voor een cryptocurrency dat in de top 20 staat heeft het weinig geïnteresseerden op social media. Waar Bytecoin 40k volgers op Twitter heeft, is dit bij bijvoorbeeld NEO zo'n 320k. In de roadmap is te zien dat ze de komende tijd ook gaan focussen op de marketing. Dit zou wellicht een boost kunnen gaan geven aan de onderstaande mediacijfers. 

Populariteit Bytecoin (BCN)
Twitter 40k volgers
Telegram 12k volgers
Facebook 4k volgers
Reddit 12k lezers

Kritiekpunten

 • Bytecoin slaagt er goed in om transacties anoniem te maken door middel van Ring Signatures en Stealth Addresses, maar de hoeveelheid coins die worden verzonden is wel nog zichtbaar. De fork van Bytecoin, Monero, lost dit op door Ring Confidential Transactions te implementeren. Hierdoor wordt de waarde van de transactie gemaskeerd. Het is belangrijk voor Bytecoin om ook zoiets te realiseren zodat zij hun status van anonimiteit nog beter kunnen behouden. Op dit moment komen er meer en meer privacy coins en uiteindelijk zal de cryptocurrency die het beste de anonimiteit kan waarborgen de grootste kans op wereldwijde adoptie hebben.
 • Er is veel kritiek op het Proof-of-Work mechanisme in het algemeen. Het zou milieu-onvriendelijk zijn door het vele stroomverbruik van de aangesloten computers. Een Proof-of-stake mechanisme zoals NEO, waar ik alleen maar mijn coins in de wallet hoef te houden, zou efficiënter werken.

Conclusie

Bytecoin is al sinds 2012 operationeel en is daarmee een van de oudste cryptoprojecten binnen de cryptowereld. Ze willen privacy teruggeven aan de gebruikers en voorkomen dat derde partijen verdiensten halen uit de transacties van mensen. Het is het eerste cryptoproject dat het CryptoNote-protocol heeft geïntegreerd en heeft daarmee een fundament gelegd voor nieuwe cryptocurrency's zoals Monero.  

Dit jaar zullen ze ook focus leggen op de marketing van het project en met de listing op Binance hebben ze hier een belangrijke stap voor gezet. Ze staan nu in de top 20 cryptocurrency's en we zijn erg benieuwd naar wat het ons de komende tijd gaat brengen. We volgen de ontwikkelingen in ieder geval met veel interesse en hebben goede verwachtingen.

Lijkt het je interessant om wat Bytecoins (BCN) te kopen? Dan kan je de onderstaande stappen volgen.

Hoe koop ik ByteCoin?

ByteCoin kopen op Poloniex is een fluitje van een cent. Met deze uitleg kan je al binnen enkele stappen de trotse eigenaar zijn van BCN.

 1. Meld je hier gratis aan bij Poloniex
 2. Verifieer jezelf
 3. Druk bovenaan op Balances -> Deposits & Withdrawals
 4. Klik op Deposit bij Bitcoin
 5. Kopieer het Deposit-adres
 6. Maak via deze link een gratis account aan op Bitvavo
 7. Stort geld op je Bitvavo-rekening via iDEAL
  Klik hier voor meer uitleg over Bitvavo als je dit nodig hebt
 8. Koop Bitcoin en stuur deze vervolgens naar het depositadres dat je hebt gekopieerd
 9. Wacht totdat de bestelling is binnengekomen
 10. Ga op Poloniex naar Exchange en klik BCN aan
 11. Koop de gewenste hoeveelheid ByteCoin aan.

Word lid van onze Crypto Community en kom in contact met andere crypto-investeerders!

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.