Benqi Header

Wat is Benqi (QI)? - Complete uitleg voor beginners

Benqi (QI) is een welkome afwisseling in de wereld van lenen en uitlenen. Voor de meeste mensen is geld lenen of uitlenen wel vaker aan de orde, maar hoe zit dat in de cryptobranche? Om de overstap van traditionele finance naar een nieuw stelsel te kunnen maken, moeten ook deze handelingen goed geregeld zijn.

DeFi is de starter in dit verhaal, maar er valt nog veel te finetunen. Benqi zorgt voor vele veranderingen in korte tijd, sinds zij in 2021 het eerste DeFi-project op het Avalanche ecosysteem werden. In dit artikel vertel ik je meer over hoe het project er uitziet, wie de founders en teamleden zijn en waar je de QI-token kunt aanschaffen. Lees je mee? 

Bekijk snel

Wat is Benqi (QI)?

Benqi (QI) is een platform, waarop je geld kunt lenen, uitlenen of verdienen aan rente. Officieel noemen we Benqi een Algoritmisch Liquidity Market Protocol, wat kortgezegd een crypto op de liquiditeitsmarkt is. Het platform is gebouwd op de Avalanche blockchain, waarover ik eerder al een blog schreef. (Nouja, over het ecosysteem van Avalanche dan).

Benqi is volledig gedecentraliseerd en heeft qua schaalbaarheid een grote voorsprong op andere platformen, dus dat is een goed ding. Op het vlak van DeFi zijn ze ook hard bezig om problemen op te lossen én de verbinding te leggen met de  traditionele financiële wereld. 

Het project is nog helemaal niet zo lang op de markt, want ze lanceerden pas in Q3 van dit jaar (2021). Toch is de waarde al behoorlijk toegenomen, zoals zichtbaar is onderstaande grafiek. Let op: investeer nooit klakkeloos in een coin, omdat je op de inzichten van iemand anders vertrouwt. Doe altijd jouw eigen research, voordat je jouw spaarcenten investeert in een coin als Benqi (QI).

Image
Prijsgrafiek Benqi

 

Het doel van het platform is om de toegang tot decentralized finance te vereenvoudigen. De uitrol van de coins is nog druk gaan en zal pas in 2024 volledig gerealiseerd zijn. 

In onderstaande video kun je de intro tot Benqi bekijken, dus als je geïnteresseerd bent in dit platform, dan is dit zeker een aanrader:

Hoe werkt Benqi (QI)?

Dat is een goede vraag en daar wil jij natuurlijk het antwoord op hebben. Decentralized Finance (DeFi) heeft het de afgelopen paar jaar ontzettend aan populariteit gewonnen. Aangezien de meeste DeFi activiteiten worden uitgevoerd op het netwerk van Ethereum (ETH), heeft het netwerk problemen gekregen. De vele aandacht wordt het netwerk teveel, waardoor de netwerk fees enorm zijn gestegen. 

Deze schaalbaarheidsproblemen zijn een barrière geworden voor zowel nieuwe als oude gebruikers, die van DeFi gebruik willen maken. Hier komt Benqi (QI) om de hoek kijken. Ze bieden een Liquidity Market Protocol aan, waarmee de schaalbaarheid en decentralisatie ervoor zorgen dat de gebruikers wél enthousiast worden. 

Benqi (QI) focust op een paar kernpunten:

 • Laagdrempeligheid;
 • Gebruiksgemak voor iedereen;
 • Lage kosten

Het platform zal alle gebruikers toegang geven tot gedecentraliseerde financiële producten, op democratische wijze. Permissionless lending en borrowing is dan aan de orde van de dag, waardoor gebruikers kunnen:

 1. Direct liquiditeit ontrekken en leveren aan een gedeelde liquiditeitsmarkt;
 2. Direcht lenen van een liquiditeitsmarkt, met een bepaald asset als onderpand;
 3. 24/7 een live en transparant overzicht hebben van de rentetarieven, gebasseerd op het vraag en aanbod van de markt.

Gebruik van het protocol

Om het protocol te gebruiken, deponeert de gebruiker zijn voorkeursactiva. Uiteraard moet deze asset worden ondersteund door het protocol. Gebruikers verdienen meer rente, naarmate de vraag naar leningen op de markt toeneemt. Gedeponeerde activa kunnen daarbij gebruikt worden als onderpand, zodat gebruikers andere activa kunnen lenen. 

Wanneer het platform groeit, zullen er extra token pools worden toegevoegd. Het kernteam neemt in de eerste instantie besluiten over eventuele toevoegingen, maar uiteindelijk zal de Decentralized Autonomous Organization (DAO) de knopen doorhakken. De extra pools worden dan goedgekeurd op basis van stemmen, die worden uitgebracht door de community, die in het bezit zijn van de QI-governance token. 

Opslag van fondsen

De fondsen worden beheerd door smart contracts. Lenders zullen Qi-Tokens krijgen, die ze gebruiken om fondsen uit de pool on-demand op te nemen, indien nodig. Qi-tokens kun je overdragen en verhandelen, net zoals bij iedere andere cryptocurrency op Avalanche. 

Risico's

We benadrukken als bloggers van AOC bijna in ieder artikel wel, want niets in het leven is risicovrij. Geen enkel protocol op de blockchain is dus ook vrij van risico's; denk bijvoorbeeld aan risico's inzake smart contracts en liquidatie-handelingen. Uiteraard probeert Benqi (QI) deze risico's zoveel mogelijk te beperken, door audits uit te voeren en de boel open-source te houden. 

Het team achter Benqi (QI)

DeFi's Most Powerful Liquidity Market Protocol vind je onder andere op LinkedIn. Er zijn zeven medewerkers werkzaam bij Benqi, waarvan er nu vijf zichtbaar zijn op LinkedIn:

 • JD Gagnon - Deze man is co-founder van Benqi, maar ook co-founder van Rome Blockchain Labs. Hij heeft een bachelor in Commerce behaald aan de Universiteit van Alberta, waarmee hij het commerciële brein achter deze organisatie is;
 • Hannu Kuusi - Hij is samen met JD Gagnon founder van Rome Blockchain Labs & Benqi. Hij heeft een technische achtergrond, met een specialisatie in mobile, game en software development. Kuusi is al sinds de jaren 90 thuis in deze branche, dus een echte early adopter;
 • Dan Mgbor - Mgbor is eveneens co-founder en heeft een bachelor in Electronic & Computer Engineering, maar ook een master in Business Analytics & Management Sciences. Kortom, een getalenteerde aanvulling op het team;
 • Dexter Lee - Dexter is een specialist in DeFi en werkt fulltime voor en met de Benqi founders. In 2013 behaalde hij zijn bachelor in Engineering aan de Universiteit van Western Australia; 
 • Alexander Szul - Hij staat niet op de teampagina op LinkedIn, maar is wel degelijk betrokken. Hij is de CIO van Benqi, ofwel de Chief Information Officer. Dat betekent dat hij de verantwoordelijkheid draagt voor alle ICT-gerelateerde zaken van Benqi. Daarnaast werkt hij samen met Kuusi en Gagnon aan Rome Blockchain Labs;
 • Alexander Elhorst is parttime betrokken bij het team, want hij werkt fulltime als COO (Chief Operating Officer) voor Rome Blockchain Labs. Bij Benqi doet hij dienst als Business Coach. Het leuke is dat deze Fin niet alleen aan de Universiteit van Helsinki psychologie heeft gestudeerd, maar ook in Nederland aan de studie is geweest. Hij studeerde aan de Haagse Hogeschool met een focus op IT en GUI design, en voltooide daarna zijn master Public Administration aan de Erasmus University in Rotterdam;
 • Hansen Niu - Hansen staat op LinkedIn wel onder Benqi als medewerker vermeld, maar niet met naam en toenaam. Volgens zijn profiel is hij verantwoordelijk voor de strategie van het bedrijf. 

Online aanwezigheid

Twitter

Het team heeft online privéprofielen, maar interessanter zijn de commerciële kanalen. Laten we beginnen met Twitter. Ze hebben daar een flink aantal volgers voor hun korte bestaan, namelijk ruim 53k op het moment van schrijven (december 2021). Hun laatste tweet was enkele uurtjes geleden, waarin ze het volgende postten:

Het lijkt erop dat het straks mogelijk is om AVAX te staken, waarvoor je sAVAX in ruil ontvangt. Deze waarde kun je vervolgens gebruiken op de ondersteunende protocollen van de Avalanche blockchain. sAVAX is een stabiele, waardevaste activa, aangezien er beloningen van de Avalanche P-chain van komen kijken. Wil je meer weten over de chains van Avalanche, dan lees je bij voorkeur deze blog van mij, waarin ik de kenmerken van het Avalanche Ecosysteem toelicht. 

Volgers merkten direct al op: hoe zit het met de veiligheid? Volgens het team is de veiligheid van Benqi hun grootste goed, dus daar hoef je niet over in te zitten. Alle contracten worden gecontroleerd door elite derde partij auditors. Daarbij is Chaos Labs eveneens betrokken bij het optimaliseren van de economische veiligheid van het complete aanbod van Benqi, dus dat pakken ze slim aan!

Discord

Op Discord zijn de iets minder populair, maar ze zijn natuurlijk ook nog maar net gestart. Ze hebben er 1778 leden op het moment van schrijven (december 2021), waarvan er momenteel ruim driehonderd online zijn. Het is een officieel kanaal van Benqi (QI), dus wellicht interessant als je de ontwikkelingen wilt blijven volgen.

Telegram

Telegram is in onze maatschappij nog niet echt doorgedrongen, maar in de crypto- en blockchainwereld is het echt de basis. Benqi (QI) heeft er ruim 14k aan leden, waarvan ruim 10% online is. Niet al te gekke score, lijkt mij. 

Wat is Benqi coin (QI)?

Dan nu zijn we aangekomen bij het stukje waar jij nieuwsgierig naar bent: de coin van Benqi, QI! Had je direct aan het begin €100 ingelegd, dan was die 100 euro nu zo'n €240 waard geweest. Maar let op: dit is geen advies aan jou om direct te investeren. Je doet er goed aan om je eigen onderzoek uit te voeren, voordat je jouw spaarcentjes investeert. 

Het QI-token is een ERC-20 token, waarmee je jouw zaakjes regelt op het Benqi-platform. De token is een native asset op Avalanche en je hebt het nodig voor alle handelingen op het platform. Je kunt ermee stemmen, zodat je mee kunt beslissen over de toekomst van het platform. Ook kun je voorstellen indienen via BENQI Improvement Proposals (BIP's). Zoals hierboven vermeld, liggen de beslissingen vooralsnog bij het team, maar wordt het uiteindelijk een DAO. 

Image
Benqinomics


Bron: https://morioh.com/p/fc353e4e3223

Benqinomics

De details van een token noemen we over het algemeen de tokenomics, dus de Benqinomics is een leuke twist. De totale voorraad QI zal 7.200.000.000 tokens bedragen, maar de distributie zal er als volgt uitzien: 

  QI-tokens % van de totale voorraad
Liquidity Mining Program 3.240.000.000 45%
Token Sale 1.800.000.000 25%
Treasury 1.080.000.000 15%
Team 720.000.000 10%
Exchange Liquidity 360.000.000 5%
Total 7.200.000.000 100%

Benqi (QI) kopen

Ben je geïnteresseerd in de token, dan zul je deze via onderstaand stappenplan (Hoe koop ik BENQI?) kunnen aanschaffen. Je kunt de token aanschaffen via Binance, maar nog niet via Bitvavo. Uiteraard zijn er meerdere platformen en DEX'en (Pangolin, KuCoin, Gate.io, etc) waar je kunt investeren, dus lees je goed in en doe je onderzoek. 

Wallet voor Benqi (QI)

Ga jij investeren in deze token en wil je weten hoe je jouw digitale vermogen kunt bewaren? Je kunt ervoor kiezen om je QI-token op de beurs te laten staan, maar hierdoor ben je kwetsbaar voor hackers. Een verstandigere keuze is een online wallet, zoals MetaMask of Trust Wallet. Het nadeel is dat je nog steeds risico loopt, maar dan op hack van jouw software wallet. 

Wil je écht slim handelen, dan raad ik altijd een hardware wallet aan. De populairste en beste op de markt is momenteel de Ledger X of S, waarover je in deze blog van mijn collega meer leest. Het grote vooreel van een hardware wallet is dat je de private keys in eigen hand hebt én dat je dus niet gehackt kunt worden. Thank me later!

Image
Liquidity unlocked Benqi

Hoe koop ik BENQI?

BENQI kopen op Gate.io is een fluitje van een cent. Binnen enkele stappen kan je al de trotse eigenaar zijn van QI.

 1. Meld je hier gratis aan bij Gate.io
 2. Druk bovenaan op Wallets
 3. Zoek naar Bitcoin (BTC) of naar Tether USDT (net welke munt je nodig hebt om BENQI bij Gate.io te kopen
 4. Klik op Deposit
 5. Kopieer het adres
 6. Maak via deze link een gratis account aan op Bitvavo
 7. Stort geld op je Bitvavo-rekening via iDEAL
  Klik hier voor meer uitleg over Bitvavo als je dit nodig hebt
 8. Koop Bitcoin of Tether en stuur deze vervolgens naar het depositadres dat je hebt gekopieerd.
 9. Wacht totdat de cryptomunten op Gate.io staan
 10. Druk bij Gate.io bovenaan op Markets, kies BTC Markets of USDT Markets en zoek naar QI
 11. Koop de gewenste hoeveelheid BENQI. 

Conclusie

Goed, Benqi is dus all in voor de DeFi-markt. Ze vereenvoudigen processen, terwijl ze niet inleveren op de veiligheid van gebruikers. Hoewel voor veel gebruikers DeFi nog een ver-van-je-bed-show lijkt te zijn, maakt de komst van dit soort toffe projecten de integratie in het dagelijks leven stukken eenvoudiger. 

Op de Ethereum blockchain zijn uiteraard wel al vele DeFi-projecten gelanceerd, maar vanwege de hoge netwerkkosten (lees hierboven) heeft de concurrentie een veel kleinere winstmarge. Dit is een groot nadeel, want hoe ga je de groei en interesse dan vasthouden? Al met al denk ik dat Benqi op de goede weg zit en dat we hier nog veel van gaan horen. Ik ben benieuwd wat jij hiervan vindt, laat je het weten in onze Facebookgroep?

Heb je nog vragen over Benqi en hun kijk op het lending en borrowing protocol? Heb je moeite met andere begrippen die in dit verhaal voorbij kwamen? In onze FAQ vind je makkelijk en snel de antwoorden. Wat ook handig werkt, is om je vraag + 'AllesOverCrypto' te googelen.

De kans is namelijk groot dat we in het verleden al een artikel hebben geschreven over het onderwerp waar je graag meer vanaf wilt weten. In onze AllesOverCrypto Facebook groep staan onze crypto- en blockchainexperts klaar om jouw vragen te beantwoorden. Zie ik je daar?

Header image: Benqi Twitter


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.