VeChain (VEN): blockchain, AI, en IoT in één

Door Derek op dinsdag, 6 februari, 2018 - 06:00

VeChain (VEN) heeft binnen no-time een hoop aandacht gekregen vanuit de crypto-wereld. Net als je een beetje het gevoel begint te krijgen dat je alle grote cryptocurrency’s wel kent, komt er weer een ander de top 20 binnenstormen. VeChain lijkt in veel opzichten op WaltonChain, met het grootste verschil dat Vechain enorme partners als PricewaterhouseCoopers (36 miljard omzet in 2016) aan zich heeft gebonden. Wat maakt Vechain interessant en is het verstandig om in de coin te investeren? We geven je hier uitleg over het indrukwekkende platform.

Lees snel:

Wat is VeChain (Ven)?

VeChain zet zichzelf in de markt als het leidende blockchainplatform voor informatie en producten. Het cryptobedrijf, gevestigd in Singapore, is in 2015 begonnen door Sunny Lu en gaat tegenwoordig door het leven onder de naam VeChain Foundation. Het voornaamste doel is om een ecosysteem voor producten te creëren waar vertrouwen totaal geïntegreerd is. Hoe moet je dit zien? Er is waarschijnlijk geen product waar meer nepvarianten van bestaan dan Rolex horloges. Het is als non-expert vrijwel onmogelijk om er 100% zeker van te zijn of de Rolex die je wilt kopen daadwerkelijk door Rolex is ontwikkeld. VeChain wil dit oplossen door ervoor te zorgen dat alle producten op hun blockchain worden geregistreerd. Hierdoor kan jij meteen checken of het horloge dat je om je pols hebt een echte Rolex is. Bovendien kan je dan direct controleren wanneer hij geproduceerd is, welk materiaal erin zit, waar deze materialen vandaan komen, et cetera. 

Plaatje van een echte en neppe Rolex. VeChain (VEN) gaat ervoor zorgen dat je dit niet meer met het oog hoeft te onderscheiden

Welke van de twee is de echte Rolex?

Fair Trade en tweedehands spullen

Dit reikt echter veel verder dan alleen het checken van de authenticiteit van je producten. Denk bijvoorbeeld aan een merk als Tony’s Chocolonely. Het chocolademerk heeft als belangrijkste doel om de moderne slavernij de wereld uit te helpen. Ze willen ervoor zorgen dat cacaoboeren een eerlijke prijs krijgen voor hun cacao, zodat ze een normaal leven kunnen opbouwen zonder afgeperst te worden door de grote merken. Met VeChain zouden alle chocoladeproducten gecheckt kunnen worden om te zien of cacaoboeren op eerlijke wijze zijn gecompenseerd voor hun werk. 
Een andere industrie waar vertrouwen belangrijk is, is de industrie van tweedehands spullen. Met name met tweedehands auto’s wordt vaak geknoeid en weet je nooit zeker in hoeverre de auto al is afgetakeld. Met VeChain kan je in theorie de auto opzoeken op hun blockchain en informatie erover vinden, zoals hoeveel kilometer ermee gereden is, hoe vaak hij naar de garage is geweest, welke onderdelen vervangen zijn, wanneer deze vervangen zijn en noem het maar op.

Internet of Things, Artificial Intelligence en Blockchain in één

De ambities van VeChain stoppen hier niet. Het bedrijf wil de drie technologieën die de wereld om ons heen drastisch gaan veranderen, samenbrengen om de grootste impact te maken. Ze omschrijven de drie technologieën op de volgende manier:

 • Internet of Things (IoT) is als onze ogen en handen: we gebruiken het om de wereld om ons heen te voelen, om alle data en informatie te verzamelen
 • Blockchain is als onze harten: we gebruiken het om de authenticiteit en betrouwbaarheid van onze gegevens te garanderen
 • Artificial Intelligence (AI) is als ons brein: door alle (betrouwbare en niet betrouwbare) gegevens te verzamelen, kan AI beslissingen maken en besluiten nemen op basis van deze informatie.

Een succesvolle combinatie van deze drie technologieën kan een technologische revolutie teweegbrengen die jouw en mijn pet te boven gaan. De toekomst zal uit gaan wijzen of VeChain succesvol deze drie kan samenvoegen tot een monstertechnologie.

Team 

Het team achter het cryptobedrijf is ooit begonnen met vijftien personen, maar uit onderstaand filmpje blijkt dat er ondertussen ruim zestig man werkt. Hier zitten veel ervaren en indrukwekkende namen tussen. Bijvoorbeeld Scott Brsbin die al in het team zit sinds 2016. Hij is bekend als advocaat van onder andere Rolling Stones, Mick Jagger en Disney.
Gu JianLiang is de CTO, hoofdverantwoordelijk voor de technische ontwikkelingen. Hij heeft weliswaar een minder grote naam maar zijn ervaring is indrukwekkend. JianLiang heeft al achttien jaar ervaring in de wereld van telecommunicatie (bij onder andere TCL en ALCATEL) en in deze tijd is zijn passie voor de Internet of Things ontstaan. Deze interesse probeert hij nu te combineren met Articial Intelligence en zijn nieuwe obsessie voor blockchain.
De grote man achter VeChain is Sunny Lu. Hij heeft zijn meeste ervaring opgedaan als de Chief Information Officier van Louis Vuitton, wat meteen verklaart hoe Lu op het idee is gekomen om VeChain te beginnen. Als CIO was hij hoogst verantwoordelijke voor alles omtrent de ICT van het toonaangevende modemerk. Om een beetje een feeling te krijgen met het team achter VeChain, kan je het volgende filmpje bekijken. 

Partners

Wat VeChain doet is niet uniek binnen de cryptowereld. Platformen als WaltonWaBi, Modum en Ambrosus willen hetzelfde bereiken en lopen qua technologie niet ver achter op VeChain. Het grootste verschil zit hem erin dat VeChain al succesvol veel grote partners aan zich heeft getrokken. De meest vooraanstaande hiervan is PricewaterhouseCoopers (PwC). Deze multinational, met wereldwijd meer dan 236.000 werknemers en een jaaromzet van 37,7 miljard dollar, is al sinds mei 2017 nauw betrokken bij het project. Mede door hun incubation programma kan VeChain keihard door blijven groeien doordat ze gebruik kunnen maken van het enorme netwerk en kapitaal achter PwC. Dit is echter niet de enige grote partner die VeChain aan zich heeft weten te binden. Andere partnerships zijn:

 • DNV GL (23,3 miljard omzet in 2015)
  Een multinational dat zich focust op hernieuwbare energie, olie & gas, eten & drinken en gezondsheidszorg
 • Kuehne Nagel (20 miljard omzet in 2016)
  Een wereldwijd bedrijf in de logistiek en transport
 • China Unicom (274,2 miljard omzet in 2016)
  Een staatsbedrijf in telecommunicatie. De op vier na grootste van de wereld.
 • Chinese overheid
  Er is een nauwe samenwerking met de Chinese overheid voor het opzetten van blockchainsystemen
 • Andere partnerships zijn onder andere: Renault, Hyperledger, D.I.G en Babyghost, MadeForGoods

 

Plaatje van het team van VeChain (VEN) met een deleagtie vanuit PricewaterhouseCoopers

Het team van VeChain met een delegatie van PricewaterhouseCoopers

Rebranding

Het team achter VeChain heeft aangegeven een rebranding te gaan doen naar VeChain Thor. Deze rebranding stond al gepland voor midden januari, maar is vertraagd tot eind februari. De rebranding gaat gepaard met een flinke uitbreiding van de blockchain zelf. Het team wil met het project verder reiken dan alleen het bijhouden van waar producten precies vandaan komen. Ze willen uiteindelijk een platform worden met even veel mogelijkheden als Ethereum en NEO. Hiervoor zullen ze twee verschillende tokens uitgeven.

Thor Power Token (THOR)

Alle VeChain-tokenhouders zullen THOR-tokens krijgen die ze kunnen gebruiken voor smart contracts of om dApps te draaien op de blockchain. Het is vergelijkbaar met wat GAS voor NEO is.

VeChain Tokens (VET)

Deze tokens hebben nu nog VEN als ticker, maar na de rebranding zal dit VET worden. Deze tokens zullen gebruikt worden voor bedrijven die activiteiten of diensten op de VeChain blockchain willen draaien. Hoe meer VET-tokens je hebt, hoe hogere prioriteit en rechten je krijgt als bedrijf.

Kritiek

VeChain is zeer goed aan de weg aan het timmeren, maar er zijn ook wat (kleine) punten van kritiek te vinden. Ten eerste heeft VeChain (nog) niet zijn eigen blockchain, maar is het een ERC20-token. Dit betekent dat het nog sterk afhankelijk is van Ethereum en de ontwikkelingen daarvan. Daarnaast zijn er veel concurrenten die hetzelfde soort probleem als VeChain oplossen: WaltonChain, WaBi, Modum en Ambrosus. WaltonChain is hierin de grootste concurrent en heeft qua technologie al een kleine voorsprong. Bovendien is WTC in het bezit van een patent voor het uitlezen van RFID’s. Dit is dezelfde technologie die voor VeChain goed van toepassing is. Het zal dus nog een hele kluif worden om deze concurrent(en) te verslaan. De upgrade tot een platform kan ervoor zorgen dat ze zich onderscheiden, maar het geeft ook weer grotere concurrenten als Ethereum en NEO. 

Voor -en nadelen

Om een kleine opsomming te geven over wat er allemaal in dit artikel is besproken, vind je hieronder de voor- en nadelen en een conclusie:

Voordelen:

 • Grote vraag naar de oplossing(en) die het biedt
 • Ervaren team
 • Zéér indrukwekkende lijst partners
 • Ambitieuze en veelbelovende rebranding

Nadelen

 • ERC20-token (afhankelijk)
 • Veel concurrenten
 • Concurrentie bezit patenten die VeChain kan gebruiken
 • Team houdt zich niet altijd aan de deadlines

Conclusie

Al met al kan gezegd worden dat VeChain een van de betere huidige cryptoprojecten is. Het team is groot en ambitieus en werkt hard aan een decentrale oplossing voor een groot probleem. Met name het feit dat imposante partners zich al aangesloten hebben. geeft aan dat het blockchainbedrijf een rooskleurige toekomst tegemoet kan zien. De grootste obstakels zijn de concurrenten en het feit dat het nog afhankelijk is van Ethereum. Beide hoeven echter niet voor grote problemen te zorgen. Het probleem is groot genoeg dat WaltonChain en VeChain naast elkaar kunnen bestaan en de plannen voor een rebranding zorgen ervoor dat VeChain straks op hun eigen blockchain verder kunnen gaan. 

Dit was onze uitleg over VeChain. Wil je graag in het project investeren, volg dan onderstaande instructies om de coin te kopen.

 

Hoe koop ik VEN?

 1. Klik hier en maak een gratis account aan op Binance
 2. Druk bovenaan op Assets
 3. Druk op Deposit bij BTC
 4. Genereer een eigen deposit adres en kopieer deze
 5. Ga naar Bitonic
 6. Koop het aantal BTC dat je wilt en plak het gekopieerde adres
 7. Wacht totdat de bestelling is binnengekomen
 8. Ga op Binance naar Exchange en klik VEN aan
 9. Koop de gewenste hoeveelheid VEN aan

Voor meer uitleg over het kopen van cryptocurrency, klik hier
Voor een complete handleiding van Binance, klik hier

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in of Registreer om een reactie te plaatsen!