Nee, naast exchanges kan je ook vanuit je hardware en software wallet staken.
Dit verschilt echter enorm per staking protocol. Sommige coins heb je echt een software wallet voor nodig die een node runt en dus een computer die 24/7 aanstaat. Exchanges bieden vaak deze service voor je aan op hun platforms zodat jouw computer niet 24/7 aan hoeft te staan om te staken.
Voor sommige coins is dit echter niet nodig en die kan je ook staken vanuit je hardware wallet. Een goed voorbeeld hiervan is Tezos (XTZ).
Je kan een passief inkomen genereren met Ethereum door de munten te staken.
Wanneer je 32 Ethereum-munten bezit, dan kan je meedoen aan het Proof-of-Stake systeem van Ethereum. Oorsponkelijk had Ethereum, net als Bitcoin, het Proof-of-Work systeem waarbij je de munt kan minen.
Nu bij de update naar Ethereum 2.0 zal het Proof-of-Stake systeem worden geïntroduceerd en kan je staken. De update wordt de Serenity-update genoemd. Zo'n systeem is bedoeld om een consensus te bereiken.
Wanneer je aan het staken bent, dan krijg je hier een vergoeding voor. Dat is het passieve inkomen waar mensen het over hebben. Je hebt 32 Ethereum-munten in je wallet, stopt deze in een smart contract en in ruil daarvoor ontvang je een vergoeding. Alsof je jouw euro's op de bank een tijdje wegzet op een depositorekening.
Door te staken help je het netwerk van Ethereum veilig en draaiende te houden en de vergoeding komt van de transactiekosten die de gebruikers maken. Die transactiekosten gaan dus deels naar jou. Ethereum 2.0 zou eigenlijk op 1 januari 2020 worden gelanceerd, maar helaas hebben ze deze deadline niet gehaald. De verwachting ligt nu op november 2020, maar de realiteit moet uitwijzen of dit ook echt gaat gebeuren.
In ieder geval: nu kan je nog niet je munten staken, wanneer de Serenity-update is geweest, dan wel. Ondertussen zijn steeds meer mensen 32 Ethereum aan het verzamelen zodat ze er straks mee kunnen beginnen, dit is een van de redenen dat Ethereum de laatste tijd in waarde stijgt.
Stacking sats gaat over het verzamelen van satoshi's. Eén satoshi is 0,00000001 Bitcoin. Mensen verzamelen satoshi's op de volgende 4 manieren:
Door het staken van cryptomunten ben je eigenlijk bezig met het oplossen van een nieuw block. Als tegenprestatie krijg je coins op je balans bijgeschreven. Des te meer cryptomunten je van die soort bezit, des te meer je per dag verdient door te staken.
Ja, om Bitcoin te kunnen minen heb je een internetverbinding nodig.
Ja, naast mining heb je nu ook staking. Dit is minder intensief en kost ook veel minder stroom.
Minen kost veel elektriciteit en om mining winstgevend te houden is het van belang om deze elektriciteit zo goedkoop mogelijk te verkrijgen. Om dit te doen verhuizen miners naar landen waar de stroom het goedkoopst is. Venezuela en China zijn hier bekende voorbeelden van. Vervolgens gebruiken ze het soort stroom dat het goedkoopste is en in de meeste gevallen is dit duurzame stroom. Het is namelijk veel goedkoper om elektriciteit op te wekken met wind dan door het gebruik van kolencentrales. Door het veelal gebruiken van duurzame stroom kan men niet constateren dat mining direct slecht is voor het milieu.
Mining vraagt veel van je computer en in veel gevallen is het onmogelijk om hem tegelijkertijd te gebruiken voor eigen doeleinden. Minen is niet per se slecht, maar doordat het miningproces zoveel van je systeem vraagt kan het zo zijn dat jouw computer eerder toe is aan vervanging. Hij wordt immers intensief gebruikt.
Sommige munten hebben expres iets bedacht waardoor ze niet alleen door grootschalige miners maar ook door individuele miners gemined kunnen blijven worden. Voorbeelden van cryptocurrency’s die je nog met de gewone computer kan minen zijn Dogecoin, Vertcoin, Monero en Bytecoin.
In Nederland heb je verschillende aanbieders van mining hardware. Een voorbeeld van een bekende aanbieder is miners.nl
Een mining rig is speciale apparatuur om cryptocurrency’s mee te minen. Een rig heb je in alle soorten en maten en bestaat uit een moederbord met aangesloten videokaarten. De rig maakt ontzettend veel lawaai en produceert veel warmte.
Tegenwoordig zijn de rekensommen van Bitcoin te lastig om met een normale computer op te lossen. Speciale apparatuur in de vorm van mining rigs worden nu grootschalig gebruikt om alsnog te kunnen minen.
Een mining pool is een samenwerking tussen verschillende miners om gezamenlijk een nieuw block te vinden. Ze bundelen de rekenkracht samen en verdelen de beloning naar ratio.
Wanneer je in je eentje gaat minen is de kans veel kleiner dat je een nieuw block vindt, maar heb je wel een grotere beloning.
Wanneer je met zijn allen gaat minen is de kans veel groter dat je een nieuw block vindt, maar heb je wel een kleinere beloning. Dit zorgt echter wel voor een stabieler inkomen. Als je in je eentje minet kan het jaren duren voordat je een nieuw block vindt, als je hem al ooit vindt.
Het is niet meer mogelijk om op je zolderkamertje Bitcoins te minen, hier zijn de rekensommen te lastig voor. Tegenwoordig heb je geavanceerde mining apparatuur nodig om überhaupt nog een kans te maken een nieuw block te vinden. Veel mensen die toch een graantje willen meepikken, sluiten aan bij Mining Pools.
Miners zetten hun mining hardware aan het werk om lastige rekensommen op te lossen. Wanneer zij de rekensom hebben opgelost dan komt er een block vrij en krijgen de miners een beloning voor hun werkzaamheden. De rekensommen worden steeds lastiger en de beloningen per gevonden block halveren om de zoveel tijd.
Miners leveren de rekenkracht om een nieuw block van de blockchain te vinden. In dit nieuwe block kunnen transacties worden opgeslagen. De nodes van het netwerk controleren deze transacties voordat ze in het block komen.