Innovation Icon - Invstor X Webflow Template

Veelgestelde vragen over Blockchain

Welke crypto-influencers zijn goed om te volgen?

Hieronder staat een lijst aan crypto-influencers:

 1. Andreas Antonopoulos
 2. Ben Horowitz
 3. Brian Armstrong
 4. Barry Silbert
 5. Charlie Lee
 6. Erik Voorhees
 7. Fred Ehrsam
 8. John McAfee
 9. Ian Balina
 10. Roger Ver
 11. Tim Draper
 12. Vitalik Buterin
Wat is een Genesis Block?

De Genesis Block is het allereerste blok van de blockchain. Dit blok wordt ook wel 'Block 0' genoemd. De eerste block van Bitcoin werd op 3 januari 2009 door Satoshi Nakamoto gemined.

Waar staat DeFi voor?

De afkorting DeFi staat voor Decentralized Finance. Het doelt op de gedecentraliseerde netwerken die oude financiële producten veranderen in transparante protocollen die werken zonder tussenpersonen.

Voorbeelden van soorten DeFi-projecten zijn:

 1. Gedecentraliseerde Exchanges (DEX) waarbij de gebruiker z'n cryptomunten verhandelt op een platform waar geen tussenpersoon aan te pas komt.
 2. Decentrale Autonome Organisatie (DAO) is een bedrijf dat geheel zelfstandig werkt, zonder personeel.
 3. Crypto Lending waarbij mensen en bedrijven aan elkaar crypto uitlenen zonder hier een tussenpartij voor nodig te hebben.
Wat is de MimbleWimble technologie?

De MimbleWimble technologie maakt gebruikt van een andere methode om transacties te structureren en op te slaan. Het zorgt ervoor dat de privacy en schaalbaarheid van het netwerk verbeteren.

Lees hier meer over in onze uitleg over MimbleWimble.

Voor wie is blockchain interessant?

Blockchain is voor ieder individu en bedrijf interessant. Het gaat de manier waarop we met elkaar leven en werken compleet veranderen. De verwachting is dat blockchain een minstens even grote impact op ons leven gaat hebben als internet vandaag de dag heeft.

Wie is de uitvinder van blockchain?

Blockchain is in 2008 door Satoshi Nakamoto bedacht. Tot op de dag van vandaag weet niemand wie deze persoon of groep personen is/zijn en waarschijnlijk zal dit ook nooit bekend worden gemaakt. Satoshi Nakamoto ontwierp blockchain om als publiekelijk grootboek te werken voor de digitale valuta Bitcoin.

Lees hier meer over wat we van Satoshi Nakamoto weten.

Kan ik blockchain in mijn bedrijf implementeren?

Ja, je kan blockchain ook in jouw bedrijf implementeren. Afhankelijk van jouw wensen kan je ervoor kiezen om blockchain met jouw huidige systeem te laten samenwerken of juist alle huidige systemen weg te doen en blockchain gebruiken als hoofdsysteem.

Steeds meer bedrijven experimenteren met blockchain en het komt steeds vaker in het nieuws dat een bedrijf zoals Annexum de technologie geïntegreerd heeft. 

Lees hier meer over de implementatie van blockchain voor jouw bedrijf.
 

Wat is het verschil tussen een public blockchain en een private blockchain?

Een public blockchain is decentraal en wordt beheerd door de gebruikers van over de hele wereld. Een private blockchain is centraal geregeld en wordt beheerd door een traditioneel bedrijf. 

Heeft blockchain cryptomunten echt nodig?

De blockchain wordt decentraal geregeld. Dit betekent dat er geen centrale partij is die het netwerk beveiligt, maar dat de blockchain afhankelijk is van de hulp van individuele gebruikers voor de beveiliging. Om gebruikers te motiveren om de blockchain te beveiligen, worden er momenteel beloningen gegeven in de vorm van een cryptocurrency. Zonder beloning zal deze individuele gebruiker minder snel geneigd te zijn om zich hiervoor in te zetten.

Dit betekent echter niet dat een cryptocurrency noodzakelijk is. Wanneer de beloning op een andere manier gegeven kan worden, is het ook goed, cryptocurrency's zijn hier alleen wel een ideaal middel voor. Het belonen is dus noodzakelijk, maar het gebruik van een cryptomunt is niet per se nodig.

Wel maakt de cryptomunt dit proces een stuk makkelijker en worden er naast het belonen van mensen ook transacties mee uitgevoerd.

Lees hier meer over blockchain zonder cryptocurrency’s.
 

Wat is een token swap?

Een token swap gebeurt wanneer een cryptobedrijf de overstap maakt van zijn TestNet naar het MainNet. In dit geval worden de tokens van het TestNet vervangen voor de coins van het MainNet. Deze vervanging noemt men token swap.

Lees hier meer over de verschillen tussen tokens en coins.
 

Wat is een mainnet?

Wanneer de testfase op het testnet is afgerond, wordt er overgestapt naar de officiële blockchain. Dit wordt het mainnet genoemd. 

Lees hier een uitgebreide uitleg over het mainnet.

 

Wat is een testnet?

Het testnet is een alternatieve blockchain waar uitvoerig getest kan worden. Wanneer dit prototype naar behoren werkt en alle schoonheidsfouten eruit zijn gehaald, dan wordt de overstap gemaakt naar de echte blockchain, ofwel het mainnet.

Lees hier meer over het verschil tussen een testnet en een mainnet.

Zit er toekomst in blockchain?

Ja, blockchain gaat de wereld veranderen net zoals we dit hebben gezien met het internet. Het versturen van geld wordt net zo makkelijk als het versturen van een e-mail. Ook zullen bedrijfsstructuren veranderen door de komst van smart contracts die op de blockchain gemaakt worden.

Hoe werkt blockchain?

Blockchain staat voor een keten aan blokken. Alle informatie over goedgekeurde transacties wordt voor eeuwig in zo’n blok opgeslagen. Bij transacties kan je denken aan Bitcoin (geldtransactie), maar ook het opslaan van persoonsgegevens (datatransactie).De transacties die in zo’n blok worden opgeslagen zijn voor iedereen inzichtelijk.

Wanneer het blok vol zit en er geen transactie meer bij kan, dan gaan miners op zoek naar een nieuw blok zodat er weer ruimte is om nieuwe transacties te verwerken. Uiteindelijk heb je een database met gegevens in de vorm van een keten aan blokken. Deze database wordt niet beheerd door een centraal bedrijf, maar door ons allemaal.

Doordat Bitcoin Nodes hun hardware aan het werk zetten om transacties te controleren, kunnen wij veilig gebruikmaken van de blockchain. Hier komt geen overheid of bank aan te pas.

Wat is blockchain?

Blockchain is een alternatief voor de traditionele database zoals we die kennen. Blockchain is in feite een decentrale database, terwijl de traditionele database centraal is. Dit houdt in dat een blockchain door miljoenen verschillende personen beheerd wordt en een centrale database door één persoon of entiteit. Dit maakt blockchain betrouwbaarder, veiliger en flexibeler dan een centrale database.