Innovation Icon - Invstor X Webflow Template

Veelgestelde vragen over Hardware Wallet

Als ik mijn hardware wallet reset, verlies ik dan mijn munten?

Nee, wanneer je jouw hardware wallet reset naar de fabrieksinstellingen, dan verlies je niet jouw cryptomunten. Nadat je de reset hebt uitgevoerd kan je namelijk:

 1. Het apparaat als een nieuw apparaat opnieuw installeren
 2. Het apparaat installeren met een bestaande reqovery phrase

Zolang je in het bezit bent van jouw reqovery phrase, dan kan je dus opnieuw toegang krijgen tot jouw munten door de hardware wallet met je bestaande reqovery phrase te installeren

Hoe zet je de Ledger Nano X zowel op je computer als op je telefoon?

Je kan op elk apparaat bij het instellen van de app kiezen of je een nieuwe Ledger of een bestaande wilt gebruiken. Op die manier kan je de Ledger dus aan zoveel apparaten koppelen als je wilt. Er is ook een optie op de mobiele app om de accounts van de desktop app te kopiëren, dan heb je meteen alle accounts ook in de mobiele app staan.

Hoe zet ik mijn cryptomunten op mijn Ledger Nano S of X

Om je cryptomunten over te zetten van een exchange of softwallet naar je Nano Ledger s of X, is het nodig om het deposit address van je  Ledger Nano te weten. Dit kan je zien als je IBAN-nummer, waar je het geld op wilt ontvangen. De volgende stappen helpen je bij het vinden van je deposit address en het overboeken van je cryptomunten.

 

 1. Download Ledger Live
 2. Open de Manager in Ledger Live
 3. Maak verbinding met je hardware wallet
 4. Vind de cryptomunt die je wilt overboeken in de "App Catalog"
 5. Installeer de app van deze cryptomunt op je apparaat
 6. Klik aan de linkerkant in het menu van Ledger Live op "Account"
 7. Maak een nieuw account aan voor de cryptomunt
 8. Klik op Receive aan de linkerkant in het menu van Ledger Live
 9. Geef aan welke cryptomunt je wilt ontvangen en maak verbinding met je hardware wallet
 10. Kopieer het adres dat tevoorschijn komt, dit is je deposit address of ook wel public key genoemd
 11. Ga nu naar de exchange of softwallet waar je munten staan die je wilt sturen naar je Ledger Nano S of X
 12. Vul het deposit address van je Ledger Nano en verstuur je munten
Wat doe ik met coins die niet ondersteund worden door mijn hardware wallet?

Wanneer cryptomunten niet worden ondersteund door je hardware wallet, dan zijn er een aantal opties waar je uit kan kiezen.

 1. Je kan onderzoeken of ze wellicht op een andere hardware wallet passen, denk aan Ledger Nano X of de Trezor T Wallet
 2. Je kan ze op een exchange laten staan. Let op, dit is wel minder veilig.
 3. Je kan ze op een software wallet zetten. Deze zijn veelal te downloaden op de website van de cryptomunt. Installeer de software wallet wanneer je jouw internet uit hebt gezet, bewaar de private key/reqovery phrases offline en zorg voor een back-up. Zorg ook dat niemand anders weet waar deze geheime informatie bewaard ligt. Scan van tevoren jouw computer op virussen en malware, om er zeker van te zijn dat niemand meekijkt met jouw acties op de computer.
Kan een hardware wallet vol raken?

Je cryptomunten staan niet echt op je hardware wallet, alleen je private key staat hier op. Dus je kan oneindig veel munten op je hardware wallet zetten, zonder dat hij vol raakt. Maar, hij kan wel vol raken van de apps die je erop installeert.

Stel dat je de Ledger Nano S hebt, dan kunnen er maar een paar applicaties op. De Ledger Nano X is de nieuwe variant en daar kunnen alweer een stuk meer apps op. Deze heeft namelijk meer storage space ofwel opslagruimte.

Doordat de munten niet op je apparaat staan, kan je eenvoudig een app verwijderen zonder dat de munten verdwijnen. Wanneer je daarna gewoon de app weer installeert, heb je weer toegang tot je munten.

Mijn hardware wallet werd ongeseald afgeleverd, is dit te vertrouwen?

Nee, wanneer jouw hardware wallet ongeseald, dus zonder cellofaan eromheen, wordt afgeleverd, dan is dit zeker niet te vertrouwen. Je hardware wallet hoort altijd afgeleverd te worden met een plastic hoesje eromheen. Wanneer dit niet het geval is, dan kan het zijn dat de eerdere eigenaar wat met de hardware wallet heeft gedaan waardoor hij straks bij jou cryptomunten kan komen.

Zorg er daarom voor dat je nooit een tweedehands hardware wallet koopt. Goede partijen waarbij je er een kan bestellen zijn Coolblue en Cryptomaan.

Hoe zet ik mijn cryptomunten van de ene Ledger Nano hardware wallet over naar mijn andere Ledger Nano hardware wallet?

Om je cryptomunten over te zetten van de ene hardware wallet naar de andere, is het nodig om het deposit address van je nieuwe Ledger Nano te weten. Dit kan je zien als je IBAN-nummer, waar je het geld op wilt ontvangen. De volgende stappen helpen je bij het vinden van je deposit address en het overboeken van je cryptomunten.

 1. Download Ledger Live
 2. Open de Manager in Ledger Live
 3. Maak verbinding met je hardware wallet
 4. Vind de cryptomunt die je wilt overboeken in de "App Catalog"
 5. Installeer de app van deze cryptomunt op je apparaat
 6. Klik aan de linkerkant in het menu van Ledger Live op "Account"
 7. Maak een nieuw account aan voor de cryptomunt
 8. Klik op Receive aan de linkerkant in het menu van Ledger Live
 9. Geef aan welke cryptomunt je wilt ontvangen en maak verbinding met je hardware wallet
 10. Kopieer het adres dat tevoorschijn komt, dit is je deposit address of ook wel public key genoemd
 11. Maak nu verbinding met je andere hardware wallet en klik op "Send" in Ledger Live
 12. Selecteer de cryptomunt die je wilt versturen en plak het zojuist gekopieerde deposit address
 13. Nu kan je eenvoudig je cryptomunten overmaken van de ene hardware wallet naar de andere hardware wallet
Staan cryptomunten echt op mijn hardware wallet?

Nee, het is niet zo dat de cryptomunten echt op je hardware wallet staan. Op je hardware wallet staat jouw private key met die private key heb je toegang tot jouw cryptomunten.

Kan ik mijn hardware wallet ontkoppelen, nog voordat de munten binnen zijn?

Ja, zodra je op verzenden hebt geklikt, dan kan je met een gerust hart de hardware wallet ontkoppelen.

Als het bedrijf achter mijn hardware wallet, bijvoorbeeld Ledger of Trezor, failliet gaat, kan ik dan nog steeds bij mijn coins?

Ja, zelfs dan kan je altijd bij je Bitcoins en andere crypto!

Ledger maakt namelijk gebruik van open standaarden voor het aanmaken van een backup seed. Zelfs als bijvoorbeeld Ledger failliet gaat en je geen gebruik meer kan maken van bijvoorbeeld Ledger Live, kan je wel nog steeds andere programma's of software wallets gebruiken om je coins te versturen.

Voorbeelden van software wallets die je dan nog steeds kan gebruiken, zijn: Copay, Electrum en Mycelium. Maar bijvoorbeeld ook een MyEtherWallet.

En zelfs als deze ook allemaal failliet gaan, ook dan zijn er nog genoeg programmeurs die zelf een software wallet kunnen programmeren die op dezelfde standaarden functioneert als jouw hardware wallet. Er zal dus altijd een manier zijn om bij je coins te komen!

Mijn hardware wallet verandert steeds mijn public key, klopt dit? Het adres is nu anders dan de vorige keer dat ik keek?

Ja, dat klopt! Wegens veiligheidsredenen verandert je (hardware) wallet je public keys regelmatig. Je oude werkt ook nog steeds (test dit voor de zekerheid met heel klein bedrag). Je kan er dus voor kiezen om je oude public keys op te slaan.

De reden dat je public key verandert, is omdat de blockchain publiek inzichtelijk is. Als jij dus je public key aan mij geeft, kan ik daarmee precies zien welke transacties je al hebt gedaan, hoeveel Bitcoin op je wallet staat, et cetera. Als je mij een 'verse' sleutel geeft, kan ik helemaal niks zien. 

Kunnen alle ERC20-tokens op een hardware wallet worden opgeslagen?

Ja, alle ERC20-tokens kunnen op de Ledger en Trezor hardware wallets worden opgeslagen. Hier kan je hetzelfde Ethereum-adres voor gebruiken.

Welke cryptomunten worden door de Ledger hardware wallet ondersteund?

De Ledger hardware wallet ondersteunt de meeste grote cryptomunten en de ERC20-tokens. Voorbeelden hiervan zijn:

 1. Bitcoin
 2. Ethereum
 3. Litecoin
 4. Ripple
 5. EOS
 6. Tezos
 7. Fusion

Vind hier het gehele overzicht van alle cryptomunten die worden ondersteund door Ledger.

Waarom kunnen niet alle cryptocurrency’s op een hardware wallet worden opgeslagen?

Een hardware wallet ondersteunt nog niet alle cryptocurrency’s, omdat de ontwikkelaars eerst de ondersteuning moeten inbouwen. De producten worden continu doorontwikkeld en er worden al steeds meer cryptomunten toegevoegd. Naarmate de tijd vordert, zullen er steeds meer cryptocurrency’s worden ondersteund op de verschillende hardware wallets.

Verlies ik mijn coins en tokens wanneer ik de firmware van mijn hardware wallet update?

Nee, je cryptocurrency’s staan opgeslagen op de blockchain en niet op de hardware wallet zelf. Op de hardware wallet staan enkel je private keys die je toegang geven tot je cryptocurrency’s. Updates kunnen dus veilig worden uitgevoerd. Let er wel op dat je nog steeds de pincode en recovery seed van de wallet bezit, mocht de update misgaan. 

Wat is de beste hardware wallet?

De beste hardware wallets van dit moment zijn de Ledger Nano X en de Trezor Wallet T.

>> Uitleg over de Ledger Nano X

>> Uitleg over Trezor T Wallet

Waar koop ik een hardware wallet?

Een hardware wallet koop je bij de officiële Nederlandse reseller Cryptomaan. Deze partij heeft verschillende soorten hardware wallets en bieden een uitstekende service.

Ga direct naar Cryptomaan.

Wat is een hardware wallet?

Een hardware wallet is een soort beveiligde USB-stick die speciaal is ontwikkeld om cryptocurrency’s mee te bewaren. Het apparaatje bevat de private keys van de wallets waarmee je jouw digitale portemonnees kunt ontgrendelen. De cryptocurrency’s zelf komen nooit echt op de wallet te staan.

Kom hier meer te weten over hardware wallets.