Nee, wanneer je jouw hardware wallet reset naar de fabrieksinstellingen, dan verlies je niet jouw cryptomunten. Nadat je de reset hebt uitgevoerd kan je namelijk:
Zolang je in het bezit bent van jouw reqovery phrase, dan kan je dus opnieuw toegang krijgen tot jouw munten door de hardware wallet met je bestaande reqovery phrase te installeren
Je kan op elk apparaat bij het instellen van de app kiezen of je een nieuwe Ledger of een bestaande wilt gebruiken. Op die manier kan je de Ledger dus aan zoveel apparaten koppelen als je wilt. Er is ook een optie op de mobiele app om de accounts van de desktop app te kopiëren, dan heb je meteen alle accounts ook in de mobiele app staan.
Om je cryptomunten over te zetten van een exchange of softwallet naar je Nano Ledger s of X, is het nodig om het deposit address van je Ledger Nano te weten. Dit kan je zien als je IBAN-nummer, waar je het geld op wilt ontvangen. De volgende stappen helpen je bij het vinden van je deposit address en het overboeken van je cryptomunten.
Wanneer cryptomunten niet worden ondersteund door je hardware wallet, dan zijn er een aantal opties waar je uit kan kiezen.
Je cryptomunten staan niet echt op je hardware wallet, alleen je private key staat hier op. Dus je kan oneindig veel munten op je hardware wallet zetten, zonder dat hij vol raakt. Maar, hij kan wel vol raken van de apps die je erop installeert.
Stel dat je de Ledger Nano S hebt, dan kunnen er maar een paar applicaties op. De Ledger Nano X is de nieuwe variant en daar kunnen alweer een stuk meer apps op. Deze heeft namelijk meer storage space ofwel opslagruimte.
Doordat de munten niet op je apparaat staan, kan je eenvoudig een app verwijderen zonder dat de munten verdwijnen. Wanneer je daarna gewoon de app weer installeert, heb je weer toegang tot je munten.
Nee, wanneer jouw hardware wallet ongeseald, dus zonder cellofaan eromheen, wordt afgeleverd, dan is dit zeker niet te vertrouwen. Je hardware wallet hoort altijd afgeleverd te worden met een plastic hoesje eromheen. Wanneer dit niet het geval is, dan kan het zijn dat de eerdere eigenaar wat met de hardware wallet heeft gedaan waardoor hij straks bij jou cryptomunten kan komen.
Zorg er daarom voor dat je nooit een tweedehands hardware wallet koopt. Goede partijen waarbij je er een kan bestellen zijn Coolblue en Cryptomaan.
Om je cryptomunten over te zetten van de ene hardware wallet naar de andere, is het nodig om het deposit address van je nieuwe Ledger Nano te weten. Dit kan je zien als je IBAN-nummer, waar je het geld op wilt ontvangen. De volgende stappen helpen je bij het vinden van je deposit address en het overboeken van je cryptomunten.
Nee, het is niet zo dat de cryptomunten echt op je hardware wallet staan. Op je hardware wallet staat jouw private key met die private key heb je toegang tot jouw cryptomunten.
Ja, zodra je op verzenden hebt geklikt, dan kan je met een gerust hart de hardware wallet ontkoppelen.
Ja, zelfs dan kan je altijd bij je Bitcoins en andere crypto!
Ledger maakt namelijk gebruik van open standaarden voor het aanmaken van een backup seed. Zelfs als bijvoorbeeld Ledger failliet gaat en je geen gebruik meer kan maken van bijvoorbeeld Ledger Live, kan je wel nog steeds andere programma's of software wallets gebruiken om je coins te versturen.
Voorbeelden van software wallets die je dan nog steeds kan gebruiken, zijn: Copay, Electrum en Mycelium. Maar bijvoorbeeld ook een MyEtherWallet.
En zelfs als deze ook allemaal failliet gaan, ook dan zijn er nog genoeg programmeurs die zelf een software wallet kunnen programmeren die op dezelfde standaarden functioneert als jouw hardware wallet. Er zal dus altijd een manier zijn om bij je coins te komen!
Ja, dat klopt! Wegens veiligheidsredenen verandert je (hardware) wallet je public keys regelmatig. Je oude werkt ook nog steeds (test dit voor de zekerheid met heel klein bedrag). Je kan er dus voor kiezen om je oude public keys op te slaan.
De reden dat je public key verandert, is omdat de blockchain publiek inzichtelijk is. Als jij dus je public key aan mij geeft, kan ik daarmee precies zien welke transacties je al hebt gedaan, hoeveel Bitcoin op je wallet staat, et cetera. Als je mij een 'verse' sleutel geeft, kan ik helemaal niks zien.
Ja, alle ERC20-tokens kunnen op de Ledger en Trezor hardware wallets worden opgeslagen. Hier kan je hetzelfde Ethereum-adres voor gebruiken.
De Ledger hardware wallet ondersteunt de meeste grote cryptomunten en de ERC20-tokens. Voorbeelden hiervan zijn:
Vind hier het gehele overzicht van alle cryptomunten die worden ondersteund door Ledger.
Een hardware wallet ondersteunt nog niet alle cryptocurrency’s, omdat de ontwikkelaars eerst de ondersteuning moeten inbouwen. De producten worden continu doorontwikkeld en er worden al steeds meer cryptomunten toegevoegd. Naarmate de tijd vordert, zullen er steeds meer cryptocurrency’s worden ondersteund op de verschillende hardware wallets.
Nee, je cryptocurrency’s staan opgeslagen op de blockchain en niet op de hardware wallet zelf. Op de hardware wallet staan enkel je private keys die je toegang geven tot je cryptocurrency’s. Updates kunnen dus veilig worden uitgevoerd. Let er wel op dat je nog steeds de pincode en recovery seed van de wallet bezit, mocht de update misgaan.
De beste hardware wallets van dit moment zijn de Ledger Nano X en de Trezor Wallet T.
Een hardware wallet koop je bij de officiële Nederlandse reseller Cryptomaan. Deze partij heeft verschillende soorten hardware wallets en bieden een uitstekende service.
Een hardware wallet is een soort beveiligde USB-stick die speciaal is ontwikkeld om cryptocurrency’s mee te bewaren. Het apparaatje bevat de private keys van de wallets waarmee je jouw digitale portemonnees kunt ontgrendelen. De cryptocurrency’s zelf komen nooit echt op de wallet te staan.