Ik ben ervan overtuigd dat het geniáál is geweest van Satoshi om onbekend te blijven.
Met name doordat blockchain een gevaar is voor de meest machtige industrieën en bedrijven ter wereld. En macht is helaas de grote zwakte van de mens. De mens wil hun macht niet zomaar uit handen geven. Dus wat doen ze? Ze zullen er álles aan doen om die macht te behouden.
Bitcoin heeft al niet een al te beste naam voor de mensen die er niet zoveel verstand van hebben. Het wordt geassocieerd met oplichting, mensen die geld kwijt raken, het is te moeilijk, et cetera.
Maar wat nou als bijvoorbeeld de bankenindustrie of overheden (puur voorbeelden, het kan elk bedrijf zijn die last heeft van blockchain) ook nog een hetze tegen Satoshi Nakamoto waren begonnen?
Stel we hadden geweten wie het was en ze hadden 'verzonnen' dat het een topcrimineel is die het einde van de wereld voor ogen heeft. Of dat hij dit projectje puur is begonnen om zijn geld wit te wassen en wij zijn er allemaal voor gevallen? Of misschien zullen er andere bedrijven zijn waarvan het voortbestaan in gevaar wordt gebracht door blockchain, die nog veel ergere dingen zullen bedenken.
Stel Satshi Nakamoto was de rest van zijn leven de gevangenis in gegooid door een ernstige (al dan niet verzonnen) overtreding van de wet? Dan zou het imago van Bitcoin (en crypto) al helemaal naar de knoppen zijn.
Ik hoop daarom met heel mijn hart dat Satoshi nooit gevonden zal worden. Hoe mooi is het als we straks een wereld hebben waarin blockchain niet meer weg te denken is (zoals het internet nu), terwijl we nooit zullen weten wie het heeft bedacht?
SegWit staat voor Segregated Witness en verkleint de grootte van de transactiedata waardoor de transacties sneller gaan, er een hogere mate van schaalbaarheid is en de transactiekosten omlaag gaan. De Native SegWit slaagt er nog beter in om dit voor elkaar te krijgen waardoor de transactiekosten nog lager liggen.
Een SegWit-adres start met "3" en een Native SegWit-adres start met "bc1". Hiervoor had je nog een ander adres-formaat en die heet "Legacy". Dit adres start met "1".
Dus je hebt 3 adres-formaten van Bitcoin waar SegWit sneller en goedkoper is dan Legacy en Native SegWit is weer sneller en goedkoper dan SegWit.
Belangrijk om te weten is dat je gewoon Bitcoin kan versturen naar ieder adres-formaat. Niet iedere wallet of exchange ondersteunt alle types en daarom geeft bijvoorbeeld Ledger Live jou de keuze welke je graag wilt gebruiken.
Native Segwit heeft momenteel de voorkeur aangezien de transactiekosten lager liggen, ze een betere error-detection hebben en de adressen uit kleine letters bestaat in plaats van hoofdletters, zodat ze makkelijker te lezen zijn.
Bitcoin BEP2 (BTCB) is een BEP2-token dat Bitcoin vertegenwoordigt op de Binance Chain. Deze vorm van Bitcoin wordt gebruikt op de decentrale exchange die alleen BEP2-tokens ondersteunt. Om het toch mogelijk te maken om Bitcoin te verhandelen op deze exchange, hebben ze een BEP2-variant van Bitcoin gemaakt.
Momenteel wordt de Bitcoin BEP2 (BTCB) alleen verhandeld op de decentrale exchange van Binance. De naam hiervan is Binance DEX.
Je kan BTC converteren naar BTCB op de normale exchange van Binance zelf. Er is namelijk een handelspaar BTC/BTCB en het werkt dus hetzelfde alsof je met Bitcoin een altcoin koopt. In dit geval koop je Bitcoin BEP2 met jouw Bitcoin.
Wrapped Bitcoin (WBTC) is een ERC20-token dat Bitcoin vertegenwoordigt op het netwerk van Ethereum. Deze vorm van Bitcoin wordt gebruikt op de decentrale exchanges die alleen ERC20-tokens ondersteunen. Om het toch mogelijk te maken om Bitcoin te verhandelen op deze exchanges, hebben ze een ERC20-variant van Bitcoin gemaakt.
Voorbeelden van decentrale exchanges waar deze wordt gebruikt zijn:
Dit is relatief! Je Bitcoins worden namelijk altijd direct verzonden. Het maakt niet uit waar ter wereld je bent of welke (vakantie-)dag het is. Weekend, kerst, het maakt niet uit. Je Bitcoins zullen binnen maximaal een paar uur aankomen. Dus wat dat betreft is Bitcoin relatief snel, omdat het bij de banken een week kan duren voordat je geld in het buitenland is aangekomen. Of in veel landen moet je nog het hele weekend wachten op je geld.
Maar als we kijken naar een simpele betaling als voor een kopje koffie, dan kan Bitcoin weer relatief langzaam zijn. Vooral als het druk is op het netwerk en je moet een half uur wachten voordat je weg kan bij het restaurant, omdat ze nog wachten tot je Bitcoins zijn aangekomen, dan is Bitcoin nog zeker niet ideaal. Hier wordt wel hard aan gewerkt door de gemeenschap dus in de toekomst is dit hoogstwaarschijnlijk verholpen!
Een Satoshi is het uitdrukken van een prijs in Bitcoin. Bitcoin kent 8 decimalen en 1 decimaal is 1 Satoshi (0.00000001 BTC).
De afkorting XBT staat voor Bitcoin. Op de meeste plekken wordt er BTC als afkorting voor Bitcoin gebruikt, maar sommige exchanges kiezen er toch voor om XBT als afkorting te gebruiken. Voorbeelden van exchanges die dit doen zijn BitMEX en Kraken.
De afkorting XBT bevat drie letters. De eerste twee letters staan voor de landcode en de laatste letter is de eerste letter van de valuta. Amerika heeft bijvoorbeeld de dollar en hier is USD de afkorting van. Dit staat voor United States Dollar.
De afkorting BTC kan helaas niet gebruikt worden aangezien het land Bhutan al de letters BT heeft ingenomen. Bekende niet ongedekte activa krijgen aan het begin de letter X, opgevolgd door het symbool van het chemische element. Bij goud is bijvoorbeeld de afkorting XAU en bij zilver is dit XAG. Om deze redenen hebben ze ervoor gekozen om Bitcoin af te korten als XBT.
BTC en XBT zijn precies hetzelfde en je kan met een gerust hart je BTC overmaken naar een XBT-adres en andersom.
Satoshi Nakamoto is de oprichter van Bitcoin.
De allereerste Bitcoin is op 3 januari 2009 ontstaan. Op die dag heeft de oprichter, Satoshi Nakamoto, de genesis block gemined.
De cryptocurrency met de naam "Bitcoin" is de echte. De andere varianten zijn altcoins. Voorbeelden hiervan zijn Bitcoin Cash, Bitcoin SV, Bitcoin Gold, Bitcoin Diamond.
Wanneer alle Bitcoins gemined zijn, dan betekent dit dat het aanbod hetzelfde blijft en niet verder zal groeien. Als op dat moment de vraag naar de cryptomunt blijft groeien, dan zorgt dit voor een stijging in de waarde van Bitcoin. Naar verwachting zal de laatste munt in het jaar 2140 worden gemined.
Momenteel ziet het ernaar uit dat Bitcoin leidend blijft. Of dit in de toekomst ook zo zal zijn is zeer lastig te zeggen.
Zoals de capaciteit van quantum computing er nu naar uitziet, vormt deze computer geen gevaar voor Bitcoin. Natuurlijk zal de capaciteit van de quantum computer toenemen, maar de programmeurs van Bitcoin zitten ook niet stil en blijven steeds doorontwikkelen.
Een quantum-computer is een super-computer met ongelooflijk veel rekenkracht. De vraag of het een gevaar levert voor Bitcoin komt voort uit de voorspelling dat dit soort computers cryptografie zouden kunnen ontcijferen.
Ja, theoretisch gezien kan Bitcoin terug naar 0 gaan, maar de kans dat dit gebeurt is heel erg klein. De enige manier waarop dit kan gebeuren is wanneer niemand geïnteresseerd is in de cryptocurrency en de vraag hiernaar totaal wegvalt.
Lees hier meer over hoe Bitcoin aan haar waarde komt.
De prijs van Bitcoin wordt bepaald door vraag en aanbod vanuit de hele wereld.
De waarde van Bitcoin is gebaseerd op vraag en aanbod. De volgende factoren hebben invloed op deze vraag en aanbod:
De combinatie van een schaars aanbod en hoge vraag zorgt ervoor dat Bitcoin waarde heeft.
Nee, Bitcoin is niet geheel anoniem. De transacties die jij doet zijn gekoppeld aan jouw public key en deze overboekingen zijn inzichtelijk voor iedereen. Aangezien aan deze public key veelal niet een echte identiteit hangt, spreken we bij Bitcoin niet over anoniem maar over pseudoniem.
Het kan zo zijn dat een van jouw Bitcoinadressen aan jouw echte identiteit is gekoppeld (bijvoorbeeld bij de exchange waar jij jezelf met je paspoort hebt geverifieerd). De Bitcoinadressen waar jij geld naar overmaakt zijn voor iedereen inzichtelijk en daardoor is het voor iedereen mogelijk om de geldstromen te volgen.
Er bestaan wel andere cryptocurrency's die (bijna) volledig anoniem zijn. Als je hier meer over wilt weten, kan je ons artikel over privacy coins lezen.
Ja, je kan op verschillende manieren geld verdienen met Bitcoin door:
De nadelen van Bitcoin zijn:
Bitcoin heeft een aantal mooie voordelen, waaronder:
Bij veel bedrijven kan je al met Bitcoins betalen. Bij Bitcoinspot kan je bekijken of er een bedrijf bij jou in de buurt deze digitale valuta als betaalmiddel accepteert.
Bitcoin is een vorm van digitaal geld waarmee je betalingen kan verrichten. Deze betalingen worden gedaan vanuit je eigen digitale portemonnee, ook wel een wallet genoemd. Je hebt toegang tot deze wallet met je private key. Je kunt Bitcoins ontvangen door middel van je public key en kan Bitcoins versturen naar de public key van iemand anders.
De transacties worden gecontroleerd door de Bitcoin nodes en zodra deze zijn goedgekeurd, wordt de transactie geregistreerd op de blockchain. Op dit moment is voor de hele wereld inzichtelijk dat deze transactie heeft plaatsgevonden.
Het Bitcoin-netwerk wordt beheerd door alle gebruikers in de wereld en is in niemands bezit. Deze gebruikers worden nodes genoemd.
Blockchain is een decentrale database waar verschillende applicaties op gebouwd kunnen worden. Bitcoin is zo’n applicatie, een geld-applicatie om precies te zijn.
Je kan het vergelijken met het internet en websites. Een website is een applicatie (zoals Bitcoin) dat op het internet (vergelijkbaar met blockchain) gebouwd is. Bitcoin heeft zijn werking dus te danken aan de achterliggende blockchaintechnologie.
In totaal komen er 21 miljoen Bitcoins in de roulatie. Deze Bitcoins komen vrij door een proces genaamd mining. De verwachting is dat in het jaar 2140 de laatste Bitcoin op de markt zal komen.