Innovation Icon - Invstor X Webflow Template

Veelgestelde vragen over Crypto Trading

Wat betekent WAGMI?

WAGMI betekent We All Gonna Make It. In het Nederlands staat dit voor dat we het allemaal gaan maken in de cryptowereld. We kennen ook de afkorting NGMI. Dit staat voor Not Gonna Make It.

Je zal de afkortingen vaak zien op media zoals Twitter. Een voorbeeld hiervan kan zijn:

"Bitcoin is going to the moon! #wagmi"

Wat is Technische Analyse?

Technische analyse is het op zoek gaan naar de beste koop- en verkoopmomenten door alleen naar de grafiek van een cryptomunt te kijken.

Wat is het verschil tussen margin en spot traden en hoe is dit belangrijk voor een swing trader?

Spot trading

Spot trading staat voor 'on the spot'. Het betekent dat JIJ complete eigenaar bent van de crypto zelf. Dus als jij 1 Bitcoin hebt dan kan je die verkopen tegen de huidige prijs en vervolgens ook weer terugkopen als je dat zou willen. We gan nu voor het gemak er vanuit dat een Bitcoin 10.000 dollar waard is. 

Dus, trading on the spot!

Marging trading

Margin traden is traden met contracten. Het klinkt ingewikkeld maar valt reuze mee. Je koopt contracten die voorspellen of de prijs omhoog of omlaag gaan. Vaak zijn die contracten, in het geval van Bitcoin, 1 dollar per stuk. Mocht de prijs van Bitcoin omhoog of omlaag gaan, en jij hebt het goed voorspeld, kan je die contracten weer inwisselen voor je geld + winst gebaseerd op het risico wat je nam. Het genomen risico is hierbij je marge.

Bij margin trading kost het geld om een handelspositie aan te houden. Je betaalt een funding rate. Je kan hierbij denken aan 0,02% van je handelspositie voor iedere 8 uur dat de positie open staat.

Voorbeeld margin trading

Dus stel je voor, je hebt een marge van 10. Dat is dan een leverage (hefboom) van x10.

Dan heb jij, als je inleg 0,1 Bitcoin is, een positie van 1 Bitcoin. Jouw inleg van 0,1 x 10 is namelijk 1.

Die 0,1 Bitcoin noem je jouw onderpand (collateral). Dit is het geld waar je mee speelt. En dit speelgeld kan je kwijtraken door liquidatie, mocht de prijs een bepaald punt bereiken die TEGEN jouw voorspelling in is. Dit kan je enorm goed VOORKOMEN met strakke stop-losses en het hebben van een goede risk-management-strategie. Het is dus belangrijk om een goed handelsplan voor jezelf te hebben.

Swing trading

Swing trading is het handelen op de wat langere timeframes. Hierbij, net als bij spot trading, ben je daadwerkelijk in het bezit van de cryptomunten.  Je betaalt geen funding rate, zoals bij margin trading. Je kan bij swing trading er ook voor kiezen om met marge te handelen. Hierbij betaal je dan funding rate, zoals uitgelegd bij het kopje Marging trading.

Kan ik aan de hand van candlesticks de koers voorspellen?

Candlesticks zijn een belangrijk onderdeel van trading, maar wel als éxtra indicator. Trading gebeurt op basis van zoveel factoren, zoals het timeframe en met name hoe de cryptomunt zich in de geschiedenis heeft gedragen. Alléén een candlestick voorspelt de toekomst niet.

Plus, nog belangrijker, heel vaak stijgt of daalt de koers zonder dat er een opvallende candlestick is geweest. Daarom is het belangrijk om ook andere indicatoren onder de knie te krijgen, zoals support en resistance (in mijn ogen veruit de belangrijkste).

Wanneer de koers bijvoorbeeld een resistance bereikt én er volgt een bearish engulfing candlestick, dan is de kans extra groot dat de koers gaat dalen! Het combineren van indicatoren om een kans te herkennen heet "Confluence".

Stel dat indicator A aangeeft dat we gaan stijgen en indicator B ook aangeeft dat we gaan stijgen, dan is de kans groter dat dit gebeurt dan wanneer A aangeeft dat we gaan stijgen en B aangeeft dat we gaan dalen. In het voorbeeld van net had ik het over candlesticks in combinatie met de resistancelijn.

En als laatst: het is onmogelijk om álles te kunnen voorspellen. Wie dat kan, is binnen 3 dagen de koning van de wereld. Er zullen nog genoeg momenten komen dat er iets gebeurt dat (bijna) niemand had zien aankomen.

Wat is de Tradingview Chart van BitMEX funding en premium?
Wat zijn de CME Future gaps?

De future-contracten bij de Chicago Mercantile Exchange (CME) zijn niet 24/7 open, in tegenstelling tot de cryptomarkt.

Een gap is het moment in de koersgrafiek waarop er geen handel is, maar de prijs toch is veranderd.

Bij de Chicago Mercantile Exchange stopt de handel om 3 uur ’s middags (UTC) en start weer op zondagavond rond 17.30 uur (UTC).

In Nederlandse tijd, is dit in de Wintertijd om 4 uur en 18.30 uur (UTC+1) en in de Zomertijd om 5 uur en 19.30 uur (UTC+2)

Hoe ver de koers van een munt teruggaat, scheelt per exchange op Tradingview. Hoe kan dat?

Wanneer je op Tradingview hetzelfde handelspaar aanklikt voor verschillende exchanges, dan zal je inderdaad zien dat de ene grafiek op een andere datum begint dan de andere grafiek.

Dit heeft te maken met de listing van de coin. Wanneer de exchange de munt verhandelbaar maakt op het platform, pas vanaf die datum kan je de candles zien in de grafiek van die exchange.

Hoe ga je om met extreme stijgingen van altcoins?

Wanneer de altcoins extreem hard stijgen en we kunnen spreken van een altseason, dan zijn er een aantal dingen belangrijk.

De eerste is dat je vooral niet te hebberig wil zijn. Natuurlijk willen we allemaal de x10 pakken, maar wat hard omhoog gaat, gaat vaak ook hard omlaag. Dus wees blij met je winsten en durf vooral ook winst te pakken.

Hoe breng je hier een balans in aan?

Een balans zodat je én winst kan pakken, én ook wellicht meeprofiteert van de x10?

Het antwoord hierop is om meerdere Target Prices (TPs) op verschillende prijslevels in te stellen. Ook is het goed om een zogenaamde "moon bag" aan te houden. Dit is een klein gedeelte van je trade die je vasthoudt voor als de munt echt gaat moonen en de x10 bereikt.

Waar zet je je target prices?

Die zet je net onder de verschillende resistancelijnen. Natuurlijk kan de munt direct door de resistance heen breken, maar de kans is groter dat hij weer wat terugzakt na het bereiken van de resistance.

Traden is kansberekenen en de kans is groter dat hij omlaag gaat in plaats van direct door de resistancelijn heen breekt. En daarnaast is het zo, stel het kost hem 5 dagen om door die resistance heen te breken, dan had je beter de munt kunnen verkopen en gedurende de 5 dagen in een andere munt zitten die nog makkelijk kan stijgen. En pas wanneer je ziet dat je eerste munt door de resistance heen breekt, dan stap je daar weer opnieuw in.

Hoe ga ik om met echt de extreme stijgingen?

Om de bovenste tekst samen te vatten, je plaatst meerdere sell-orders op de verschillende resistances en houdt een moon bag over voor de nog meer extreme stijgingen. Het geld wat je hebt verdiend kan je eventueel in andere munten stoppen die er goed uit zien. In plaats van dat je dan een x10 pakt met 1 munt, pak je op meerdere coins iedere keer wat winst waardoor je eventueel ook op de x10 uitkomt.

Verder ook heel belangrijk om te beseffen is dat je nooit de bodem en nooit de top zal kopen/verkopen. Dit lukt geen een ervaren trader. Wanneer je denkt dat je dit wel kan, dan zal je vaak helemaal niet kopen of helemaal niet verkopen en maak je dus ook geen winst. Er is als trader altijd een reden om ontevreden te zijn.

"Ik had meer moeten kopen" "Ik had later moeten verkopen" et cetera et cetera.

Focus op het positieve in plaats van het negatieve. Winst=winst en hoe briljant is het dat je winst behaalt door het handelen in cryptomunten vanachter je laptop. Liever 100 keer 5% winst maken dan 1 keer een x10 te pakken. Gewoon consistent een beetje winnen en niet focussen op het najagen van de x10.

Hierdoor zal je op de langetermijn een betere trader worden en ook meer verdienen.

Wat is de formule om je winst of verlies te berekenen?

De formule om je winst of verlies te berekenen is als volgt.

(aantal munten dat je verkoopt * de prijs per munt) - (hetzelfde aantal munten dat je had gekocht * de prijs per munt) - de transactiekosten = je eventuele winst of verlies.

Voorbeeld berekening

Situatieschets:
Je koopt 10 munten voor €1 per stuk.
Je verkoopt deze 10 daarna voor €2 per stuk.
De transactiekosten zijn 0,20%

Transactiekosten voor het kopen van de munten waren:
10 munten * 1 euro = 10 euro. 10 euro * 0,20% = 0,02 euro

Transactiekosten voor het verkopen van de munten waren:
10 munten * 2 euro = 20 euro. 20 euro * 0,20% = 0,04 euro

Verkoopresultaat - inkoopbedrag - transactiekosten = eindresultaat.
20 euro - 10 euro - 0,02 - 0,04 = 9,94 euro winst

Bij de Crypto Parels wordt gesproken over het feit dat er 'voldoende' volume moet zijn. Anders kun je de muntjes wel kopen, maar niet eenvoudig verkopen. Maar wat is 'voldoende' ? Waar ligt nu ongeveer de grens?

Ik snap de verwarring, dit is inderdaad een wat lastiger onderwerp. Ik zal het aan de hand van een voorbeeld uitleggen.

Stel VoorBeeldCoin (VBC) is 100 euro waard en het orderboek (aan de koopkant) voor VoorBeeldCoin (VBC) ziet er als volgt uit:

Prijs Aantal
€100 1
€90 4
€80 9
€70 9
€60 15
€50 30

Dit betekent dat voor de prijs van 100 euro, is iemand bereid 1 VBC te kopen, voor de prijs van 90 euro, zijn ze bereid 4 VBC te kopen, voor de prijs van €80, zijn ze bereid 9 VBC te kopen, etc. Hoe goedkoper, hoe meer ze willen kopen vaak.

Als jij dan een market order plaatst om 1 VBC te verkopen, dan krijg je hier 100 euro voor. Zo simpel is het. MAAR, het orderboek verandert dan ook, want de limit order van 1 VBC voor 100 euro verdwijnt. Het nieuwe orderboek ziet er dus zo uit:

Prijs Aantal
€90 4
€80 9
€70 9
€60 15
€50 30

Een nieuwe volgende VBC kan je dus pas verkopen voor 90 euro.

Maar wat nu als je 10 VBC verkoopt bij het bovenste voorbeeld/orderboek? Dan krijg je voor je eerste VBC 100 euro. Maar die order is daarna weg. Dus voor de volgende 4 VBC krijg je nog maar 90 euro. Dan is ook dat gedeelte van het orderboek weg, terwijl jij nog 5 VBC wilt verkopen. Die laatste 5 krijg je dan 80 euro voor en er zijn nog 4 orders over om VBC voor 80 euro te kopen. Wat je nu dus ook gedaan hebt is de prijs van VBC 20 euro omlaag te brengen.

Op deze manier krijg je dus in plaats van 1000 euro (10 * 100 euro), maar 860 euro (1*100 + 4*90 + 5*80). Dat is 140 euro en dus 14% minder. Als je voor 2000 euro had verkocht, was dit verschil een stuk groter geweest.

Je hebt dus dit deel van het orderboek ‘weg’verkocht:

Prijs Aantal
€100 1
€90 4
€80 5

En het orderboek zit er nu zo uit:

Prijs Aantal
€80 4
€70 9
€60 15
€50 30


Dit is met name een probleem bij kleinere coins. Want hier is de liquiditeit heel slecht (dit betekent dat er weinig orders in het orderboek zijn) dus dan kan je met een klein beetje geld de prijs al alle kanten op laten slingeren.

Dus als jij veel geld hebt geïnvesteerd in VBC en hier 100 van hebt, dan heeft dit, in het geval van het eerste orderboek, een zogenaamde waarde van 10.000 euro. Maar als je dit in de praktijk wilt verkopen, dan zal je nooit die 10.000 euro kunnen krijgen. Daarom loont het vaak niet om hier veel van te hebben.

Maar om concreet antwoord te geven op je vraag: wat is 'voldoende' volume? Dat is per coin verschillend, want per coin is het orderboek verschillend. Dus per coin is het goed om te kijken hoeveel hier nu precies in verhandeld wordt.

Als een coin een volume heeft van 1500 dollar per 24 uur, dan heeft het geen zin 5000 euro erin te investeren, want dit raak je héél lastig kwijt. Minstens 72 uur dus. En als je investering wel keer 10 gaat, maar het volume ook, dan moet je 50.000 euro eruit zien te halen met een volume van 15.000. Dat wordt lastig.

Daarbij moet wel gezegd worden dat het volume vaak meer stijgt naarmate de prijs hoger wordt, maar dit hoeft absoluut niet het geval te zijn!

Wat is een Higher High en een Lower High?

De higher high en de lower high zijn de pieken en dalen van een stijgende koerstrend.

Voorbeeld

Soms helpt het om even in te beelden dat het om iets heel anders dan een cryptomunt gaat, stel je voor dat het gaat om de prijs van een overheerlijk ijsje.

Het is zomer, erg warm buiten en iedereen heeft spontaan trek in een ijsje. Doordat iedereen naar de ijssalon rent, denk de eigenaar, hmm ik kan denk ik wel meer geld vragen voor de ijsjes die ik verkoop. Weet je wat? In plaats van 1 euro, ga ik gewoon 2 euro vragen per ijsje.. Helaas merkt hij dat mensen 2 euro wel erg veel vinden en hij zakt daarom toch ietsje en besluit om €1,50 te vragen.

Wat blijkt? Mensen zijn in de zomer best bereid 50% meer te betalen voor een ijsje en die €1,50 is dus een prima prijs!

De ijsverkoper is blij want de €1,50 is nog steeds hoger dan die €1 die hij aan het begin vroeg. De 2 euro is in dit geval de piek van de stijgende prijs en de €1,50 is de daling van de stijgende prijs. De €2 is de Higher High en de €1,50 is de Higher Low. De €1,50 is immers lager dan de €2 maar hoger dan de €1.

Vervolgens blijft het nog een maand bloedheet en zijn mensen uiteindelijk zelfs bereid om meer dan €2 voor een ijsje te betalen. De ijsverkoper besluit om de nieuwe prijs op 4 euro te zetten, en hij merkt nu dat dit helaas net weer teveel gevraagd is. Hij zakt weer ietsje en de mensen zijn opnieuw gewillig wanneer hij €3 per ijsje vraagt.

De 4 euro is hier de Higher High (hoger dan hoogste prijs van hiervoor die op 2 euro stond) en de Higher Low is de 3 euro. (Lager dan de Higher High en hoger dan de Higher Low).

Wat is een trailing stop-loss?

Een trailing stop-loss is is vergelijkbaar met een normale stop-loss, maar de normale stop-loss is 'statisch' en de trailing stop-loss is 'dynamisch'.

De trailing stop-loss verschuift mee wanneer de prijs van de cryptomunt omhoog gaat en blijft hetzelfde wanneer de prijs omlaag gaat. Bij het verschuiven houdt de trailing stop-loss rekening met een percentage.

Stel dat Je Bitcoin wilt kopen voor €10.000 en je plaatst je stop-loss op €9800, dan ligt jouw stop-loss 2% lager dan de huidige prijs. Wanneer de prijs omhoog gaat, dan zal de stop-loss steeds die 2% verschil aanhouden.

Deze tabel geeft weer hoe dat eruit ziet.

Trailing stop-loss voorbeeld
Nummer Prijs Bitcoin Prijs trailing stop-loss (2% lager)
1 €10.000 (startprijs) €9800
2 €10200 (stijging) €9996
3 €10500 (stijging) €10.290
4 €10100 (daling) €9898
5 €10500 (stijging) €10290
6 €10800 (stijging) €10584
7 €11200 (stijging) €10976
8 €10800 (daling) €10584
9 €10080 (daling) €9878,40

 

Waar kan je met een demo-account oefenen?

Om beter te worden in crypto trading, kan je starten met een demo-account of met paper trading. Wij vinden dit het makkelijkste bij Tradingview.

Hier kan je eenvoudig handelen, zonder echt geld in te zetten. Je krijgt $100.000 aan nepgeld en doet hier je handelsacties mee.

 1. Maak een gratis account aan bij Tradingview
 2. Typ BTCUSD in de zoekbalk in en klik op een chart om te openen
   
 3. Klik vervolgens op "Full-featured Chart"
 4. Klik onderaan het scherm op Trading Panel en vervolgens op Paper Trading om het Paper Trading te starten
 5. Klik onderaan op Paper Trading
 6. Je zal zien dat je 100.000 aan speelgeld hebt ontvangen. Dit vertegenwoordigt geen echte waarde, en is puur bedoeld om mee te oefenen.
 7. Ik daag je uit om van die 100.000 het dubbele te maken!
   
De Bitcoin markt is 24/7 open, wanneer is dan de daily close of open?

De daily close van Bitcoin is altijd om 00:00 UTC (Coordinated Universal Time). De open zal dus de dag erna zijn om 00:00:01 UTC (1 seconde na 12 uur 's nachts).

In Nederlandse tijd, is dit in de

 • Wintertijd om 01:00 in de nacht (UTC+1)
 • Zomdertijd om 02:00 in de nacht (UTC+2)

De weekly close van Bitcoin is in Nederland daarom in de nacht van zondag op maandag om 01:00 (wintertijd) of 02:00 (zomertijd).

Hoe kan ik een trend reversal of ommekeer van de trend herkennen?

Om een trend reversal of ommekeer van de trend te kunnen voorspellen, is het belangrijk om gebruik te maken van indicatoren die jou liggen (bijvoorbeeld RSI, MACD, Fibonacci) i.c.m. support en resistance.

Met behulp van divergences en een sterke support of resistance lijn, kan je bijvoorbeeld zeggen dat de kans 80% is dat de koers bij een bepaalde prijs omdraait.

Voor een bevestiging van een trend reversal is het goed om te kijken naar de higher highs (HH), higher lows (HL), lower highs (LH) en lower lows (LL). Let wel op dat dit per timeframe kan verschillen.

Over het algemeen geldt:

 • Als een HH wordt opgevolgd door een HL of vice versa, dan is er sprake van een opwaartse trend
 • Als een LL wordt opgevolgd door een LW of vice versa, dan is er sprake van een neerwaartse trend

Het kan voorkomen dat je op daily zie dat Bitcoin in een opwaartse trend zit (higher highs volgen higher lows op), maar dat er voor het eerst weer eens een lower high gemaakt wordt.

Dit betekent nog niet dat we in een neerwaartse trend zitten, want de HL is nog niet opgevolgd door een lower low. Pas wanneer we een daily close hebben onder de vorige (higher) low, kunnen we spreken van een neerwaartse trend op de daily.

Op de weekly timeframe kan dan echter nog steeds sprake van een opwaartse trend, waardoor de kans is groot dat we op de lange termijn nog steeds zullen blijven stijgen.

Om dit uit te leggen, zijn we nog wel even verder. We leggen dit allemaal haarfijn uit in de Crypto Masterclass

Op welke manier kan ik de MA Cross het beste instellen?

Je kan door te spelen met de instellingen van de MA Cross zelf tot een strategie komen die in het verleden tot de meeste winsten heeft geleid. Dit doe je puur door de verschillende MA Crosses met elkaar te vergelijken en terug te rekenen bij welke je het meeste voordeel zou hebben gehad.

Als je ze heel strak op elkaar instelt, dan zal je veel eerder profiteren van flinke koerswijzigingen, maar krijg je ook vaak verkeerde signalen, waardoor je veel trades hebt voor weinig winst of een klein beetje verlies.

Als je ze wijder instelt, dan zullen de signalen betrouwbaarder zijn, maar loop je de kans dat je het begin van een grote move misloopt.

Verder is de MA Cross echt bedoeld om pas te kopen/verkopen als ze elkaar kruizen. Daar stel je je instellingen tenslotte op in.

Om dus eerder te verkopen, omdat ze elkaar lijken te gaan kruizen, is tegen je eigen regels ingaan en dat levert uiteindelijk vaak juist resultaten op die je niet wilt. Maar ook hier kan je mee testen.  

Ik trade nu winstgevend met demo geld, kan ik al de overstap maken naar crypto trading met echt geld?

Het is heel goed om met demo geld te beginnen om een beetje te oefenen, maar je leert crypto trading pas echt goed als het om echt geld gaat, omdat je emoties dan mee gaan doen. En je emoties zijn het belangrijkst in het succesvol worden in crypto trading.

Begin wel echt met maar een klein beetje geld, zodat je emoties niet direct de overhand nemen!

Dit is geen financieel advies, we zij geen professioneel financieel adviseurs.

Je kan het zien als een amateur voetbalclub die mee wil doen in het betaalde voetbal. Dan is het ook niet verstandig direct in de Eredivisie te beginnen, omdat ze dan hoogstwaarschijnlijk van alle kanten met 10-0 worden ingemaakt.

Dit zorgt ervoor dat ze alles verliezen, ongemotiveerd raken en ermee stoppen. Ze kunnen beter in de Eerste divisie beginnen, daar leren, voordat ze met grotere inzetten kunnen spelen :)

Waar staat CT voor?

De afkorting CT staat voor Crypto Twitter. Het refereert naar alle tweets die over crypto worden gepost.

Hoeveel dagen gebruik je voor het instellen van de MA en de EMA?

21 dagen is het gebruikelijke. Maar, dit hangt van veel verschillende dingen af. Een daarvan is bijvoorbeeld op welke timeframes je handelt.
Het beste is om zelf te testen en te bekijken bij welke instellingen jij het meest winstgevend met ze kan traden!

Wij gebruiken de MA en de EMA alleen ter ondersteuning. We kijken met name naar hoe goed deze lijn het heeft gedaan als support en resistance (bouncet de prijs hier vaak vanaf, of ramt het er doorheen? In het geval van het laatste is het een minder goede instelling).

Ook is trading vaak een self fulfilling prophecy. Als veel traders verwachten dat de EMA als resistance of support zal fungeren, dan zal dit ook gebeuren doordat zij hierop inspelen. Aan de hand hiervan kan je zelf met instellingen spelen en kijken wat voor jouw stijl het beste werkt.

Hoe herken je een dalende of een stijgende trend?

Je herkent een dalende trend aan LH (Lower Highs) en LL (Lower Lows).

Je herkent een stijgende trend aan aan de HH (Higher Highs) en HL (Higher Lows).

Hoe hoger je timeframe, hoe betrouwbaarder de grafiek is, aangezien deze op meer data is gebaseerd.
Zelf houden wij de Daily, Weekly en Monthly in de gaten.

Dit betekent dat het kan gebeuren, dat je een stijgende trend hebt op de monthly, terwijl je een dalende trend hebt op bijvoorbeeld de daily.
De monthly is hierin leidend (hoe hoger, hoe beter), dus je kan de daily gebruiken om te zoeken naar 'buys' als je ziet dat de trend hier om gaat keren van dalend naar stijgend. Maar zolang de trend hier nog dalend is, is de kans groot dat je nog goedkoper kan kopen, voordat je weer mee kan gaan met de trend op de monthly.

Wat is stop-running?

Stop-running is dat traders de prijs van een cryptomunt expres door een belangrijke prijs heen drukken. Dit kan zowel door een resistance- of supportlijn zijn.

Ze drukken de prijs zo ver door dat de stop-losses van andere traders worden geraakt. Door het raken van deze stop-losses komt er een hevige piek (bij stijging) of een flinke drop (bij daling) waar dezelfde professionele traders van profiteren. Nadat ze hiervan hebben geprofiteerd gaat de koers in de tegengestelde richting weer verder.

Voorbeeld stop-running

De prijs van een Bitcoin is €10.100 en de support-lijn ligt op €10.000. Veel traders plaatsen hun stop-loss onder de grens van €10.000. Ze denken namelijk, wanneer Bitcoin onder deze grens komt, dan zal hij verder gaan dalen. Om zichzelf in te dekken tegen dit verlies, plaatsen ze een stop-loss.

De ervaren traders verkopen expres heel veel van hun Bitcoins waardoor de prijs naar de €9800 gaat. Alle stop-losses worden geraakt waardoor andere traders automatisch hun Bitcoins verkopen. Hierdoor schiet de prijs nog verder naar beneden richting de €9500.

De ervaren traders hebben hun Bitcoins destijds rond de €9.800-€10.100 verkocht en kunnen nu voor €9500 hun Bitcoins weer terugkopen. Door de stop-run hebben ze in een korte tijd geld verdiend.

Wat is OTC Trading?

De afkorting OTC staat voor Over The Counter. Het gaat hierbij om een crypto transactie die niet via het handelsplatform maar direct tussen twee partijen verloopt. De twee partijen bestaan uit de koper en de verkoper.

De prijs waarvoor de koper wil kopen en de verkoper wil verkopen, wordt tussentijds niet openbaar gemaakt. Pas wanneer de transactie tot stand is gekomen, dan wordt hij publiekelijk gemaakt.

Voor handelaren met veel geld is dit ideaal. Dit voorkomt namelijk dat hun order de aandacht van andere handelaren trekt. Je kan je voorstellen, dat wanneer iemand ineens een kooporder van 1000 Bitcoins plaatst, dat dit veel aandacht trekt.

Mensen denken dat er een rijk iemand (ook wel een whale genoemd) is die ervoor zal zorgen dat de prijs zal stijgen. Om deze reden zullen andere handelaren ook gaan kopen en zullen er minder mensen verkopen. Hierdoor kan de whale zijn order van 1000 Bitcoins niet vullen en blijft hij met lege handen achter.

In deze video wordt OTC Trading op een eenvoudige manier uitgelegd.

 

Er zijn verschillende indicatoren, welke kan ik het beste gebruiken?

Er zijn inderdaad veel verschillende trading indicatoren met allemaal mooie namen.

Het is goed om met de trading indicatoren te spelen en vooral te kijken wat voor jou persoonlijk werkt. Als jij ziet dat je 10x de markt goed in schat door middel van de RSI en 10x de markt verkeerd inschat door middel van de Moving Averages, dan werkt de RSI beduidend beter voor jou.

Door veel te testen en uit te proberen, houd je een strategie voor jezelf over die werkt. Die strategie noteer je en daarmee ga je handelen. Natuurlijk blijf je deze strategie waar nodig perfectioneren.

Concreet: probeer wat indicatoren uit en kijk vooral welke voor jou goed werken.

Hoe bullish is een MACD-cross?

De MACD-cross, waarbij de MACD boven de Signaallijn uitkomt, is zeker een mooi bullish teken. Maar, als de MACD-cross plaatsvindt, dan is het vooral belangrijk wat er daarna gebeurt. Als de lijnen na de cross dicht bij elkaar blijven bewegen, dan kan dit wijzen op een 'zwak signaal' en is de kans aanwezig dat hij terugvalt.

Je wilt dat de lijnen na de cross steeds verder bij elkaar vandaan komen te liggen.

Ook is het goed om naar de histogrammen te kijken. Wanneer deze positief en stijgend zijn, dan versterkt dit het positieve signaal van de MACD-cross. Hoe hoger de histogrammen, des te meer momentum er is.

Handel ik met al m'n cryptogeld of een gedeelte ervan?

Wij handelen zelf met een gedeelte van ons cryptogeld en het andere deel houden we aan voor de lange termijn. Hier komen wij helemaal niet aan en dit verkopen we pas wanneer we op de top belanden van de nieuwe Bull Market.

Het geld waar we actief mee handelen, zien we echt als speelgeld. Wanneer we dit geld verliezen, dan slapen we er geen seconde minder om.

Als je zelf ook wilt handelen met een gedeelte van je geld, dan is het van groot belang dat het bedrag zo klein is dat, wanneer het weg is, je er met een lach naar kan kijken.

Zeker als je net begint, is het vooral belangrijk dat je veel oefent en het is nog helemaal niet noodzakelijk om echt geld te verdienen. 

Je zou bijvoorbeeld aan 'paper trading' kunnen doen, waarbij je op papier aangeeft welke acties je normaal gesproken zou ondernemen en dan zie je uiteindelijk ook hoeveel geld je zou hebben gemaakt of zou zijn verloren. (Je legt dus geen geld in, maar oefent gewoon op papier)

In welke cryptomunt kan ik als beginner het beste traden?

Als beginnende trader is Bitcoin het makkelijkste. Hier zijn veelal de meeste traders actief. Een altcoin maakt eerder rare sprongen van +30% of -30% zonder dat hier een directe aanleiding voor hoeft te zijn. Dit maakt het lastiger om in deze munt te handelen.

Wat je kan doen is dat je met Bitcoin begint omdat deze relatief minder fluctueert en ondertussen wel andere charts in de gaten houdt. Als beginnende trader is het belangrijk om veel te charten. Heel veel grafieken bekijken, analyseren en weer op naar de volgende. Zo ontwikkel je een gevoel bij de grafieken. Je kan dan op papier voor jezelf noteren wat je denkt dat de munt gaat doen en later controleren of jouw inzicht correct was. Dit noemen ze ook wel paper trading.

Hoe kan het dat een support- of resistancelijn zwakker wordt naarmate hij vaker wordt aangeraakt?

Hoe vaker de prijs tegen dezelfde support- of resistancelijn komt, hoe zwakker de lijn wordt.

Uitleg door middel van een voorbeeld

Stel je staat met 100 man het water uit de zee tegen te houden. De eerste golf komt en slaat 10 van jouw mannen weg, er zijn er nog maar 90 over. De zee wordt weer wat rustiger, maar morgen probeert hij het opnieuw en slaat opnieuw 10 mannen weg, je bent nog maar met 80 man over! Herhaal dit een paar keer en uiteindelijk heb je niet meer genoeg mankracht over om de zee tegen te houden en dat is het moment dat hij vol over je heen spoelt.

Dit gebeurt ook met crypto trading. Bij een resistance-lijn zijn er uiteindelijk geen verkopers meer over wanneer de druk van de kopers hoog blijft waardoor hij erdoorheen schiet en bij een support-lijn zijn er uiteindelijk geen kopers meer over wanneer de druk van de verkopers te veel wordt. Het is een continu gevecht tussen de bears en de bulls en de sterkste partij wint.

Als je een limit order plaatst en de prijs beweegt juist weg van jouw order waardoor hij niet wordt aangeraakt, kan je hem dan annuleren?

Ja, de limit order kan je dan annuleren. Je hebt namelijk een order in het orderboek geplaatst en doordat hij niet is 'aangeraakt', blijft hij in het orderboek staan. Je kan hem te allen tijde er zelf weer handmatig uithalen zonder dat hier kosten aan verbonden zitten.

Wat is het verschil tussen PNL en ROE?

PNL is je daadwerkelijke winst of verlies, ROE is je procentuele winst of verlies.

PNL = Profit aNd Loss

Je wilt 1 Bitcoin kopen voor 10.000 euro, omdat je denkt dat deze gaat stiigen. Hiervoor gebruik je 10x leverage, waardoor je maar 1.000 euro hoeft in te leggen (10x minder dan de werkelijke prijs). De prijs van Bitcoin stijgt naar 10.500 euro. De waarde van jouw trade is dus gestegen van 10.000 naar 10.500 euro. Als je deze sluit, maak je dus (10.500-10.000) 500 euro winst. Jouw PnL is dan 500 euro.

In dit voorbeeld worden fees e.d. buiten beschouwing gelaten. Je werkelijke PNL is lager, omdat je altijd feest betaalt.

 

ROE = Return On Equity

Dit is de procentuele winst op het geld dat je daadwerkelijk hebt ingelegd. Dit is dus je (PNL/Inleg) * 100%

Voorbeeld

In het voorbeeld hierboven heb je 1.000 euro ingelegd en 500 euro verdiend. Je Return On Equity is dus (500 (PNL) / 1000 (inleg)) * 100% = 50%

In dit voorbeeld worden fees e.d. buiten beschouwing gelaten. Je werkelijke ROE is lager, omdat je altijd fees betaalt.

 

Wat betekent positiegrootte of position size?

De positiegrootte of in het Engels gezegd "Position Size" is de procentuele afstand van de prijs waarvoor je Bitcoin koopt tot je stop loss.

De formule van de positiegrootte is als volgt:

Positiegrootte = ((Totale waarde van je portfolio * Risicopercentage) / Afstand tot je stop-loss)

Voorbeeldberekening

 • Totale waarde van je portfolio is 5000 euro
 • Je koopt Bitcoin voor 7000 euro
 • Je zet je stop-loss op 6400 euro
 • Afstand tot je stop-loss is (nieuw-oud)/oud = (6400-7000)/7000 = -600/7000 = - 8,57%.
  Maar een min-getal werkt hier niet, dus we pakken altijd de absolute waarde hiervan (8,57%)
 • Risico dat je wilt nemen is 2%

Positiegrootte die je mag nemen in deze trade is:
(5000*0,02) / 0,0857 = 100 / 0,0857 = 1167 euro.

Dit houdt dus in feite in, dat als jij 1167 euro inzet in deze trade, je maximaal 100 euro kan verliezen.
Want: 1167 * 0,0857 (de daling als je stop-loss wordt geraakt) is 100 euro
En die 100 euro is weer precies 2% van 5000 euro, de grootte van je portfolio 
 

Wat is short gaan / short selling?

Je gaat als crypto trader short wanneer je speculeert op een prijsdaling. Je verdient dus aan een dalende koers. Bij het shorten verkoop je cryptomunten die je niet in je bezit hebt. Deze cryptomunten leen je van een andere trader en je betaalt over dit geleend geld rente.

Voorbeeld:

Je short 1 Bitcoin op €10.000,- en daarmee is je totale shortpositie €10.000,-. Wanneer Bitcoin daalt naar €9.000,- dan heb je €1.000,- winst gemaakt, met nog wat rentekosten die hier afgaan. Je kan dan namelijk dezelfde Bitcoin voor 1000 euro minder terugkopen. Je leende 1 Bitcoin, verkocht deze voor €10.000,- en kocht deze Bitcoin daarna weer terug voor €9.000,-.

Natuurlijk kan het ook gebeuren dat Bitcoin stijgt en je dus verlies maakt met jouw short. Stel dat Bitcoin naar de €11.000,- stijgt en je besluit om jouw shortpositie te sluiten, dan ben je genoodzaakt om die Bitcoin voor €11.000,- terug te kopen. Je hebt hierbij €1000,- verlies gemaakt, met de rente nog niet meegerekend.

Bij een trade op BitMEX met 10x leverage en een PNL profit van 6%, is deze 6% op mijn eigen betaalde inleg of is deze winst op de volledige positie met 10x leverage?

Deze 6% is gebaseerd op de volledige positie.

Een voorbeeld zal dit duidelijk maken:

 • Stel jij koopt 1 Bitcoin voor 7000 dollar
 • Je gebruikt 10x leverage, dus je hoeft maar 700 dollar in te leggen
 • Als Bitcoin nu met 10% stijgt, verdien je geen 70 dollar (10% van je inleg), maar 700 dollar (10% van 7000 en dus 100% van je inleg)
 • Deze 100% zal je zien staan op BitMEX

Pas wel op met leverage! In dit voorbeeld verdien je heel lekker, maar de risico's zijn daardoor vele malen groter!

Waar staat PNL voor?

PNL staat voor Profit and Loss.  Het geeft een overzicht van je winst en verlies van een positie gedurende een tijdsperiode.

Waar kan ik Technische Analyse doen?

Je kan bij Tradingview terecht om Technische Analyse te doen.

 

Leer in dit artikel meer over Tradingview.

Als je bij tradingview de support- en resistancelijnen invult, is het dan de bedoeling dat je dit vanaf het begin van Bitcoin doet of wat is een redelijke tijd om terug te kijken?

Hoe recenter, hoe beter. Je kan de grafiek dus het best van rechts naar links lezen in dit geval. Soms kunnen lijnen van heel lang geleden nog uitmaken, maar dit is dan alleen op hogere timeframes (zoals de weekly en monthly). Als er meer dan 50 candlesticks tussenzitten, dan is de lijn al een stuk minder relevant.

Hoe herken je het verschil tussen een bullish market en een pump en dump?

Een pump en dump zegt het eigenlijk al. Je ziet een munt heel hard stijgen, zonder dat hier een reden voor is. Vaak is dit een outlier en gedraagt hij zich dus heel anders dan alle andere munten. Ook heeft deze munt vaak weinig 24H volume.

Bij een bullish market zie je bijna alle munten stijgen en verloopt deze stijging meer geleidelijk. Ook neemt het volume geleidelijk aan toe.

Waarom kan ik mijn crypto niet op mijn wallet bewaren als ik een stop-loss instel?

Dit komt doordat de exchange de crypto moet kunnen verkopen wanneer de stop-loss wordt gehit. Dit kan niet wanneer deze nog op de wallet staan. 

Je moet het eigenlijk zo zien:

 • Crypto die je hebt voor de lange termijn en waar je niet actief mee trade, die bewaar je sowieso, te allen tijde op een hardware wallet of andere veilige wallet
 • Ccrypto waar je actief mee trade (lees: dagelijks of wekelijks) moet je daarvoor op de exchange houden. Om deze reden traden professioneel traders met margin, waardoor ze minder op de exchange hoeven te houden voor hetzelfde resultaat. Maar dit is echt voor gevorderden.

Om daaraan toe te voegen is het dus goed om alerts in te stellen als je wel je crypto en op de harware wallet wilt opslaan en wilt verkopen wanneer je stopprijs geraakt wordt. Dit alert stel je dan zo in dat hij afgaat als je stopprijs wordt geraakt.

Alerts instellen kan op een app als Delta

Wanneer opent en sluit de cryptomarkt?

De cryptomarkt is 24/7 open en de handel gaat dus altijd door. Wel heeft het een tijd waarop de dag sluit en daarmee de nieuwe opent. Aan de hand van deze tijd bepalen de traders hun handelsacties.

De UTC is leidend voor deze sluiting en opening. Dus een dag duurt van 12 tot 12 UTC.

In de zomer is de tijd bij ons UTC+2 en in de winter is het UTC+1.

Dit betekent dat een nieuwe crypto handelsdag in de:

 • zomertijd sluit en begint om: 02:00 uur
 • wintertijd sluit en begint om: 01:00 uur

In de cryptowereld heb je, net als bij aandelen, een daily close, weekly close en monthly close.

 • Daily sluit om 2 uur 's nachts (zomertijd) of 1 uur 's nachts (wintertijd)
 • Weekly sluit voor ons in de nacht van zondag op maandag om 2 uur (zomertijd) of 1 uur (wintertijd)
 • Monthly sluit in de nacht van de laatste dag van de maand op de eerste dag van de nieuwe maand om 2 uur (zomertijd) of 1 uur (wintertijd)
Kan je op elke exchange met een stop-loss werken?

Nee, helaas ondersteunt niet iedere crypto exchange de stop-loss-functie. Vaak zijn het alleen de grotere partijen die deze optie aanbieden.

Is een stop-limit hetzelfde als een stop-loss?

De stop-limit is grotendeels hetzelfde als een stop-loss, met als verschil dat bij het bereiken van de eerder opgegeven stopprijs, een limietorder wordt uitgevoerd in plaats van een marktorder.

Ik wil met grote bedragen handelen, waar kan ik dat het beste doen?

Wanneer je met grote bedragen wil handelen in crypto, dan kan je dit het beste doen bij de Binance Exchange. Hier zijn de kosten maximaal 0,10% per transactie en hoe meer je trade, hoe minder kosten je betaalt. Uiteindelijk is het zelfs mogelijk om maar 0,02% aan kosten te betalen.

Maak gebruik van deze aanmeldlink en krijg 20% korting op alle transactiekosten die je bij Binance maakt (levenslang van kracht).

 

Welke cryptomunten kan ik shorten?

Bij Binance Futures kan je de volgende cryptomunten shorten. Door de Referral ID Code allesovercrypto in te vullen ontvang je 10% korting op je transactiekosten bij Binance Futures.

 1. Bitcoin (BTC)
 2. Ethereum (ETH)
 3. Ethereum Classic (ETC)
 4. Ripple (XRP)
 5. Litecoin (LTC)
 6. Bitcoin Cash (BCH)
 7. EOS (EOS)
 8. Cardano (ADA)
 9. Tron (TRX)
 10. Link (LINK)
 11. Lumen (XLM)
 12. Monero (XMR)
 13. Dash (DASH)
 14. ZCash (ZEC)
 15. Tezos (XTZ)
 16. Binance Coin (BNB)
 17. ATOM (ATOM)
 18. Ontology (ONT)
 19. Iota (IOTA)
 20. Basic Attention Token (BAT)
 21. VeChain (VET)
 22. Qtum (QTUM)
 23. Iost (IOST)

Op BitMEX kan je de volgende cryptomunten shorten:

 1. Bitcoin (BTC)
 2. Ethereum (ETH)
 3. Ripple (XRP)
 4. Litecoin (LTC)
 5. Bitcoin Cash (BCH)
 6. EOS (EOS)
 7. Cardano (ADA)
 8. Tron (TRX)
Wat is een goed boek om te leren over crypto trading?

Hieronder staan een aantal goede boeken die je kan lezen om beter te worden in crypto trading. Tussen deze boeken staan ook een aantal mindset-boeken aangezien dit belangrijk is om een goede handelaar te worden.

 • Technical Analysis of the Financial Markets
 • Technical Analysis Explained
 • Technical Analysis from A to Z
 • Trading in the Zone
 • Ego is the Enemy
 • Encyclopedia of Chart Patterns
 • Thinking in Bets
 • The Power of Habit
 • The intelligent investor
Wat is een perpetual swap contract?

Een perpetual swap contract is een future contract zonder einddatum, je kan de positie dus oneindig lang aanhouden. Door middel van 'funding' wordt het contract aan een indexprijs gekoppeld. Een cryptomunt zoals Bitcoin en Ethereum kunnen de onderliggende waarde zijn van deze indexprijs. 

Wat houdt swap funding bij Bitmex in?

Funding is een soort rente dat bij BitMEX betaald dient te worden. Door dit te betalen zorg je ervoor dat de prijs van het swap-contract ongeveer gelijk blijft aan de waarde van de onderliggende cryptomunt.

 • Is de prijs van het swap-contract hoger dan de onderliggende waarde? Dan betalen de long-posities de funding aan de short-posities.
 • Is de prijs van het swap-contract lager dan de onderliggende waarde? Dan betalen de short-posities de funding aan de long-posities.
Wat is een stop market order?

Een stop market order zorgt ervoor dat een cryptomunt bij een bepaalde prijs automatisch wordt gekocht of verkocht. Wanneer de koers de "stop-prijs" aanraakt, dan wordt jouw cryptomunt direct tegen de laagste aanbieder gekocht of tegen de hoogste bieder verkocht.

Voorbeeld van een automatische stop market verkooporder:

Je hebt Ethereum in je bezit en de huidige prijs is $100. Je gaat op vakantie en wilt je eigen risico's goed managen. Je geeft bij de exchange aan, mocht de prijs naar $90 zakken (stop-prijs), dan wil ik automatisch mijn Ethereum verkopen aan de hoogste bieder.

Een paar dagen later zakt de prijs naar $90 en op dat moment is er een koper voor $89,50 en jouw Ethereum wordt tegen deze prijs verkocht. Mocht de hoogst mogelijke bieder $50 zijn, dan wordt hij voor $50 verkocht.

Voorbeeld van een automatische stop market kooporder:

Je hebt nog geen Ethereum in je bezit en de huidige prijs is $100. Je gaat op vakantie en bent bang dat Ethereum ineens hard gaat stijgen. Je geeft bij de exchange aan, mocht de prijs naar $110 stijgen (stop-prijs), dan wil ik automatisch Ethereum kopen van de verkoper met de laagste prijs. Op het moment dat dit gebeurt, is er een verkoper voor $110,50 en jij koopt Ethereum voor deze prijs. Mocht de laagste aanbieder $120 zijn, dan wordt hij voor $120 gekocht.

Wat is een stop limit order?

Een stop limit order zorgt ervoor dat een cryptomunt bij een bepaalde prijs automatisch wordt gekocht of verkocht. Er worden twee prijzen gehanteerd, de "stop" en de "limit". Wanneer de koers de "stop-prijs" aanraakt, dan wordt de door jou opgegeven "limit-prijs" naar de exchange gestuurd om uitgevoerd te worden.

Voorbeeld van een automatische stop limit verkooporder:

Je hebt Bitcoin in je bezit en de huidige prijs is $10.000. Je gaat op vakantie en wilt je eigen risico's goed managen. Je geeft bij de exchange aan, mocht de prijs naar $9000 zakken (stop-prijs), dan wil ik automatisch een verkooporder plaatsen voor $8950 (limit-prijs). Mocht niemand hem voor die prijs willen kopen, dan zal je verkooporder niet gevuld worden.

Voorbeeld van een automatische stop limit kooporder:

Je hebt nog geen Bitcoin in je bezit en de huidige prijs is $10.000. Je gaat op vakantie en bent bang dat Bitcoin ineens hard zal stijgen. Je geeft bij de exchange aan, mocht de prijs naar $11.000 stijgen (stop-prijs), dan wil ik automatisch een kooporder plaatsen voor $1150 (limit-prijs). Mocht niemand hem voor die prijs willen verkopen, dan zal je kooporder niet gevuld worden.

Kan ik beter op korte termijn of op lange termijn beleggen in crypto?

Of beleggen op korte termijn of op lange termijn beter is, is per persoon verschillend. Het verschil zit hem met name in of jij wilt ‘handelen’ of wilt ‘investeren’. Wanneer jij een kortetermijn-visie hebt, dan ben je in onze ogen meer een crypto trader. Wanneer jij vooral de lange termijn in het achterhoofd houdt, dan ben je meer een investeerder.

Wij zien dat veel beginnende beleggers te makkelijk denken over het handelen in cryptomunten en hierdoor geld verliezen. Het vereist veel tijd, oefening, doorzettingsvermogen en vooral ook geduld om als crypto trader succesvol te worden.  Heb jij dit ervoor over, dan kan je hier fanatiek mee aan de slag gaan.

Ben je meer iemand die niet dagelijks of wekelijks naar de koers wil kijken, dan past een langetermijn-visie beter bij jou.

Verder hoeft het niet of/of te zijn, het mag ook en/en. Je kan dan een gedeelte van jouw portfolio voor de lange termijn aanhouden en een ander gedeelte vrijmaken om mee te gaan handelen.

Wat betekent HODL?

HODL staat voor Hold On for Dear Life en betekent in feite het blijven aanhouden van je crypto-investering. Dit is dus het tegenovergestelde van het verkopen van je cryptocurrency's. 

Wanneer het slecht met een cryptomunt gaat dan wordt er veelal “HODL! HODL! HODL!” geroepen. Hiermee willen de roepers aangeven dat deze prijsdaling om 'slechts' een correctie of shake-out gaat en dat je je cryptocurrency's niet moet verkopen, omdat je anders grote stijgingen dreigt te missen.

Het is alsof je met jouw zeilschip in een zware storm bent beland en je goed aan de mast moet vasthouden om niet van de boot af te waaien. De mensen die de storm overleven, varen uiteindelijk door naar het paradijs van lambo’s.

HODL is een goede tactiek wanneer je geen verstand hebt van crypto trading, maar het is altijd verstandig om af en toe je winsten uit te laten betalen.

Lees hier meer over HODL.

Wat is FUD?

FUD staat voor Fear Uncertainty & Doubt, ofwel angst, onzekerheid en twijfel. FUD wordt verspreid door mensen die willen dat de prijs van een cryptomunt gaat dalen. Ze maken traders bang en beïnvloeden hen om op de verkoopknop te drukken, terwijl zij klaar staan om de cryptocurrency zo goedkoop mogelijk te kopen.

Lees hier meer over FUD.

Wat is FOMO?

FOMO staat voor Fear Of Missing Out. In het Nederlands gebruiken we hiervoor vaak de term "bang om de boot te missen". Dit is een sterke emotie die opkomt wanneer de prijzen stijgen en jij niet in de markt zit.

Lees hier meer over FOMO.

Wat is de beste trading indicator?

Er bestaat geen trading indicator die voor iedereen het beste werkt. Het is belangrijk om een eigen tradingstrategie te ontwikkelen en te kijken welke indicatoren hierbij van pas komen. Bekijk welke trading indicator voor jou het beste werkt. De een kan namelijk beter overweg met Moving Averages en voor jou werkt misschien wel de Ichimoku Cloud beter.

Lees hier meer over alle trading indicatoren.

Wat is een trading indicator?

Een trading indicator is een tool waarmee je de markt kunt analyseren. Er zijn veel verschillende indicatoren en elke heeft zijn eigen karakteristieken en doeleinden. Met de RSI-indicator kan je bijvoorbeeld bekijken of een markt ‘overbought’ of ‘oversold’ is en met de Fibonacci levels kan je bepalen wanneer het beste moment is om een cryptomunt te kopen of te verkopen. 

Leer hier over alle crypto trading indicatoren.

Wat is een bear market?

Een bear market is een markt waar de trend in een neerwaartse beweging zit. De prijzen dalen overwegend en het sentiment is negatief.

Leer hier hoe je een bear market kan herkennen.

Wat is een bull market?

Een bull market is een markt waar de trend in een opwaartse beweging zit. De prijzen stijgen overwegend en het sentiment is positief.

Leer hier hoe je op tijd een bull market kan herkennen.

Wat is het belangrijkste bij het traden van cryptomunten?

Het allerbelangrijkste bij crypto trading is het onder controle houden van je emoties. Emoties zorgen er namelijk voor dat jij je niet houdt aan de vooraf bepaalde tradingstrategie en hierdoor maak je fouten. Het beoefenen van meditatie is dan ook zeker aan te raden wanneer je een succesvol crypto trader wilt worden.

Lees hier meer over de emoties die bij crypto trading komen kijken.

Hoe kan ik beginnen met crypto trading?

Crypto trading is eenvoudig om mee te beginnen, maar het vergt enige oefening om hier goed in te worden. Speciaal daarvoor hebben we een reeks aan artikelen geschreven waarmee je gemakkelijk kunt beginnen met crypto trading en al lerende steeds beter hierin worden.

Bekijk hier de artikelen.

Kan iedereen crypto trading leren?

Crypto trading is voor iedereen te leren zolang je bereid bent hier de nodige uren in te steken. De praktijk leert wel dat ‘Investeren met kennis goedkoper is dan investeren zonder kennis’. Om je op weg te helpen, hebben we verschillende artikelen over crypto trading geschreven.

Bekijk hier de crypto trading artikelen.