Innovation Icon - Invstor X Webflow Template

Veelgestelde vragen over Exchanges

Wat houden correcties op de cryptomarkt precies in?

Correcties worden vaak gedaan op het moment dat een cryptocoin een overwaarde of onderwaarde heeft, als gevolg van snelle stijgingen of liquidaties. Dit gaat gecombineerd met dunne orders doordat veel Bitcoins ook op hardware wallets staat. Daarnaast worden tijdens forse en snelle dalingen ook vaak stop losses - een opdracht tot het kopen of verkopen van de desbetreffende cryptocurrency als deze een bepaalde prijs bereikt. 

Hoe verplaats ik mijn cryptomunten van Bitcoin Meester naar Bitvavo?

Om je cryptomunten te verplaatsen van Bitcoin Meester naar Bitvavo, onderneem je de volgende stappen:

  1. Login bij Bitcoin Meester
  2. Zoek de munt op die je graag wilt versturen, en klik op "versturen". Hieronder hebben we Bitcoin als voorbeeld genomen.
  3. Login in je Bitvavo-account
  4. Zoek dezelfde munt op in het Bitvavo-overzicht en klik erop.
  5. Klik vervolgens op "Storten" en kopieer je deposit-adres
  6. Plak het zojuist gekopieerde deposit-adres bij Bitcoin Meester, vul het aantal in dat je wilt versturen en klik tot slot op "Bitcoin versturen". Mocht je een andere cryptomunt versturen dan staat er "[naam coin] versturen".
  7. Je krijgt nu een e-mail van Bitcoin Meester om je overboeking te bevestigen. Bevestig deze door op de link in de mail te klikken. Pas wanneer je hierop hebt geklikt, dan zullen de munten worden overgeplaatst.
  8. Wacht een half uurtje en vernieuw de pagina van Bitvavo. Je zal zien dat jouw cryptomunten nu niet meer bij Bitcoin Meester staan, en wel bij Bitvavo.
Hoe kan het dat de prijs van Bitcoin per exchange verschilt?

Bij iedere exchange wordt de prijs tot stand gebracht door middel van vraag en aanbod op het platform. Het kan zijn dat hierdoor 1 Bitcoin bij Binance €10.000 is en 1 Bitcoin bij Bittrex €9980.

Er zijn mensen die op deze verschillen inspelen, dit zijn arbitrage traders. In dit geval kopen zij een Bitcoin bij Bittrex voor €9980 en verkopen deze bij Binance voor €10.000.

Hierdoor ontstaan er bij Binance meer verkooporders en bij Bittrex meer kooporders. Dit zorgt ervoor dat de prijs van Binance wat zal zakken en de prijs bij Bittrex wat zal stijgen.

De arbitragetraders zorgen met hun acties ervoor dat de prijzen bij verschillende exchanges weer worden gelijkgetrokken.
Wanneer de prijzen weer gelijk zijn, dan gaan ze weer op zoek naar andere arbitrage-mogelijkheden.

Wat is een decentralized exchange?

Een decentralized exchange is een online handelsplatform waar traders direct met elkaar kunnen handelen, zonder dat er een tussenpersoon noodzakelijk is. Bij een decentraal handelsplatform hoef je geen centrale autoriteit te vertrouwen en blijft je geld in eigen beheer.

Voorbeelden van decentralized exchanges zijn:

DEX is de veelgebruikte afkorting van een Decentralized Exchange die je vast veel op het internet zal tegenkomen.

Wat zijn de verschillen in handelskosten tussen exchanges?

Het verschil in de handelskosten tussen exchanges kan aanzienlijk zijn. Hieronder zie je de trading fees van de bekende crypto exchanges. Iedere exchange heeft een eigen manier bedacht waardoor handelaren korting kunnen krijgen op de handelskosten. Deze worden in deze tabel niet meegerekend. Dit zijn de kosten die je betaalt zonder aanvullende acties te ondernemen.

  Bitvavo Binance Bittrex Coinbase Huobi KuCoin Kraken
Trading fees crypto exchanges 0,25% 0,10% 0,20% 0,50% 0,20% 0,10% 0,26%
Wat zijn de handelskosten bij Bittrex?

De handelskosten bij Bittrex zijn 0,20%.

Krijg ik rente over mijn crypto bij een exchange?

Nee, wanneer jij geld op een exchange hebt staan, dan krijg je hier geen rente over.

Betaal ik kosten voor het hebben van geld op een exchange?

Nee, de crypto exchanges rekenen geen kosten voor het hebben van geld op het platform.

Mijn 2FA is kwijt, wat moet ik doen?

Wanneer je jouw 2FA kwijt bent doordat je telefoon is gestolen of doordat je deze hebt gereset, is het mogelijk om je 2FA opnieuw in te stellen door middel van de QR-code en/of Secret Key die je destijds van de exchange hebt gekregen.

Heb je deze niet opgeslagen? Neem dan contact op met de exchange om de 2FA te resetten. Denk eraan dat je bij de reset wel de QR-code en Secret Key opslaat. Zo voorkom je dat je nog een keer in deze situatie komt. 

Directe links naar het verzoek om de 2FA opnieuw in te stellen:

Wat is een whitelist-adres?

Het whitelisten van je adressen verbetert de beveiliging van je cryptomunten. Je geeft ermee aan dat er alleen cryptomunten naar dit specifieke adres overgemaakt mogen worden.

Voorbeeld
Ik heb cryptomunten op Binance staan en heb het deposit-adres van mijn persoonlijke Bitcoin-wallet (bijvoorbeeld van de Ledger Nano X) als whitelist-adres opgenomen. Dit betekent dat ik alleen naar dit Bitcoin-adres geld kan overmaken vanuit Binance.
Als mijn account wordt gehackt, dan zien de hackers mijn cryptomunten wel, maar kunnen ze het niet versturen naar hun Bitcoin-wallet. Het enige wat ze kunnen doen is het versturen naar mijn Bitcoin-wallet en dat is helemaal geen probleem want die is helemaal van mij.

Ondersteunen exchanges token swaps?

De toonaangevende exchanges zoals Bitvavo en Binance ondersteunen de token swaps. Je hoeft hier zelf niets voor te doen. Zij regelen kosteloos dat jouw tokens worden omgezet naar coins.

Ondersteunen exchanges airdrops?

Exchanges ondersteunen over het algemeen geen airdrops, met uitzonderingen daargelaten. Airdrops betreffen vaak nieuwe, onbekende cryptomunten en de exchanges bieden nog geen ondersteuning voor deze munten.

Als een exchange failliet gaat, krijg ik mijn geld dan terug?

Wanneer een exchange failliet gaat, dan kan je erop rekenen dat jouw geld voor altijd weg is. Het is daarom zéér belangrijk om te allen tijde de cryptocurrency’s te bewaren op een hardware wallet.

Lees hier meer over het beveiligen van je cryptocurrency's.

Waarom vragen exchanges om jouw persoonsgegevens en identiteitsbewijs?

Exchanges zijn vanuit de wet -en regelgeving in het land waar ze gevestigd zijn verplicht om aan ‘Know Your Customer’ te doen. Dit houdt in dat ze van al hun klanten moeten weten wie het is en daarvoor hebben ze jouw persoonsgegevens nodig. Regeringen verplichten dit, zodat ze witwaspraktijken en terrorismefinanciering tegen kunnen gaan.

Hoe kan het dat een exchange gehackt wordt?

Steeds meer mensen beginnen te handelen in cryptocurrency’s en op de exchanges gaat dan ook veel geld om. Velen laten hun munten op de exchange staan en dit betekent dat hackers een schatkist kunnen kraken waar honderden miljoenen euro’s in liggen opgeborgen. Hierdoor zijn exchanges doelwit nummer één en doen hackers van over de hele wereld er alles aan om hier binnen te dringen. In veel gevallen weten de exchanges zichzelf te verweren, maar helaas zijn er genoeg voorbeelden uit het verleden waar hackers toch een lek hebben weten te vinden en er met de buit van onschuldige investeerders vandoor gingen.

Staat mijn geld veilig bij een exchange?

Nee, je cryptomunten staan nooit helemaal veilig op een exchange. Je bent namelijk zelf niet in het bezit van de private keys van jouw cryptocurrency’s. Wij zeggen altijd: “Not your keys, not your money”. Je legt als het ware de verantwoordelijkheid voor het beveiligen van je coins bij de exchange.

Wanneer een exchange wordt gehackt, failliet gaat of zelf besluit de benen te nemen, dan ben jij al jouw geld kwijt.

Aangezien exchanges doelwit nummer 1 zijn voor hackers, is het heel riskant om je munten hier te bewaren. Je wilt niet het risico lopen dat iemand anders bij jouw munten komt. Het is dan het meest verstandig altijd je cryptomunten (waar je niet actief mee trade) te bewaren op een hardware wallet.

Lees hier hoe je jouw cryptocurrency's het best kan beveiligen.

Staan exchanges onder toezicht van de AFM?

Op dit moment staan exchanges niet onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Wat is de beste exchange?

De beste en goedkoopste exchange van Nederland is Bitvavo en de beste en goedkoopste exchange van de wereld is Binance.

Wat is het verschil tussen een broker en een exchange?

Een broker bemiddelt tussen de handelaar en de exchanges en is zelf niet in het bezit van de cryptomunten. Een exchange is wel in het bezit van de cryptomunten. Een handelaar koopt en verkoopt direct op deze exchange.

Doordat een broker als tussenpersoon fungeert, zijn de transactiekosten hier bijna altijd hoger dan wanneer je direct op de exchange handelt. In Nederland hebben we bijvoorbeeld de broker Bitcoin Meester en de exchange Bitvavo. 

Wat is een crypto exchange?

Een crypto exchange is een online handelsplatform speciaal bedoeld voor het traden van cryptocurrency’s.