crypto lending

Wat zijn Undercollateralized Loans?

Wanneer je crypto wil lenen op een daarvoor ingericht platform, moet je vaak een onderpand vastzetten. Er is namelijk geen tussenpartij aanwezig, waardoor gebruikers elkaar moeten kunnen vertrouwen. Het zorgt er echter wel voor dat niet iedereen crypto kan lenen. In de meeste gevallen kunnen de rijken nóg meer lenen, terwijl de armen buiten de boot vallen.

Veel partijen zijn bezig met het vinden van oplossingen. Dat doen ze door nieuwe protocollen te ontwikkelen die bijdragen aan de uitgifte van undercollateralized loans. Het is voor het mogelijk om een cryptolening aan te gaan zonder volledig (of geen) onderpand te hoeven betalen.

Hieronder leg ik je alles uit dat je moet weten over undercollateralized loans. Ook bespreek ik alle categorieën binnen 'undercollateralized loans' en bespreek ik de protocollen die hiertoe behoren.

Bekijk snel

Crypto uitlenen, hoe zit dat?

Het lenen en uitlenen van crypto is een belangrijk onderdeel van DeFi (Decentralized Finance). Er zijn veel verschillende platformen waar jij cryptocurrencies aan anderen kunt uitlenen, of juist crypto kunt lenen van andere mensen. Wanneer je crypto uitleent, ontvang je een rente over de uitgeleende crypto. Deze rente wordt betaald door de mensen die de crypto lenen. Zij moeten uiteindelijk rente betalen over de lenen. Binnen crypto noemen we dit 'Lending'.

Wat zijn Undercollateralized Loans?

Undercollateralized loans zijn cryptoleningen zonder onderpand of onderpand dat lager is dan de waarde van de geleende assets. Normaal gesproken moet je eerst crypto als onderpand vasthouden voordat je een lening kunt nemen. Omdat alles decentraal werkt, is dit nodig om vertrouwen op te bouwen. Het zorgt er echter wel voor dat niet iedereen een lening kan aangaan. Je moet namelijk maar net genoeg crypto in bezit hebben. Dat zorgt ervoor dat er een kloof tussen arm en rijk ontstaat.

Met undercollateralized loans is het voor zowel arm als rijk mogelijk cryptocurrency te lenen. Volgens veel mensen zijn undercollateralized loans geen vervanger van overcollateralized loans. In plaats daarvan wordt er een compleet nieuwe markt aangesproken die wijder gespreid is.

Op het eerste gezicht lijkt het misschien onmogelijk. Want hoe zorg je ervoor dat mensen hun crypto uitlenen wanneer anderen hier geen of een lager onderpand voor hoeven vast te zetten? Je wilt natuurlijk niet dat iemand jouw cryptocurrencies niet terug zal betalen. Toch zijn er al verschillende protocollen die het voor elkaar hebben gekregen.

Welke undercollateralized loans protocollen zijn er?

Er zijn verschillende protocollen die undercollateralized loans aanbieden. Dit doen ze allemaal op een andere manier, waardoor we deze protocollen in verschillende categorieën kunnen indelen. Hieronder zie je welke categorieën dat zijn, en welke protocollen hiertoe behoren.

Image
Bron: Clear Chain Capital

Crypto Native Credit Scores

Crypto native credit scores zijn ideaal voor persoonlijke leningen en microfinance. Het idee achter dit model is om voor iedere gebruiker een on-chain identiteit op te bouwen. De geschiedenis van gebruikers wordt opgeslagen, om zo een beter beeld te krijgen over het gedrag van gebruikers.

Dit is nodig om te bepalen of iemand in aanmerking zou moeten komen voor een lening. Wanneer blijkt dat iemand in het verleden al meerdere keren niet (op tijd) betaald, kunnen deze gebruikers geweerd worden voor toekomstige leningen. Niemand zit immers te wachten op wanbetalers.

Het gaat hier om data uit historische leningen, yield farming, trading activiteiten, deelname in governance, etc. Op hetzelfde moment moet de privacy van gebruikers genoeg gewaarborgd blijven. Dat lossen sommige protocollen op door gebruik te maken van technologieën als Zk proofs. De daarvoor gerechtigde partijen kunnen dan alleen de uitkomsten zien, terwijl overige data beschermd blijft.

Crypto native credit scores zorgen ervoor dat mensen en protocollen kunnen zien of iemand in aanmerking mag komen voor een lening. Zij hoeven vervolgens niet een volledig onderpand te betalen, waardoor protocollen binnen crypto native credit scores bijdragen aan de ontwikkeling van undercollateralized loans.

Dit zijn bekende crypto native credit scores protocollen:

  • LedgerScore (LED);
  • Credmark (CMK);
  • EasyFi (EZ);
  • Wing (WING);
  • Zoracles (ZORA);
  • Arc.

Third-party Risk Assessment

Third-party risk assessments zijn ideaal voor persoonlijke leningen, microfinance en decentralized prime brokerage. Het voordeel van dit type lening is dat het risico verdeeld wordt, waardoor gebruikers een veel kleiner risico lopen. Dit maakt het aantrekkelijk om van third-party risk assessments gebruik te maken.

Bij dit model wordt een derde partij (geen kredietnemer of -verstrekker), genaamd een assessor, gekozen om een kredietbeoordeling uit te voeren. Hier worden ze voor beloond, maar ze zullen ook een aantal assets moeten staken. Mocht een wanbetaling plaatsvinden, wordt hun stake als eerste weggenomen.

Dit model maakt het mogelijk om crypto te lenen zonder het volledige onderpand te hoeven betalen. Dat biedt veel mogelijkheden. Op hetzelfde moment wordt er een on-chain kredietscore-systeem opgebouwd. Mocht een gebruiker zijn leningen niet betalen, zal dit worden opgeslagen. Het wordt vervolgens voor partijen die kredietbeoordeling uitvoeren steeds makkelijker om wanbetalers te weigeren.

Het grootste nadeel van dit systeem zit in de eerste maanden of jaren. Er is dan nog geen systeem met kredietscores opgebouwd, waardoor het lastig is te beoordelen of iemand in aanmerking mag komen voor het nemen van een lening.

Omdat gebruikers niet een volledig onderpand hoeven te betalen, behoren third-party risk assessments loans tot undercollateralized loans.

Dit zijn bekende third-party risk assessments protocollen:

Flash Loans

Flash loans kunnen gebruikt wordt voor arbitrage, collateral swaps en liquidity. Het voordeel is dat alle betrokken partijen hun assets vrijwel direct terughebben en het risico dat men loopt klein is. Toch kunnen flash loans vaak niet voor persoonlijke doeleinden gebruikt worden.

Bij een flash loan moeten de geleende assets in dezelfde transactie terugbetaald worden. Dit is dus niet handig wanneer je een lening voor een langere tijd wilt aangaan. In plaats daarvan zijn flash loan ideaal voor traders die op gebruik willen maken van kleine prijsfluctuaties tussen verschillende DEX's in combinatie met een hefboom (margin trading).

Je hoeft bij een flash loan dus geen onderpand vast te zetten die hoger is dan het geleende bedrag. Daarom behoren flash loans tot undercollateralized loans.

Dit zijn bekende flash loans protocollen:

  • Aave (AAVE);
  • dydx (DYDX);
  • Equalizer (EQZ).

In onderstaande video wordt uitgelegd wat flash loans zijn.

Personal Network Bootstrap

De naam verklapt het al een beetje: personal network bootstrap protocollen zijn ideaal voor persoonlijke leningen. Ook is de kans op wanbetaling bij dit soort protocollen ontzettend laag. Mensen die crypto willen lenen zullen eerst door leden van de lending pool toegevoegd moeten worden. Dit betekent dat het platform op een organische manier groeit, net zoals een netwerk.

Tussen de leden van de pool is veel vertrouwen. Iedereen kent elkaar, waardoor het makkelijker is om wanbetalers buiten de deur te houden. Toch zou je denken dat het lastig is om op deze manier wanbetalers buiten de deur te houden. Iedereen kan immers nieuwe leden toevoegen en accepteren. Daar hebben veel protocollen iets op bedacht.

Mocht je een wanbetaler hebben toegevoegd, dan zou je hiervoor gestraft kunnen worden. Daarom kan het een duur grapje worden wanneer jij mensen uitnodigt die je niet kent. Het risico is simpelweg te groot.

Dit zijn bekende personal network bootstrap protocollen:

Real-world Asset Loans

In tegenstelling tot andere protocollen, zou je real-world asset loans kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld een hypotheek. Sterker nog: je kunt dit soort leningen voor alle real-world assets gebruiken. Vrij uniek, omdat de financiering volledig op de blockchain plaatsvindt.

De real-world asset loans worden als NFT op de blockchain vertegenwoordigd. De NFT's gelden voor een deel als onderpand van de lening. Je kunt dit dus vergelijken met hypotheken die door banken worden uitgegeven. Bij dat soort hypotheken zijn de gebouwen namelijk ook het onderpand van de lening.

Mocht de gebruiker die geld heeft geleend zijn lening niet meer kunnen betalen, zou het geld terugbetaald kunnen worden met de NFT. Deze kan men namelijk doorverkopen. De koper van de NFT koopt dan het eigendomsbewijs van de onderliggende real-world asset.

De grootste uitdaging zit voornamelijk in de liquiditeit en regelgeving. Het is namelijk makkelijk om te zeggen dat een bepaalde NFT het eigendomsbewijs van een huis voorstelt, maar lokale wet- en regelgeving moet daar wel op ingericht zijn. In Nederland worden NFT's bijvoorbeeld nog niet als wettig eigendomsbewijs gezien. Er zal daarom nog een hele hoop moeten veranderen voordat dit soort leningen ook op grote schaal kunnen werken.

Dit zijn bekende real-world asset loans protocollen:

https://youtu.be/23nQWgO4AfA

NFTs as Collateral

Er zijn ook protocollen waar je NFT als onderpand voor een lening kunt inzetten. NFT's zijn de afgelopen jaren ontzettend populair geworden, en veel van dit soort tokens zijn dan ook in waarde gestegen. Het kan daarom aantrekkelijk zijn om deze tokens te gebruiken voor Lending.

Ondanks dat het een uniek idee is, is het nog maar de vraag of dit gaat werken. De waarde van een NFT wordt namelijk voornamelijk gebaseerd op de hype. De waarde van NFT-art kan vrij makkelijk als een kaartenhuis instorten. Hierdoor is het lastig om een waarde te hangen aan de NFT's die als onderpand worden ingesteld.

Toch zien we dat de interesse in dit soort leningen toeneemt. NFT's zijn populair, en mensen willen ze het liefst voor zo veel mogelijk doeleinden gebruiken.

Dit zijn bekende NFTs as collateral protocollen:

  • Helio (HLO);
  • Lendroid (LST);
  • Stater (STR);
  • Aave (AAVE);
  • YouHodler;
  • NFTfi.

Off-chain Credit Integration

Voor persoonlijke leningen en microfinance is off-chain credit integration erg handig. Dit soort protocollen beschikken namelijk over veel data van gebruikers en kunnen verbindingen leggen tussen andere protocollen. Hierdoor is het makkelijk om veel te weten te komen over bepaalde gebruikers.

Bij off-chain credit integration wordt data die op centrale servers staat geïntegreerd naar de blockchain. Er is natuurlijk veel meer data over mensen off-chain beschikbaar, dan on-chain het geval is. Banken, verzekeringsmaatschappijen en andere financiële instellingen houden het gedrag van mensen bij. Dat doen ze om te kunnen bepalen of iemand toegang zou mogen krijgen tot bepaalde services.

Wanneer blijkt dat iemand nooit zijn belastingen en premies op tijd betaald, zou een verhuurder iemand kunnen weren. De kans dat de potentiële huurder zijn huur niet op tijd betaald is dan te groot.

Door dit soort gegevens naar de blockchain te verplaatsen is het makkelijker om te bepalen of iemand een cryptolening zou mogen krijgen. Mensen die kredietwaardig blijken te zijn hoeven dan geen of fors minder onderpand in te zetten.

Dit zijn bekende off-chain credit integration protocollen:

  • Teller (TELLER).

https://youtu.be/vGSpfIr6Cms

Digital Asset Loans

Digital asset loans protocollen zijn ideaal voor leveraged trading (trading met een hefboom). Hierdoor lijken dit soort protocollen veel op flash loans. Het verschil is echter dat de gekochte assets in een smart contact worden geplaatst totdat de lening is afbetaald. Mocht blijken dat de trade niet goed gaat, kan het contract de positie liquideren waarna het verlies gedekt wordt door het protocol. Vervolgens wordt het volledige bedrag terugbetaald aan de kredietverstrekker. Deze hoeft zichzelf dus geen zorgen te maken over terugbetaling. 

Dit zijn bekende digital asset loans protocollen:

  • Lendefi (LDFI).

Conclusie

Met undercollateralized loans is het een stuk makkelijker om crypto te lenen. Je hoeft namelijk geen (of veel minder) onderpand in te zetten. Er zijn verschillende categorieën binnen undercollateralized loans. Er zijn in totaal tientallen protocollen die hiertoe behoren, waarvan je de belangrijkste hierboven hebt gelezen.

Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over undercollateralized loans. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over wat dit onderwerp of andere DeFi-projecten? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. 

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.