De blockchaintechnologie staat nog steeds in de kinderschoenen, maar de toepassingen in de fysieke wereld krijgen steeds meer vorm. Niet alleen is de technologie revolutionair, maar wat is de invloed van de NFT-infrastructuur op de blockchaintechnologie? Bekijk in deze blog wat de mogelijkheden zijn en hoe deze NFT’s impact kunnen hebben op vrijwel alle aspecten van de samenleving. Hoewel we nog niet zo ver zijn met deze ontwikkelingen, is het altijd de moeite om even in de toekomst te kijken. Lees je mee?
Bekijk snel
De blockchaintechnologie in een notendop
Blockchain is ontstaan als reactie op de toenemende centralisatie van overheden en bedrijven. Transacties en informatieoverdracht gebeuren op een decentrale manier waarbij ze gecontroleerd en gevalideerd worden door het netwerk. Geen gebruik van centrale organisaties, maar een peer-to-peer network. Alles wordt vastgelegd op de blockchain en is geheel onveranderlijk. Na goedkeuring op basis van het consensusalgoritme wordt deze chain verder uitgebreid met een volgende ‘block’. Deze technologie heeft drie hoekstenen, namelijk:
- Decentralisatie
- Veiligheid
- Schaalbaarheid
Toepassingen blockchain
De blockchaintechnologie gaat veel verder dan het handelen in verschillende cryptovaluta. Op basis van de hoekstenen, kan alle handel plaatsvinden in een dergelijk decentraal netwerk. Deze overdracht en transacties worden gecontroleerd en vastgelegd door het hele netwerk. Maar desondanks, zijn deze valuta hier fungible. Dit betekent dat er geen eigendomscertificaat gebonden zijn aan de digitale valuta die jij verstuurt en/of ontvangt. Door NFT’s toe te voegen aan deze blockchain-infrastructuur, krijgt deze veel meer toepassingen, ook in de fysieke wereld.
De mogelijkheden van NFT’s
Een non-fungible token, beter gekend als een NFT, heeft tal van mogelijkheden. In tegenstellingen tot wat vele denken, zijn NFT’s veel meer dan digitale kunst die tegen recordbedragen wordt verhandeld. In de theorie is een NFT een unieke asset op de blockchain. Iedereen in het netwerk kan zien wie de unieke eigenaar is van deze digitale asset. Met deze invalshoek, kan werkelijk álles een NFT zijn. Het non-fungible aspect, geeft de blockchain een geheel nieuwe dimensie. Denk hierbij aan de mogelijkheden die deze NFT’s hebben in de ontwikkeling van de metaverse, maar ook in de fysieke wereld kunnen deze NFT’s een grote impact hebben. Elke NFT is niet alleen uniek, maar heeft ook een digitaal eigendomsbewijs.
Belangrijk onderdeel zijn smart contracts. Dit is een geautomatiseerd contract dat wordt samengesteld in de broncode. Deze zijn volledig transparant voor het hele netwerk en dankzij deze slimme contracten worden de NFT’s ook vastgelegd op de blockchain. Dit proces is onomkeerbaar. Dit, in combinatie met het transparant karakter, biedt mogelijkheden op vrijwel alle domeinen van de samenleving.
Financiële markt
De financiële markt ligt het meest onder vuur met de ontwikkeling van blockchain en crypto. Waar we altijd veel belang hechten aan banken, zien we nu massaal in dat deze banken niet langer noodzakelijk zijn. Jarenlang vertrouwden we ons geld toe aan centrale partijen die ons vermogen in eigen beheer had. Het verleden heeft ons getoond dat dit blindelings vertrouwen niet altijd terecht was. Het gebruik van NFT’s zal ook hier meer revolutionair zijn:
Automatisering
Een groot deel van Nederland en België heeft een job in de financiële sector. Van het valideren van transacties tot het geven van financieel advies. Heel veel gebeurt nog volledig manueel, uitgevoerd door individuen. Hoewel dit niet zozeer slecht is, zijn fouten snel gemaakt. Niemand is perfect en het maken van fouten is menselijk, maar als dit gebeurt in een financiële markt zijn de gevolgen vaak niet te overzien. Een voorbeeld hiervan is de toeslagenaffaire in Nederland. Talloze gezinnen zijn onterecht getroffen door financiële claims wat bij sommige zelfs heeft geleid tot torenhoge schulden en het verliezen van hun woning.
Deze fout is gemaakt door nalatigheid van belangrijke spelers in de financiële markt. Zonder hier te ver op in te gaan, zouden we dit hele scenario kunnen voorkomen door het gebruik van NFT’s. Wanneer we ieder dossier als NFT op een blockchain zouden plaatsen, zouden deze processen geautomatiseerd verlopen op basis van data op de blockchain. Deze data is vervolgens goedgekeurd en vastgelegd door het netwerk op basis van het consensusalgoritme. Hierdoor zijn menselijke fouten niet langer mogelijk. Bevoegde personen kunnen ook dit financieel dossier, dat bestaat als NFT op de blockchain, raadplegen en bekijken.
Fraudebestrijding
Alles volledig transparant en decentraal houden op de blockchain aan de hand van NFT’s gaat ook gepaard met een verhoogde collectieve controle. Het hele netwerk kan de specificaties van deze NFT raadplegen. In principe kan dus alle informatie opgenomen worden. Laten we als voorbeeld nemen de Netflix-sensatie Inventing Anna, waar zij de hele Amerikaanse elite als het ware oplicht met tal van smoesjes en excuses. Wanneer we alle persoonsgegevens als NFT’s gaan vastleggen op de blockchain, alsook de financiële achtergronden, kunnen dergelijke fraudezaken zich niet langer voordoen. In no-time zou Anna ontmaskerd worden door zowel haar vriendinnen als de New Yorkse elite.
Diefstal
Fysiek winkelen gebeurt steeds minder en maar al te vaak kopen we vrijwel alles online. Van kleding tot gadgets tot zelfs meubels aan toe. Maar heb je ooit meegemaakt dat jouw lieve postbezorger net zo enthousiast was over jouw pakketje als jijzelf en besloot de inhoud zelf te houden? Maar diefstal gebeurt maar al te vaak, waar dan ook. Maar wat na diefstal? Je kan moeilijk bewijzen dat die ene iPhone echt van jou is, als deze eenmaal is hersteld naar fabrieksinstellingen. In theorie kunnen we ook alle bezittingen en nieuwe aankopen vastleggen op de blockchain als NFT, om aan te tonen dat dit ene item ook echt van jou is. Niet alleen kan het hele netwerk de aankoop controleren, dankzij de blockchaintechnologie, maar doordat het item zelf een NFT is, is meteen duidelijk wie de rechtmatige eigenaar is.
Educatie
Het onderwijs heeft ook veel profijt bij het gebruik van NFT’s. We gaan evolueren naar een tijdperk waarin alles niet alleen digitaal is, zoals nu, maar waarbij ook alles wordt vastgelegd op de blockchain. Je diploma zal bijvoorbeeld niet alleen wegstoffen in de kast, maar zal als NFT ook volledig transparant zijn via de blockchain. Je kan hier ook nog verder in gaan: zo zou je kunnen zeggen dat elk individueel opleidingsonderdeel een NFT is die je alleen kan verkrijgen wanneer je slaagt voor je eindexamen. Momenteel kan je jouw CV zelf samenstellen, maar hoeveel is waar van iemands CV?
Politiek
In een democratie zijn we massaal afhankelijk van onze politiek. Gelukkig hebben we allemaal het recht om samen de samenleving te vormen op basis van verkiezingen. Maar wat gebeurt er allemaal nadat we onze stem hebben ingediend? Het is moeilijk te begrijpen dat anno 2022 deze stemmen nog steeds manueel worden geteld. Maar niet alleen dat, tijdens dit manueel tellen kan er zoveel mislopen en kan de verkiezingsuitslag ook gemanipuleerd worden. Waarbij Donald Trump tijdens de Amerikaanse verkiezingen in 2020 luidkeels riep dat de uitslag was gemanipuleerd, is het moeilijk om dit te controleren.
Maar wat gebeurt er als we elk individueel stembiljet ook digitaliseren als een NFT? Niet alleen worden menselijke fouten vermeden tijdens de tellingen, maar ook fraude is hier niet mogelijk. Alles wat vastgelegd wordt op de blockchain, is onveranderlijk en volledig transparant. Er is veel meer duidelijkheid en transparantie op grote schaal.
Medische sector
De medische sector is onmisbaar in onze samenleving, maar waarom is alles zo omslachtig als je naar een andere huisarts of ander ziekenhuis gaat? Laat staan wanneer je in het buitenland in het ziekenhuis belandt. Ieder individu heeft een medisch dossier waarin alles wordt bijgehouden. Gaande van allergieën tot medische ingrepen die je ooit in je leven hebt gehad. Deze informatie wordt doorgespeeld naar je huisarts om je dossier te allen tijde up-to-date te houden. Maar wat als tijdens een computerhack jouw dossier verdwijnt? Jaren van medische gegevens in één oogwenk verloren.
Door je persoonlijk dossier als NFT op te slaan op de blockchain, gaat deze nooit verloren. Artsen kunnen jouw dossier raadplegen, overal ter wereld. Sterker nog: met een sterk staaltje artificiële intelligentie (AI) zou je medisch dossier beschikbaar kunnen zijn in tal van talen, waarbij artsen wereldwijd jouw dossier kunnen raadplegen. Ondanks dat deze technologie nog niet ontwikkeld is, is het denkbaar dat artsen op basis van een unieke verificatiecode toegang krijgen tot jouw NFT en zodoende jouw medische gegevens kunnen bekijken.
Creatieve beroepen
Met de ontwikkeling van web 2.0 en zeker met de evolutie naar web 3.0 zijn er heel veel kunstenaren die uitsluitend digitaal werken. Denk aan grafisch vormgevers, illustrators maar ook videografen. Je hebt ongetwijfeld op sociale media al meermaals dezelfde foto of video gezien, maar telkens bij een ander kanaal. Vooral in deze creatieve beroepen is de NFT-infrastructuur een krachtige tool:
Intellectueel eigendom
Intellectueel eigendom is essentieel voor deze creatieve beroepen. Het is een bron van inkomsten voor deze kunstenaars terwijl er maar al te vaak misbruik wordt gemaakt van hun werk. Dit is niet alleen belangrijk voor grote Amerikaanse muzikanten, maar ook voor kleine zelfstandigen is het belangrijk om hun eigen werk te beschermen en te waken op hun eigen intellectueel eigendom.
Plagiaat
Momenteel kan iedereen online creëren. Instagram reels, video’s op Youtube, instagram filters, blogberichten You name it. Maar door dit overaanbod, komt ook steeds meer wrijving. Creators betichten elkaar van plagiaat. Het is de eeuwigdurende strijd wie eerst was. Plagiaat gebeurt al sinds dag 1 en dit zijn vaak moeilijke vraagstukken die tal van onderzoek vereisen. Maar wat als we al deze content als NFT gaan toevoegen aan de blockchain? Met andere woorden: vanaf het moment dat jij een blog schrijft, ga je deze toevoegen aan blockchain als NFT waarbij het netwerk valideert dat ik deze tekst heb geschreven.
Vanaf het moment dat iemand anders deze blog ook gaat gebruiken, is het dankzij het transparante karakter van de blockchain, makkelijk te achterhalen wie de rechtmatige eigenaar is van dit intellectuele eigendom. Dit kan gaan van foto’s, video’s tot zelfs tweets. In een maatschappij waarbij elke dag tegen razend tempo zowel geconsumeerd als gecreëerd wordt, heeft het gebruik van deze NFT-technologie een meerwaarde in de eeuwige strijd naar ownership.
Kritiek
De technologie van deze non-fungible tokens is revolutionair. Dankzij het digitale en transparante karakter kan werkelijk álles als NFT bestaan en kan het veel problemen oplossen in de samenleving. Maar ondanks het decentrale en transparante karakter, is het de vraag wat de overheid in de toekomst zal doen met deze NFT’s. Doordat alles gebonden zal zijn aan jouw digitale identiteit, kan de controle door overheden ook toenemen. Vooralsnog bestaan deze NFT’s hoofdzakelijk uit digitale kunst en kan je enkel op basis van een wallet adres achterhalen wie de eigenaar is. Dit is een uniek adres, zonder verdere informatie over deze persoon. Maar de vraag is: wat als je bijvoorbeeld ook meteen inzage krijgt in alle persoonsgegevens, maar ook de financiën van die persoon?
Conclusie
NFT’s gebruiken als toevoeging op de blockchainstructuur heeft tal van voordelen. Het gaat niet alleen om toenemende controle of transparantie, maar het is ook vooral een gunstige manier om informatie op te slaan. Dit uiteraard volledig digitaal en decentraal. Niet alleen kan je paspoort en rijbewijs een NFT zijn, maar ook je diploma. Er is geen verlies meer van belangrijke gegevens. Het kan ook zo zijn dat al deze gegevens zijn opgeslagen als NFT, maar enkel raadpleegbaar zijn met een bepaalde verificatiecode. Zo zijn ze data wel beveiligd, maar toch opgeslagen op deze publieke blockchain.
Maar een NFT is toch onveranderlijk doordat het op de blockchain staat? Klopt, deels. Een ERC721-token, de NFT-tokenstandaard in het netwerk van Ethereum is onveranderlijk. Dit zijn de digitale plaatjes zoals de Bored Ape Yacht Club en CryptoPunks. Je kan deze niet zomaar veranderen. Wel kan je een ERC1155-token creëren, dit is een NFT-tokenstandaard die je kan aanpassen. Denk hierbij aan een medisch dossier of een ID-kaart. Deze informatie zou je kunnen updaten en bijwerken wanneer nodig. We mogen niet vergeten dat de blockchaintechnologie nog steeds in de kinderschoenen staat. Bovenstaande toepassingen zijn dan ook louter ter speculatie over de meerwaarde die NFT’s kunnen bieden op de blockchain.
Heb jij nog vragen over NFT’s of over de blockchaintechnologie? Vraag het in onze AllesOverCrypto Facebookgroep waar we inmiddels met meer dan 100.000 leden zijn! Het antwoord op een vraag over crypto vind je ook makkelijk bij onze FAQs. Verder kun je ook veel informatie vinden door je vraag + AllesOverCrypto te googelen.
Header image: Who is Danny/Shutterstock.com