Als jij gaat investeren op de cryptomarkt, dan kun je veel baat hebben bij on-chain analyse. In dit artikel neem ik je mee in wat on-chain data analyse is, hoe je het toepast en welke indicatoren je kunt gebruiken. Ook deel ik een handige tools, bronnen en kun je wat heldere video's bekijken, zodat je exact weet waar ik het over heb. Wil jij weten hoe je crypto-analyse in je voordeel kunt gebruiken? Lees het artikel en spar mee in onze community!
Bekijk Snel
Wat is blockchain?
Blockchaintechnologie speelt een steeds grotere rol in ons leven, terwijl het voor veel mensen nog abracadabra is. De blockchain is een database met een keten van blokken. De blokken bevatten goedgekeurde transacties, waarbij er bij allerlei nieuwe transacties, nieuwe blokken worden toegevoegd aan de keten.
Doordat de blokken worden goedgekeurd door andere gebruikers, is de foutmarge bijzonder klein. Eenmaal uitgevoerde transacties kun je niet terugdraaien, waardoor de veiligheid wordt vergroot.
In het filmpje hieronder vind je een uitgebreide, maar eenvoudige, uitleg over blockchaintechnologie:
Blockchain vs. Crypto
Je weet nu een klein beetje wat blockchain inhoudt, maar wat heeft dit te maken met cryptocurrency's? Handelen met geld vereist een grote mate van zekerheid, wat in de eerste versies van de blockchain nog niet volledig gedekt was. Je kon destijds je digitale coins zomaar twee keer uitgeven, wat natuurlijk niet de bedoeling is.
Een stabiel financieel stelsel heeft een veilige basis en transparantie nodig. Door data te volgen, waaruit blijkt waar transacties worden uitgevoerd, en door wie, kun je de centrale tussenpersoon uit het proces verwijderen. En dat is hoe de blockchain het mogelijk maakte om te handelen in cryptocurrency's.
Een blockchain is eigenlijk niets meer dan een verzameling van transacties, waarbij de handelingen in de blokken worden vastgelegd. De veiligheid wordt gewaarborgd door middel van hashs, die voortkomen uit het Secure Hashing Algorithm.
Voor de twijfelaars en diegenen die twijfelen aan een digitale financieel stelsel, misschien brengen deze grote investeerders je op andere gedachten.
Wat is on-chain analyse?
Je bent nu op de hoogte van enige basiskennis, zoals wat is de blockchain en hoe kan een digitaal geldsysteem werken op basis van deze technologie. Maar op welk moment kun je nu het beste instappen, zijn de koersen voorspelbaar? Wat zorgt er nu voor dat de koersen stijgen of dalen?
De technische analyse bestudeert de prijsactie, de fundamentele analyse bekijk de invloed van externe factoren op de valuta. Maar wat doe on-chain analyse dan? On-chain analyse richt zit op het analyseren van de data op de blockchain, zodat je inzicht krijgt in de elementen die invloed hebben op de prijsactie. Met deze gegevens kun jij beter beoordelen wat de prijs van de digitale valuta gaat doen, waardoor je er beter op in kunt spelen. We noemen dit ook wel het bepalen van het marktsentiment.
Besef wel goed dat het handelen in crypto altijd risicovol is, net als de handel in aandelen. Door analyses uit te voeren krijg je wel een beter beeld van de economische staat van zijn, de waarde van de coin en de potentiële uitkomst van de resultaten. In dit artikel zal ik dieper induiken op het uitvoeren van on-chain analyses, lees je mee?
Alvast een voorproefje van deze manier van analyseren? Bekijk dan onderstaande video even:
On-chain analyse indicatoren
Goed, je kent nu de definitie, maar nu gaan we toch echt een wat diepere duik nemen. Er zijn meerdere indicatoren, maar ze komen uiteindelijk op twee belangrijke metrics uit: het aantal actieve gebruikersadressen en een stijging of daling in het aantal transacties. Laten we starten met enkele analyse indicatoren, want deze geven aan wie er actief zijn op de cryptomarkt en wat voor acties ze ondernemen. Dit zijn drie populaire indicators, die ook prima geanalyseerd kunnen worden met een tool, zoals Glassnode:
- CDD - Coin Days Destroyed
- SOPR - Spent Output Profit Ratio
- SOAB - Spent Output Age Bands
Naast deze drie on-chain indicatoren heb je nog vele anderen, zoals realized profit/loss, unrealized profit/loss, stablecoin, liveliness, ASOL, NVT, etc.
Coin Days Destroyed
Dit is een maatstaf die je gebruikt om te berekenen, wanneer de laatste transactie van een coin plaatsvond. Hoe langer een coin op inactief staat, des te zwaarder deze factor meeweegt. Elke dag dat een coin niet wordt ingezet op de markt, telt dus mee voor één coin day.
Waarom is dit belangrijk om te weten? Omdat als er relatief veel digitale coins worden verhandeld, dan speelt er iets op de markt. Dit kan positief of negatief zijn, maar er is iets gaande. Is er sprake van een stijgende koers en loopt de CDD op, dan kun je erop wachten dat HODL'ers willen profiteren en hun coins inleveren voor een flinke portie winst.
Is er sprake van een stijgende markt, maar verandert er weinig aan de CDD, dan is dit een signaal voor een bullish market. Het betekent dus dat investeerders ervoor kiezen om hun valuta vast te houden, dus dat ze vertrouwen hebben in hun keuze.
Tenslotte heb je nog de zijwaartse trend, dat is wanneer er geen koersschommelingen plaatsvinden en de markt behoorlijk stabiel is. Gaan investeerders de coins inruilen - dus de CDD stijgt - dan hebben ze hun enthousiasme verloren en gaan ze op zoek naar een aantrekkelijkere investering.
Berekening van de CDD-incator
De berekening van de CDD-indicatorwaarde gaat als volgt: het aantal uitgegeven munten x de levensduur van deze munten. Een voorbeeld: 3 BTC die 100 dagen lang op inactief staan, hebben gezamenlijk 300 coin days opgebouwd.
Je kunt hieronder een filmpje van Glassnode bekijken. Glassnode is dé specialist, waarover ik later in deze blog meer zal vertellen:
Spent Output Profit Ratio
De tweede indicator die we gaan behandelen is de SOPR. Deze geeft alle verliezen en winsten weer van coins die op on-chain worden herplaatst. Het is gebonden aan het macro marktsegement, dankzij de weergave van winstgevendheid en geleden verliezen, binnen een bepaalde periode.
Deze indicator meet je door de coins te meten, die in de tijdsperiode zijn verplaatst. Dit kan in een uur, dag of week zijn, om maar iets te noemen. Je kijkt specifiek naar de fiat waarde op het moment van de UTXO-creatie én naar de waarde van de UTXO als die wordt uitgegeven. De UTXO is de unspent transaction output.
Berekening van de SOPR-indicator
De berekening van deze indicator ziet er als volgt uit: de gerealiseerde waarde van de output in USD te delen door de waarde bij creatie van de oorspronkelijke UTXO in USD. Er zijn verschillende uitkomsten mogelijk:
- SOPR > 1 - de verkoopprijs ligt hoger dan de aankoopprijs;
- SOPR < 1 - de verkoopprijs ligt lager dan de aankoopprijs;
- SOPR = 1 - de munten worden op break even wijze verkocht;
- SORP hogere trend betekent dat er winsten worden geboekt en dat illiquide munten weer in omloop worden gebracht;
- SORP lagere trend staat voor verliezen en/of dat winstgevende munten niet worden uitgegeven.
Hieronder vind je een gedetailleerde uitleg van Glassnode Academy:
Spent Output Age Bands
Deze SOAB-indicator is een metric die reeds uitgegeven munten indeelt in categorieën, op basis van leeftijd en ze kleurbanden meegeeft als een percentage van het totale aantal verplaatste munten.
Door op de hoogte te zijn van de Spent Output Age Bands kun je beoordelen of er periodes zijn, waarin transacties worden gedomineerd door jongere of oudere munten. Dit betekent dat je op slimme wijze inziet of de marktbewegingen worden beïnvloed door HODL'ers of door de nieuwere deelnemers op de cryptomarkt.
Koelere kleuren overheersen, wanneer het grootste deel van de handel oude munten betreft. Zijn er met name jongere munten actief, dan krijg je een warmer beeld. Je kunt de analyse specificeren door legenda-items aan of uit te zetten in Glassnode.
Berekening SOAB
De berekening van SOAB voer je als volgt uit: eerst bereken je de leeftijd van de munten die worden uitgegeven binnen een bepaald tijdvak, zoals een uur. Vervolgens ga je kijken hoe dit aantal zich verhoudt tot het totaal aantal uitgegeven munten, zodat je een percentage bij de hand hebt. Je kunt een hele rits tijdvakken selecteren, waaronder: <1 uur, 1-24 uur, weken, maanden, kwartalen, jaren tot en met >10 jaar.
Hieronder heb ik opnieuw een video van Glassnode geplaatst, omdat die in mijn optiek de beste tools hebben om jouw on-chain analyse uit te voeren:
Wat is Glassnode?
Nu we iets meer weten over de on-chain indicatoren, en ik Glassnode al een aantal keren erbij heb gehaald, wil ik je laten kennismaken met de kracht van dit on-chain data and intelligence platform. Deze aanbieder geeft jou toegang tot alle on-chain data voor jou, want je hebt toegang tot de cijfers vanuit allerlei verschillende blockchains.
De nieuwsbrief van Glassnode is geheel gratis, waardoor je wekelijks met nuttige cijfers en toffe video's op de hoogte wordt gehouden van de staat van de cryptomarkt. Wil je echt wat maken van je handel op de blockchain, dan is een betaald abonnement een beter idee.
Eind vorig jaar (december 2021) schreef ik een uitgebreid artikel over de dienstverlening en producten van Glassnode. De voordelen van deze tool:
- Groot aantal metrics
- Vele assets ondersteunend
- Nauwkeurige data on-chain
- Makkelijk om toe te passen
Hoe pas je on-chain analyse toe?
Alle data over de blockchain, maar ook inzake cryptocurrency's, zijn volledig transparant, waardoor je uitgebreid kunt analyseren welke kant de markt op beweegt. Hierdoor krijg je inzage in de reden van de prijsstijging of -daling. Gebruik de tooling slim en ga er niet vanuit dat het zonder moeite al jouw problemen oplost, want dat is natuurlijk niet waar het voor is bedoeld.
Het is uiteraard ook een vrij logisch beeld, want als er geen beweging op de markt is en er zijn veel adressen en coins inactief, dan is er sprake van een zijwaartse, stabiele markt. Zie je door jouw analyse gebeuren dat het aantal actieve adressen en het aantal transacties in cryptocurrency's stijgt, dan kun je erop wachten dat er iets gaande is. Er is sprake van een toenemende vraag, waardoor de prijzen vaak ook stijgen.
Alternatieve bronnen voor crypto-analyse?
Naast Glassnode kun je ook nieuwsberichten volgen, zoals via Twitter. Dit zijn enkele accounts die veel te vertellen hebben over charts, on-chain metrics en andere analytische aangelegenheden:
- @100trillionUSD - "All models are wrong, but some are useful"
- @woonomic - "#Bitcoin analyst"
- @chartsBtc - "A bitcoiner with a spreadsheet"
- @CaitlinLong_ - "Founder/CEO @Custodiabank. 22-yr Wall St veteran"
- @pierre_rochard - "Product @KrakenFX, advisor @RiotBlockchain."
- @Rhythmtrader - "#Bitcoin"
- @finhamsterdam - "Payments and digital money regulation/compliance expert"
Verder kan ik op Telegram Blood's Sanctum echt aanbevelen. Dagelijks scherpe inzichten in de economie en de cryptomarkt, allemaal om ervan te leren.
Conclusie
Hoewel on-chain analyse heel wat waardevolle informatie biedt, zodat jij betere beslissingen kan nemen over jouw handelsvermogen, is het niet dé oplossing voor dikke winsten. Je zult toch echt jouw kennis, ervaring en gezond verstand mee moeten hebben om tot een betrouwbaar oordeel te komen.
Met deze manier van analyseren krijg je inzage in de marktbeweging en weet je waarom prijsstijgingen en -dalingen plaatsvinden. Dit is waardevol, omdat je deze gegevens kunt meenemen in je beslissing om digitale coins te kopen of verkopen.
Heb je nog vragen over deze on-chain analyse of andere begrippen die in dit verhaal voorbij kwamen? In onze FAQ vind je makkelijk en snel de antwoorden. Wat ook handig werkt, is om je vraag + 'AllesOverCrypto' te googelen. De kans is namelijk groot dat we in het verleden al een artikel hebben geschreven over het onderwerp waar je graag meer vanaf wilt weten.
Wil je verder praten over de on-chain analyse en hoe je dit in je voordeel kunt laten werken? Meld je dan snel aan bij onze AllesOverCrypto Facebook groep! Hier staan onze crypto- en blockchainexperts klaar om jouw vragen te beantwoorden. Zie ik je daar?
Photo by Luan