NFT's connected

Waarom zijn NFT’s zo gewild? Uitleg voor beginners!

De non-fungible tokens, beter bekend als NFT’s, veroveren binnen- en buitenland. Naast retail investors zien ook steeds meer grote internationale bedrijven de voordelen in van deze nieuwe technologie. Of het nu gaat over grote sportwedstrijden, zoals de Super Bowl, of lingeriemerken, zoals Victoria’s Secret, allemaal zijn ze in de ban van deze NFT’s.

Dankzij de aard van deze unieke tokens, zijn de mogelijkheden eindeloos en zijn ze onmisbaar in de ontwikkeling van onze digitale toekomst. Maar waarom worden NFT’s voor honderdduizenden dollars verkocht en waarom zijn NFT’s zo gewild? Ontdek het in deze blog!

Bekijk snel

Onderstaande video geeft je een mooi overzicht waarom NFT’s zo gewild zijn en wat deze nieuwe technologie zo revolutionair maakt:

Wat is een NFT?

Een NFT is een non-fungible token en dus een unieke asset op de blockchain. Alles kan vastgelegd én beheerd worden op de blockchain. Maar dit gaat veel verder alleen de digitale kunst die voor miljoenen dollars verkocht wordt. Een belangrijk onderdeel in deze ontwikkeling is het decentrale karakter. Samen met de ontwikkeling van web 3.0 is het voor het eerst dat je iets kan bezitten op het internet, dankzij de technologie van NFT’s. Dit is een ware revolutie waarbij iedereen graag op de eerste rij zit!

Er komt steeds meer kritiek en bewustwording op de macht die één centrale partij heeft. Ze kunnen eenzijdig beslissingen maken die gevolgen hebben op grote schaal. Dankzij het decentrale karakter van zowel de blockchaintechnologie, als van NFT’s, zal alles gebeuren op basis van consensus.

Technologie

Steeds vaker zien we grote internationale bedrijven die NFT’s implementeren in hun marketingstrategie. Iedereen wil natuurlijk pionier zijn in deze ontwikkeling, maar ondanks dat NFT inmiddels een bekend begrip is, weet niet iedereen welke impact deze ontwikkeling heeft. NFT’s zijn onder andere zo gewild, omdat ze de hele maatschappij en de werking ervan kunnen vervormen.

Laten we terugdenken aan de beginjaren van het internet. Met de kennis die we nu hebben, zou iedereen destijds wel geïnvesteerd hebben in deze technologie. De blockchaintechnologie kan door het gebruik van NFT’s zorgen voor een hele nieuwe wereld. Denk hierbij aan zowel overheidsdocumenten, die vastgelegd kunnen worden op de blockchain, en hierdoor transparant en onveranderlijk worden. Hierdoor is corruptie niet langer mogelijk, maar kunnen financiële wantoestanden ook niet langer plaatsvinden.

Inkomsten

Naast de baanbrekende technologie van NFT’s, zijn ze ook een belangrijke bron van inkomsten. Je kan op verschillende manieren geld verdienen met NFT’s, al dan niet op een passieve manier, dankzij het gebruik van royalties. Genereer je eigen inkomstenstroom met NFT’s.

Image
metaverse land for sale
kate3155/Shutterstock.com

Real estate

Het grootste deel van de handelaren in crypto ziet het als een investering. Je wilt natuurlijk een zo groot mogelijk rendement op je eigen inleg. Hoewel de markt volatiel is, zijn er nog mogelijkheden om je rendement te maximaliseren. We zagen eerder dat de aankoop van virtueel grond in de metaverse exponentieel toenam. Ook dit, zijn non-fungible tokens. In 2021 was er iemand die maar liefst 450.000 dollar betaalde om de virtuele buurman te zijn van Snoop Dogg.

Hoewel deze bedragen redelijk absurd zijn, kan een investering in real estate erg lucratief zijn. Net zoals in de fysieke wereld stijgen de prijzen van de huizenmarkt. Hoe gunstiger de locatie van jouw virtuele pand, des te hoger de opbrengst in de toekomst.

Gaming

Voor de doorgewinterde gamer is de ontwikkeling van NFT’s baanbrekend in hun spel. Zolang wij weten, zijn ze afhankelijk van het spel. Je kan in het spel slechts kiezen tussen 4 avatars, of tussen een bepaald aantal wapens. Met de ontwikkeling van NFT’s bepalen gamers zelf het spel. Tot op heden kan het spel een update krijgen, waardoor alles weer veranderd. Je bent dus constant afhankelijk van de makers. Met de komst van NFT’s kunnen gamers bepaalde assets zélf bezitten. Denk hierbij aan in-game assets zoals bepaalde kleding, bepaalde wapens waardoor je sneller rewards krijgt enzovoort.

Met de ontwikkeling van play-to-earn zijn NFT’s meer gewild dan ooit tevoren. Deze in-game assets kunnen vervolgens ook verhandeld worden via verschillende handelsplatformen. Toegewijde gamers zullen deze NFT’s dan ook kopen tegen uitzonderlijke prijzen om hun spel naar een hoger niveau te tillen.

NFT-flipping

Een andere reden waarom NFT’s zo gewild zijn is, doordat je flink geld kan verdienen door deze NFT’s te flippen. Dit betekent dat je via verschillende NFT-marketplaces, zoals OpenSea of Rarible deze NFT’s gaat aankopen om vervolgens te verkopen tegen een hogere prijs. Je kan dit zien als een kunstgalerij, waarbij de eigenaar een bepaald kunstwerk aankoopt, deze tentoonstelt aan alle geïnteresseerden om vervolgens te verkopen aan de hoogste bieder.

Het flippen van NFT’s kan een lucratieve zaak, maar is niet geheel zonder risico’s. Naast de speculatieve waarde van deze NFT’s, meestal digitale kunst, is de betaalmunt ook onderhevig aan koersschommelingen. De meest NFT’s worden verhandeld in het netwerk van Ethereum en deze prijs fluctueert ook.

Image
Digital ownership NFT
Kampan/Shutterstock.com

Digitaal eigendom

Dankzij web 2.0 is het internet voor ieder van ons ook een plaats geworden, waarbij we zelf content kunnen maken én delen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tekst of foto’s. Als (hobby)fotograaf kan jij jouw werk delen via je eigen website of verschillende sociale media.

Heb je wel eens éénzelfde foto of video gezien via verschillende bronnen of via verschillende kanalen op Instagram? Vaak gebeurt het dat bepaalde Instagramkanalen groot worden, dankzij beeldmateriaal van andere creators, zonder dat hierbij de rechtmatige maker wordt benoemd. Deze accounts groeien in bereik en aantal en kunnen op deze manier, geheel onterecht, hun kanaal monetariseren. Wat tot voor kort nog niet mogelijk was, is om de rechtmatige eigenaar te zijn van een digitaal werk. We gaan goedgelovig uit van de goedheid van de mens dat niemand dit werk misbruikt of steelt. Toch zien we in de praktijk dat vaak bepaald intellectueel eigendom wordt gestolen.

Een ander voorbeeld hiervan is plagiaat. Tekst wordt zonder toestemming overgenomen en verspreid, zonder dat de rechtmatige eigenaar hiervan op de hoogte is. Dit is diefstal en wordt tot op heden nog niet bestraft, omdat er beperkte mogelijkheden zijn om digitale eigendommen te verbinden aan een persoon. Met de komst van NFT is dit nu mogelijk. Foto’s, teksten, tracks en dergelijke worden allemaal vastgelegd op de blockchain als NFT, waarbij de eigenaar een digitaal eigendomsbewijs ontvangt.  Deze auteursrechtelijke bescherming zorgt ervoor dat fraude minder snel gebeurt, waardoor digitale kunst steeds vaker wordt gezien als waardevolle investering.

Dit opent tal van mogelijkheden voor vrijwel alle sectoren. Zowel marketingbureaus, fotografen, copywriters als kunstenaars kunnen nu NFT’s gebruiken zonder dat hun werk hierbij wordt gestolen voor commerciële doeleinden.

Artistieke rechten

NFT’s zijn een heel breed begrip, aangezien het alle unieke assets zijn op een blockchain. Deze technologie is wellicht de grootste bedreiging voor centrale partijen. In de samenleving gebeurt veel via tussenpersonen die op hun beurt aanzienlijke bedragen verdienen aan hun diensten. Een voorbeeld hiervan zijn de grote streamingsplatformen. Youtube en Spotify zijn grote centrale platformen die verantwoordelijk zijn voor de distributie van zowel muziek als video.  Iedereen die gebruikmaakt van deze streamingsdiensten is onderhevig aan een beleid. Dit betekent dat je als maker niet zomaar elke artistieke uiting mag doen. Hierdoor ben je als maker enigszins gelimiteerd in je eigen creatieve proces.

Deze platformen betalen makers per view of per stream. Waar vroeger nog CD’s werden verkocht, vervangt zowel Spotify als Youtube deze bron van inkomsten voor muzikanten. Dankzij web 2.0 kan iedereen geld verdienen via Youtube. Maar hoe lucratief is dit voor muzikanten?

Image
royalty rates per stream
Whitepaper Digital Renaissance

 

Naar verluidt krijgt een muzikant slechts 15% van zijn/haar eigen omzet. Dit betekent dat deze grote streamingsplatformen monsterbedragen verdienen, dankzij het werk van de muzikant. Vergeet daarnaast ook niet dat deze beslissingsrecht hebben op jouw werk. Zij kunnen te allen tijde jouw video’s of jouw muziek offline halen, waardoor je bron van inkomsten volledig wegvalt. In de praktijk is deze klein, maar het is zeker mogelijk. Er zijn in het verleden meerdere vloggers geweest die in één oogwenk hun community en hun bron van inkomsten verloren door Youtube. Door muziek zelf op de blockchain te plaatsen als NFT's kunnen muzikanten en artiesten zelf hun eigen werk verkopen en hierdoor tot 85% van de omzet verdienen. Dit in tegenstelling tot 15% bij het gebruik van tussenpartijen.

Metaverse

De identiteit op de blockchain wordt steeds belangrijker. Je avatar in de metaverse is niet langer een willekeurige persoon, maar een virtuele representatie van je eigen persoonlijkheid. Net zoals we in het echte leven belang hechten aan ons voorkomen, vinden we dit in de metaverse blijkbaar ook meer dan belangrijk. Niet alle NFT’s hebben een bepaalde utility, en dat hoeft zeker ook niet.

We zien steeds vaker het belang van digitale wearables. In 2021 lanceerde Dolce & Gabanna een collectie, waarbij elk item ook een NFT bezat, die jij kan dragen in de metaverse. Er zijn nog veel andere grote bedrijven gevolgd, zelfs Victoria’s Secret heeft begin 2022 aangekondigd dat zij hun unieke lingerie gaat verkopen in de metaverse. Zelfs de keuze voor je lingerie wordt belangrijk in de metaverse!

In onderstaande video van AllesOverCrypto legt Matt uit wat de metaverse is en wat de belangrijkste metaverse crypto’s zijn.

Community

Naast een bepaalde speculatieve waarde van een NFT of een bepaalde utility, kunnen deze non-fungible tokens ook zorgen voor een community. Het hebben van een bepaalde NFT kan ervoor zorgen dat je een bepaalde status of een bepaald imago krijgt. Een voorbeeld hiervan is de community van de Bored Ape Yacht Club. Deze zeer exclusieve NFT-collectie van digitale apen is ongezien populair. Deze NFT’s hebben dan ook een waarde van honderdduizenden dollars. Hoewel de waarde van deze NFT-kunst eerder speculatief is, geeft het je wel toegang tot een zeer exclusieve community. Verschillende sterren uit Hollywood hebben een Bored Ape in hun bezit, denk hierbij aan:

  • Steve Aoki
  • Jimmy Fallon
  • Kevin Hart
  • Paris Hilton
  • Justin Bieber
  • Snoop Dogg
  • Gary Vaynerchuk

Om toegang te krijgen tot dezelfde digitale community, zal je dus flink moeten betalen. Dit is eerder een statussymbool, een waar pronkstuk. Eigenaren gebruiken deze NFT dan ook vrijwel overal als profielfoto om hun status aan de wereld te tonen. Je kan het vergelijken met het effect van een zeer exclusieve Lamborghini waar er slechts 10.000 van gemaakt zijn, wereldwijd. Eén exemplaar bezitten is uitzonderlijk en toont dat je onderdeel bent van een select groepje welvarende mensen. Met deze Bored Ape Yacht Club is het effect hetzelfde, alleen op basis van NFT als digitale kunst.

Image
Bored Ape Yacht Club
Mininyx Doodle/Shutterstock.com

Utility

Naast het financiële aspect, hebben bepaalde NFT’s ook een bepaalde utility. In ruil voor het bezitten van deze unieke asset, krijg jij voordelen. De allereerste band die hun album ook verkocht als NFT was King of Leon. Iedereen die hun album had gekocht als NFT, krijgt levenslang toegang tot exclusieve zitplaatsen bij hun concerten. Op deze manier krijgt geven ze extra terug aan hun fans en voorzien ze zichzelf van een extra inkomstenbron.

GaryVee deed net hetzelfde met zijn eigen collectie genaamd VeeFriends. De public speaker en motivator verkocht beestachtige plaatjes als NFT die elk een eigen functie hadden. Sommige geven je toegang tot een maandelijkse call met Gary, waarbij je met andere wekelijks een 1-op-1 coaching sessie krijgt met Gary zelf. Hier betaal je voor bepaalde diensten, door middel van NFT’s. Extra voordeel hierbij is dat deze NFT ook een digitaal toegangsbewijs zijn voor alle events van Gary, wereldwijd. Deze waarde zit 'm hier niet in de NFT zelf, maar in de utility die ermee gepaard gaat.

Onderstaande video van AllesOverCrypto legt je meer uit over wat NFT's zijn.

Conclusie

Waarom zijn NFT’s zo gewild? Eén van de redenen dat NFT’s overal opduiken is omwille van het diverse karakter van deze tokens. Dankzij het unieke karakter kan eender wat bestaan als unieke token op de blockchain. Hierdoor krijgen al deze digitale assets een rechtmatige eigenaar en worden muzikanten en kunstenaars ook auteursrechtelijk beschermd. Dit opent een heel nieuwe wereld van digitale kunst. Vroeger werd er gehandeld in fysieke kunst, terwijl nu iedereen zowel digitale kunst kan maken als verhandelen.

Een bijkomend voordeel van deze NFT’s, naast het financiële aspect, is de utility. Bepaalde collecties geven je reeks voordelen die voor fans onbetaalbaar zijn. Denk hierbij aan de private sessies met Gary Vee. Als ondernemer kunnen deze coaching sessies van onschatbare zijn om je eigen business te laten groeien.

Al jaren kan je op verschillende manieren geld verdienen dankzij het internet, maar nog nooit eerder konden we digitaal iets bezitten. Met de komst van NFT krijgen we een digitaal eigendomsbewijs wat een geheel nieuwe economie creëert. Iedereen wordt betrokken in deze nieuwe financiële markt waar ieder individu peer-to-peer kan handelen en dus ook flink wat geld kan verdienen.

Heb jij nog vragen over NFT’s? Vraag het in onze AllesOverCrypto Facebookgroep waar we inmiddels met meer dan 100.000 leden zijn! Het antwoord op een vraag over crypto vind je ook makkelijk bij onze FAQs. Verder kun je ook veel informatie vinden door je vraag + AllesOverCrypto te googelen.

Header Image: Immersion Imagery/Shutterstock


Geld verdienen met NFT's?

Start direct met onze NFT Blueprint!

 

Download de NFT Blueprint

 

Image
Blogbanner NFT Blueprint

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.